jó tanács

2021.03.07. 17:50

Ezeket semmiképp se vásárold fel a járvány alatt, életet menthetsz vele!

Van, akinek nagyobb szüksége van bizonyos élelmiszerekre, mint az átlagembernek, és ha nem jut hozzá, komoly egészségügyi gondja is lehet belőle. Épp ezért ne engedj a felvásárlás ösztönének – mutatjuk, mire figyelj!

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Most mindenki nagyobb tételben vásárol, mint szokott, hogy minél kevesebbszer kelljen boltba menni. Ám vannak olyanok, akiknek mindenképpen hozzá kell jutniuk az egészségügyi problémájuk miatt létfontosságú élelmiszerekhez. Tedd meg, hogy akármennyire is rád tör az ilyenkor szinte ösztönös felvásárlás, ne engedj neki! Ezeket az ételeket inkább mással helyettesítsd, hogy megmaradjanak azoknak, akiknek nagyobb szükségük van rá, mint neked, ha egészséges vagy. Vagy legalább ne halmozd fel őket otthon, csak annyit vegyél, amennyire tényleg szükséged van. Ezekre az ételekre figyelj oda különösképpen – a Ripost összeszedett egy listát.

Kókuszolaj: a vese- és epebetegeknek fontos

A kókuszolaj nagyon gazdag közepes szénláncú trigliceridekben, amelyek nem terhelik annyira a májat és az epét, mint más zsírsavak. Ráadásul ez a zsiradék nem is túl drága, így mindenki be tudja szerezni. Ha nincs rá betegség miatt szükséged, felvásárlás helyett váltsd ki más növényi olajokkal, akkor is, ha eddig ezzel sütöttél-főztél, vagy legalább egy részét cseréld le, hogy a boltokban azok is megtalálják, akiknek feltétlenül szükségük van rá.

Fagyasztott bogyós gyümölcsök: egyes vesebetegek számára fontos

Bizonyos vesebetegségek esetén kevés gyümölcs és zöldség fogyasztható biztonsággal. A zöldségekben és gyümölcsökben ugyanis sok a kálium és a foszfor, a vesebetegeknek pedig oda kell figyelniük ezek bevitelére. Az áfonya, az eper, a málna és a meggy viszont megfelelő a számukra, így fontos, hogy amikor ezeknek épp nincs szezonja, akkor is hozzáférjenek a fagyasztott gyümölcshöz, hiszen szükségük van vitaminokra . Nem kell teljesen elfelejtened ezeket a finomságokat, de néha helyettesítsd barackkal, mandarinnal, kivivel, almával, banánnal, hogy ne fogyjanak el idő előtt a felvásárlás miatt.

Gluténmentes élelmiszerek: a gluténérzékenyek számára fontos, hogy ne fogyjanak ki a felvásárlás miatt

Ha nincs sima liszt, tészta vagy morzsa, és nem vagy gluténérzékeny, lehetőleg ne vegyél helyettük gluténmenteset, mert van, aki súlyos tünetektől fog szenvedni, ha nem kap gluténmentes élelmiszert. A gluténérzékenyeknek a legkisebb mennyiség is árt a gluténtartalmú élelemből, így ha a felvásárlás miatt nem jutnak hozzá, ők nem tudják mással helyettesíteni. Ha nem kapsz hagyományos gabonaalapú élelmiszereket, a gluténmentes változat felvásárlása helyett inkább tervezz be más vacsorát.

Teljes tej: a COPD-ben szenvedőknek árthat a felvásárlás

A krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) szenvedők számára a teljes zsírtartalmú tej fontos tápanyag, hiszen így tudják biztosítani a megfelelő kalória- és zsiradék-bevitelt. A nehézlégzés következtében ugyanis a szervezetük gyorsabban égeti a kalóriákat a normálisnál, így gyakran lesoványodnak.

Rizs- és zabtej: az epebetegeknek és a hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedőknek fontos

Az epebetegek és a hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedők nehezen emésztik meg a zsírokat, és a rossz emésztés náluk akut hasi fájdalmakhoz, és gyulladásos folyamatokhoz vezethet. Nekik a zsírszegény tej mellett a növényi tej a legfontosabb ahhoz, hogy ne újuljanak ki a kellemetlen és veszélyes tüneteik. Vagyis a legjobb, ha tejből felvásárlás helyett csak annyit veszel, amennyire a családnak tényleg szüksége van, és nem halmozod fel kartonszámra otthon.

Nátriumszegény ételek: a vese- és tüdőbetegnek, valamint a magas vérnyomással élőknek fontosak

A nátriumbevitel korlátozására számos betegségtípus esetén szükség van. Ám a legtöbb „sima” élelmiszerben sok a só, így a nátrium is. Ha viszont nincs szükséged kifejezetten nátriumszegény táplálkozásra, jobb, ha egyszerűen odafigyelsz a főzésnél, hogy ne sózd agyon az ételeidet, a nátriumszegény finomságokat pedig a boltban hagyod azoknak, akiknek nagyobb probléma, ha a felvásárlás miatt nem találnak ilyesmit.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!