12°
21°
11°

Toldi, a kortárs szuperhős – megnéztük a Jókai új előadását

Arany János Zalán Tibor által remixelt Toldijának ősbemutatóját ünnepelte – méltán – a Békéscsabai Jókai Színház társulata kedden. A művet Tege Antal színész-rendező vitte színre.

A szuperhősök idejében nem könnyű hősnek lenni. Az igazat megvallva még férfinak sem. Egyáltalán hol laknak ma a hősök? Irreális elvárásai vannak a fiatal olvasóknak az irodalommal szemben, ezen cseppet sem csodálkozom, hiszen annyi információt kapnak ők egy hét alatt, mint bő száz évvel ezelőtt mások egy egész élet alatt. Szóval, majd odafigyel a gyerek, ha van egy kis kriptonitod, esetleg s-es méretű tapadós ruhád, netán röpködve mented az embereket: mindezt persze szigorúan posztolod a Facebook-on! De semmiképpen sem fog a gyerkőc „költői beszélyt” olvasni, versben, „aranyos” szavakkal. Szomorú.

Amikor már úgy érezzük, hogy le lehet számolni a nagy kultúrelődökkel – érdeklődés hiányában, vagy azt, hogy nekünk, magyaroknak nincs legendás hősünk, aki tényleg „a mi kutyánk kölyke” lenne; a Jókai egyszer csak leporolja a mi Toldinkat, és színpadra viszi. Kellett már nagyon, hiszen vannak hőseink, valahol az elfelejtett könyvek mélyén.

Nem csupán leporolták, rögtön aktualizálták is a klasszikust: Zalán Tibor értelmezte újra és tette szövegeivel emberközelivé Arany János művét, kortárs jellegét pedig a felcsendülő Magna Cum Laude, Balkán Fanatik, Besh o Drom és Kimnowak dalok erősítették. Toldi története mintegy meseszerűen tárul a nézők elé Tomanek Gábor hangján, akinek varázsos orgánuma visszarepíti a gyermekeket és a felnőtteket egyaránt Nagy Lajos király korába.

Katkó Ferenc kimagasló alakítást nyújt Toldiként: ötvöződik benne a vágy a vitézi élet után, a népies egyszerűség, a becsület, de közben az önmarcangolás is. Egyszerű, szerethető figura, aki hatalmas testi erejét igyekszik kihasználni akkor is, ha testvére, György (Bartus Gyula) ezt mélyen ellenzi. Kettejük viszálya már-már drámai szintre fut ki, az első felvonás mégis kissé vontatott, hiszen a szócsatákon kívül semmi nem történik.

Ezt a semmit oldja fel a látvány, amely Egyed Zoltán munkáját dicséri: kivetített, csodás festmények jelzik a tágabb környezetet, mozgó, olykor táncra kelő bútorok a szűkebb helyszínt. A néptánctól az árnyéktáncig sorakoznak a szebbnél szebb táncetűdök a darabban ifjabb Mlinár Pál jóvoltából, s a táncoknál megszokott dinamizmust hozza a második felvonást.

Toldi ikonikus szolgálóját, Bencét Vadász Gábor hívja életre, hogy tanúbizonyságot tegyen a hűségről és a becsületről. Az ő segítsége nélkül Toldi nem győzhette volna le a cseh vitézt (Orbán Dénes), aki eleinte álomképként, tűznyelőként, majd maszkban, végül vasmarkú vitézként tűnik fel: gólyalábakon. Természetes a happy end, a hősnek kötelező győznie, még erkölcsileg is: megmaradt a magyarok becsülete.

A kimerevített szoborcsoportok, a vándorló díszletek és az ismerősen csengő szövegek között csendesen, szerényen bújik meg Toldi Miklós alakja; a hősök nem kérkednek, de fölöttünk állnak emberségben, és megmutatják a helyes utat – petrencésrúddal vagy nélküle.

Legolvasottabb

1
Elütöttek egy gyalogost, a helyszínen életét vesztette
2
Négy autó ütközött a 47-esen, az egyik kigyulladt, többen megsérültek
3
Negyvenkét évnyi vonatozás ért véget csütörtökön Békéscsabán
4
Cserbenhagyás és súlyos sérülés történt Békéscsabán
5
Csabaiak, figyelem! Több útszakaszon is változik a forgalmi rend
vitatéma
Megosztja a rajongókat a tinisztár tetovált teste
felmérés / 8 perce
Az ellenzéki szimpatizánsok fele is Orbán Viktor újraválasztására számít
A magyarázat, hogy a gazdasági mutatók kiemelkedőek, az ellenzéki oldalon pedig nincs valós alternatíva – áll a Nézőpont Intézet kutatásában.
Gyász
"Az édesanyák nem halnak meg, csak fáradt szívük pihenni tér." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Melis Erika könyvelő 2017. október 8-án 55 éves korában elhunyt. Búcsúztatása 2017. október 24-én 10 órakor lesz a békéscsabai Felsővégi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
MEGEMLÉKEZÉS Balangó András halálának 2. évfordulóján. Felesége, lánya és családja, keresztfia.
MEGEMLÉKEZÉS "Vágytam maradni még szeretteim között. A sors végül ellenem döntött. Búcsúzni nem tudtam, ajkam nem engedett, amit mondani akartam tudja ki szeretett." Fájó szívvel emlékezünk Petrovszki Pál halálának 8. évfordulóján. Szerető családja
" Még fáj nekünk, s tán örökre így marad, de Te mindíg velünk leszel, az idő bárhogy is halad." MEGEMLÉKEZÉS Soha el nem múló szeretettel emlékezünk Ifj. Szabó Jenő halálának 12. évfordulója alkalmából. Szeretteid
nomophobia / 2 órája
Megváltoztatja az életünket a mesterséges intelligencia?
Emlékév / 2 órája
Fényjátékkal tisztelegtek Cardiffban Arany János előtt
Amerikai Nagydíj / 2 órája
Hamilton indul az élről, Vettel a második
bennfentes tanácsok / 3 órája
Mit ne tegyen soha egy étteremben?
portré / 4 órája
Ma lenne 100 éves Joan Fontaine Oscar-díjas színésznő
Budán raboskodott / 4 órája
Az első ejtőernyős ugrást 220 éve kísérelték meg