Hallgassa élőben!

Folyamatosan csökken a vízkészlet

A hőség és a csapadékmentes időszak a Békés megyei folyók vízállására is rányomja a bélyegét. A talajvíz szintje februártól folyamatosan a sokévi átlag alatt van.

Bak Sándortól, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatójától megtudtuk, folyóinkban június közepén volt a legutóbbi számottevő árhullám, utána folyamatosan csökkent a vízkészlet. A kezelésükben lévő folyószakaszok a nyár folyamán a szokásos nyári, duzzasztott üzemállapotban voltak, kivéve a Sebes-Körös felső szakaszát, ahol nem érvényesül a körösladányi duzzasztómű hatása. Az eddigi legkisebb vízállás alatti értékek álltak elő augusztus vége felé a Sebes-Körösön, Körösszakálnál.

A folyóinkon a Romániából érkező vízhozamok ugyan nagyon kicsik és csökkenőek, de az eddigi legkisebb értékek felett vannak.
A Fehér-Körös folyamatosan csökkenő vízhozama miatt egyre kevesebb víz kormányozható az Élővíz-csatornába. A Kettős-Körösből a békési duzzasztó felett vizet kiemelő, a város Élővíz-csatorna szakaszának vízfrissítését szolgáló dánfoki szivornyák közül augusztus közepén az egyik csövet teljesen zárni kellett, a másik cső fél szelvénnyel üzemel. A békési duzzasztón alig van átbukás.

Az aszály miatt az öntözési igények is nagymértékben megemelkedtek. Szeptember elejéig az igazgatóság területén található 12 öntözőrendszeren a tavalyinál sokkal jelentősebb, 10 millió 262 ezer köbméter vizet biztosítottak.

A Körösök vízrendszerének saját vízkészlete nyáron rendszeresen kisebb, mint a térség vízigénye. A Tisza-Körös-völgyi Együttműködő Vízgazdálkodási Rendszer keretében több ágon jelentős vízpótlás érkezik a Tiszából. Augusztus közepe után a Tisza vízkészletében is hiány alakult ki, aminek csökkent az átvezetett víz mennyisége, de ez vízhasználati igények kielégítését nem veszélyeztette. Vizeink minősége ellenben lényegesen jobb az ilyen időjárási helyzetekben tapasztaltaknál.
A talajvíz szintje februártól folyamatosan a sokévi átlag alatt van, májustól folyamatosan süllyed.

Nemes Attila, a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségének (KHESZ) ügyvezetője lapunknak elmondta, hogy az általuk kezelt folyókon, holtágakon, tavakon az alacsonyabb vízszint miatt a vízhőmérséklet az átlagosnál magasabban alakult, míg a sekélyebb vizeken a hőrétegzettség kevésbé volt jellemző. Az alacsonyabb szinteken algásodás és néhol oxigénhiány is előfordult.

Vízi növények túlburjánzásával is találkoztak, a Kövizig az Élővíz-csatornán hínárvágó hajó munkába állításával ellensúlyozta a folyamatokat. Megfigyelhető volt az, hogy folyóvízi élőhelyek beszűkültek, a part menti fás, bokros élőhelyek több helyen szárazra kerültek.
Mindezek kihatásaként a horgászfogások gyengébben alakultak az ilyenkor szokásosnál.

Nemes Attila arra is felhívta a figyelmet, hogy a Kettős-Körös felső, békési duzzasztótól az összefolyásig tartó és a Fekete-Körös alsó szakaszán a nagy teljesítményű hajók felkavarják a víztestet, ami a vízi élővilágra és a halakra egyaránt kedvezőtlenül hat. A méteresnél nagyobb hullámok balesetveszélyesek is lehetnek. A KHESZ ügyvezetője hangsúlyozta, emiatt a nyári időszakban a nappali horgászat szinte ellehetetlenült.

— Az élőhelyek megóvása és a horgászat érdekében szabályozásra lenne szükség — fogalmazott Nemes Attila.
Összegezve a helyzetet, a szakember elmondta, a KHESZ által kezelt 599 hektáros vízterületen havaria esemény és extrém vízminőségi probléma nem fordult elő az elmúlt hónapokban.

Bak Sándor, a Kövizig igazgatója arról is tájékoztatta lapunkat, hogy a tartós szárazság miatt a csatornákban kialakult alacsony vízszintek – illetve teljes száraz szelvények – lehetővé tették olyan munkafolyamatok elvégzését, amelyeket normál csapadékmennyiségű évben csak jelentős beavatkozásokkal lehetett volna megtenni.

Az országhatárral metszett csatornákon keresztül lényegében nem érkezik víz a Romániában is súlyos károkat okozó aszály miatt. A Kopolya-csatorna az országhatár közelében teljesen kiszáradt, a lokalizációs töltés környezetében, és a hozzá kapcsolódó kötegyáni övcsatornában erősen lecsökkent a vízszint, a Korhány-csatornában még vannak megmaradt fenékvizek, de áramlás már nincs.

A Hosszúfok-Határár-Kölesér főcsatorna torkolati zsilipjét augusztus végén a további vízveszteségek elkerülése érdekében be kellett zárni. A kígyósi tározó teljesen kiszáradt, amire sok évre visszamenőleg nem volt példa.

Get Digital
A Facebook hazánkban is elindítja digitális oktatási platformját
kivonulás / 1 perce
Magyarország alkalmazkodik a NATO döntéséhez: kivonjuk a csapatainkat Afganisztánból
Magyarország 120-130 katonával volt jelen az ázsiai országban, ma már csak egy kilencfős magyar kontingens tartózkodik az afganisztáni NATO-kötelékben.
Gyász
Küzdöttél, de már nem lehet, a csend ölel át és a szeretet. Csak az hal meg, akit elfelejtenek, örökké él, akit nagyon szerettek.” (Tóth Árpád) Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Rigó János 2021. március 25-én, életének 88. évében elhunyt. Szeretett halottunk hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. április 17-én, szombaton 10 órakor a Berényi úti temetőben lesz. Drága emléke szívünkben örökké él! Kérjük, kegyeletüket egy szál virággal róják le! A gyászoló család
Drága szüleimnek Árvai Jánosnénak és Árvai Jánosnak 37. haláluk évfordulóján, drága férjemnek Hajdú Imrének halálának 3. évfordulóján bánatos szívvel, szeretettel gondolok szomorú felesége és szüleimnek szerető leányuk Irénke. Nyugodjatok békében
GYÁSZHÍR Soha el nem múló fájdalommal tudatjuk, hogy Szák Andrásné szül. Medovarszki Zsófia volt FÜSZÉRT dolgozó békéscsabai lakos 2021. április 10-én rövid súlyos betegség után elhunyt. Drága halottunkat 2021. április 15-én 15 órakor kísérjük utolsó útjára a békéscsabai Tompa utcai evangélikus temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Az édesanyák nem halnak meg, Csak fáradt szívük pihenni tér." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Pap Sándorné szül. Sovány Terézia Mária békéscsabai lakos 2021. április 10-én, 68 éves korában elhunyt. Temetése 2021. április 16-án 15 órakor lesz a békéscsabai Zsigmond utcai katolikus temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Soha el nem múló fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Vámos Józsefné szül. Sánta Ilona békéscsabai lakos 87 éves korában csendesen megpihent. Szeretett halottunkat szűk családi körben helyeztük örök nyugalomra a békéscsabai Tompa utcai temetőben. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Fájdalommal tudatjuk, hogy Papp Éva békéscsabai lakos 64 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2021. április 15-én 10 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. A gyászoló család
Gyászhír Fájdalommal tudatjuk, hogy Végh Péter békéscsabai lakos 56 éves korában elhunyt. Hamvait végakaratának megfelelően szűk családi körben helyeztük örök nyugalomra a békéscsabai Berényi úti temetőben. A gyászoló család.
Gyászhír Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Ancsin Béláné szül.:Gajdics Katalin békéscsabai lakos 2021. március 31-én 80 éves korában elhunyt. Temetése 2021. április 16-án 10 órakor lesz a békéscsabai Szarvasi úti katolikus temetőben. A gyászoló család.
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Budai Mihályné szül. Mézes Ilona békéscsabai lakos 86 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. április 15-én 11 órakor lesz a békéscsabai Zsigmond utcai katolikus temetőben. A gyászoló család
MEGEMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezünk, Andó Pál halálának 10. évfordulóján. Szerető családja
"Drága lelked nyugodjon békében" GYÁSZHÍR Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy Baji Károly békési lakos súlyos betegség után 68 évesen visszaadta szenvedő lelkét teremtőjének. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. április 15-én 11 órakor lesz a békési Rózsa temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik végső útjára elkísérik. A gyászoló Édesanyja
Értünk többé már nem aggódsz Nem, fáradsz, nem dolgozol, Pihensz csendben a csillagok közt, Hol nincs már fájdalom. Fájó szívvel tudatjuk, hogy Gyeraj Pálné szül.: Máté Erzsébet 2021. március 25-én életének 67. évében hirtelen elhunyt. Hamvait családi körben helyezzük örök nyugalomra. Emléke legyen áldott. A gyászoló család
Gyászhír Fájdalommal tudatjuk, hogy Kerényi Zoltán békéscsabai lakos 79 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2021. április 13-án 12 órakor lesz a békéscsabai Tompa utcai evangélikus temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik gyászunkban osztoznak. A gyászoló család.
GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy szeretett édesanyánk Zalai Józsefné szül. Bocskai Emma Orosháza, volt Huba utcai lakos 2021. február 26-án elhunyt. Temetése 2021. április 16-án 11 órakor lesz az orosházi Felvégi temetőben. A gyászoló család
"Nem hal meg az, akinek emléke Örökké szívünkben él." Gyászhír Fájdalommal tudatjuk, hogy Bozó József békéscsabai lakos 84 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2021. április 12-én 10 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
Gyászhír Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy Vágási Margit békéscsabai lakos 76 éves korában elhunyt. Drága halottunkat 2021. április 9-én 12 órakor búcsúztatjuk a békéscsabai Szarvasi úti katolikus temetőben. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatom, hogy Id. Vrbovszki András Pusztaszőlősi szociális otthon lakója ( volt Nagyréti lakos) életének 82. évében elhunyt Temetése 2021.04.09-én 15:00-kor lesz a Békéscsabai Ligeti temetőben. A gyászoló család
Gyászhír Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Vidó Sándor gyulai lakos 2021.március 27-én, 64 éves korában elhunyt. Búcsúztatása 2021.április 9-én 09:30 órakor lesz a gyulai Református Új temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
"Dolgos keze, szerető szíve örökre megpihent." GYÁSZHÍR Soha el nem múló fájdalommal tudatjuk, hogy Búvár Mihály a Barnevál nyugdíjasa békéscsabai lakos 2021. március 26-án, 76 éves korában váratlanul elhunyt. Drága halottunkat 2021. április 12-én 14.30 órakor helyezzük örök nyugalomra a békéscsabai Tabáni temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Nem hal meg az, akinek emléke Szívünkben örökké él." GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Szabó Gyula Okányban gazdálkodó békéscsabai lakos tragikus hirtelenséggel 70 éves korában elhunyt. Drága halottunkat 2021. április 9-én 11 órakor helyezzük örök nyugalomra a békéscsabai Ligeti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
Bagi Pálné Erzsike / 34 perce
Százéves születésnapost köszöntöttek Békésszentandráson
V. E.
utazás / 42 perce
Lebukott: szerelme nélkül nyaral Dominikán Curtis
Budapest/Mezőberény / 44 perce
Pályára állhatott az újabb magyar kisműhold
P. G.
Kén-dioxid / 1 órája
Kiugró környezetszennyezést okozott a hatnapos dugó a Szuezi-csatornán
ügyészség / 1 órája
Az alvázszámmal trükközött a szarvasi férfi
B. O.
rendkívüli tél / 1 órája
Bakonybélben mérték a legvastagabb hóréteget az országban szerdán