11°
15°

Átadták az év embere és az év sportolója díjakat

Ünnepélyes keretek között adták át a Békés Megyei Hírlap által életre hívott év sportolója és év embere szavazás díjait hétfőn délután Mezőberényben, az Orlai Petrics Soma Kulturális Központ nagytermében.

A szép számú érdeklődő – köztük számos neves közéleti személyiség, képviselők, polgármesterek – előtt megrendezett ünnepségen előbb Nánási János, lapunk főszerkesztő-kiadóvezetője köszöntötte a megjelenteket, majd Siklósi István, Mezőberény polgármestere mondott beszédet.

Ezután a díjátadó gála jövő évi házigazdája, Békés polgármestere, Izsó Gábor invitálta a 2014-es rendezvényre a jelenlévőket, illetve Blaskovits Péter, a megyei kormányhivatal főigazgatója osztotta meg gondolatait a résztvevőkkel.

Érdekesség, hogy az év embere szavazáson hármas szarvasi siker született. Az év embere címet dr. Bakos János érdemelte ki, a második helyen dr. Váradi László végzett, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára Szenes János „állhatott fel”.

A Békés Megyei Hírlap és lapunk olvasói dr. Bakos Jánost, a szarvasi HAKI volt tudományos kutatóját választották az Év emberének. A nyugdíjasként is aktív szakember napjainkban is ellátogat első és egyetlen munkahelyére. Tudását, tapasztalatait megosztja a fiatalabb generációval. Otthonában feleségével kertészkedik és hobbijának él, méhészkedik. S hogy miként választ magának egy „vizes” szakma mellé szúrós szenvedélyt valaki, beszélgetésünkből ez is kiderül.

Dr. Bakos János

– Nyugdíjazása, 1990 óta sem pihen, tevékeny ember, alkalmanként ellátogat volt munkahelyére. Gazdag szakmai múltjának, ismertségének, szakmai elismertségének köszönheti a sok szavazatot. Miként fogadta, hogy a nagy nyilvánosság Önt választotta 2012-ben az Év emberének Békés megyében?
– Megtiszteltetésnek éreztem már azt is, hogy bekerülhettem abba a körbe, ahol félszáz ember életútját ismertették meg a lap újságírói az olvasókkal, az internet használóival. Amikor értesültem a szép eredményről, én ezt úgy éltem meg, amivel kiteljesedett egy életmű. Az én pályafutásom. Hálásan köszönök minden szavazatot és őszintén köszönöm feleségemnek a sok támogatást, segítséget (a mindennapok tennivalói mellett sokat adminisztrált nekem a doktori értekezésem elkészülésekor, a cikkek írásakor, a tudományos előadásaim készítésekor), ami nélkül, egyedül nem lettem volna képes egy tartalmas és eredményes életpálya bejárására. A munkatársaimra is hálás szívvel gondolok helyben, Békés megyében és az ország számos pontján. Amikor megtudták, hogy lehet szavazni, sokan visszajeleztek, biztosítottak támogatásukról.

– Említette, a megérdemelt, pihenésre szánt években is aktívan dolgozott kutatóként. Miben számítottak Önre?
– Egy ideig alkalmazott a szarvasi intézet kutatóként, szaktanácsadó voltam, megbízásokat kaptam. A laboratóriumi feladatok mellett az élő állatokkal, halakkal foglalkoztam sokat, a nemesített pontyoknak ugyanis a haltermelésben kell bizonyítaniuk. Így szoros maradt a kapcsolatom a haltermelőkkel, a tógazdaságokkal. Régről jól ismertek, várták a javaslataimat, a tanácsaimat. Kiterjedt ismertségre többek között a Haltenyésztők Ország Szövetségén belül a pontytenyésztő tagozat tenyésztésvezetőként tettem szert. Munka volt bőven, de eltelt az idő, napjainkban már csendesebben élek.

– Az Ön nevéhez fűződik a hazai pontyfajták génbankjának létrehozása. Ezzel foglalkozik még?
– Szívügyem volt és az is maradt. A génbankban a keresztezések alapjául szolgáló eredeti pontyfajtákat őrzik. A génbank létrehozásának első lépéseként a különböző fajták összehasonlítására kidolgoztam egy módszert. Lényege az volt, hogy azonos környezetben vizsgáltuk a Biharugráról, Hortobágyról, Nagyatádról és más területekről származó pontyokat.  Kereszteztük a fajtákat azért, hogy az így kapott hibridek jobb tulajdonságokkal rendelkezzenek. Sok tekintetben beigazolódott az elképzelésem. Már javában nyugdíjas voltam, amikor Horvátországból jelzés érkezett a dél-szláv háborúk után, hogy három pontyfajtájuk anyaállománya tönkrement. Ezeket kérésükre a génbankból mi szaporítottuk, azután elszállították Horvátországba, ahol később az ivarérett pontyok közül magam válogattam ki a továbbtenyésztésre alkalmas egyedeket. Valójában nyugdíjasként a génbank kapcsolt még össze engem az intézeti munkával.

– Hogyan és miért váltott a halakról a méhekre?
– Nem volt ez váltás! Békéscsabai gyerekként, még édesapám ismertetett meg a méhészkedés fortélyaival, nagyon megkedveltem. Az egyetemi évek végén úgy döntöttem, gondoskodok arról, hogy legyenek saját méhcsaládjaim. Manapság húsz van. Ez éppen elég arra, hogy annyi munkát adjanak nekem, amit még fáradtság nélkül el tudok végezni otthon.

– Igaz a hír, hogy halkutatóként nem horgászik?
– Valóban, amíg tanultam a szakmát, fiatalként szerettem horgászni. Később már csak jó kapcsolatom volt a horgászokkal, a szövetségekkel.


Dr. Váradi László szívügye a tudományos ismeretterjesztés, a kutatás

Dr. Váradi László

Dr. Váradi László húsz éven át irányította a szarvasi Halászati és Öntözési Kutatóintézetet. Munkájának köszönhetően Szarvas nevét a világ számos pontján megismerték. Négy évtizedet töltött a kutatói pályán. Arra a legbüszkébb, hogy ennek a kis országnak ezt a kis ágazatát, a halászatot sikerült nemzetközi szinten is elismertté tennie. A HAKI hozzájárult a fejlődő világ élelmezési problémáinak orvoslásához, az ottani termelői szféra fejlődéséhez. Lapunk Év embere szavazásán a második legtöbb szavazatot ő kapta.

—Többen voltunk a Hét embere rovatban Szarvasról. Olyasmivel foglalkozunk mindannyian, amire sokan odafigyelnek. Mindazok, akikről olvastak a Hírlap olvasói, lehettek volna ennek a szavazásnak a díjazottjai —nyilatkozta dr. Váradi László, aki nyugdíjasként is nagyon aktív. Vallja, élete, szakmai munkássága alig változott nyugdíjba vonulása óta.

— A szakmám mindennapos elfoglaltságot ad, több projektben dolgozom. Számos hazai és nemzetközi szakmai szervezet tagjaként képviselem a halászati kutatást — sorolta teendőit. Megtudtuk, a Magyarországon több mint 100 éves Halászat című lapnak ő a főszerkesztője.

—Mindig kiemelten foglalkoztam a tudományos ismeretterjesztéssel. Szívügyem volt, hogy a kutatásaink eredményeiről a nagyobb nyilvánosság is megtudjon részleteket — mondta a szakember, aki a napokban ismét utazik, Dél-Kelet-Ázsiába szólítja a munkája.

Szenes János lételeme a tanítás, de gyerekkora óta vonzza a színház is

Szenes János

A legnagyobb öröm számomra, hogy Szarvas az itt élők összefogásának köszönhetően a dobogó mindhárom helyét elhódította. Óriási megtiszteltetés, hogy két, általam nagyra becsült, a nagyvilágban is elismert, köztiszteletben álló nagyszerű ember társaságában szerepelhetek — nyilatkozta Szenes János, aki vezeti a Körös Televízió Nap-mint Nap című közéleti adását.

Ott van a Szarvasi 7 hetilap, amelyet fiával, Ivánnal jegyeznek 1995 óta. Szenes János húszévesen vetette papírra az első rímeket, s azóta folyamatosan ír. Több kötete jelent meg magánkiadásban, jó néhány verse pedig különböző antológiákban és folyóiratokban is napvilágot látott. Eredetileg tanárember. A költészet mellett a színház a másik gyerekkori szerelme, ezt is édesapjtól örökölte.

— Gyerekkoromtól izgalmat tartogat számomra a színház világa. Az utóbbi esztendőből erre jó példa a 24 órás versfesztivál, vagy a már több helyen nagy sikerrel játszott Karády darab. Újabb produkciók létrehozásán dolgozom. Van még egy kis szépirodalmi kalandozás olykor a regényírás terén.

Civilként a Magyarország közepe hagyományokat próbálom ápolni minden lehetséges eszközzel a Szarvasi Történelmi Emlékút Alapítvány keretében. Mivel szinte gyerekkoromtól lételemem a tanítás (legyen az gyermek, vagy felnőttképzés) szívesen tartok romológiai, honismereti, helytörténeti előadásokat Szarvasról, Békés-megyéről vagy éppen a történelmi Magyarország jeles helyeiről.

Az év embere választás legjobbjai

Postai szavazatok
1. Dr. Bakos János
2. Dr. Váradi László
3. Kovács Péter
4. Szenes János
5. L. Papp Zsigmondné
6. Dr. Gyurosovics József
7. Glózik Klára
8. Hégely Sándor
9. Koszorús Oszkárné
10. Lovász György
11. Dr. Kovács Mihály

Beol-szavazatok
1. Dr. Bakos János
2. Dr. Kovács György Zoltán
3. Ambrus György Krisztián
4. Dr. Sonkoly Iván
5. Jegyinák János
6. Dr. Váradi László
7. Bohus Richárd
8. Ribár János
9. Világosi Zoltán
10. Dr. Kovács Mihály
11. Szenes János

A két szavazást a helyezési számokkal egyesítették, azaz az újságkivágások végeredményének helyezési számához hozzáadták az internetes szavazás eredményének helyezési számát, s akihez a legkisebb érték tartozott, ő lett az év embere.

A Békés Megyei Hírlap és kiadónk, a Népújság Kft., illetve ezek jogelődjei harminchat éve hirdették meg első alkalommal Az év sportolója szavazást.

Ezúttal is több mint hatvanan, újságírók, sportvezetők és sporttámogatók szavaztak arról, hogy kik voltak Békés megyében az év férfi és női sportolói, csapatai és edzői a 2012. évi teljesítmények alapján. Mi több, a békéscsabai önkormányzat segítségével és támogatásával az idén már tizedik alkalommal a legeredményesebb megyei utánpótláskorú versenyzőkre is szavaztak a felkértek.

A városi ifjúsági fúvószenekar játszotta el a Himnuszt, majd Nánási János, lapunk főszerkesztő-kiadóvezetője köszöntötte a vendégeket.    
Sikósi István, Mezőberény város polgármestere ünnepi beszédében megemlékezett a 2012-ben százéves évfordulóját ünneplő berényi sportról, és gratulált Békés megye legjobb sportolóinak és edzőiknek.
Blaskovits Péter, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója a sport közösségformáló erejéről beszélt.    

Ezt követően Izsó Gábor, Békés város polgármestere a jövő évi rendezvény házigazdája meghívta a vendégeket a rendezvényre.   
A folytatásban átadták a díjakat, a 2012. év legeredményesebb Békés megyei sportolóit egymás után szólították, akik közül többen edzőtáborozás miatt nem tudtak eljönni a rendezvényre.

Marik Lászlóné, a Békés Megyei Sportszövetségek Érdekszövetségi Egyesületének elnöke a női és férfi dobogósoknak egy-egy serleget nyújtott át. 

Lapunk szavazása alapján a közönségdíjat Pocsaji Richárd, lapunk felelős szerkesztője adta át a győztes Makra Noémi tornásznak.
Ezt követően Mezőberény legeredményesebb csapatainak járó díjakat adta át Siklósi István polgármester az NB I B-s férfi kosárlabda csapatnak (edző: Tánczos Imre, Kis Sándor) és a diákolimpián szerepelt III.-IV. korcsoportos Mezőberényi Kistérségi Általános Iskola leány kosárlabda csapatának (edző: Iványiné Dombi Julianna).

Zsilák Ádám, a békéscsabai Mester Klub képviseletében a legeredményesebb férfi és női, valamint utánpótláskorú sportolóknak nyújtott át egy-egy egész esztendőre szóló bérletet, amellyel minden szolgáltatást díjmentesen vehetnek igénybe a klubban.
Csendes Ferenc Békéscsabán élő festőművész egy-egy alkotását Gregor László edző és Szigeti Csaba, a Békéscsabai Polgármesteri Hivatal sportcsoportvezetője vette át.

Pocsaji Richárd ajándékot adott át Csendes Ferencnek és Zsilák Ádámnak azért a támogatásáért, amelyet évek óta nyújtanak az Év sportolója rendezvényhez felajánlásaikkal. A bensőséges hangulatú ünnepség állófogadással zárult.

Az elmúlt év legjobb sportolói

A 2012. év legeredményesebb Békés megyei női sportolója: Böczögő Dorina tornász (TC Békéscsaba, edző: Petrovszki Pál), 2. Márton Anita atléta (Buda-Cash Békéscsabai AC), 3. Szabó Ágnes erőemelő (Orosházi Toldi SE).

A 2012. év legeredményesebb Békés megyei férfi sportolója: Bohus Richárd úszó (Békéscsabai Előre ÚK, edző: Szarvas János), 2. Andó László kick-boxos (Bcs. LTP SE), 3. Baji Balázs atléta (Buda-Cash Békéscsabai AC).

A 2012. év legeredményesebb Békés megyei csapata: Budapest Bank-Békéscsabai RSE NB I-es női röplabdacsapat (szakmai igazgató: Kormos Mihály), 2. Békéscsaba 1912 Előre SE NB II-es labdarúgócsapat, 3. Budapest Bank-Békéscsabai Előre NKSE NB I-es női kézilabdacsapat.

A 2012. év legeredményesebb Békés megyei edzője: Gregor László — kick-box (Békéscsabai Lakótelepi SE), 2. Kormos Mihály — röplabda (Budapest Bank-Békéscsabai RSE), 3. Petrovszki Pál — torna (TC Békéscsaba).

A 2012-es év Békés megyei leány utánpótláskorú sportolója: Bohus Réka vívó (Karácsonyi Lajos Békéscsabai Vívó Egyesület, edző: Galli Zsolt).
A 2012-es év Békés megyei fiú utánpótláskorú sportolója: Tótka Sándor kajak-kenus (Körös Kajak SE, Gyomaendrőd, edző: Kovács Gábor).

11°
15°
Gyengén felhős
Cs
12°
P
10°
Sz
-1°
V

Hirdetés

Pályázati felhívás büféhelyiségek üzemeltetésére
társadalmi felelősségvállalás
Cukorbeteg gyerekeknek gyűjt idén a Jónak lenni jó!
várva várt történet / 32 perce
Csütörtöktől játsszák a mozik a Ruben Brandt, a gyűjtőt
Az egészestés magyar animációs akcióthriller sok filmfesztiválon sikert aratott.
Gyász
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Kovács Sándor a GÉSZI volt tanára a Mo. MECHATRONIKA programozó konstruktőre békéscsabai lakos 53 éves korában hosszan tartó betegség következtében elhunyt. Hamvait 2018. november 17-én 11 órakor helyezzük örök nyugalomra a békéscsabai Vasúti temetőben. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Fájdalommal tudatjuk, hogy Lagzi Mihály békéscsabai lakos 88 éves korában elhunyt. Hamvait végakaratának megfelelően szűk családi körben helyeztük örök nyugalomra. A gyászoló család
MEGEMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezünk Balangó Ádám halálának 10. évfordulóján, neje Molnár Anna halálának 3. évfordulóján. Szerető családja
" Lelkünk, mint a sólyom, úgy ül a bölcsesség karján, hogy elrepítsen mikor megszülettünk, elereszt, S mikor meghalunk, visszavár." GYÁSZHÍR Soha el nem múló fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy Bánfi János újkígyósi születésű, békéscsabai lakos 2018. november 04-én életének 73. évében csendesen megpihent. Végső búcsút veszünk tőle 2018. novembert 12-én hétfőn 12.00 órakor az Újkígyósi Szent Antal temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik gyászunkban osztozva utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
MEGEMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezünk Mészáros János halálának 58. évfordulóján. Menye és családja. Vig Julianna halálának 16. évfordulóján. Leánya és családja Vig József halálának 22. évfordulóján. Nővére és családja.
"Nem hal meg az, akinek emléke Örökké szívünkben él." GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Nagy Imre ny. á. rendőr-alezredes békéscsabai lakos 2018. október 26-án, 88 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2018. november 16-án 12 órakor lesz a békéscsabai Berényi úti temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Gulyás Mihályné szül. Csőke Éva békéscsabai lakos 62 éves korában hosszan tartó betegség után elhunyt. Temetése 2018. november 15-én 10 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Bertók Lajosné szül. Leszkó Katalin békéscsabai lakos 2018. november 2-án életének 64. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2018. november 16-án 15 órakor lesz a békéscsabai szarvasi úti temetőben. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Soha el nem múló fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Linkai Alajos (HAFE nyugdíjasa) békéscsabai lakos 2018. november 5-én 77 éves korában hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt. Temetése szűk családi körben megtörtént. A gyászoló család
"Az édesanyák nem halnak meg, Csak fáradt szívük pihenni tér." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Kun Zsigmondné szül. Murgucz Rozália békéscsabai lakos 2018. november 8-án, 92 éves korában elhunyt. Drága halottunkat 2018. november 14-én 11 órakor kísérjük utolsó útjára a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és tisztelték, hogy Beszterczey László gyulai lakos 2018. november 6-án, 76 éves korában elhunyt. Felejthetetlen halottunktól 2018. november 13-án 13 órakor veszünk búcsút római katolikus szertartás szerint a gyulai Szentháromság temetőben. Az elhunytat Gyula Város Önkormányzata Képviselő-testülete saját halottjának tekinti. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
"Ha emlegettek, köztetek leszek, De fáj, ha látom könnyetek. Ha rám gondoltok, mosolyogjatok, Mert én már Istennél vagyok." GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Hegyesi Sándor (a Békés Megyei Földhivatal nyugdíjasa) Békési lakos 2018.11.07-én 83 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2018.11.15-én 11 órakor lesz a békési /malomvégesi/ temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy özv. Egeresi Sándorné szül. Korcsok Margit muronyi lakos a Hidasháti Állami Gazdaság egykori dolgozója türelemmel viselt súlyos betegségben elhunyt. Temetése 2018. november 12-én, hétfőn 13 órakor lesz a muronyi temetőben. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy Tusják Jánosné született Uhrin Éva Piroska édesanyánk, békéscsabai lakos, volt Volán dolgozó életének 73. évében türelemmel viselt súlyos betegségben elhunyt. Búcsúztatására 2018. november 10-én szombaton 11:00 órakor kerül sor a mezőmegyeri köztemetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Lányai: Hunya Éva, Hunya Ildikó és Tusják Gabriella
GYÁSZHÍR Soha el nem múló fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Tóth Miklósné szül. Simon Stefánia Ilona (Stefi) békéscsabai lakos türelemmel viselt, hosszú betegség után 2018. november 5-én, 83 éves korában elhunyt. Drága halottunkat 2018. november 9-én 15 órakor kísérjük utolsó útjára a békéscsabai Tabáni temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Az édesanyák nem halnak meg, Csak fáradt szívük pihenni tér." GYÁSZHÍR Soha el nem múló fájdalommal tudatjuk, hogy Bartolák Istvánné szül. Krizsán Ilona kétsopronyi lakos 2018. november 3-án, 91 éves korában csendesen megpihent. Temetése 2018. november 9-én 13 órakor lesz a kétsopronyi köztemetőben. Engesztelő szentmise 2018. november 9-én 12 órakor lesz a kétsopronyi katolikus templomban. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
,,Megállunk némán a sírod felett, S fájón őrizzük emlékedet." GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Juhász Istvánné szül. Kárnyáczki Zsófia (volt konzervgyári dolgozó) békéscsabai lakos 2018.október 27-én 87 éves korában csendesen megpihent. emetése 2018. november 7 -én 10 órakor lesz a békéscsabai Ligeti temetőben. zúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Egy fénykép, mely őrzi az emlékedet, s egy út, mely elvitte az életedet. Csak az idő múlik, feledni nem lehet, szívünkben örök fájdalom és szeretet." MEGEMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezünk Tóth István békéscsabai lakos halálának 1. évfordulóján. Szerető párja Juci, és családja
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Fekete Katalin (volt Kner Nyomda dolgozója) békéscsabai lakos 2018.október 28-án 78 éves korában csendesen megpihent. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2018. november 8-án 14.30 órakor lesz a békéscsabai vasúti temetőben. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Füzesi Sándor MÁV nyugdíjas telekgerendási lakos 78 éves korában súlyos betegség következtében elhunyt. Szeretett elhunytunkat 2018. november 7-én 14 órakor helyezzük örök nyugalomra a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
egzotikus / 1 órája
Döglött meztelencsiga került II. Erzsébet vacsorájába
Ufóészlelés? / 1 órája
Három utasszállító is látta a rejtélyes objektumot
bayern münchen / 2 órája
Súlyosan megsérült James Rodríguez
Elérte az 5%-ot / 2 órája
Az uniós átlag kétszeresét is meghaladva bővül a magyar gazdaság
se hó, se hideg? / 3 órája
A klímaváltozás hatására nőhet az öngyilkosok száma Finnországban
az utolsó bevetés / 3 órája
Egy új szuperhős megalkotásán dolgozott halála előtt Stan Lee