12°
21°
11°

„A történelmet nem lehet visszafelé forgatni”

Hamarosan látható lesz a Békéscsabai Jókai Színház műsorában a Sík Ferenc Kamaraszínházban Mrożek Tangó című darabja, melyet Csiszár Imre Jászai-díjas, Érdemes és Kiváló Művész állít színpadra. A rendezővel a darabról beszélgettünk.

– Kecskemét, Szolnok, Miskolc, Budapest, most Békéscsaba és még sorolhatnám. Van még olyan színház az országban, ahol nem dolgozott?
– Épp a múltkor néztem meg, Nyíregyházán még nem dolgoztam, egyelőre nem is tervezem. Ebből nem csinálok sportot, ez annak tudható be, hogy öreg vagyok.

– Melyik város kötődik leginkább a szívéhez?
– Sok ilyen van. Elsősorban Miskolc, ahol már főiskolai, negyed éves hallgatóként rendeztem. Éppen itt dolgoztam Békéscsabán, amikor 1979-ben megkerestek a miskolciak, hogy nem vállalnám-e el a színház igazgatását. Kértem két nap gondolkodási időt, összehoztam egy társulatot és közöltem, hogy de, vállalom. Utána ott voltam 10 évig, úgyhogy sok minden köt oda. A Nemzeti Színházat is nagyon szeretem, lévén ott kezdtem. Gyerekkoromban otthagytam a gimnáziumot és a Nemzeti Színházba mentem segédszínészként. Onnan kerültem a főiskolára, a mesterem Major Tamás volt. Sokat rendező-asszisztenskedtem mellette, majd évekkel később visszakerültem igazgató-főrendezőnek. Általában úgy vagyok a darabválasztásokkal is, hogy mindig olyan darabokat választottam – most már 300 körül járok -, ami a Nemzeti Színház repertoárjába belefér.

– Elképesztően színes azon szerzők palettája is, akiknek műveit színpadra állította. Hiányzik még valaki a sorból, akinek az írását szívesen adaptálná?
– Van még ilyen szerző, persze. Görögöket szinte nem is rendeztem. Például Szophoklész Oidipusz királyát megrendezni óriási feladat lenne, vagy Beaumarchais Figaro házasságát. Igazából nehéz erre válaszolni. Van öt olyan szerző, akinek bármikor bárhol bármely darabját megrendezem, csak attól függ, hogy jól ki lehet-e osztani a szerepeket. Ez az öt szerző Shakespeare, Moliére, Csehov, Gogol és Brecht.

– Nem rég ért véget a Tangó mai próbája, hogyan zajlik a felkészülés?
– Hogy kicsit megkönnyítsem a színészek életét, még a tavalyi évad végén tartottunk egy olvasópróbát, így nyáron feltudtak készülni a színészek. Szeptember vége felé kezdtük el az intenzív munkát. Olyanfajta előadással készülünk, ami egy nagyon érdekes közönség-színpad viszonylatot mutat majd be, lévén nem egy rivalda választja el a nézőteret a színpadtól, hanem olyan az egész, mint egy vívópást, a közönség pedig ennek a két oldalán foglal helyet. Ez egy egydíszletes darab, egy szobában játszódik, ahol a XX. század történelme vonul fel. Egy családtörténet, ahol három generáció él együtt: látható a nagyszülők világa, ami emlékeztet minket a ‘20-30-as évek Európájára, aztán az apák és anyák világa, akik a 40-50-es évek kelet-európai valóságát tükrözik, és van két fiatal, akik a ma gyermekei.

– Miért éppen a Tangóra esett a választás?
– Egy darabot kerestünk, ami részint szórakoztató, nem pedig egy elvont, filozofikus darab. Tavaly rendeztem Norman Jóccakát, anya… című darabját, ami egy nagyon szomorú, depressziós előadás. Szóval most olyan darabot akartam, amin lehet szórakozni, de nem egy gatyaletologatós vidámságot jelent, hanem el lehet rajta gondolkodni, szól valamiről, aminek az élményét a néző kiviszi magával, amikor a ruhatárban felveszi a kabátját. A másik dolog, hogy bonyolult világban élünk. A színháznak fontos feladata, hogy tudjon segíteni egy kicsit a néző eligazításában, hogy ebben a káoszban tudjon mérlegelni, hogy mi fontos, mi nem, mi igaz, mi nem. Ez a darab ehhez ad kapaszkodókat, kiröhögtet dolgokat, van egy véleménye a múltról és a jelenről is, erről a tehetetlen, mai fiatalról, aki nem találja helyét ebben a világban és csak lázadozik.

– Mrożek műveiben a szereplőkre jellemző egyfajta identitásvesztés. Ezt mennyire nehéz a színpadra átültetni? Elvégre egy színész, ha belebújik egy karakter bőrébe, így nem csak egyetlen szereplőt játszik.
– Így van, hanem szócső is egyben, és ez nagyon fontos. Minden szereplőnek megvan nemcsak az alapkaraktere, hanem egyfajta mániája, ami szerint működik. Az identitásunk elvesztésének az egyik oka, hogy végtelenül önző társadalom a miénk. Nagy kamu, hogy valamiféle lojalitás, egymásra odafigyelés lenne az emberek között, ha van, az is csak a felszínen. Ennek a társadalomnak a mélyén valami roppant önzés, individualizmus és egoizmus van, ezt Mrożek remekül megmutatja. Azért kell mégis elfogadni ezzel a pesszimista felfogásával is, mert remek humora van. Nem egy illemtanórát akar tartani, hanem komikussá teszi a szereplőt és a helyzetét.

– Említette, hogy a darab célja, hogy az élményt magukkal vigyék a nézők. Milyen gondolatokat szeretne elültetni a fejükben?
– Ha az én gondolataimat akarnám elültetni, akkor írnék egy darabot. A rendező dolga, hogy elolvasson olyan műveket, amelyről azt hiszi, hogy tud vele a nézőre hatni. Ennek a darabnak annyira általános és olyan csodálatosan megírt a témája, hogy effektíve olyan, mint a levegő: enélkül nem lehet élni, ezt szívjuk, ebből élünk. Én ehhez nem hozzáadni akarok, hanem hangsúlyokat szeretnék letenni. Hangsúlyozni kell azt, hogy nem lehet a történelmet visszafelé forgatni. Ha megpróbáljuk, várható, hogy a történelem egyszer csak dühös lesz, és bosszút áll ezért.

Legolvasottabb

1
Elütöttek egy gyalogost, a helyszínen életét vesztette
2
Négy autó ütközött a 47-esen, az egyik kigyulladt, többen megsérültek
3
Negyvenkét évnyi vonatozás ért véget csütörtökön Békéscsabán
4
Cserbenhagyás és súlyos sérülés történt Békéscsabán
5
Csabaiak, figyelem! Több útszakaszon is változik a forgalmi rend
vitatéma
Megosztja a rajongókat a tinisztár tetovált teste
felmérés / 11 perce
Az ellenzéki szimpatizánsok fele is Orbán Viktor újraválasztására számít
A magyarázat, hogy a gazdasági mutatók kiemelkedőek, az ellenzéki oldalon pedig nincs valós alternatíva – áll a Nézőpont Intézet kutatásában.
Gyász
"Az édesanyák nem halnak meg, csak fáradt szívük pihenni tér." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Melis Erika könyvelő 2017. október 8-án 55 éves korában elhunyt. Búcsúztatása 2017. október 24-én 10 órakor lesz a békéscsabai Felsővégi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
MEGEMLÉKEZÉS Balangó András halálának 2. évfordulóján. Felesége, lánya és családja, keresztfia.
MEGEMLÉKEZÉS "Vágytam maradni még szeretteim között. A sors végül ellenem döntött. Búcsúzni nem tudtam, ajkam nem engedett, amit mondani akartam tudja ki szeretett." Fájó szívvel emlékezünk Petrovszki Pál halálának 8. évfordulóján. Szerető családja
" Még fáj nekünk, s tán örökre így marad, de Te mindíg velünk leszel, az idő bárhogy is halad." MEGEMLÉKEZÉS Soha el nem múló szeretettel emlékezünk Ifj. Szabó Jenő halálának 12. évfordulója alkalmából. Szeretteid
nomophobia / 2 órája
Megváltoztatja az életünket a mesterséges intelligencia?
Emlékév / 2 órája
Fényjátékkal tisztelegtek Cardiffban Arany János előtt
Amerikai Nagydíj / 2 órája
Hamilton indul az élről, Vettel a második
bennfentes tanácsok / 3 órája
Mit ne tegyen soha egy étteremben?
portré / 4 órája
Ma lenne 100 éves Joan Fontaine Oscar-díjas színésznő
Budán raboskodott / 4 órája
Az első ejtőernyős ugrást 220 éve kísérelték meg