-2°

Czeizel: a magyar géniusz nem elmebeteg

A magyarok szívesen nézik bolondnak a géniuszaikat — írja a matematikusokról szóló legújabb könyvében dr. Czeizel Endre. Miképp korábbi köteteiben igazolta, hogy József Attila és Csontváry nem volt őrült, az orvos-genetikus bizonyossá teszi, hogy a kortársak állítása ellenére Bolyai János sem volt elmebeteg.

A Matematikusok, gének rejtélyek című könyvét matematikatanárok előtt mutatta be Békéscsabán dr. Czeizel Endre. Bár az orvos-genetikus elismeri, a képletek csak egy szűkebb szakmai kört gyönyörködtetnek, a cím nem erre a körülményre, hanem a kutatásai során tett felfedezésekre utal.

— Professzor úr! Az előadásában nagy átéléssel beszélt arról, hogy milyen izgalmas világot fedezett fel. Mégis, miért fogott olyan nehezen ehhez a munkához?
— Az ógörögök négy tehetségterületet említettek, amire géniuszként születni kell, az egyik a matematika. A terveim közt tehát végig ott szerepelt, csak tartottam tőle. Mert míg a költőket elolvashattam, a festőművészek képeiben és a zeneszerzők muzsikájában gyönyörködhettem, a matematikusok életművét a számomra nehezen felfogható képletek tömege jelenti. Ám ahogy a költőknél sem vettem a bátorságot, hogy irodalomtörténészként értékeljem őket, az utóbbiaknál is az ember bemutatására törekedtem.

Közben fantasztikusan érdekes megfigyeléseket tettem: hogy milyen sok volt az egyke köztük, hogy nem nősültek meg, hogy inkább alacsonyabbak voltak. S megannyi kérdés is megfogalmazódott bennem: vajon a matematikai tehetség felfedezésében és fejlesztésében is szerepet játszott-e a zsidó kultúra? Hogy miért van az, hogy a matematikusok idehaza húsz évvel rövidebb ideig élnek, mint külföldön, s hogy mind férfiak?

— Tudja a válaszokat?
— A válaszok számomra is rejtve maradtak. Bízom a kollektív továbbgondolásban, s hogy ennek nyomán a magyarázatokat is megtaláljuk.

— Az előadásában többször utalt a hasonló társadalmi, iskolai környezetre, ám a ma élő tudósokra ezek a körülmények már nem igazak. Mire jutna, ha a 20-21. századi tudósokat vizsgálná? — A kor, amelyben most élünk, nagyon más és nagyon nehéz. Nincsenek határok, és jogos a félelem, hogy a pénzügyileg és kulturálisan vezető államok elszipkázzák a géniuszpalántákat. Orvosként tudom, hogy ha egy testnek leáll az agya, akkor csak vegetálásra képes. Lovász Lászlótól Laczkovich Miklósig és Pósa Lajostól Szemerédi Endréig nagyszerű matematikusaink vannak, de a többségük külföldön dolgozik és tartok tőle, hogy a géniuszpalánták is ott folytatják. Valószínűleg el is kell menniük, hogy a tudományos központokban kivirágozzanak. Az alapvető kérdés, hogy visszajönnek-e?

Nem szabad hagynunk, hogy kialudjon bennük a hazafiság érzése. Amikor Klebelsberg Kuno létrehozta a szegedi egyetemet, és tudomást szerzett róla, hogy Cambridge-ben él egy Szent-Györgyi nevű fiatalember, felült a vonatra, két napot utazott és három napot töltött kint, hogy meggyőzze, jöjjön haza. Szent-Györgyi Albert 1931-ben hazajött és hat évre rá megkapta a Nobel-díjat. Vannak-e ma ilyen államférfiaink, akik tudják, hogy ma hol dolgoznak a géniuszaink a világban, és veszik a fáradtságot, hogy felüljenek a repülőre és meggyőzzék őket, hogy itthon szükség van rájuk?

— Ön Teller Edével viszont személyesen is találkozott.
— Így van. Az utolsó találkozásunkkor egy étteremben vacsoráztunk és arról beszélgettünk, hogy a kreatív géniuszok nehéz emberek. Teller nagyot hallott, így az összegzést fennhangon, az egész étterem füle hallatára tette meg: „Igen, igen, az én tíz ötletem közül is kilenc baromság volt, de a tizedik a hidrogénbomba!”

— A könyvében szereplő tizenöt matematikus közül melyik került a legközelebb önhöz?
— Bolyai János. Az ő sorsa a legtragikusabb, s mint ilyen, számomra a legizgalmasabb. A könyvben vele foglalkozom a legrészletesebben. A magyar tudomány és kultúra egyik legnagyobb hérosza, s a korábbi vélekedésekkel ellentétben abban is bizonyos vagyok, hogy nem volt elmebeteg. A szerencsén múlott, hogy a Gauss-hagyaték feldolgozásakor külföldi kutatók megtalálták fő művét, az Appendixet. S emlékezzünk csak Semmelweis Ignácra, akit meg azért néztek itthon bolondnak, mert a gyermekágyi lázat egy klórvizes kézmosással akarta kivédeni. Semmelweis és Bolyai két magyar messiás, akikről itthon tudomást sem vettek, s ha külföldön nem figyelnek fel rájuk, akkor ma nem ismerjük őket.

A könyvben szereplő tíz elméleti matematikus közül öt volt nőtlen, s ez az 50 százalékos arány messze meghaladja a magyar agglegény férfilakosság szokásos gyakoriságát. Bár ezt dr. Czeizel Endre mint érdekes megfigyelést írja le, emlékeztet néhány géniusz köztudott állítására, miszerint a házasság és a gyermekvállalás miatti idő- és energiavesztés akadályozza a tudományos aktivitást.

A szerző szerint ezt legfrappánsabban a tudós Szilárd Leó és a festőművész Csontváry Kosztka Tivadar fogalmazta meg, akik az előbb sorolt érvek mellett még azt is hangsúlyozták, hogy a nők elveszik a férfiak eszét. Csontváry maga is követte a művészgéniuszoknak általa ajánlott életet, amely nemcsak a házasság, de a szexuális élet mellőzését is magába foglalta. A matematika Mozartjának tartott Erdős Pál élete is ez utóbbira rímel.

— Lehetséges, hogy a libidó tudományos alkotásra fordítása hasznos? — teszi fel a kérdést a szerző, aki további érdekes felfedezésekre is jutott.
A házas matematikusoknál érvényesült a hasonló hasonlót választ elv. Példaként: Kalmár László matematika-fizika szakos tanárt vett nőül, továbbá Rényi Alfréd és Teller Ede neje, valamint Turán Pál második választottja is a matematikában jeleskedett, Wigner Jenőnek pedig mindhárom felesége fizikus volt.


 

Legolvasottabb

1
Elmaradt az esküvőjük, Ferenc pápa a repülőn adta össze őket
2
Baleset a Gyulai úton
3
Százezer forintot hagyott valaki egy bankautomatában
4
Milyen izgalmas képpel dobná fel az esküvői albumát?
5
A mentősofőr részvétét fejezte ki, de nem érzi magát hibásnak
arra van az előre
Szijjártó Péter: időben kezdődik meg a paksi beruházás
a tárgyalások még folynak / 19 perce
Először lépett színpadra a botrányok után Bill Cosby
Egy kisebb publikum előtt tartott előadást hétfőn.
Gyász
"Csak az idő múlik, feledni nem lehet, Szívünkben örök a fájdalom és a szeretet." MEGEMLÉKEZÉS Soha el nem múló fájdalommal emlékezünk Pluhár Mónika halálának 1. évfordulóján. Szerettei
"Nem hal meg az, akinek emléke örökké szívünkben él." GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Bakonyszegi László békéscsabai lakos 2018. január 17-én, 65 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2018. január 26-án 11 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Egy egész örökkévalóság őrzi mindannyiunk sorsát." GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Mucsi Lászlóné szül. Huszár Mária gyulai (volt békéscsabai) lakos 2018. január 16-án, 84 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2018. január 26-án 15 órakor lesz a békéscsabai Vasúti evangélikus temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
Ha emlegettek, köztetek lesz, de fáj ha látom könnyetek. Ha rám gondoltok, mosolyogjatok, mert én már Istennél vagyok. GYÁSZHÍR Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy Szilágyi Sándorné szül.: Fedorsó Zsófia békéscsabai lakos 2018. január 17-én 65 éves korában váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2018. január 25-én 11 órakor lesz a békéscsabai Szarvasi úti katolikus temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Szeretnénk veszteségünket megosztani azokkal a családtagokkal és barátokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesapánk, nagyapánk, nagybátyánk, Borbély István Pista bácsi aki szakmája szerint villanyszerelő volt, de már nyugdíjas éveiben járt, és fiatalabb korában Békéscsabán a Kemény utcában, később több, mint 30 évig Gyulán, az utóbbi két évben ismét Békéscsabán élt, életének 81. évében 2018. január 3-án egy gyors lefolyású betegség következtében váratlanul elhunyt. Temetése szűk családi körben zajlott 2018. január 19-én. Hálásan köszönjük mindenkinek, aki életében Pista bácsi segítségére volt és jó szívvel gondol vissza rá. Köszönjük együttérzésüket is. A gyászoló család
"Nem hal meg az, akinek emléke Örökké szívünkben él." MEGEMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezünk Tóth János halálának 5. évfordulóján. Felesége, gyermekei, unokái
Gyászhír Soha el nem múló fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy Kormányos Ferencné született Szabó Terézia, életének 88. évében elhunyt. Végső búcsúztatására 2018. január 24-én 14 órakor kerül sor a Csanádapácai Katolikus temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, sírjára virágot elhelyeznek, fájdalmunkat jelenlétükkel enyhíteni igyekeznek. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Soha el nem múló fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szilágyi Lajos Doboz, Nagy u. 25/A szám alatti lakos türelemmel viselt hosszú betegség után 2018. január 17-én elhunyt. Drága halottunkat 2018. január 23-án 14 órakor kísérjük utolsó útjára a dobozi református temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
,,Múlik az idő, de a fájdalom nem csitul, szemünkből a könny naponta kicsordul. Örök az arcod és nem száll el a szavad, minden mosolyod lelkünkben marad." MEGEMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezünk Fábián Sándorné szül. Toldi Ilona (volt óvodavezető) halálának 6. évfordulóján. Szerető családja.
"Láttuk szenvedésed, láttuk könnyező szemed, mindig fájni fog, hogy nem tudtunk segíteni neked. A te szíved pihen, míg a miénk vérzik, mert a fájdalmat csak a földiek érzik." KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik 2018. január 13-án szeretett feleségem, Deák Károlyné szül. Kiss Róza Magdolna Sarkadkeresztúr, Vörösmarty u. 48. szám alatti lakost utolsó útjára elkísérték, fájdalmunkban osztoztak. A gyászoló család
"Megállt egy szív, mely élni vágyott, pihen a kéz, mely dolgozni imádott. Nélküled szomorú, üres a házunk, most sem hisszük el, hogy hiába várunk. Te, aki annyi szeretetet adtál, te, aki soha sem kértél, csak adtál. Te soha sem leszel halott, szívünkben örökké élni fogsz." MEGEMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezünk fiunkra, Oroszi Csaba halálának 1. évfordulóján. Anya, apa, kislányod és az egész család.
,,Nem vársz már minket ragyogó szemekkel, nem örülsz már nekünk szerető szíveddel, de egy könnycsepp szemünkben Érted él, egy gyertya az asztalon Érted ég, s bennünk él egy arc, egy végtelen szeretet, amit tőlünk soha senki el nem vehet. Telhetnek hónapok, múlhatnak évek, szívből szeretünk, s nem feledünk Téged." Megemlékezés Emenet György halálának 2. évfordulóján. Édesanyád, nővéred, keresztlányod Andi és férje Pisti és a kis Lilike, fiad Gyuri.
,,Keressük, de nincs már sehol, mégis itt van mindig valahol. Talán a napsugárban ... vagy egy csillag fenn az égen, mi most is várjuk, mint valamikor régen." Megemlékezés Emenet György halálának 30. évfordulóján. Feleséged, leányod, unokád Andi és férje Pisti, dédunokád Lilike.
,,Nehéz e kő, de nehezebb a bánat, mely szívére borult az egész családnak." MEGEMLÉKEZÉS Góz Sándor halálának 15. évfordulóján. Feleséged, leányod Andi, férje Pisti, unokád Lilike, EMENET MAMA.
"Arcod örök marad, nem száll el a szavad. Minden mosolyod a szívünkben marad." MEGEMLÉKEZÉS Soha el nem múló fájdalommal emlékezünk Frankó Pál halálának 3. évfordulóján. Szerető családja
"Szívedben nem volt más, Csak jóság és szeretet, Munka és küzdelem volt egész életed!" MEGEMLÉKEZÉS Emenet György halálának 2. évfordulója alkalmából Fia
"Hirtelen mentél el, köszöni sem tudtál, örökre lecsuktad csillag szemed vigyázunk az álmodra… Te csak aludjál! Kedves szerettünk Isten Veled!" GYÁSZHÍR Szabó Lajos vendéglős, dobozi lakos 2017. december 29-én tragikus balesetben elhunyt, 73 évet élt. Szeretett halottunk temetése 2018. január 22-én 11:00 órakor lesz a dobozi temetőben. A gyászoló család
"Keressük, de nincs már sehol, mégis itt van mindig valahol. Talán a napsugárban...vagy egy csillag fenn az égen, mi most is várjuk, mint valamikor régen." MEGEMLÉKEZÉS Soha el nem múló fájdalommal emlékezünk id. Seben Pál (Csiriga) halálának 1. évfordulóján. A gyászoló családja
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Vidovenyecz György mezőmegyeri lakos a Barnevál nyugdíjasa életének 89. évében elhunyt. Temetése 2018. január 19-én 13 órakor lesz a mezőmegyeri evangélikus temetőben. A gyászoló család
"Láttuk szenvedésed, láttuk könnyező szemed, mindig fájni fog, hogy nem tudtunk segíteni neked. A te szíved pihen, míg a miénk vérzik, mert a fájdalmat csak a földiek érzik. Utolsó órában szótlanul néztél ránk, te sejtetted, mi pedig tudtuk, hogy ez már a búcsúzás." MEGEMLÉKEZÉS Soha el nem múló fájdalommal emlékeznek Makszin Mátyás halálának 1. évfordulóján szerettei.
pályázat / 36 perce
Határon túl ünnepelhetik a március 15-ét hazai diákok
Australian Open / 53 perce
Babosék döntősök párosban
Visegrádi Négyek Tornája / 9 órája
Újabb súlyos magyar vereség futsalban
Lajtha-díj / 10 órája
Ménesi Gergely és Mali Andrea kapta idén a kitüntetéseket
bámulatos technika / 10 órája
Rekonstruálták egy 9 ezer éve élt tini arcát
90 évesen / 10 órája
Rajzfilmfigura kapott csillagot a Hírességek sétányán