Gyakorolni kell

2021.02.05. 07:12

Elmúlhat a koronavírus okozta szaglásvesztés ezzel a tréninggel

A koronavírus-fertőzés egyik fő tünete a szaglásvesztés. Akiknél a betegség után is fennmarad az érzék-hiány, azoknál ez némi gyakorlással orvosolható.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Több millióan küzdenek világszerte azzal, hogy a koronavírus-fertőzésen átesve nem nyerték vissza teljesen a szaglásukat vagy az ízlelésüket. A szaglás visszanyerésében lehet nagy segítségre egy friss kutatás eredménye.

Carl Philpott, a Kelet-angliai Egyetem rinológus és olfaktológus professzora egy nemzetközi kutatócsoport tagjaként olyan útmutatót fogalmazott meg, aminek segítségével serkenthető a szaglás visszatérése – írja a Life.hu.

Ez röviden nem más, mint a szaglástréning: különböző, erőteljes szagú, illatú dolgokat kell szagolgatni.

 

Hogy rövid időn belül helyreálljon a szaglás, szaglástréninget lehet végezni. Léteznek különböző jellegzetes illóolajok, melyeket szagolgatva visszanyerhető a szaglás. A tréning előnye, hogy nem kötött vényköteles gyógyszerekhez, ráadásul otthon is végezhető – mondta a Borsnak dr. Bense Tamás háziorvos, majd hozzátette:

„Kezdetben a szaglását elvesztett személy nem fogja érezni az illatokat, de a rendszeres gyakorlás mellett bizonyítottan gyorsabban jön vissza a szaglás.”

Ennek az az egyszerű oka, hogy gyakoroltatjuk a kieső feladat újratanulását ezekkel az ingerekkel. Ez a tréning nemcsak a szaglóhámot, hanem az idegi közvetítést is serkenti.”

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!