Bemutatkoztak Békés megye értékei a Megyenapon

Hagyomány, érték, közösség – ezen jelszavak mentén rendezte meg szombaton első alkalommal a Megyenapot a megyei önkormányzat Békéscsabán, a Szent István téren. Az eseményen bemutatkoztak Békés megye értékei a hungarikumnak számító csabai és gyulai kolbásztól kezdve egészen a mezőhegyesi Nóniusz lovakig.

Igazi csinnadrattával, dobos és fúvószenekaros, illetve hagyományőrzőkkel színesített felvonulással kezdődött a programok sora Békéscsaba belvárosában, melynek végén még ki is dobolták, hogy bizony a szombati nap a Megyenapé lesz. Jöhettek is a fellépők, akik sorra váltották egymást a színpadon: a délelőtti órákban a nemzetiségek mutatkoztak be, délután pedig Békés megye kulturális értékei kerültek terítékre.

Kattintson a képre és nézze meg galériánkat!


Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke köszöntő beszédében kiemelte, sokak összefogásával szervezte meg a megyei önkormányzat első alkalommal a Megyenapot. A Békés megye hívószóra rengeteg ajtó és lehetőség nyílt meg, úgy véli, ez egy olyan identitástudatot jelez, amire lehet építeni a közösség- és a gazdaságfejlesztést. Az építkezés azonban nem működhet hit, egymásban bízó és együttműködő emberek, közösségek nélkül.

Beszéde végén Zalai Mihály a rendezvényen részt vevőknek azt kívánta, hogy lélekben gazdagabban térhessenek haza, mint ahogy kilátogattak a Megyenapra, és hogy vigyék a szívükben haza azt az érzést, hogy mi itt a Kárpát-medencében és annak szívében, Békés megyében összetartozunk.

A délelőtti és a délutáni órákban is szinte hömpölygött a tömeg a Szent István téren, a faházak, standok által övezett utcákban. Mint ahogy a megyei közgyűlés elnöke fogalmazott, a cél az volt, hogy a Megyenapra elhozzák Békés megye legnagyobb kézműves vásárát és termelői piacát. Ennek fényében a kiállítók között voltak a fazekastól a csipkeverőn át a kosárfonóig, valamint mézek, lekvárok, szörpök, ínycsiklandó és illatos sajtok, kolbászok sorakoztak a polcokon.

Kattintson a képre és nézze meg galériánkat!


Több standon mutatkoztak be Békés megye értékei, településekre bontva. A Körös-Maros Nemzeti Parknál egy méretes dévaványai túzok ácsorgott. A Hudák-féle kézi szövőműhelynél csodás ruhaköltemények vártak arra, hogy valaki felöltse őket. Bemutatkozott Szarvas régi könyvtárának gyűjteménye, illetve a Tessedik Táncegyüttes is, mint ahogy a Vésztő-Mágor Történelmi Emlékhely munkatársai is több prospektussal, szóróanyaggal készültek.

Némileg odébb a gyomaendrődi autosex tyúkgalambok figyeltek a rács mögött. Ezek repülni nem képesek, de húsgalambnak és kiállításra tenyészthetőek.  Azért autosexek, mert a hím és a tojó egyedek már akkor megkülönböztethetők egymástól, amikor a fiókák kibújnak a tojásból. Az érdeklődők az endrődi csizmadia és cipész hagyományokkal is megismerkedhettek.

Kattintson a képre és nézze meg galériánkat!


Gyula elhozta a hungarikumnak számító gyulai kolbász ízét és illatát a rendezvényre, de a gyulai várról, Erkel Ferenc szülőházáról  és életművéről, a Göndöcs-kertről és a Ladics-házról is sok-sok érdekességet megtudhattak a kilátogatók. Békéscsaba is az immár húszéves hagyományokra visszatekintő Csabai Kolbászfesztivállal és a csabai kolbásszal készült.

Mezőberényben nevezetesek a nyolctojásos száraztészták, Békés pedig az olyan kulturális és gasztronómiai értékeit sorakoztatta fel, mint a Békés-tarhosi zenei napok és a Békés-tarhosi énekiskola, illetve a békési szilvalekváros papucs. Mint érték, bemutatkozott a Körösvölgyi Sokadalom is, illetve a magyar biliárd – a zöld asztalnál többen ragadtak dákót.

Közben bemutatkoztak Békés megye nemzetiségei is, a románok, a németek, a szerbek, a romák és a szlovákok is több standdal várták az érdeklődőket, hagyományos ételeikkel készültek. Ambrus György mesterszakács pedig egy különleges lecsót dobott össze hungarikumokból: a paradicsom és a paprika mellé makói hagymát, mangalica szalonnát, csabai és gyulai kolbászt adott.

Kattintson a képre és nézze meg galériánkat!


A Megyenapon a gyermekek sem unatkoztak, nekik ugrálóvárral, léggömbökkel, no meg egy külön sátorral készültek a szervezők, ahol lehetett játszani – ügyességüket és tudásukat próbára téve -, kézműves foglalkozásokon részt venni és mindenféle hasznos dolgokat készíteni, illetve meséket is hallhattak. Mivel a rendezvényre sok család látogatott ki, nem meglepő, hogy itt volt a legnagyobb forgalom.

– Nagyon tetszett a gyerekeknek a felvonulás, az ugrálóvár és persze a játszóház – mondta Erzsébet, miközben a két unokára, a hatéves Zsomborra és a kétéves Botondra figyelt, akik pont átrendezték az apró fa bútorokból kialakított szobát a játszósátorban. Hozzátette, hogy korábban végigjárták a standokat is, és a kicsik természetesen szinte mindenhol megálltak, érdeklődve, hogy mi hogyan készül. A legizgalmasabb számukra a tészta nyújtása volt.

– Az interneten láttam, hogy lesz ez a rendezvény. Egyrészt szeretnék szétnézni a kiállítók között, másrészt az sem mellékes, hogy a gyermekek programokon vehetnek részt – ecsetelte Krisztina, hozzátéve, hogy a standokig még nem jutottak el, mivel a négyéves Tamara és a kétéves Natasa egyből a játszósátor felé vette az irányt, pecázták kifelé a halakat a vízből.

Kattintson a képre és nézze meg galériánkat!


Békés megye több településéről érkeztek kiállítók a kézműves vásárra és a termelői piacra. A békéscsabai Lakatos Istvánné egy újfajta, összecsukható – így akár kis helyen is elférő – szövőszéken dolgozott rendületlenül. Mint mondta, kevesen foglalkoznak vászonszövéssel, ezért szeretné minél többeknek megmutatni, hogy milyen jó is az: egyrészt nyugalmat áraszt és teljesen kikapcsol, másrészt a kreativitást növeli, harmadrészt pedig igen hasznos dolgokat lehet készíteni.

Sorolta is, hogy régen az asszonyok így készítették el az abroszokat, a függönyöket, a törölközőket és a konyharuhákat – vagyis mindent, ami a háztartásban szükséges lehet -, de ruhaanyagokat is, melyekből később vagy ruhák készültek, vagy tarisznyák és zsákok. Hangsúlyozta, felemelő érzés az, ha valaki a saját maga képes alkotni és az úgy készült termékekkel díszíti fel a lakását.
A békéscsabai Plesovszki Klára keramikus elmondta, hogy egy éve kezdte a szakmát, és hogy szeretné minél több embernek, minél nagyobb közönség előtt megmutatni a termékeit, ezért vesz részt a rendezvényen – mint ahogy többen is így tettek a Békés Megyei Népművészeti Egyesület egésze alá tartozó szakemberek közül. Nála főleg alföldi virágmotívumokkal díszített kerámiák sorakoztak a polcokon, a pálinkás poharaktól kezdve a bögréken és a méztartókon át egészen a díszekig.

Kattintson a képre és nézze meg galériánkat!


Bár már korábban is foglalkoztak méhészkedéssel, és most száz méhcsaláddal rendelkeznek, a méztermelést és a mézeskalács-készítést egy éve kezdték – magyarázta lapunknak az orosházi Vasné Orovicz Judit. Mint mondta, szeretnék a termelői mézet népszerűsíteni, hogy az megbízhatóbb minőséget képvisel, mint a bolti sok esetben. A mézeskalács készítése a méz után jött ötletként, hozzátette, sokat kellett gyakorolni, hogy a tészta megfelelően roppanós, ám puha is legyen.

Nóniuszok húzták a megyenapi fogatokat
Rendhagyó módon mutatkozott be a mezőhegyesi Nóniusz lófajta a Megyenapon. Csodálatos paripák húzták a megyenapi fogatokat a belvárosban, sokan pattantak fel, hogy kocsikázhassanak. A standon pedig több érdekesség volt olvasható a Nóniusz lófajtáról, például az, hogy a kitenyésztésénél katonai céloknak kellett megfelelni: nagy testtömeg, szervezeti szilárdság, munkabírás.

Kattintson a képre és nézze meg galériánkat!


A lótenyésztés apostolának tekintett gróf D’Orsay Olivér ismerte fel, hogy a katonaságnak nyugodt, kitartó és erős lovakra van szüksége. A Nóniusz pedig később bizonyította, hogy nemcsak hadászati, hanem gazdasági célokra is kiválóan alkalmas. Manapság a Mezőhegyesi Állami Ménes 350 patásból álló ménesének egy részét is Nóniusz lovak teszik ki a sportlovak és az ügetők mellett.

Összekötnek az értékek

– Békéscsaba főtere mindig is egy találkozási pont volt a Békés megyeiek számára, ahol a portékák gazdát cseréltek – erről beszélt megnyitó beszédében Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, a Megyenap fővédnöke. Hangsúlyozta, hogy a rendezvény egy olyan lehetőséget teremt meg, melynek révén a megye 75 települése és azok közösségei találkozhatnak.

Domokos László úgy fogalmazott, hogy az élményen és a szórakozáson keresztül ahhoz járul hozzá a Megyenap, hogy Békés megye fejlődhessen, hogy bemutassa értékeit, ennek révén pedig egy közösség összetartson. Kiemelte, hogy a határon túli partnereikről sem szabad megfeledkezni – ezzel utalt arra, hogy Székelyföld volt a Megyenap díszvendége és a székelyföldi értéktár is bemutatkozott.

– Az értékek azok, amik összekötik a magyarságot határon innen és túl. A hungarikumtörvény pedig egy bátor nemzeti törvény, amely a magyarság értékeiről szól – ezt mondta a Földművelésügyi Minisztérium agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkára. Szakáli István Loránd hozzátette, Békés megye az a hely, ahol sok érték van, példaként említette a csabai és a gyulai kolbászt.

– A helyi értékekre is rá kell irányítani a figyelmet, hiszen azok tesznek élővé egy-egy közösséget, azok járulnak hozzá a helyi gazdaság és a turizmus fejlesztéséhez. Az értékekbe lehet kapaszkodni, azokkal jól kell sáfárkodni, és azokat meg kell őrizni, át kell adni – zárta a helyettes államtitkár.

Békéscsaba polgármestere hangsúlyozta, hogy jó ötletnek bizonyult korábban a Szent István tér fejlesztése és sétálhatóvá tétele, mivel az elmúlt években több fontos programnak adott már otthont. Szarvas Péter örömét fejezte ki, hogy a Megyenapot is a Szent István téren rendezte meg a megyei önkormányzat, bemutatva Békés megye értékeit annak nyugati szélétől a keletiig, illetve déli részétől az északiig.

szponzorált tartalom
Több mint ezerkétszáz pályázat érkezett az MVM okosbútor-pályázatára
szponzorált tartalom
Élő hagyomány: közeledik a Fölszállott a páva döntője
Imádja az internet
Mutatjuk, hogy nézett ki Jennifer Aniston gyerekként
Fölszállott a páva / 4 órája
Újabb öt produkció jutott a döntőbe
A szabadkártya sorsáról a nézők dönthettek.
Gyász
Gyászhír Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Sajti Jánosné szül.:Kertész Emma Békéscsaba Kenderföldeki lakos 77 éves korában csendesen megpihent. Temetése 2019 december 14-én 14 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
"Éltem értetek, szeretetben veletek. Ha gondoltok rám, mindig itt leszek köztetek." MEGEMLÉKEZÉS Soha el nem múló szeretettel emlékezünk Id. Kóródi Ferenc halálának 1. éves évfordulóján. Szerető családja
GYÁSZHÍR Fájdalommal tudatjuk, hogy SZTRACZINSZKI ZSÓFIA békéscsabai lakos 88 éves korában megpihent. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. december 17-én 12 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló hozzátartozói
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy édesapánk, Korcsok Mihály csorvási lakos 2019. december 2-án 80 éves korában elhunyt. Búcsúztatása katolikus szertartás szerint 2019. december 12-én 14 órakor lesz a csorvási köztemetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló gyermekei. Matild, Mihály és Anikó
"Az édesanyák nem halnak meg, Csak fáradt szívük pihenni tér." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Dr. Szabó Jánosné szül. Kávási Viktória a KÖZGÉ volt tanára békéscsabai lakos 2019. december 7-én, 78 éves korában csendesen megpihent. Temetése 2019. december 12-én 14 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Nem hal meg az, akinek emléke Örökké szívünkben él." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a szeretett férj, édesapa, nagyapa, rokon, jó barát és ismerős Piatkó György hosszú, súlyos betegség után 2019. november 29-én, életének 75. évében elhunyt.Végső búcsút végakaratának megfelelően szűk családi körben veszünk. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik a család gyászában osztoznak. A gyászoló család
MEGEMLÉKEZÉS Ma lenne 100 éves Born Henrik szeretett déditatánk, nagyapánk, apukánk és házastárs 60 éven át. Várta ezt a napot, de ez év február 27-én megpihent. Minden nap hiányzol Tatuska. Szerető családod.
"Nem hal meg az, akinek emléke Örökké szívünkben él." GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Borsos Dezsőné szül. Szilágyi Róza gyulai lakos 2019. november 25-én 73 éves korában elhunyt. Hamvasztás után 2019. december 12-én 11 órakor kísérjük utolsó útjára a gyulai Óreformátus temetőben. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Sáfián József Gyula, Széchenyi u. 38. szám alatti lakos 68 éves korában elhunyt. Temetése 2019. december 11-én 13 órakor lesz a gyulai református Ó-temetőben. A gyászoló család
" Suhanva száll az élet tova ami elmúlt nem jön vissza soha. Bár lassan mindent elvesztünk, De lesz akit örökké szeretünk." MEGEMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezünk Laurinyecz Andrásra és Ifj. Laurinyecz András halálának 9. évfordulóján. Szerető családja
"Drága gyermekünk 45 éves lennél, ha a kegyetlen halál 17 éve el nem rabol Tőlünk. Kinek nem fedi gyermekét sírhalom, nem tudja mi az igazi fájdalom." MEGEMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezünk Petrovszki Pál Zoltán halálának 17 évfordulóján. Szerető családja.
GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Hevesi József Mihály békéscsabai lakos életének 78. évében hosszan tartó, türelemmel viselt, fájdalmas betegeskedés után 2019. november 21-én csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2019. december 20-án 11 órakor lesz az orosházi Alvégi temető ravatalozójából. Gyászoló felesége Éva, testvérei Elluska, Gábor, Tibor és családjaik
"Úgy mentél el, ahogy éltél, Csendben, szerényen." GYÁSZHÍR Drága Édesanyám Fischer Lászlóné szül. Rajkó Edit életének 88. évében hosszú végtelen türelemmel viselt betegség után szíve örökre megpihent. Búcsúztatása 2019. december 10-én 10 óra 30 perckor lesz a békéscsabai Szarvasi úti katolikus temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és fájdalmunkban osztoznak. Gyászoló lánya
GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Rácz Antal békéscsabai lakos 2019. december 2-án, 64 éves korában elhunyt. Szeretett halottunktól 2019. december 10-én 10 órakor veszünk végső búcsút a békéscsabai Berényi úti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Horváth Tibor volt tehertaxis békéscsabai lakos 69 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. december 10-én 13 órakor lesz a békéscsabai Berényi úti temetőben. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Haller Ferencné szül. Töltési Ilona békéscsabai lakos 95 éves korában csendesen megpihent. Hamvait 2019. december 9-én 14 órakor helyezzük örök nyugalomra a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
MEGEMLÉKEZÉS Fájó szívvel, szeretettel emlékezünk Parai János csorvási lakosra aki 2019. december 6-án lenne 90 éves. Szívünkben örökké élni fogsz! Szerető családod
"Az édesanyák nem halnak meg Csak fáradt szívük pihenni tér" GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy özv. Okos Jánosné szül. Viczián Zsófia békéscsabai (volt kismegyeri) lakos életének 94. évében csendesen megpihent. Temetése 2019. december 7-én 14 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Gajdács András Békéscsaba, Fényesi lakos 2019. november 30-án 77 éves korában elhunyt. Temetése 2019. december 9-én 12 órakor lesz a Békéscsaba fényesi temetőben. A gyászoló család
incidens / 5 órája
Késsel támadt a rendőrökre egy férfi Párizsban
fürdőpatika / 5 órája
Varázsoljon gyógyfürdőt otthon!
A Dal 2020 / 6 órája
Rekordot döntött a nevezések száma
közös ügyek / 7 órája
Szijjártó Péter: Magyarország és Horvátország sok kérdésben szövetséges
Főispán - galériával / 7 órája
Igazságot szolgáltattak: Beliczey termet avattak a kormányhivatalban
Papp Gábor
verseny / 7 órája
Idén is meghirdették a Környezettudatos karácsony programot