12°
21°
11°

Tege Antal: néha lazítani kell a nyakkendőn

Kedden 19 órakor mutatják be a Jókai színház Vigadó termében Neil Simon Mezítláb a parkban című vígjátékát, mely felteszi a nagy kérdést, hogy mi kell az élethez? Tege Antal rendező szerint tudni kell kompromisszumokat kötni egy párkapcsolaton belül, de nem ez a darab fő üzenete, hanem az, hogy néha lazítani kell a nyakkendőn.

– Mi kell az élethez?
– Egyrészt tudni kell megállapodást, alkut kötni egy házasságon, párkapcsolaton belül, de számomra nem ez a darab üzenete. Azt gondolom, hogy néha lazítani kell a nyakkendőn, néha lehet őrült dolgokat csinálni, például kemény mínuszokban mezítláb sétálni a parkban. Ne az határozza meg az ember életét, hogy mit írnak elő a társadalmi konvenciók.

– A közönség is szinte kikövetelte ezt a darabot, de miért pont ezt választotta?
– Az előző éveken főleg modern, kortárs szerzők műveit vittem színpadra, mondhatom úgy, hogy kicsit vadabb darabokat. Elkezdett foglalkoztatni a gondolat, hogy egy bulvárban megtalálom-e rendezőként a helyem. Fontos volt azonban, hogy ne a humorért mindent, bármit feláldozva készítsek egy darabot, ahol a néző el sem gondolkozik azon, vajon tényleg elválnak-e a főszereplők. Úgy gondolom, hogy ezt a kérdést komolyan kell venni, és a humort is csak komolyan lehet játszani. A cél nem az, hogy a néző nevessen, hanem az, hogy úgy nevessen, hogy közben elgondolkozik, és keresi a darabban a saját életében is megtalálható párhuzamokat. A Neil Simon műveken belül pedig azért döntöttem a Mezítláb a parkban mellett, mert az emberi, társas kapcsolatról szól. Ezek a viszonyok pedig mindig is érdekeltek, illetve a színpadon is érdekesek.

– Noha a darab a ’60-as években játszódik, még ma is aktuális.
– Azzal, hogy a világ felgyorsult, talán még időszerűbbé is vált. A történet szerint a férj és a feleség még csak hat napja él együtt, de már jön egy konfliktus, és rögtön felsejlik a válás gondolata. Kérdés, hogy elég-e a szerelem a házassághoz, mint ahogy azt fel is teszik a darabban, vagy szükséges kellő érzelmi és értelmi érettség hozzá, mert máskülönben csak beleszalad az ember.

– Nagyjából már említette, körvonalazta, hogy mi a darab története, de összefoglalná röviden?
– Egy fiatal házaspárról van szó: a férj kezdő ügyvéd, a feleség pedig háztartásbeli. Kibérelnek egy ötödik emeleti lakást egy lift nélküli házban – ezért mindenki lihegve lép a színpadra, ami már rögtön egy humorforrás. A fiatalok meghívják vendégségbe a lány édesanyját, akit megpróbálnak összehozni a felettük élő fura lakóval, ezért elmennek egy estére, ahol rengeteget isznak, esznek. Miközben azon dolgoznak, hogy összeboronálják Mrs. Banket és Mr. Velascót, megromlik a saját kapcsolatuk, rájönnek, nincs semmi közös bennük. Veszekednek, és szóba kerül a válás is. A harmadik felvonásban aztán jön a megoldás.

– Most már minden évadban rendez egy darabot?
– Azt követően, hogy Fekete Péter lett az igazgató, minden évben kaptam egy lehetőséget, mint ahogy most Seregi Zoltántól is. Bízom benne, hogy egyre nagyobb volumenű darabokat rendezhetek. Jól érzem magam a másik oldalon is, sokat tanulok, több leszek színészként is azzal, hogy látom mások esetleges hibáit, amikre a későbbiekben figyelek, hogy ne kövessek el – már amennyire lehet, ugyanis senki sem tökéletes.

– Miközben zajlottak a Mezítláb a parkban próbái, a Vesztegzár a Grand Hotelben is futott, ahol Elder felügyelőként tűnik fel. Lehet bírni ezt a fokozott tempót?
– Az biztos, hogy húzós volt az utóbbi két hét, az előadások és a próbák váltották egymást. Azonban – a szót nemes, jó értelmében véve – muszáj kiszolgálni a nézőket. Vannak olyan időszakok, melyek nagyon sűrűk, de hosszabb távon minden egyensúlyba kerül, lesznek szünetek is.

– Tehát pihenés is kell az élethez?
– Ahogy minden ember, úgy a művész számára is elengedhetetlen. Nem lehet úgy teremteni, hogy az ember nincs feltöltődve, mert különben előbb vagy utóbb elfogy.

Főszerepben Gubik Petra és Czitor Attila
Neil Simon egy ifjú, konzervatív ügyvédről és különc menyasszonyáról írt színdarabot. A Broadway vígjátékmestere szerint az élet szomorú is, meg mulatságos is. Nem tud olyan komikus helyzetet elképzelni, amely nem fájdalmas is egyúttal. Ebbe a látszólag felhőtlenül kedves és humoros darabba is csöppentett egy pici szomorúságot, feltéve a kérdést: ilyen törékeny még egy friss házasság is.

A történet szerint a fiatal feleség, Corie össze akarja boronálni magányos édesanyját a vagány, öregedő szomszéddal, ezért egy görbe estét töltenek négyesben egy különleges vendéglőben. A terv azonban csak félig sikerül: a mama a szomszédnál tölti az éjszakát, a fiatal házasok azonban összevesznek.

A Mezítláb a parkban című darabban Gubik Petra játssza Corie-t, a férjét, Paul Blattert Czitor Attila, a lány édesanyját, Mrs. Banket Fehér Tímea, a szomszédot, Victor Velascót pedig Katkó Ferenc. Az előadásban telefonszerelőként Tomanek Gábor, áruházi kihordóként pedig Hodu József tűnik fel.

Legolvasottabb

1
Elütöttek egy gyalogost, a helyszínen életét vesztette
2
Négy autó ütközött a 47-esen, az egyik kigyulladt, többen megsérültek
3
Negyvenkét évnyi vonatozás ért véget csütörtökön Békéscsabán
4
Cserbenhagyás és súlyos sérülés történt Békéscsabán
5
Csabaiak, figyelem! Több útszakaszon is változik a forgalmi rend
vitatéma
Megosztja a rajongókat a tinisztár tetovált teste
felmérés / 9 perce
Az ellenzéki szimpatizánsok fele is Orbán Viktor újraválasztására számít
A magyarázat, hogy a gazdasági mutatók kiemelkedőek, az ellenzéki oldalon pedig nincs valós alternatíva – áll a Nézőpont Intézet kutatásában.
Gyász
"Az édesanyák nem halnak meg, csak fáradt szívük pihenni tér." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Melis Erika könyvelő 2017. október 8-án 55 éves korában elhunyt. Búcsúztatása 2017. október 24-én 10 órakor lesz a békéscsabai Felsővégi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
MEGEMLÉKEZÉS Balangó András halálának 2. évfordulóján. Felesége, lánya és családja, keresztfia.
MEGEMLÉKEZÉS "Vágytam maradni még szeretteim között. A sors végül ellenem döntött. Búcsúzni nem tudtam, ajkam nem engedett, amit mondani akartam tudja ki szeretett." Fájó szívvel emlékezünk Petrovszki Pál halálának 8. évfordulóján. Szerető családja
" Még fáj nekünk, s tán örökre így marad, de Te mindíg velünk leszel, az idő bárhogy is halad." MEGEMLÉKEZÉS Soha el nem múló szeretettel emlékezünk Ifj. Szabó Jenő halálának 12. évfordulója alkalmából. Szeretteid
nomophobia / 2 órája
Megváltoztatja az életünket a mesterséges intelligencia?
Emlékév / 2 órája
Fényjátékkal tisztelegtek Cardiffban Arany János előtt
Amerikai Nagydíj / 2 órája
Hamilton indul az élről, Vettel a második
bennfentes tanácsok / 3 órája
Mit ne tegyen soha egy étteremben?
portré / 4 órája
Ma lenne 100 éves Joan Fontaine Oscar-díjas színésznő
Budán raboskodott / 4 órája
Az első ejtőernyős ugrást 220 éve kísérelték meg