15°
26°
15°

Bemutatkoztak Békés megye értékei a Megyenapon

Hagyomány, érték, közösség – ezen jelszavak mentén rendezte meg szombaton első alkalommal a Megyenapot a megyei önkormányzat Békéscsabán, a Szent István téren. Az eseményen bemutatkoztak Békés megye értékei a hungarikumnak számító csabai és gyulai kolbásztól kezdve egészen a mezőhegyesi Nóniusz lovakig.

Igazi csinnadrattával, dobos és fúvószenekaros, illetve hagyományőrzőkkel színesített felvonulással kezdődött a programok sora Békéscsaba belvárosában, melynek végén még ki is dobolták, hogy bizony a szombati nap a Megyenapé lesz. Jöhettek is a fellépők, akik sorra váltották egymást a színpadon: a délelőtti órákban a nemzetiségek mutatkoztak be, délután pedig Békés megye kulturális értékei kerültek terítékre.

Kattintson a képre és nézze meg galériánkat!


Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke köszöntő beszédében kiemelte, sokak összefogásával szervezte meg a megyei önkormányzat első alkalommal a Megyenapot. A Békés megye hívószóra rengeteg ajtó és lehetőség nyílt meg, úgy véli, ez egy olyan identitástudatot jelez, amire lehet építeni a közösség- és a gazdaságfejlesztést. Az építkezés azonban nem működhet hit, egymásban bízó és együttműködő emberek, közösségek nélkül.

Beszéde végén Zalai Mihály a rendezvényen részt vevőknek azt kívánta, hogy lélekben gazdagabban térhessenek haza, mint ahogy kilátogattak a Megyenapra, és hogy vigyék a szívükben haza azt az érzést, hogy mi itt a Kárpát-medencében és annak szívében, Békés megyében összetartozunk.

A délelőtti és a délutáni órákban is szinte hömpölygött a tömeg a Szent István téren, a faházak, standok által övezett utcákban. Mint ahogy a megyei közgyűlés elnöke fogalmazott, a cél az volt, hogy a Megyenapra elhozzák Békés megye legnagyobb kézműves vásárát és termelői piacát. Ennek fényében a kiállítók között voltak a fazekastól a csipkeverőn át a kosárfonóig, valamint mézek, lekvárok, szörpök, ínycsiklandó és illatos sajtok, kolbászok sorakoztak a polcokon.

Kattintson a képre és nézze meg galériánkat!


Több standon mutatkoztak be Békés megye értékei, településekre bontva. A Körös-Maros Nemzeti Parknál egy méretes dévaványai túzok ácsorgott. A Hudák-féle kézi szövőműhelynél csodás ruhaköltemények vártak arra, hogy valaki felöltse őket. Bemutatkozott Szarvas régi könyvtárának gyűjteménye, illetve a Tessedik Táncegyüttes is, mint ahogy a Vésztő-Mágor Történelmi Emlékhely munkatársai is több prospektussal, szóróanyaggal készültek.

Némileg odébb a gyomaendrődi autosex tyúkgalambok figyeltek a rács mögött. Ezek repülni nem képesek, de húsgalambnak és kiállításra tenyészthetőek.  Azért autosexek, mert a hím és a tojó egyedek már akkor megkülönböztethetők egymástól, amikor a fiókák kibújnak a tojásból. Az érdeklődők az endrődi csizmadia és cipész hagyományokkal is megismerkedhettek.

Kattintson a képre és nézze meg galériánkat!


Gyula elhozta a hungarikumnak számító gyulai kolbász ízét és illatát a rendezvényre, de a gyulai várról, Erkel Ferenc szülőházáról  és életművéről, a Göndöcs-kertről és a Ladics-házról is sok-sok érdekességet megtudhattak a kilátogatók. Békéscsaba is az immár húszéves hagyományokra visszatekintő Csabai Kolbászfesztivállal és a csabai kolbásszal készült.

Mezőberényben nevezetesek a nyolctojásos száraztészták, Békés pedig az olyan kulturális és gasztronómiai értékeit sorakoztatta fel, mint a Békés-tarhosi zenei napok és a Békés-tarhosi énekiskola, illetve a békési szilvalekváros papucs. Mint érték, bemutatkozott a Körösvölgyi Sokadalom is, illetve a magyar biliárd – a zöld asztalnál többen ragadtak dákót.

Közben bemutatkoztak Békés megye nemzetiségei is, a románok, a németek, a szerbek, a romák és a szlovákok is több standdal várták az érdeklődőket, hagyományos ételeikkel készültek. Ambrus György mesterszakács pedig egy különleges lecsót dobott össze hungarikumokból: a paradicsom és a paprika mellé makói hagymát, mangalica szalonnát, csabai és gyulai kolbászt adott.

Kattintson a képre és nézze meg galériánkat!


A Megyenapon a gyermekek sem unatkoztak, nekik ugrálóvárral, léggömbökkel, no meg egy külön sátorral készültek a szervezők, ahol lehetett játszani – ügyességüket és tudásukat próbára téve -, kézműves foglalkozásokon részt venni és mindenféle hasznos dolgokat készíteni, illetve meséket is hallhattak. Mivel a rendezvényre sok család látogatott ki, nem meglepő, hogy itt volt a legnagyobb forgalom.

– Nagyon tetszett a gyerekeknek a felvonulás, az ugrálóvár és persze a játszóház – mondta Erzsébet, miközben a két unokára, a hatéves Zsomborra és a kétéves Botondra figyelt, akik pont átrendezték az apró fa bútorokból kialakított szobát a játszósátorban. Hozzátette, hogy korábban végigjárták a standokat is, és a kicsik természetesen szinte mindenhol megálltak, érdeklődve, hogy mi hogyan készül. A legizgalmasabb számukra a tészta nyújtása volt.

– Az interneten láttam, hogy lesz ez a rendezvény. Egyrészt szeretnék szétnézni a kiállítók között, másrészt az sem mellékes, hogy a gyermekek programokon vehetnek részt – ecsetelte Krisztina, hozzátéve, hogy a standokig még nem jutottak el, mivel a négyéves Tamara és a kétéves Natasa egyből a játszósátor felé vette az irányt, pecázták kifelé a halakat a vízből.

Kattintson a képre és nézze meg galériánkat!


Békés megye több településéről érkeztek kiállítók a kézműves vásárra és a termelői piacra. A békéscsabai Lakatos Istvánné egy újfajta, összecsukható – így akár kis helyen is elférő – szövőszéken dolgozott rendületlenül. Mint mondta, kevesen foglalkoznak vászonszövéssel, ezért szeretné minél többeknek megmutatni, hogy milyen jó is az: egyrészt nyugalmat áraszt és teljesen kikapcsol, másrészt a kreativitást növeli, harmadrészt pedig igen hasznos dolgokat lehet készíteni.

Sorolta is, hogy régen az asszonyok így készítették el az abroszokat, a függönyöket, a törölközőket és a konyharuhákat – vagyis mindent, ami a háztartásban szükséges lehet -, de ruhaanyagokat is, melyekből később vagy ruhák készültek, vagy tarisznyák és zsákok. Hangsúlyozta, felemelő érzés az, ha valaki a saját maga képes alkotni és az úgy készült termékekkel díszíti fel a lakását.
A békéscsabai Plesovszki Klára keramikus elmondta, hogy egy éve kezdte a szakmát, és hogy szeretné minél több embernek, minél nagyobb közönség előtt megmutatni a termékeit, ezért vesz részt a rendezvényen – mint ahogy többen is így tettek a Békés Megyei Népművészeti Egyesület egésze alá tartozó szakemberek közül. Nála főleg alföldi virágmotívumokkal díszített kerámiák sorakoztak a polcokon, a pálinkás poharaktól kezdve a bögréken és a méztartókon át egészen a díszekig.

Kattintson a képre és nézze meg galériánkat!


Bár már korábban is foglalkoztak méhészkedéssel, és most száz méhcsaláddal rendelkeznek, a méztermelést és a mézeskalács-készítést egy éve kezdték – magyarázta lapunknak az orosházi Vasné Orovicz Judit. Mint mondta, szeretnék a termelői mézet népszerűsíteni, hogy az megbízhatóbb minőséget képvisel, mint a bolti sok esetben. A mézeskalács készítése a méz után jött ötletként, hozzátette, sokat kellett gyakorolni, hogy a tészta megfelelően roppanós, ám puha is legyen.

Nóniuszok húzták a megyenapi fogatokat
Rendhagyó módon mutatkozott be a mezőhegyesi Nóniusz lófajta a Megyenapon. Csodálatos paripák húzták a megyenapi fogatokat a belvárosban, sokan pattantak fel, hogy kocsikázhassanak. A standon pedig több érdekesség volt olvasható a Nóniusz lófajtáról, például az, hogy a kitenyésztésénél katonai céloknak kellett megfelelni: nagy testtömeg, szervezeti szilárdság, munkabírás.

Kattintson a képre és nézze meg galériánkat!


A lótenyésztés apostolának tekintett gróf D’Orsay Olivér ismerte fel, hogy a katonaságnak nyugodt, kitartó és erős lovakra van szüksége. A Nóniusz pedig később bizonyította, hogy nemcsak hadászati, hanem gazdasági célokra is kiválóan alkalmas. Manapság a Mezőhegyesi Állami Ménes 350 patásból álló ménesének egy részét is Nóniusz lovak teszik ki a sportlovak és az ügetők mellett.

Összekötnek az értékek

– Békéscsaba főtere mindig is egy találkozási pont volt a Békés megyeiek számára, ahol a portékák gazdát cseréltek – erről beszélt megnyitó beszédében Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, a Megyenap fővédnöke. Hangsúlyozta, hogy a rendezvény egy olyan lehetőséget teremt meg, melynek révén a megye 75 települése és azok közösségei találkozhatnak.

Domokos László úgy fogalmazott, hogy az élményen és a szórakozáson keresztül ahhoz járul hozzá a Megyenap, hogy Békés megye fejlődhessen, hogy bemutassa értékeit, ennek révén pedig egy közösség összetartson. Kiemelte, hogy a határon túli partnereikről sem szabad megfeledkezni – ezzel utalt arra, hogy Székelyföld volt a Megyenap díszvendége és a székelyföldi értéktár is bemutatkozott.

– Az értékek azok, amik összekötik a magyarságot határon innen és túl. A hungarikumtörvény pedig egy bátor nemzeti törvény, amely a magyarság értékeiről szól – ezt mondta a Földművelésügyi Minisztérium agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkára. Szakáli István Loránd hozzátette, Békés megye az a hely, ahol sok érték van, példaként említette a csabai és a gyulai kolbászt.

– A helyi értékekre is rá kell irányítani a figyelmet, hiszen azok tesznek élővé egy-egy közösséget, azok járulnak hozzá a helyi gazdaság és a turizmus fejlesztéséhez. Az értékekbe lehet kapaszkodni, azokkal jól kell sáfárkodni, és azokat meg kell őrizni, át kell adni – zárta a helyettes államtitkár.

Békéscsaba polgármestere hangsúlyozta, hogy jó ötletnek bizonyult korábban a Szent István tér fejlesztése és sétálhatóvá tétele, mivel az elmúlt években több fontos programnak adott már otthont. Szarvas Péter örömét fejezte ki, hogy a Megyenapot is a Szent István téren rendezte meg a megyei önkormányzat, bemutatva Békés megye értékeit annak nyugati szélétől a keletiig, illetve déli részétől az északiig.

Minority SafePack
Erős képviselete lesz az erdélyi magyarságnak
Széthullott az ellenzék / 3 órája
Fölényes győzelmet aratott a Fidesz
Választási összefoglaló: eredmények, nyilatkozatok.
Gyász
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Fekete András Lajos kamuti lakos 85 éves korában csendesen megpihent. Temetése 2019. május 27-én 10 órakor lesz a kamuti temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Körösparti András ( gépész mérnők) telekgerendási lakos 2019. május 22-én 78 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. május 31-én 13 órakor lesz a telekgerendási köztemetőben. A gyászoló család
"Nem hal meg az, akinek emléke Örökké szívünkben él." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Felföldi György Gyula, Régitemető u. 28. szám alatti lakos 70 éves korában elhunyt. Temetése 2019. május 24-én 13 órakor lesz a gyulai Református Új-temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen részt vesznek, fájdalmunkat enyhíteni igyekeznek. A gyászoló család
"Az édesanyák nem halnak meg, Csak fáradt szívük pihenni tér." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Lipcsei Gyuláné szül. Mile Piroska életének 92. évében rövid betegség után csendesen megpihent. Temetése 2019. május 21-én (kedden) 11 órakor lesz a békéscsabai Ligeti temetőben. A gyászoló család
KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik szeretett édesanyánkat, nagymamánkat, dédmamánkat, özv. Kakas Antalnét szül. Gál Zsuzsannát velünk együtt utolsó útjára elkísérték vagy fájdalmunkban bármilyen módon osztoztak. Gyászoló szerettei
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Mochnács György víz-gáz-központi fűtés-szerelő mester békéscsabai lakos 2019. április 19-én, 81 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. május 27-én 15 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. A gyászoló család
"Telhetnek a hónapok, az évek, szerető feleséged, gyermeked, kismenyed és unokád soha nem felejt el Téged, Drága Férjem!" GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Knyihár János békéscsabai lakos 2019. május 15-én, 82 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. május 23-án 13 órakor lesz a békéscsabai Ligeti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Az édesanyák nem halnak meg, Csak fáradt szívük pihenni tér." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Lindenfeld Zsigmondné szül. Povázsay Edit békéscsabai lakos 2019. május 16-án, életének 87. évében csendesen megpihent. Temetése 2019. május 27-én 13 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
„Az édesanyák nem halnak meg, Csak fáradt szívük pihenni tér.” GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Halász Istvánné szül. Guler Judit volt Egység utcai lakos 88 éves korában hosszan tartó betegség után elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. május 23-án 14 órakor lesz a békéscsabai Zsigmond utcai katolikus temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Baji Lászlóné szül. Forgács Erzsébet (FORI) volt postai alkalmazott. Tragikus hirtelenséggel 66 éve korában elhunyt. Temetése 2019. május 22-én 14 órakor lesz a gyulai Református Új temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család 1/70 2-es minta A minta
"Nem hal meg az, akinek emléke Őrökké szívünkben él." GYÁSZHÍR Soha el nem múló fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Hegedűs Józsefné szül. Hollósy Éva Erzsébet békéscsabai lakos életének 86. életévében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. május 20-án 10 órakor lesz a békéscsabai Berényi úti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Nem vársz már minket ragyogó szemekkel, Nem örülsz már nekünk szerető szíveddel. De bennünk él egy arc, egy végtelen szeretet, Amit tőlünk soha senki el nem vehet. Telhetnek hónapok, múlhatnak évek, Szívből szeretünk, s nem felejtünk Téged." MEGEMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezünk a legdrágább édesanyára és nagymamára Hrabovszky Mihályné szül. Zahorán Dorottya halálának 11. évfordulóján. Szerető lánya és családja.
Drága Szüleink 55 évvel ezelőtt ezen a napon fogadtak örök hűséget egymásnak Okányban. Édesanyánk így írt versében: "Emlékszel? Egyszer nagyon régen, Mikor fiatalok és szépek voltunk, Az élet tengerén egy májusi napon Egy közös csónakba szálltunk..." 54 évnyi közös csónakázás után, 2018. november 27-én, közel egy évnyi küzdelem, élni akarás után Édesanyánk szíve utolsót dobbant. A csónak nélküle már lassan haladt, 2019. január 3-án végleg kikötött. Édesapánk követte Édesanyánkat! Közös csónakotok ma már tengernyi csillag közt ring tovább! A gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Pap Gáborné szül. Lehoczki Judit békéscsabai lakos 81 éves korában elhunyt. Hamvait 2019. május 17-én 9 órakor helyezzük végső nyugalomra a békéscsabai Vasúti temetőben. A gyászoló család
"Nem hal meg az, akinek emléke Örökké szívünkben él." GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Zahorán Endre Mihály gyémánt diplomás gépészmérnök békéscsabai lakos 2019. május 8-án elhunyt. Szeretett halottunktól 2019. május 17-én 12 órakor veszünk végső búcsút a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Horostyák Pál békéscsabai lakos 2019. április 30-án, 78 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. május 17-én 13 órakor lesz a békéscsabai Berényi úti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Nem hal meg az, akinek emléke Örökké szívünkben él." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Orovecz János (volt harisnyagyári dolgozó) Gyula, Alpár u. 25. szám alatti lakos 62 éves korában elhunyt. Temetése 2019. május 17-én 11 órakor lesz a gyulai Szentháromság temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen részt vesznek, fájdalmunkat enyhíteni igyekeznek. A gyászoóló család
"Az édesanyák nem halnak meg, Csak fáradt szívük pihenni tér." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Maszlag Józsefné szül. Hegedűs Rozália békéscsabai lakos 88 éves korában csendesen megpihent. Temetése 2019. május 16-án 11 órakor lesz a békéscsabai Zsigmond utcai katolikus temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Ha emlegettek, köztetek leszek, De fáj, ha látom könnyetek." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Seres Józsefné szül. Dudás Anna békéscsabai lakos 67 éves korában elhunyt. Temetése 2019. május 15-én 10 órakor lesz a békéscsabai Zsigmond utcai katolikus temetőben . Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Az Édesanyák nem halnak meg, Csak fáradt szívük pihenni tér." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Hortobágyi Józsefné szül. Balogh Erzsébet (körzeti ápolónő) Tarhos, Dózsa u 3. szám alatti lakos életének 76. évében csendesen megpihent. Temetése 2019. május 14-én (kedden) 11 órakor lesz a tarhosi köztemetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
Nyomás alatt / 4 órája
Jobbik-listavezető: szerdán dől el, ki lesz a párt EP-képviselője
Klímakatasztrófa / 4 órája
Gyurcsány: az erős Európa a DK-val még erősebb lesz
Alázatosak maradnak / 4 órája
Fekete-Győr: a Momentum a magyar egészségügy pártja
Felemás reagálás / 5 órája
Az MSZP elnöksége vállalja a felelősséget
A józan ész diadala / 5 órája
A bevándorlásellenesek utolérték a Néppártot
Európai nemzet, európai ország / 5 órája
Orbán Viktor: a magyarok megbízást adtak a bevándorlás megállítására