14°
25°
13°

Az életet mindig két dolog, a szex és a hatalom igazgatja

Zenés komédiával kezdődik a horvát kultúra hónapja a Békés Megyei Jókai Színházban. Soós Péter rendezőnek, aki többek között a Tűzvonalban vagy a Génius, az alkimista filmjeiről ismert, évek óta dédelgetett álma, hogy színpadra állítsa a horvát bán kalandos történetét Mária Teréziával.

A horvát szerzőhármas, Tahir Mujičić, Boris Senker és Nino Škrabe a Trenk, avagy a vad báró című népszínművében egy kis ország és a nagy birodalom viszonyát, illetve azt a kérdést vizsgálja, hogy van-e helyünk Európában. A zenés, fergeteges, táncos komédiából az is kiderül, hogy a nagy történelmi kérdések mögött az életet mindig két dolog igazgatja: a szex és a hatalom. Mindkettőből bőségesen lesz része a közönségnek az előadás során.

— A történelem csak apropó, kortárs horvát színdarabot látunk, és a történelmi személyek nagyon is mai gondolatokat közölnek — mondta a szerdai próba után Soós Péter rendező. — A képmutatás világát szeretnénk felmutatni, ahol a társadalmi hierarchia minden szintjén, a legalsótól a legfelsőbbig az intézményesített hazugság érvényesül; mindenki mindenkinek hazudik. S remélem, hogy a nézők sokat nevetnek majd a mulatságos történeten.

A darabban Mária Terézia mint telhetetlen, nagyétvágyú nőszemély jelenik meg, akinek az egész birodalomból szállítják a szeretőket. Eljut az uralkodóhoz a nőket kedvelő Trenk báró híre, s mivel Mária Terézia új szeretője csak hős lehet, előre írják az élettörténetét, az egész titkosszolgálat azon dolgozik.

A rendező minden poént előre nem akart az előadásról elárulni, de annyit még sikerült megtudni, hogy groteszk parabolát látunk, ami a mának és a máról szól. A merész díszlettel nem akarja megbotránkoztatni a nézőket, a szereplők nem vetkőznek, nincs nemi aktus, csak beszélnek róla, a többit a fantáziánkra bízzák.

A címszerepben Pindroch Csabát, a Valami Amerikából és a Tűzvonalból jól ismert színművészt láthatja a közönség. A rendező hangsúlyozta, már sok ismert színésszel dolgozott, de egyik sem viselkedik sztárként, csak a média teszi őket azzá.

— A színházi társadalom demokratikus, minden színész egyforma, a vendégművész ugyanolyan, mint bármelyik kollégája. A Jókai színházban végig harmonikus volt az együttműködés.

Legolvasottabb

1
Csabaiak, figyelem! Több útszakaszon is változik a forgalmi rend
2
Két kilométeres ámokfutást rendezett egy ló Sarkadon
3
Mentőhelikopter szállította kórházba az összeesett férfit
4
Gripenek repkedtek Orosháza fölött, azt is tudjuk, miért
5
Sarkadi diszkóbaleset: négy évet ülhet a sofőr
a magyar zeneművészet népszerűsítéséért
A Magyar Érdemrend középkeresztjével tüntették ki Ennio Morriconét
időjárás / 19 perce
Csütörtökön is tökéletes kirándulóidő lesz
A legmagasabb hőmérséklet 20 és 24 fok között alakul.
Gyász
"Olyan szomorú mindig egyedül lenni, Valakit várni, hiába keresni. Valakire várni, ki nem jön többé, Valakit szeretni titokban, örökké." MEGEMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezünk Bálint Lajos halálának 15. évfordulóján. Szerető családja
"Az édesanyák nem halnak meg, Csak fáradt szívük pihenni tér." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy özv. Máté Mihályné szül. Erdélyi Erzsébet Békéscsaba, Nagy Sándor utcai lakos életének 92. évében csendesen megpihent. Temetése 2017. október 20-án 10 órakor lesz a békéscsabai Tompa utcai temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
hasznos praktikák / 5 órája
Így vásároljon olcsón
íme, a titok / 5 órája
Süssön ropogós csörögefánkot!
otthoni szépségápolás / 5 órája
Csodát tesznek bőrével ezek a gyümölcsök
kiadnák a gyűjteményt / 5 órája
Hiphop- és rapantológia készülhet
#MeToo / 5 órája
Szexuális erőszak áldozatává vált az uniós igazságügyi biztos is
„Nem minden rossz, de...” / 6 órája
Hummels: nem vagyunk élcsapat