Beol(va)show

2008.08.26. 07:41

A fenekem a hibás

Az a legdurvább, hogy egyetlen fesztivál nélkül múlik el a nyár. Nem igaz, hogy legalább egy meggymagfesztivált nem tudtak volna összepöckölni a környéken. Másik tipp: galuskafesztivál. Ruhacsipesz-fesztivál. Medvebunda-fesztivál. De nem, nincs program, nincs fantázia. Fesztivál: sok alkohol, sok ember, sok sátor, gyilkos meleg.

Hartay Csaba

Úgy lett vége, hogy létre sem jött. Jövőre lehetne már valami. Mondjuk Nikotin- és kátrányfesztivál. Békés megyei dohányosoknak. Pár zárt, cigarettafüsttel dúsított sátor, köhécselő résztvevők, röntgengépek a szabadban. A bogrács helyett egy óriási pipában parázslana 50 kiló dohány. Nyamm. 

A tévében viszont főznek. Nagyon izgi, hogy az éppen hét éve és nyolc hónapja süllyesztőben eltűnt popsztárok mit rottyantanak a pesti garzon háromnegyed négyzetméteres főzőfülkéjében. Nem tudom, ki találta így el, hogy hétköznap esténként két adón is főznek a „példaképeink”. Ki foglalta törvénybe, hogy márpedig ez nekünk tetszik?

Mert biztosan nagyon tetszik nekünk, hiszen nézzük, mindenki tudja, miről van szó. Tetszik a faxt. A szó szoros értelmében megetetnek velünk minden sz@rt. Ez van, ezt nézd, ne kapcsolgass, maradj velünk, küldj sms-t, telefonálj, vásárolj, (ne) fogyjá’ le! 

A zenében is ez megy. Egy kevésbé népszerű stílus, a haza hiphop. A Petőfin nyomják Fankadelit, aki nem reppel, csak szaval, azt is lassan, hogy a 89 éves rádióhallgató is megértse. Nemes cél, csak közben meg nem szórakoztató. De ez ma a hiphop a központ szerint. Ha lusták vagyunk, ezt be is szopjuk. Egy ellenpélda: www.bloosebroavaz.hu  ha mai, hazai hiphopot akarsz hallgatni. Évek óta minőségi zenéket gyártanak, a lemezeiket neten lehet rendelni, rengeteget koncerteznek, és évről évre profibbak, folyamatosan frissül, bővül a csapat, nyitottak és újítanak.

Persze aki figyeli a mai magyar hiphop életet, illetve benne van, az hallott róluk. De aki esetleg fogékonyabb lehetne rá, csak nem mélyed bele a témába, azzal megetetik Dopemant, Majkát (egyből a majom ugrik be róla), az önmaguk paródiájává vált Kartel-öregfiúkat, s újabban Fankadelit. 

Gyurcsány a hibás. Szerintem inkább az óvó néni. Illetve hát Pistike. Egy szemét kis dög ez a Pistike. Az óvó néni pedig egy gonosz boszorkány. Szép, hogy a politikai kommunikációt sikerült leküzdeni az ovi szintjére. Matricákat ragasztanak oda, ahol valami elromlott. Hogy ez eddig nem jutott eszünkbe! (Elképzelem, hogy nézne ki a házam, ha a kiégett izzóra ráragasztanám, hogy a villanyszerelő a hibás, a koszos teraszra rányomnám, hogy a szél a hibás, az eldugult vécére pedig, hogy a seggem a hibás.)

Megjavítani nem lehet, meg se kell próbálni, elég a matrica, és az ország lendül felfelé, mint soványka, éhező ovissal a hinta. Mondjuk, az égre is lehet rakni ebből a matricából, ha túl nagy a hőség, ha jön a vihar, vagy ha nem jön, mindegy, Gyurcsány a hibás. A válasz is megérkezett: Stop Viktor. „Ő kezdte, neeem, ő kezdte! Az én apukám erősebb. Aúú, ne húzd a hajam, undok! Tojást már dobnak, ajánlanám a marék homokot, szembe. 

Végre vége a hőségnek, igaz, amikor még ezeket a sorokat pötyögöm, tartja magát. Ennyi légkondit még életemben nem köttettem be a hálószobámba, mint az idén. Egyet, de előtte évekig egyet sem, úgyhogy belezavarodom a számolgatásba, ha nem vigyázom a sör-tömény arányokra. 

Ha nem tetszik, amit írtam, te vagy a hibás. Küldjük a matricát, ragaszd a homlokodra. Vagy a fenekedre. Ennyi választási lehetőséget még adunk.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!