Ország-világ

2021.04.22. 20:40

Itt a magyarázat Bagdy Emőkétől: ezért bírják rosszul a járványt a magyarok

A klinikai szakpszichológus úgy véli, ez az időszak különösen megterhel minket magyarokat, a vizsgálatok ugyanis azt bizonyítják, hogy sokkal kevésbé tűrjük a bizonytalanságot, mint más nemzetek.

A Prima-díjjal idén kitüntetett, a magyar oktatás és köznevelés kategóriában Prima Primissima Díjra jelölt Bagdy Emõke szakpszichológus, pszichoterapeuta, szupervízor, a pszichológiatudomány kandidátusa budapesti rendelõjében 2013. szeptember 25-én.

Forrás: MTI / Koszticsák Szilárd

Fotó: Koszticsák Szilárd

Depressziós nemzet a magyar – gyakran halljuk a mindennapokban ezt a kifejezést, de vajon érvényes-e ez különösen most, a járvány időszakában. Ennek jártunk utána Bagdy Emőke segítségével, aki tanácsokat is adott a járvány átvészeléséhez.

Nehezen bírjuk a feszültséget

Beégett a köztudatba, hogy mi, magyarok, depressziósak vagyunk. Ez magában nem érvényes, mert Kopp Mária „magyar lelkiállapot” vizsgálatai szerint a lelkesedésre való hajlammal együtt jellemez minket. Ha törekvéseink, küzdelmeink nem érnek célba, ha sorra veszteségeket szenvedünk, akkor valóban hajlamosak vagyunk a csúcsról a mélybe zuhanniidézte fel a Metropolnak Bagdy Emőke a hazai kutatás eredményeit, amelyek azt is igazolták, hogy más európai nemzetekhez képest magasabb a biztonságigényünk és alacsonyabb a bizonytalansági feszültség tűrésünk.

Sajátosan ugyanakkor a legindividualistább nemzet is vagyunk. Erősen védjük azt, ami a miénk, hisz a történelem során már oly sokszor voltunk vesztesek, megfosztottak. Most az életünk került veszélybe, egészségünket fenyegeti a vírus. Krízisben élünk.

Lelkileg is nehéz ez az időszak, de léteznek módszerek, amivel könnyebb elviselni
Fotó: Shutterstock

Tévképzetekhez is vezethet a vírus miatti bizonytalan állapot

A koronavírus derült égből villámcsapásként tört rá az életünkre, és a kezdetek óta sok téves magyarázat született vele kapcsolatban.

A krízis általában hasonlít a földrengéshez. Hirtelen jön, nehezen tudjuk kontrollálni és maradandó károkat okozhat. A pandémia pedig tulajdonképpen egy biológiai krízishelyzet, mintegy a harmadik világháború.

Ekkor felerősödik a Kopp Mária által sokat idézett anómia jelensége is, amikor már nincs, amiben igazán bízhatnánk, mert a vírus mint hatalom nem hagyja magát megfékezni, leigázni. Kétségbeesettségünkben pedig sokszor már a tudomány üzeneteiben sem bízunk. Sőt, egyeseknél még olyan tévképzetek is előjönnek, hogy például a vírus nem létezik, és sajnos vannak a vakcina hatékonyságában kételkedők – mondta Bagdy Emőke.

A megoldás az összefogásban rejlik

Korábban több tanulmány is rávilágított, hogy nekünk, magyaroknak a szabadság a legnagyobb szükségletünk. Ezért is viselnek meg minket különösen a korlátozások.

A járvány ugyanakkor a gyerekekben is komoly törést okoz, hisz azok a szülők, akik korábban mindenhatók voltak, most sorra kudarcba fulladnak, hiába keresik, nem találják a krízisből való kiutat. Igaz, egyedül erre nincs is lehetőség, a megoldás az összefogásban rejlik, abban, hogy betartjuk a szabályokat, felvesszük az oltást és vigyázunk egymásra – jelentette ki a klinikai szakpszichológus.

Szükségünk van a lelki edzésre

Bagdy Emőke szerint ebben a nehéz helyzetben nemcsak a testünk, de a „lelkünk izmait”, azaz a reménységünket is erősíteni kell. A szakember megosztotta azokat a tanácsokat, amelyeket a mindennapokban ő maga is alkalmaz.

  • Sok mozgás, szabad levegő, légző- és mozgásgyakorlatok, a nordic walkingtól a futásig minden mozgás kincset ér.
  • Beosztott idejű monitorhasználat, szünetidőkkel.
  • Derűs és kreatív családi programok az izolációs helyzetekre, a humor, a derű, az optimizmus viszonyulásmódjának gyakorlása.
  • A szeretetkapcsolatok erősítése.
  • Egymás hitének támogatása arra nézve, hogy minden rossznak van vége.
  • Előre tekintő jövőtervezés, egymás segítése és pozitív megerősítése.
  • Segítsük elő az oltás szükségességéről való meggyőzést, legyünk ebben is aktívak. Az oltás életben tartó sorsmegoldás, amelynél biztosabb módszer egyelőre nincs.
  • Borítókép: illusztráció

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!