Hallgassa élőben!

Téliesíteni kell a mérőket is

Bár az előrejelzések szerint vélhetően lesz még kellemes őszi idő, a következő napokban már talajmenti fagyok is várhatóak. Éppen ezért is fontos a vízmérők és házi vízvezetékek fagy elleni védelme, hiszen sok bosszúságtól és jelentős anyagi kártól, akár súlyos tízezer forintok kifizetésétől kímélhetik meg magukat a fogyasztók, ha időben és hatékonyan tesznek ennek érdekében.

— Még a keményebb fagyok beköszönte előtt célszerű elvégezni a kertekben, udvarokban a vízvezetékrendszer víztelenítését, téliesítését, ahogy tanácsos a vízmérőaknát, az udvari kifolyót és a lakatlan ingatlanok vezetékrendszerét is védeni — nyilatkozta lapunknak elöljáróban Virág János. Az Alföldvíz Zrt. üzemvezető-helyettese elmondta, hogy tavaly 163 fagyott mérőt szállítottak be vízmérőjavító- és hitelesítő laborjukba, míg idén ez a szám 148-nál tart. Fontos megjegyezni, hogy az Alföldvíz működési területe messze túlnyúlik a megye határain, így a fagyott vízmérők nem csak Békésből származnak.

A szakember kérdésünkre kiemelte, a tapasztalatok szerint elsősorban a kertes házak érintettek a problémában. A lakott ingatlanok mellett a szanazugi üdülőterületen található nyaralók, hétvégi házak esetében az átlagosnál gyakrabban fordulnak elő ilyen jellegű problémák. A tulajdonosok gyakran nem megfelelően zárják el a csapokat, elmulasztják a télre való alapvető felkészülést.

Szélsőséges példaként megtörtént, hogy egy ingatlanban több száz köbméter víz folyt el. Az időszakosan lakatlan ingatlanokban egyébként a legtöbbször mégis nagyobb az odafigyelés, bár ezeken a helyeken is sokszor elmulasztják bizonyos időközönként, legalább havonta ellenőrizni az aktuális állapotokat.

Sok esetben nem is egy csőtörés okozza a gondokat, hanem például a fagycsapok nem megfelelő lezárása.

— Az eszközöknél van egy ütköző, ami könnyen erodálódik, így a tulajdonosok nem feltétlenül a 90 fokos ütközésig fordítják el a csapot, hanem éppen 80 vagy 100 fokig. Ilyenkor szivárog, aminek következtében a napi fogyasztás többszöröse is elfolyhat.

Éppen ezért az első feladat a fagycsap 90 fokban történő elforgatása. Ennek helyességéről úgy lehet egyértelműen meggyőződni, ha az ingatlanon minden fogyasztási pontot elzártak, és a mérőóra csillagkereke mozdulatlan.

Ezzel párhuzamosan gondoskodni szükséges a mérőaknák megfelelő szigeteléséről. A régi épített mérőaknáknál általában csak néhány milliméter vastag fémlemez takarja a nyílást. A szakemberek ebben az esetben azt ajánlják, hogy a tulajdonosok szigeteljék a mérőakna födémét, illetve az akna fedlapját, belső részeit is. Ehhez a legkézenfekvőbb anyag a nikecell, de külső takarás is alkalmazható. A szolgáltató egyetlen fontos kérése, hogy a mérőórákhoz egy mozdulattal hozzá lehessen férni.

Ha a tartósan hideg idő beáll, a mérőórát, illetve a szabadon lévő vezetékeket is ajánlatos szigetelni — akár háztartási textíliákkal. Ezt követően pedig legalább havonta ránézni a mérőkre.
Ha a baj megtörténik, és észre is veszik, akkor meg kell tenni a műszaki hibabejelentést, a javítás a felhasználó költségére történik. A társasházak sincsenek százszázalékos biztonságban, hiszen a pincehelyiségekben vagy a rosszul szigetelő helyiségekben is előfordulhatnak problémák, a nyílászárókat itt is jól meg kell nézni, illetve biztosítani.

Hirdetés
Díjvárományos könyvek rólunk és nekünk
hirdetés
Otthonteremtési program: „Nagyon hálás vagyok ezért a lehetőségért!”
nem semmi
A fenekére tetováltatott Kim Basinger lánya, gyorsan meg is mutatta
Csorvás / 6 perce
Péntekre előreláthatólag befejezik a munkálatokat
Javában zajlanak a garanciális munkálatok a 47-es számú főút csorvási szakaszán, ahol több helyen is felbontották a burkolatot és emiatt az Arany János utcába a Rákóczi utca felől nem lehet gépjárművel befordulni, mert a kereszteződést a munkálatok befejezéséig teljes szélességében lezárták.
Gyász
GYÁSZHÍR Soha el nem múló fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Liska Pál békéscsabai lakos 61 éves korában csendesen megpihent. Drága halottunkat 2021. április 24-én (szombaton) 10 órakor kísérjük utolsó útjára a békéscsabai Zsigmond utcai katolikus temetőben. A gyászoló család
Gyászhír Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Ivacska Sándorné (született: Fazekas Julianna) életének 79. évében elhunyt. Utolsó útjára 2021. április 23-án 14:00 órakor kísérjük a csorvási temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
"Nem hal meg az, akinek emléke Örökké szívünkben él." Gyászhír Fájó szívvel tudatjuk, hogy Csiernik Mihályné szül.: Kovács Ildikó békéscsabai lakos 2021. március 24-én életének 67. évében váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2021. április 26-án 12 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
"Az Édesanyák nem halnak meg, Csak fáradt szívük pihenni tér." Gyászhír Fájó szívvel tudatjuk, hogy Tóth Lajosné szül.: Kovács Ilona békéscsaba lakos 2021. március 20-án 73 éves korában váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2021. április 26-án 12 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
"Nem hal meg az, akinek emléke Örökké szívünkben él." Gyászhír Fájó szívvel tudatjuk, hogy Bérczesi András békéscsabai lakos 2021. április 14-én 75 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. április 26-án 14 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkíséri, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Süli Ferencné szül. Megyeri Judit békéscsabai lakos 83 éves korában elhunyt. Temetése 2021. április 20-án 14 órakor a békéscsabai Berényi úti temetőben lesz. A gyászoló család
"Nem hal meg az, akinek emléke Örökké szívünkben él." Gyászhír Fájó szívvel tudatjuk, hogy Laukó András a volt Május 1 Tsz nyugdíjasa békéscsabai lakos 2021. április 01-én 81 éves korában elhunyt. Végső nyugalomra helyezése 2021. április 22-én 12 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton köszönjük meg mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
"Nem hal meg az, akinek emléke Örökké szívünkben él." Gyászhír Fájó szívvel tudatjuk, hogy Budai László Mihály baleseti helyszínelő vizsgáló békéscsabai lakos 2021. április 09-én 58 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2021. április 20-án 12 órakor lesz a békéscsabai Tompa utcai evangélikus temetőben. A gyászoló család.
Gyászhír Soha el nem múló fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Zsidják Józsefné szül.: Pethes Irén a volt Kerámia Gépgyártó nyugdíjasa telekgerendási ( volt Békéscsaba Fiumei utcai lakos) 2021. április 14-én 77 éves korában elhunyt. Drága halottunkat 2021. április 21-én 15 órakor kísérjük utolsó útjára a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
"Nem hal meg az, akinek emléke Örökké szívünkben él." Gyászhír Fájó szívvel tudatjuk, hogy Csjernyik Mátyás békéscsabai lakos 2021. április 14-én 66 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. április 23-án 12 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. Kérjük a végtisztességen megjelenőket, hogy kegyeletüket egy szál virággal róják le. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal, megrendülten tudatjuk, hogy Dr. Futakiné Pongrácz Jolán szűcsmester életének 92. évében végleg megpihent. Temetése 2021. április 23- án 11 órakor a békéscsabai Szarvasi úti katolikus temetőben szűk családi körben lesz. Engesztelő szent mise aznap 18 órakor a belvárosi katolikus templomban lesz. A gyászoló család
Gyászhír Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Wiand László Károly békéscsabai lakos 90 éves korában elhunyt. Temetése 2021. április 23-án 10 órakor a békéscsabai Vasúti temetőben. A gyászoló család
Gyászhír Soha el nem múló fájdalommal tudatjuk, hogy Szakálas Róbert ( Kisszaki) hosszantartó súlyos betegség következtében életének 53. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. április 21.-én 13 órakor lesz a békéscsabai Szarvasi úti katolikus temetőben. Édesanyja testvére László
"Nem hal meg az, akinek emléke Örökké szívünkben él." Gyászhír Fájó szívvel tudatjuk, hogy Makai János békéscsabai lakos 2021. április 10-én 67 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2021. április 22-én 14 órakor lesz a békéscsabai Szarvasi úti temetőben. Kérjük kegyeletüket egy szál virággal róják le. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Lippai Pál békéscsabai lakos 2021. április 12-én, 73 éves korában váratlanul elhunyt. Temetése 2021. április 20-án, kedden, 11 órakor lesz a békéscsabai Szarvasi úti katolikus temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útján elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy URBÁN ANDRÁSNÉ szül.: Gergely Róza békéscsabai lakos 87 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2021. április 21-én 12 órakor lesz a békéscsabai Berényi úti temetőben. A gyászoló család
"Ilyen az ember. Egyedüli példány. Nem élt belőle több és most sem él. S mint fán se nő egyforma két levél, a nagy időn se lesz hozzá hasonló." (Kosztolányi Dezső: Halotti beszéd) Gyászhír Fájó szívvel tudatjuk, hogy Lung János Csabaszabadi lakos hosszantartó súlyos betegség után 2021. április 5-én 67 éves korában elhunyt. Temetése 2021. április 19-én 15 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. Tisztelettel a kialakult helyzetre kérjük a személyes részvétnyilvánítás mellőzését, megértésüket köszönjük. A gyászoló család
Drága szüleimnek Árvai Jánosnénak és Árvai Jánosnak 37. haláluk évfordulóján, drága férjemnek Hajdú Imrének halálának 3. évfordulóján bánatos szívvel, szeretettel gondolok szomorú felesége és szüleimnek szerető leányuk Irénke. Nyugodjatok békében
GYÁSZHÍR Soha el nem múló fájdalommal tudatjuk, hogy Szák Andrásné szül. Medovarszki Zsófia volt FÜSZÉRT dolgozó békéscsabai lakos 2021. április 10-én rövid súlyos betegség után elhunyt. Drága halottunkat 2021. április 15-én 15 órakor kísérjük utolsó útjára a békéscsabai Tompa utcai evangélikus temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Az édesanyák nem halnak meg, Csak fáradt szívük pihenni tér." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Pap Sándorné szül. Sovány Terézia Mária békéscsabai lakos 2021. április 10-én, 68 éves korában elhunyt. Temetése 2021. április 16-án 15 órakor lesz a békéscsabai Zsigmond utcai katolikus temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
Labdarúgás - Megye II. / 46 perce
Pótolták az elmaradt mérkőzéseket a másodosztályban
G. P.
kézilabda / 1 órája
Negyvenöt percig jól tartotta magát az Orosháza
G. P.
fájdalom / 1 órája
Tragédia történt Fülöp herceg temetésének napján, újabb csapás érte a királynőt
Békéscsaba / 1 órája
Vers alapján forgattak filmet az andrássysok
Licska Balázs
TOP Plusz / 1 órája
Járási egyeztetéseket kezdeményezett a megyei önkormányzat
Labdarúgó NB I / 1 órája
Elmozdult a sereghajtó pozícióból a Diósgyőr