51 képpel, 300 relikviával tisztelegnek Munkácsy évfordulóján

Az egykori békéscsabai asztalosinas, majd világszerte elismert festőzseni, Munkácsy Mihály születésének 170. évfordulóján nyílt meg kiállítás csütörtökön a róla elnevezett békéscsabai múzeumban. A nagyközönség 51 Munkácsy-képet és 300 Munkácsy-relikviát láthat, a műtárgyak biztosítási értéke 10 milliárd forint.

Ilyen szigorú műtárgyvédelem még nemigen volt a békéscsabai Munkácsy-múzeumban, ennek oka, hogy a festőművész képei különleges bánásmódot igényelnek. A teremben nem lehet 18-19 foknál melegebb, a relatív páratartalom nem haladhatja meg az 50 százalékot, a fényviszonyoknál a Lux és az UV-szintet is megszabták. Ando György, a múzeum igazgatója elmondta, a műtárgyvédelem miatt előírták számukra azt is, hogy egyszerre mennyien tartózkodhatnak a kiállítási termekben. Ha valakinek esetleg várnia kell egy kicsit, nem unatkozik, mert a látogatóknak kedvezve azt a döntést hozták, a belépővel a múzeum összes kiállítása megtekinthető.

Gyarmati Gabriella művészettörténész, a kiállítás kurátora és látványtervezője hangsúlyozta, Munkácsy a fényviszonyokra alkotás közben is sokat adott. Amikor már befutott művész lett, és készült Békéscsabára, Gerendásra, két évig levelezett nagybátyjával, Reök Istvánnal, hogy a gerendási birtokon számára építendő műteremnek milyen legyen a tájolása. Az ablakok méretét és számát is megadta Munkácsy, hasonlóan az ablakok fölötti párkányok kialakításáig.

A festőművész 1874-ben vette feleségül barátja, támogatója, de Marches báró özvegyét, Cécile Papiert. A luxemburgi esküvő után, nászutuk során Európa számos városát felkeresték, és Békéscsabára, Gerendásra is ellátogattak. Munkácsy Gerendáson vázlatokat készített A falu hőse című képéhez, és az uradalom béresei álltak modellt. Ezen vázlatokból is látható a kiállításon.

Munkácsy 170 kiállítás, fotó: Lehoczky Péter


Ha már szóba került Munkácsy nagybátyja, érdemes a festőművész első csabai napját felidézni Emlékeim című, maga által írt gyermekkori életrajzából.

„1851. november elején történt. Őszies nap, minden szomorúságával, ólomszürke ég és a messziségben fekete foltok tűnnek elő szabályos sorakozásban, élesen kiválva az egyhangú háttérből, amely átszeli a horizontot. Nagybátyám két templomtornyot mutatott a messziségben, az egyik magas volt és karcsú, a második ennek csak a feléig ért, s mégis úgy néztek ki, mintha egymással szembe fordulva beszélgetnének. – Látod a templomtornyokat? – kérdezte. – Az Csaba.

Már nagyon türelmetlen voltam, hogy új otthonomba érkezzünk, de kocsink megfeneklett az úton. Ló és kocsi fekete sártengerben úsztak, valóságos mocsár közepette. Az utat karók jelezték, amelyeket nagy távolságokban becövekeltek a földbe. Ennek az volt a célja, hogy az utasok ne tévedjenek oldalra. Lassan jutottunk előre. A város látképe csodálatba ejtett: hosszú-hosszú utca, egészen alacsony, széles házakkal, amelyek szalmafedelei mintha a földből nőttek volna ki. Mind rendjében, sorjában állottak, akárcsak a Rue Rivolin, Párizsban. A harminchatezer lakosú várost két hosszú utca vágja keresztbe. Középen, ahol az utcák metszik egymást, farkasszemet néz a két templom. Mindenütt csend uralkodik, egy lelket sem látni sehol, a házakból kutyák rontanak a szekérre, hangosan megugatják, aztán ismét eltűnnek a kerítések mögött. Harang zúg mélabúsan, mire megkérdezem a nagybátyámtól: – Miért harangoznak itt olyan lassan? – A toronyóra jelzi az időt – feleli. Erre én: – Miskolcon sohasem hallottam ilyen kongatást.”

És hogy folytassuk Munkácsy Békés megyei kötődéseit, a Tóth Matildot ábrázoló olajfestményt családi hagyatékból vásárolta meg az intézmény 2012-ben. A vászonra festett, 63×50 centiméter nagyságú olajportré Munkácsy fiatalkorából — 23 esztendős volt ekkor az alkotó —, 1867-ből származik. Békés városában készült, az eladó apai ági dédnagyanyját, Tóth Matildot ábrázolja. A vásárlást hosszas kutatás előzte meg. Kiderült, hogy Munkácsy Mihály Békésen ebben az időszakban két női olajportrét festett. Nagy Irmáról készült alkotása régóta ismert volt szakmai körökben, Tóth Matild portréjának sorsát viszont balladai homály övezte.
A történet: Reök István egy napon véletlenül összefutott régi ismerősével Tóth Istvánnal. Reök Tóth figyelmébe ajánlotta unokaöccsét, mondván, festessen képet a tehetséges fiúval. Tóth válaszul annyit közölt, csúnya, ráncoktól barázdált arca nem való a vászonra. Lánya, Matild viszont kiváló modell lehetne. Megegyeztek hát, és az ifjú, 23 esztendős Munkácsy a Tóth család házát felkeresvén, le is festette a gyönyörű leányzót.

Tóthéknál vendégeskedett akkoriban a körösladányi főszolgabíró fiának, Nagy Józsefnek ugyancsak elragadó szépségű lánya, Irma. Nagy Józsefnek annyira megtetszett Munkácsy, Matildról készített portréja, hogy megbízta a művészt, készítsen leányáról is egy hasonló képet. Így végül Munkácsy két portrét festett békési tartózkodása idején. Ennek a ténynek emlékét egyébiránt Békésen, az egykori családi fészek helyére épült, úgynevezett „Lepkeház” falán egy tábla is őrzi.


Az 1867-ben, a kiegyezés évében készült festmény kalandos utat járt be. Túlélte például a második világégés során a drezdai szőnyegbombázást is. Érdekes adalék, hogy a Tóth Matildról készült portrén, egy míves nyakék és egy egyedi hajdísz mellett, egy jellegzetes fülbevaló is látható. Ez utóbbit viselte ükunokája, Groo Henriette is, amikor édesanyja, a tulajdonos társaságában személyesen hozta el a képet Bécsből a békéscsabai múzeumba.

A Tóth Matild kép biedermeier szellemben készült, aztán következtek Munkácsy kritikai realista művei, ezek közül a legismertebb az Ásító inas, ami számos képpel együtt Pákh Imre gyűjteményéből érkezett a kiállításra. Munkácsy a legnagyobb sikert szalonképeivel, majd kosztümös szalonképeivel aratta, de aztán számos Krisztus-képet is festett, ezekből is több látható a tárlaton.

Tőketerebesnek is kedveskedik a csabai múzeum
Andrássy Gyula egykori miniszterelnök özvegye rendelte meg Munkácsytól a Siratóasszonyok a keresztfánál című festményt Tőketerebesre. A ma Szlovákiához tartozó településről 1920 körül a család szállította át a festményt Budapestre. Az alkotás – ami a csabai kiállításon szintén látható – jelenleg a Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria tulajdona. A békéscsabai Munkácsy-múzeum erről a képről készített egy digitális másolatot, amit ünnepélyes keretek között helyeznek majd el a tőketerebesi Andrássy-mauzóleumban.

Gyarmati Gabriella szólt arról is, a mesternek nem jelentett komoly kihívást a szalonképek festése, ezért fogott nagyvállalkozásokba. Császári kegy volt, hogy a bécsi szépművészeti múzeum mennyezetére ő festhette meg A reneszánsz apoteózisa című alkotását. Krisztus szenvedését is feldolgozta, ez is a békéscsabai kiállítás részét képezi.

Arról is érdemes szólni, hogy Munkácsy születésének 170. évfordulója mellett százéves maga a múzeum épülete. Ahol például Móricz Zsigmond is kétszer járt, 1927-ben és 1940-ben a nagyteremben tartott előadást. Azt írta: „Tündérkertben voltam itt, Csabán.”

szponzorált tartalom
Akár tíz évig is velünk maradhatnak az eldobált csikkek
galériával Papp Gábor
Az év kiváló mézét keresték Gyulán
atlétika / 26 perce
Kiderült, mikor rendezik jövőre a Gyulai Memorialt
A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) kiadta második számú egynapos sorozatának, a Kontinentális Kör Arany versenyeinek 2021-es naptárát.
Gyász
"Nem hal meg az, akinek emléke Örökké szívünkben él." MEGEMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezünk Frisnyicz Pálné szül. Sipiczki Mária halálának 15. évfordulóján. Szerető családja.
Szeretettel emlékezünk Lipták György halálának 20. évfordulóján. Feleséged Gabi, fiaid Attila és Csaba menyeid, unokáid és dédunokáid.
"Egy éve már nem látom arcodat, egy éve már nem hallom hangodat. Egy távoli hosszú útra mentél, de szívemben élsz, és velem vagy örökké." MEGEMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezünk Török Gábor halálának 1. évfordulóján. Szerető felesége, lánya Fanni, fiai Gabi, Zoli és családjaik
GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Ágostonné Nagy Zsuzsanna életének 82. évében elhunyt. Búcsúztatása később szűk családi körben történik. A gyászoló család
"Nem hal meg az, akinek emléke Örökké szívünkben él." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Czapp András pedagógus békéscsabai lakos 77 éves korában csendesen megpihent. Hamvait szűk családi körben helyeztük örök nyugalomra a békéscsabai Ligeti temetőben. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Knyihár Ágnes vendéglátós békéscsabai lakos 59 éves korában elhunyt. Hamvait a jelenlegi járványhelyzet miatt szűk családi körben 2020. november 27-én 13 órakor helyezzük örök nyugalomra a békéscsabai Berényi úti temetőben. A gyászoló család
"Az édesanyák nem halnak meg, Csak fáradt szívük pihenni tér." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Batki Józsefné Magdi néni (nyugdíjas pedagógus) békéscsabai lakos hosszan tartó betegség után elhunyt. Temetése 2020. december 2-án 14 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Kalocsai Györgyné szül. Kővári Mária lőkösházi (volt békéscsabai) lakos 97 éves korában elhunyt. Szerettünket szűk családi körben helyeztük örök nyugalomra a békéscsabai Ligeti temetőben. Emléke legyen áldott. A gyászoló család
"Jézus mondja: Boldogok, akik sírnak, mert ők megvigasztaltatnak." (Mt 5,4) MEGEMLÉKEZÉS Veres Károly a Turul könyvesbolt alapítója halálának 5.évfordulóján emlékezik felesége, Kati, 3 gyermeke, Kata, Helga, Donát, valamint minden családtagja és barátai.
Fájó szívvel emlékezünk Id. Jova József gyulai lakos halálának 1. évfordulóján Szerető családja
"A szeretet soha el nem fogy". GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Ábrahám András (konzerv üzemmérnök) szegedi majd békéscsabai lakos 85 éves korában elhunyt. Búcsúztatása később szűk családi körben történik. A gyászoló család
"Elvesztettem azokat, akiket annyira szerettem, örömöm, jó kedvem velük eltemettem. Üres már a ház, nincs ki haza várjon, ezért nem jön éjjel a szememre az álom. Kérlek adjatok erőt nekem, Míg élek, Ti is éltek velem." MEGEMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezek drága jó Édesapám és Édesanyám Mészáros János halálának 19. évfordulóján, Mészáros Jánosné szül. Gombkötő Mária halálának 12 és fél éves évfordulóján. Szerető Lányuk:Icu
GYÁSZHÍR Szomorúan tudatjuk, hogy Édesanyánk Endrész Lászlóné dr. volt diákjai Adi nénije 2020. november 4-én, életének 96. évében csendesen megpihent. Szerettünket szűk családi körben helyeztük örök nyugalomra a gyulai Szent József temetőben. Emléke legyen áldott. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Máté György a Kötöttárugyár volt dolgozója 77 éves korában váratlanul elhunyt. Hamvait 2020. november 20-án 13 órakor helyezzük örök nyugalomra a békéscsabai Berényi úti temetőben. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a temetésen megjelennek és gondolatban velünk éreznek. A gyászoló család
"Úgy mentél el, ahogyan éltél, csendben és szerényen. Drága lelked nyugodjon békében." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy KISHÁZI PÁLNÉ Pasku Mária aki az Eleki Román Általános Iskolában tanított, életének 82. évében 2020. november 8-án elhunyt. Felejthetetlen halottunk hamvait római katolikus egyház szertartása szerint 2020. november 20-án, 11.00 órakor Eleken a Római Katolikus Temetőben helyezzük örök nyugalomra. A gyászoló család.
„Véget ért a szenvedésed, szívedben a nyugalom, miénkben kik itt maradtunk, Soha el nem múló fájdalom!” GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Börner István Kálmán (Börner Tanár Úr) 2020. november 7-én, 75 éves korában súlyos betegségben elhunyt. Szeretett halottunkat 2020. november 18-án 10 órakor kísérjük utolsó útjára a békéscsabai Berényi úti (Felsővégi) temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Dr. Bielik Terézia háziorvos 2020. november 10 napján életének 54. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt. Búcsúztatása szűk családi körben későbbi időpontban történik. A gyászoló család
"Dolgos keze, szerető szíve örökre megpihent." GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Sipiczki Jánosné szül. Kvasz Mária Mgdolna a Kötöttárugyár volt dolgozója békéscsabai lakos 83 éves korában csendesen megpihent. Temetése 2020. november 19-én 11 órakor lesz a békéscsabai Berényi úti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"...az Úr fénysugarat küld nekem a sötétbe." (2 Sám. 22,29) GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk azokkal, akik ismerték és szerették, hogy Rapport Bálint Pál kőműves mester hosszan tartó betegség után, életének 67. évében elhunyt. Hamvait a gyulai Szent József temetőben helyezzük végső nyugalomra 2020. november 20-án 11 órakor. Búcsúztató mise a németvárosi katolikus templomban lesz 2020. november 20-án 17 órától. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
elismerés / 26 perce
Básti Juli kapja a Páger Antal-színészdíjat
luxus exportpiac / 29 perce
Innovatív technológiák tehetik még versenyképesebbé a Herendi porcelánt
Röplabda / 1 órája
Új játékost igazolt a Békéscsabai RSE
G. P.
FIFA-világranglista / 1 órája
Hét helyet javított, 40. a magyar válogatott
gyász / 2 órája
Elhunyt Terényi Ede romániai magyar zeneszerző
videóval / 2 órája
Békésben is tevékenykedő kábítószer-terjesztő hálózatot számoltak fel
police.hu