28°
28°
12°

Átadták az év embere és az év sportolója díjakat

Ünnepélyes keretek között adták át a Békés Megyei Hírlap által életre hívott év sportolója és év embere szavazás díjait hétfőn délután Mezőberényben, az Orlai Petrics Soma Kulturális Központ nagytermében.

A szép számú érdeklődő – köztük számos neves közéleti személyiség, képviselők, polgármesterek – előtt megrendezett ünnepségen előbb Nánási János, lapunk főszerkesztő-kiadóvezetője köszöntötte a megjelenteket, majd Siklósi István, Mezőberény polgármestere mondott beszédet.

Ezután a díjátadó gála jövő évi házigazdája, Békés polgármestere, Izsó Gábor invitálta a 2014-es rendezvényre a jelenlévőket, illetve Blaskovits Péter, a megyei kormányhivatal főigazgatója osztotta meg gondolatait a résztvevőkkel.

Érdekesség, hogy az év embere szavazáson hármas szarvasi siker született. Az év embere címet dr. Bakos János érdemelte ki, a második helyen dr. Váradi László végzett, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára Szenes János „állhatott fel”.

A Békés Megyei Hírlap és lapunk olvasói dr. Bakos Jánost, a szarvasi HAKI volt tudományos kutatóját választották az Év emberének. A nyugdíjasként is aktív szakember napjainkban is ellátogat első és egyetlen munkahelyére. Tudását, tapasztalatait megosztja a fiatalabb generációval. Otthonában feleségével kertészkedik és hobbijának él, méhészkedik. S hogy miként választ magának egy „vizes” szakma mellé szúrós szenvedélyt valaki, beszélgetésünkből ez is kiderül.

Dr. Bakos János

– Nyugdíjazása, 1990 óta sem pihen, tevékeny ember, alkalmanként ellátogat volt munkahelyére. Gazdag szakmai múltjának, ismertségének, szakmai elismertségének köszönheti a sok szavazatot. Miként fogadta, hogy a nagy nyilvánosság Önt választotta 2012-ben az Év emberének Békés megyében?
– Megtiszteltetésnek éreztem már azt is, hogy bekerülhettem abba a körbe, ahol félszáz ember életútját ismertették meg a lap újságírói az olvasókkal, az internet használóival. Amikor értesültem a szép eredményről, én ezt úgy éltem meg, amivel kiteljesedett egy életmű. Az én pályafutásom. Hálásan köszönök minden szavazatot és őszintén köszönöm feleségemnek a sok támogatást, segítséget (a mindennapok tennivalói mellett sokat adminisztrált nekem a doktori értekezésem elkészülésekor, a cikkek írásakor, a tudományos előadásaim készítésekor), ami nélkül, egyedül nem lettem volna képes egy tartalmas és eredményes életpálya bejárására. A munkatársaimra is hálás szívvel gondolok helyben, Békés megyében és az ország számos pontján. Amikor megtudták, hogy lehet szavazni, sokan visszajeleztek, biztosítottak támogatásukról.

– Említette, a megérdemelt, pihenésre szánt években is aktívan dolgozott kutatóként. Miben számítottak Önre?
– Egy ideig alkalmazott a szarvasi intézet kutatóként, szaktanácsadó voltam, megbízásokat kaptam. A laboratóriumi feladatok mellett az élő állatokkal, halakkal foglalkoztam sokat, a nemesített pontyoknak ugyanis a haltermelésben kell bizonyítaniuk. Így szoros maradt a kapcsolatom a haltermelőkkel, a tógazdaságokkal. Régről jól ismertek, várták a javaslataimat, a tanácsaimat. Kiterjedt ismertségre többek között a Haltenyésztők Ország Szövetségén belül a pontytenyésztő tagozat tenyésztésvezetőként tettem szert. Munka volt bőven, de eltelt az idő, napjainkban már csendesebben élek.

– Az Ön nevéhez fűződik a hazai pontyfajták génbankjának létrehozása. Ezzel foglalkozik még?
– Szívügyem volt és az is maradt. A génbankban a keresztezések alapjául szolgáló eredeti pontyfajtákat őrzik. A génbank létrehozásának első lépéseként a különböző fajták összehasonlítására kidolgoztam egy módszert. Lényege az volt, hogy azonos környezetben vizsgáltuk a Biharugráról, Hortobágyról, Nagyatádról és más területekről származó pontyokat.  Kereszteztük a fajtákat azért, hogy az így kapott hibridek jobb tulajdonságokkal rendelkezzenek. Sok tekintetben beigazolódott az elképzelésem. Már javában nyugdíjas voltam, amikor Horvátországból jelzés érkezett a dél-szláv háborúk után, hogy három pontyfajtájuk anyaállománya tönkrement. Ezeket kérésükre a génbankból mi szaporítottuk, azután elszállították Horvátországba, ahol később az ivarérett pontyok közül magam válogattam ki a továbbtenyésztésre alkalmas egyedeket. Valójában nyugdíjasként a génbank kapcsolt még össze engem az intézeti munkával.

– Hogyan és miért váltott a halakról a méhekre?
– Nem volt ez váltás! Békéscsabai gyerekként, még édesapám ismertetett meg a méhészkedés fortélyaival, nagyon megkedveltem. Az egyetemi évek végén úgy döntöttem, gondoskodok arról, hogy legyenek saját méhcsaládjaim. Manapság húsz van. Ez éppen elég arra, hogy annyi munkát adjanak nekem, amit még fáradtság nélkül el tudok végezni otthon.

– Igaz a hír, hogy halkutatóként nem horgászik?
– Valóban, amíg tanultam a szakmát, fiatalként szerettem horgászni. Később már csak jó kapcsolatom volt a horgászokkal, a szövetségekkel.


Dr. Váradi László szívügye a tudományos ismeretterjesztés, a kutatás

Dr. Váradi László

Dr. Váradi László húsz éven át irányította a szarvasi Halászati és Öntözési Kutatóintézetet. Munkájának köszönhetően Szarvas nevét a világ számos pontján megismerték. Négy évtizedet töltött a kutatói pályán. Arra a legbüszkébb, hogy ennek a kis országnak ezt a kis ágazatát, a halászatot sikerült nemzetközi szinten is elismertté tennie. A HAKI hozzájárult a fejlődő világ élelmezési problémáinak orvoslásához, az ottani termelői szféra fejlődéséhez. Lapunk Év embere szavazásán a második legtöbb szavazatot ő kapta.

—Többen voltunk a Hét embere rovatban Szarvasról. Olyasmivel foglalkozunk mindannyian, amire sokan odafigyelnek. Mindazok, akikről olvastak a Hírlap olvasói, lehettek volna ennek a szavazásnak a díjazottjai —nyilatkozta dr. Váradi László, aki nyugdíjasként is nagyon aktív. Vallja, élete, szakmai munkássága alig változott nyugdíjba vonulása óta.

— A szakmám mindennapos elfoglaltságot ad, több projektben dolgozom. Számos hazai és nemzetközi szakmai szervezet tagjaként képviselem a halászati kutatást — sorolta teendőit. Megtudtuk, a Magyarországon több mint 100 éves Halászat című lapnak ő a főszerkesztője.

—Mindig kiemelten foglalkoztam a tudományos ismeretterjesztéssel. Szívügyem volt, hogy a kutatásaink eredményeiről a nagyobb nyilvánosság is megtudjon részleteket — mondta a szakember, aki a napokban ismét utazik, Dél-Kelet-Ázsiába szólítja a munkája.

Szenes János lételeme a tanítás, de gyerekkora óta vonzza a színház is

Szenes János

A legnagyobb öröm számomra, hogy Szarvas az itt élők összefogásának köszönhetően a dobogó mindhárom helyét elhódította. Óriási megtiszteltetés, hogy két, általam nagyra becsült, a nagyvilágban is elismert, köztiszteletben álló nagyszerű ember társaságában szerepelhetek — nyilatkozta Szenes János, aki vezeti a Körös Televízió Nap-mint Nap című közéleti adását.

Ott van a Szarvasi 7 hetilap, amelyet fiával, Ivánnal jegyeznek 1995 óta. Szenes János húszévesen vetette papírra az első rímeket, s azóta folyamatosan ír. Több kötete jelent meg magánkiadásban, jó néhány verse pedig különböző antológiákban és folyóiratokban is napvilágot látott. Eredetileg tanárember. A költészet mellett a színház a másik gyerekkori szerelme, ezt is édesapjtól örökölte.

— Gyerekkoromtól izgalmat tartogat számomra a színház világa. Az utóbbi esztendőből erre jó példa a 24 órás versfesztivál, vagy a már több helyen nagy sikerrel játszott Karády darab. Újabb produkciók létrehozásán dolgozom. Van még egy kis szépirodalmi kalandozás olykor a regényírás terén.

Civilként a Magyarország közepe hagyományokat próbálom ápolni minden lehetséges eszközzel a Szarvasi Történelmi Emlékút Alapítvány keretében. Mivel szinte gyerekkoromtól lételemem a tanítás (legyen az gyermek, vagy felnőttképzés) szívesen tartok romológiai, honismereti, helytörténeti előadásokat Szarvasról, Békés-megyéről vagy éppen a történelmi Magyarország jeles helyeiről.

Az év embere választás legjobbjai

Postai szavazatok
1. Dr. Bakos János
2. Dr. Váradi László
3. Kovács Péter
4. Szenes János
5. L. Papp Zsigmondné
6. Dr. Gyurosovics József
7. Glózik Klára
8. Hégely Sándor
9. Koszorús Oszkárné
10. Lovász György
11. Dr. Kovács Mihály

Beol-szavazatok
1. Dr. Bakos János
2. Dr. Kovács György Zoltán
3. Ambrus György Krisztián
4. Dr. Sonkoly Iván
5. Jegyinák János
6. Dr. Váradi László
7. Bohus Richárd
8. Ribár János
9. Világosi Zoltán
10. Dr. Kovács Mihály
11. Szenes János

A két szavazást a helyezési számokkal egyesítették, azaz az újságkivágások végeredményének helyezési számához hozzáadták az internetes szavazás eredményének helyezési számát, s akihez a legkisebb érték tartozott, ő lett az év embere.

A Békés Megyei Hírlap és kiadónk, a Népújság Kft., illetve ezek jogelődjei harminchat éve hirdették meg első alkalommal Az év sportolója szavazást.

Ezúttal is több mint hatvanan, újságírók, sportvezetők és sporttámogatók szavaztak arról, hogy kik voltak Békés megyében az év férfi és női sportolói, csapatai és edzői a 2012. évi teljesítmények alapján. Mi több, a békéscsabai önkormányzat segítségével és támogatásával az idén már tizedik alkalommal a legeredményesebb megyei utánpótláskorú versenyzőkre is szavaztak a felkértek.

A városi ifjúsági fúvószenekar játszotta el a Himnuszt, majd Nánási János, lapunk főszerkesztő-kiadóvezetője köszöntötte a vendégeket.    
Sikósi István, Mezőberény város polgármestere ünnepi beszédében megemlékezett a 2012-ben százéves évfordulóját ünneplő berényi sportról, és gratulált Békés megye legjobb sportolóinak és edzőiknek.
Blaskovits Péter, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója a sport közösségformáló erejéről beszélt.    

Ezt követően Izsó Gábor, Békés város polgármestere a jövő évi rendezvény házigazdája meghívta a vendégeket a rendezvényre.   
A folytatásban átadták a díjakat, a 2012. év legeredményesebb Békés megyei sportolóit egymás után szólították, akik közül többen edzőtáborozás miatt nem tudtak eljönni a rendezvényre.

Marik Lászlóné, a Békés Megyei Sportszövetségek Érdekszövetségi Egyesületének elnöke a női és férfi dobogósoknak egy-egy serleget nyújtott át. 

Lapunk szavazása alapján a közönségdíjat Pocsaji Richárd, lapunk felelős szerkesztője adta át a győztes Makra Noémi tornásznak.
Ezt követően Mezőberény legeredményesebb csapatainak járó díjakat adta át Siklósi István polgármester az NB I B-s férfi kosárlabda csapatnak (edző: Tánczos Imre, Kis Sándor) és a diákolimpián szerepelt III.-IV. korcsoportos Mezőberényi Kistérségi Általános Iskola leány kosárlabda csapatának (edző: Iványiné Dombi Julianna).

Zsilák Ádám, a békéscsabai Mester Klub képviseletében a legeredményesebb férfi és női, valamint utánpótláskorú sportolóknak nyújtott át egy-egy egész esztendőre szóló bérletet, amellyel minden szolgáltatást díjmentesen vehetnek igénybe a klubban.
Csendes Ferenc Békéscsabán élő festőművész egy-egy alkotását Gregor László edző és Szigeti Csaba, a Békéscsabai Polgármesteri Hivatal sportcsoportvezetője vette át.

Pocsaji Richárd ajándékot adott át Csendes Ferencnek és Zsilák Ádámnak azért a támogatásáért, amelyet évek óta nyújtanak az Év sportolója rendezvényhez felajánlásaikkal. A bensőséges hangulatú ünnepség állófogadással zárult.

Az elmúlt év legjobb sportolói

A 2012. év legeredményesebb Békés megyei női sportolója: Böczögő Dorina tornász (TC Békéscsaba, edző: Petrovszki Pál), 2. Márton Anita atléta (Buda-Cash Békéscsabai AC), 3. Szabó Ágnes erőemelő (Orosházi Toldi SE).

A 2012. év legeredményesebb Békés megyei férfi sportolója: Bohus Richárd úszó (Békéscsabai Előre ÚK, edző: Szarvas János), 2. Andó László kick-boxos (Bcs. LTP SE), 3. Baji Balázs atléta (Buda-Cash Békéscsabai AC).

A 2012. év legeredményesebb Békés megyei csapata: Budapest Bank-Békéscsabai RSE NB I-es női röplabdacsapat (szakmai igazgató: Kormos Mihály), 2. Békéscsaba 1912 Előre SE NB II-es labdarúgócsapat, 3. Budapest Bank-Békéscsabai Előre NKSE NB I-es női kézilabdacsapat.

A 2012. év legeredményesebb Békés megyei edzője: Gregor László — kick-box (Békéscsabai Lakótelepi SE), 2. Kormos Mihály — röplabda (Budapest Bank-Békéscsabai RSE), 3. Petrovszki Pál — torna (TC Békéscsaba).

A 2012-es év Békés megyei leány utánpótláskorú sportolója: Bohus Réka vívó (Karácsonyi Lajos Békéscsabai Vívó Egyesület, edző: Galli Zsolt).
A 2012-es év Békés megyei fiú utánpótláskorú sportolója: Tótka Sándor kajak-kenus (Körös Kajak SE, Gyomaendrőd, edző: Kovács Gábor).

szponzorált tartalom
Megéri közjegyző előtt kötni bérleti szerződést
egész éves programok
Kerékpáros turisztikai fejlesztés indul a Balatonnál
reakció / 9 perce
Lepatkányozta a Fidesz szavazóit Bangóné (videó)
Így reagált arra a műsorvezetői felvetésre, hogyan lehetséges, hogy a Fidesz támogatottsága növekszik, addig az MSZP-é csökken vagy stagnál.
Gyász
GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Mezősi András békéscsabai lakos, 2019. április 06-án 77 éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. április 27-én (szombaton ) 10 órakor lesz az Élővíz-csatorna partján a Kikötő Sörözővel szemben lesz. A gyászoló család.
Ha emlegettek,köztetek leszek, De fáj, ha látom könnyetek, Ha rám gondoltok,mosolyogjatok Mert én már Istennél vagyok." GYÁSZHÍR Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy Bánfi Balázsné szül.: uskás Erzsébet Katalin békéscsabai lakos hosszan tartó betegség után 2019.április 17-én visszaadta lelkét Teremtőjének. Szeretett halottunktól 2019. április 30-án 12 órakor veszünk végső búcsút a békéscsabai Szarvasi úti katolikus temetőben. Kérjük a végtisztességen megjelenőket, hogy kegyeletüket egy szál virággal róják le. zúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Az édesanyák nem halnak meg, csak fáradt szívük pihenni tér." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy özv.Krnács Andrásné szül.: Szahajda Ilona a Barnevál volt főszakácsnője, békéscsabai lakos életének 87. évében csendesen megpihent. Szeretett elhunytunkat 2019. április 29-én 11 órakor helyezzük örök nyugalomra a békéscsabai Tabáni evangélikus temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy szeretett férjem, édesapánk, nagyapánk Laurinyecz Pál (ruhagyár volt dolgozója) békéscsabai lakos 2019. április 21-én, 88 éves korában békésen megpihent. Szeretett halottunk hamvasztás utáni temetése 2019. április 26-án 15 órakor lesz a békéscsabai Ligeti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Úgy mentél el, ahogy éltél, Csendben és szerényen, Drága lelked nyugodjon békében." GYÁSZHÍR Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy Morva László kétsopronyi lakos 2019. április 19-én, 86 éves korában csendesen megpihent. Temetése 2019. április 29-én 13 órakor lesz a kétsopronyi köztemetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
Gyászhír Polonka György békéscsabai lakos ( a Kemikál volt igazgatója) 88 éves korában elhunyt. Temetése 2019 április 26-án 10 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben.
"Éltem értetek, szeretetben veletek. Ha gondoltok rám, mindig itt lesztek köztetek" Megemlékezés Gedó László halálának 15. évfordulóján fájó szívvel emlékezünk rá, felesége, anyósa, lánya Mónika, veje János és unokája Anna.
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Zahorán Györgyné szül. Mitykó Ilona békéscsabai lakos 84 éves korában elhunyt. Temetése 2019. április 23-án 12 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. A gyászoló család
"Tudjuk, hogy figyelsz ránk onnan fentről, s meghallgatod bánatunk, de az lenne a legszebb mégis, ha tudnánk, hogy mindennap láthatunk. Örökké emlékeinkben és szívünkben élsz!" MEGEMLÉKEZÉS Csorba Zsolt szeretett gyermekünk, testvérem, sógorom, keresztapám halálának 10. évfordulóján. Szerettei
GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Hugyecz Mihályné szül. Magyar Mária (pamutszövő nyugdíjasa) békéscsabai lakos 2019. április 11-én, 92 éves korában elhunyt. Temetése 2019. április 23-án 14 órakor lesz a békéscsabai Berényi úti evangélikus temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Nem hal meg az, akinek emléke Örökké szívünkbe él." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Buzai Józsefné szül. Pauló Erzsébet békéscsabai lakos 2019. április 16-án, 82 éves korában elhunyt. Temetése 2019. április 23-án 14 órakor lesz a békéscsabai Szarvasi úti katolikus temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Ha emlegettek, köztetek leszek, De fáj, ha látom könnyetek. Ha rám gondoltok, mosolyogjatok, mert én már Istennél vagyok." GYÁSZHÍR Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy Szafián Pál békéscsabai lakos 2019. április 14-én, életének 90. évében visszaadta lelkét Teremtőjének. Szeretett halottunktól 2019. április 24-én 10 órakor veszünk végső búcsút a békéscsabai Berényi úti temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Gálik György békéscsabai lakos 2019. április 8-án, 87 éves korában örökre megpihent. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. április 23-án 10 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Elfáradtál az élet tengerén, Pihenj nyugodtan a föld lágy ölén." GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Baji Sándor békéscsabai lakos 2019. április 12-én, 76 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. április 25-én 9 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton köszönjük azoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Ha emlegettek, köztetek leszek, De fáj, ha látom könnyetek." GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy özv. Hankó Mátyásné szül. Csicsely Ilona békéscsabai lakos 2019. április 11-én 91 éves korában elhunyt. Drága halottunkat 2019. április 18-án 15 órakor kísérjük utolsó útjára a Pusztaottlakai temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik temetésén megjelennek, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Nem hal meg az, akinek emléke Örökké szívünkben él." GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Fekete Sándorné szül. Oláh Emma békéscsabai lakos 2019. április 12-én, 69 éves korában elhunyt. Szeretett halottunktól 2019. április 18-án 14 órakor veszünk végső búcsút a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Dudics Gábor békéscsabai lakos 66 éves korában, türelemmel viselt, súlyos betegség után elhunyt. Búcsúztatása szűk családi körben megtörtént. A gyászoló család.
KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS Köszönetet mondunk mindazoknak, akik Sas József temetésén megjelentek, sírjára koszorút, virágot helyeztek. Külön köszönetet mondunk a békéscsabai Réthy Pál Kórház belgyógyászati osztály orvosának, asszisztenseinek és háziorvosának Dr. Löchli Attilának A gyászoló család
"Az édesanyák nem halnak meg, Csak fáradt szívük pihenni tér." GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Poroszlai Pálné szül. Hrabovszki Zsófia Osi néni békéscsabai lakos 2019. április 6-án, 90 éves korában elhunyt. Drága halottunktól 2019. április 15-én 11 órakor veszünk végső búcsút a békéscsabai Ligeti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Nem hal meg az, akinek emléke Örökké szívünkben él." GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Pásztor Lajosné szül. Petri Judit békéscsabai lakos 2019. április 7-én, 77 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. április 16-án 11 órakor lesz a békéscsabai Berényi úti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
Békéscsaba / 10 perce
Közösen gondolkodtak a közösségfejlesztés lehetőségeiről
Nagy-Laczkó Viktória
Lassú gyógyulás / 25 perce
Lemondta tavaszi koncertjeit Demjén Ferenc
őseink útján / 27 perce
Nemes András Csaba kolozsvári képzőművész munkáiból nyílt kiállítás
technológiai áttörés / 42 perce
Átadták a világ legmagasabban fekvő autópálya-alagútját
konferencia / 1 órája
Erdő Péter: a katolikus nevelés a hívő világiak felelőssége is
kreativitás / 1 órája
Látássérült gyerekeknek fejleszt Braille-építőkockákat a Lego