Beol(va)show

2007.05.21. 22:39

Szolgálunk és (el)kúrunk

A pécsi tanárképző főiskola volt KISZ-titkára kirúgta a pécsi jogi egyetem volt párttitkárát, mert a zsaruk nem bírnak a libidójukkal. Jó kis mondat, csak éppen értelmetlen, legalábbis annak, aki az elmúlt napokban nem olvasott el legalább ötven hírt a neten vagy ha az offline tagozathoz tartozik, leglább nyolc-tíz napi -és hetilapot.

Korbely György

Volt napilapos újságíró, kereskedelmi rádiós, ma is aktív blogger. Jelenleg a BEOL.hu egyik szerkesztője. Itt lakik.

Kezdjük a libidóval: a hét második felében robbant be a köztudatba, hogy öt szolgálatos rendőr megerőszakolt egy nőt. Eleinte álrendőrökről szóltak a hírek, majd arról, hogy végülis Zsanett is akarta (mintha az enyhítő körülmény lenne, buta fakabátok, szolgálatban nem dugunk, ha nem tudnátok sem így, sem úgy). Aztán, mintha a forgatókönyvet valami szappanopera-zseni írta volna, sorra bukkantak elő az újabbnál újabb ügyek: fegyvereladás a móriaknak, autómentő panama Borsodban, a legfrissebb pedig egy hátborzongatóan maffiás sztori: jövedéki elszámolási vita miatt embert raboltak a zsaruk, majd váltságdíj fejében visszaadták - a bilincs pedig akkor kattant, amikor a rendező megálmodta, a pénz átadásakor.

A felelősség dolgában nem túl szemérmes politikánál a zsarubotrány szép lassan kicsapta a biztosítékot, Gyurcsány Ferenc szombaton még csak a két főkapitány menesztéséről beszélt, de aki vasárnap délután is résen volt a hírfogyasztásban, az megtudhatta, hogy lemondott Pepe is, vagyis Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter. Persze tudta a rossebb, hogy ez a beceneve, de Gyurcsány blogján megemlékezett a régi harcostársról, akivel az Élet és Irodalom ugyancsak a hétvégén megjelent írása szerint hivatalból üldözték a Dialógus elnevezésű békemozgalmat, a Kádár-kori ellenállás egy markáns, naiv, ám rendkívül jóhiszemű szervezetét. Tette ezt Gyurcsány a pécsi tanárképző függetlenített kommunista ifjúsági vezetőjeként, Petrétei pedig az egyetem párttitkáraként (most ne menjünk abba bele, hogy vastagon együttműködve a titkosszolgálatokkal, vitatkozzanak ezen csak a történészek meg a moralisták). A zsaru-saga tortáján már csak édes kis marcipánfigurákként kell tekintenünk a REBISZ menesztett parancsnokára és a Nemzetbiztonsági Hivatal hétfőn lemondott vezetőjére.

„Aztán, mintha a forgatókönyvet valami szappanopera-zseni írta volna, sorra bukkantak elő az újabbnál újabb ügyek”

Gyurcsány Ferenc jó politikus, persze szigorúan szakmai szempontból vizsgálva. Több legyet is ütött egy csapásra: mindenek előtt megnyugtatta a felháborodott közvéleményt, másrészről kvázi kongresszusi felajánlást tett az ugyanezeket a fejeket (plusz egyet, az övét) követelő, a fővárosban Orbánt koronázó Fidesznek, kihúzva ezzel a követelés méregfogát. Nem elhanyagolható szempont továbbá, hogy saját felelőssége beismerése nélkül megszabadult ugyanezen kínos figuráktól, akiknek októberi ténykedése akárhogy is nézzük, több mint szalonképtelen nem csak itthon, hanem az egész világon, a 23-ai rendőrterror nincs letudva azzal ugyanis, hogy néhány kisrendőrt a bíróság majd jól elmarasztal.

A hogyan továbbról fogalmunk sincs, egy darabig nagy valószínűség szerint békesség lesz az utakon meg a szórakozóhelyeken, ami persze azzal is jár, hogy megint őrültek miatt kell behúznunk a nyakunkat, illetve nem árt mindent kettőre zárni és óvatosan mászkálni sötétedés után. Aztán minden kezdődik elölről: új miniszter, új főrendőrök, régi kisrendőrök, régi és új Zsanettek.

A nagy kérdés csak az, hogy a hatalom rendőrség iránti libidója, vagy a kisrendőrök Zsanett iránti libidója csapja-e ki újra a biztosítékot.

<!-- Szolgálunk és (el)kúrunk A pécsi tanárképző főiskola volt KISZ-titkára kirúgta a pécsi jogi egyetem volt párttitkárát, mert a zsaruk nem bírnak a libidójukkal. Jó kis mondat, csak éppen értelmetlen, legalábbis annak, aki az elmúlt napokban nem olvasott el legalább ötven hírt a neten vagy ha az offline tagozathoz tartozik, leglább nyolc-tíz napi -és hetilapot. Korbely György Volt napilapos újságíró, kereskedelmi rádiós, ma is aktív blogger. Jelenleg a BEOL.hu egyik szerkesztője. Itt lakik. „Aztán, mintha a forgatókönyvet valami szappanopera-zseni írta volna, sorra bukkantak elő az újabbnál újabb ügyek” -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!