Hallgassa élőben!

A Viharsarok is összefogott a katasztrófa áldozataiért

Békés megyét is egységbe forrasztotta a közelmúltbeli vörösiszap-katasztrófa. Magánszemélyektől kezdve civil szervezeteken át egészen az önkormányzatokig mindenki segíteni szeretne a károsultakon. Ön adakozott a károsultaknak?

A megyeszékhelyen a Békéscsabai Kulturális Központ állt a helyi gyűjtés élére, szervezett kereteket biztosítva az adományok eljuttatásához.
— Már a múlt héten többen kerestek engem és a munkatársaimat is, érdeklődve, hogyan tudnának segíteni a bajbajutottakon. Pénteken kaptuk meg a felkérést a Veszprém Megyei Önkéntes Centrumtól, miszerint adománygyűjtést szerveznek és a segítségünket kérik. Ezután küldtük szét az összes lehetséges fórumon azt a felhívást, amelyben támogatást kérünk — részletezte a békéscsabai kezdeményezést Herczeg Tamás. A kulturális központ igazgatóhelyettese elmondta, azóta folyamatosan égnek a vonalak az intézményben, iskolák, vállalkozások jelezték, elkezdték a gyűjtést.

— Első körben szerdán este kilenc óráig adhatják le a segítőszándékúak adományaikat — tudtuk meg Varga Nellitől. A program koordinátora hozzátette, elsősorban tartós élelmiszert, tisztálkodó- és tisztítószereket kért tőlük a veszprémi civil szervezet (részletek az ifjúsági ház és a város honlapján).
— Már hétfőn rengetegen hoztak különféle csomagokat, jellemzően az idősebbek mozdultak meg a felhívásra. Szállításra is kaptunk felajánlást, ezért már csütörtökön útjára tudjuk indítani az összegyűlt dolgokat — hangsúlyozta Herczeg Tamás.

Más településeken is gyűjtik az adományokat.
— Én megszólítottam a  szomszédot, ő a saját baráti társaságát, azok szóltak az ismerőseiknek és ez a lánc azóta is él, bővül. Ennek köszönhető, hogy az elmúlt héten Devecserre vitt teherautónyi segélyszállítmányunk után kedden is útnak indulunk — tudtuk meg az orosházi Nagy Lászlótól. A fiatalember a vörösiszap-katasztrófa után a helyszínre utazott és felmérte a terepet.

— Azért, hogy biztosan jó helyre kerüljön a segítség, ráadásul ne haszontalansággal állítsunk oda, előzetesen tájékozódtam. A devecseri önkormányzatnál adomány- és eszközkoordinációs csoport működik, ők elmondták, minek vennék hasznát. Az első rakományunkban volt ötven talicska, száz lapát, vödör és védőruhák. Mindennek örültek, ami a kárelhárításhoz szükséges. Tíz perc alatt elintéztük a rakodást, de az ott-tartózkodásunk éppen elég volt ahhoz, hogy a hazaúton már kaparó torokkal köhécseljünk — idézte fel a tapasztaltakat Nagy László. Hozzájuk csatlakozott a gádorosi plébánia és a csorvási baba-mama klub is. Gombkötő Réka koordinálja a magánszemélyek felajánlásait.

Az ingyenes ételosztásairól népszerű orosházi főzőember, Illyés Gábor két gulyáságyúval indul csütörtökön Devecserre.
— Ezer pogácsát, süteményeket, kenyeret viszünk magunkkal. A szarvasi evangélikus egyház és orosházi felajánlásoknak köszönhetően 1600 adag ételt főzünk két alkalommal. S hogy mit készítünk? Még nem tudom. De az biztos, hogy házias ízekkel valamit, gazdagon. Lakjanak jól az emberek!
Nagyszénásról már üres lakóingatlan-felajánlás is történt kolontári rászorulók részére. A kardoskúti emberek is megmozdultak, tartós élelmiszereket és fertőtlenítőszereket gyűjtöttek össze pár nap alatt. Varga Pál képviselő hétvégi ügyeletet tartott a művelődési házban.

A Kondorosiak Baráti Köre Közhasznú Alapítvány már vasárnap óta gyűjti a kondorosiaktól és a szomszédos kistelepülések lakóitól, cégeitől érkező adományokat — tudtuk meg Hricz Elvirától, a civil szervezet elnökétől.
— Egyeztettünk a vörösiszappal elöntött települések vezetőivel, s kérésük alapján elsősorban élelmiszereket, tisztító- és tisztálkodószereket, illetve tanszereket, taneszközöket várunk. Hétfőn reggel már bútorokat is felajánlottak — számolt be az akció kezdeti lépéseiről Hricz Elvira. Hozzátette: van egy kisteherautójuk, így házhoz mennek a károsultaknak szánt dolgokért.
A Kondoroson összegyűjtendő adományok biztosan jó kézbe kerülnek, ugyanis azok elszállítását és kiosztását a kondorosi származású Osgyán Dániel, a Református Szeretetszolgálat nemzetközi munkacsoportjának igazgatója vállalta fel. Ő volt az, aki januárban Haitin a földrengés áldozataihoz eljuttatta a szeretetszolgálat adományait.
— A felajánlásokat a Napsugár étteremben fogadjuk minden nap 5 és 21 óra között. Az első szállítmányt október 18-án viszi el a Református Szeretetszolgálat — tájékoztatott Hricz Elvira. Hozzátette: a kondorosi képviselő-testület alakuló ülésén tiszteletdíj-felajánlásokat kérnek majd az önkormányzati képviselőktől is.

A devecseri károsultak megsegítésére szervez gyűjtést a gyomaendrődi Élet Másokért Közhasznú Egyesület. Tisztító- és fertőtlenítőszerekre, tartós élelmiszerekre és palackozott vízre számítanak még, ruhákból már elegendő összegyűlt. Az adományokat október 20-áig várják, azt követően Toldi Tamásnak, Devecser polgármesterének adják majd át.

Csörög a telefon

Éjjel s nappal csörög a telefon Kolontáron. Igaz, a 800 lelket számláló falu elvileg kiürült, hiszen kitelepítették az embereket.

A polgármester koordinációs munkáját segíti a helyi iskola igazgatója, Soháné Csóka Zita, akit telefonbeszélgetésünk közben is a munkások között találtunk meg. A pedagógus elmondta, alsó tagozatos kisdiákjaikkal együtt az ablakból nézték végig a szörnyű tragédiát zokogva. A gyerekeknek rendkívüli szünet van, nem járnak iskolába, Ajkán és a környéken rokonoknál vannak. Nagyon sok közülük a lelkileg sérült, szükség van pszichológusok segítségére, hogy képesek legyenek feldolgozni ezt a traumát.

— Nekünk azért könnyebb elviselni a történteket, mert érezzük az emberek odafigyelését. Csupán a hét végén pihentünk. De csak azért, mert lehalkítottuk telefonjainkat, hogy tudjunk pár órát aludni — nyilatkozta az elfoglalt igazgató, aki hálás azért, mert nem hagyták magukra Kolontárt Békés megyei embertársaik sem.

— Már nem csak porszűrő maszk, de szemüveg is kell azoknak, akik a katasztrófasújtott területen dolgoznak — hangsúlyozta az asszony. Szükségük van mindenre, ami a kárelhárításhoz nélkülözhetetlen.

fenyegető veszély
Ajjaj! Már Bécsben is tarol a koronavírus mutációja
beszámoló / 10 perce
Modern, biztonságos körülmények között készül a Sinopharm vakcinája
A gyártás folyamatait ellenőrizték az OGYÉI szakértői Pekingben.
Gyász
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Kisházi István békéscsabai lakos 2021. január 12-én, 90. életévében elhunyt. Búcsúztatása szűk családi körben történik a békéscsabai Zsigmond utcai katolikus temetőben. A gyászoló család
"Ha emlegettek, köztetek leszek, De fáj, ha látom könnyetek." GYÁSZHÍR Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy özv. Csarnai Jánosné szül. Sviszt Mária (volt Pattex nyugdíjas) békéscsabai lakos 93 éves korában csendesen megpihent. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. január 20-án 13 órakor lesz a békéscsabai Szarvasi úti katolikus temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Nem hal meg az, akinek emléke Örökké szívünkben él." GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Dobroczki János mezőmegyeri lakos 2021. január 6-án, 75 éves korában csendesen megpihent. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. január 19-én 10 órakor lesz a mezőmegyeri evangélikus temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Fájdalommal tudatjuk, hogy Szikora János Attila békéscsabai lakos 49 éves korában súlyos betegség következtében elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2021. január 19-én 10 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. Kérjük a végtisztességen megjelenő szűk családi, baráti, munkatársi kört, hogy kegyeletüket egy szál virággal róják le. Köszönjük megjelenésüket és megértésüket. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Orvos András (Doki) békéscsabai lakos 2021. január 5-én, 80 éves korában elhunyt. Drága elhunytunkat 2021. január 14-én szűk családi körben helyeztük örök nyugalomra a békéscsabai Berényi úti temetőben. A gyászoló család
"Az édesanyák nem halnak meg, Csak fáradt szívük pihenni tér." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Sipiczki Jánosné szül. Bagyinka Mária fényesi lakos 2021. január 6-án, 92 éves korában csendesen megpihent. Temetése 2021. január 18-án 13 órakor lesz a fényesi evangélikus temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy drága édesanyánk Pribojszky Mihályné szül. Kiszely Mária sokak szeretett tanítónénije 2021. január 11-én életének 96. évében visszaadta lelkét teremtőjének. Temetése 2021. január 21-én 15 órakor szűk családi körben történik a békéscsabai Berényi úti temetőben. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Fájdalommal tudatjuk, hogy Pribojszki Pálné szül. Okán Flóra Vera békéscsabai lakos 80 éves korában elhunyt. Temetése 2021. január 15-én 14 órakor lesz a békéscsabai Berényi úti temetőben. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Zlovszki Pálné szül. Bíró Irén Anna békéscsabai lakos 2020. december 21-én, 81 éves korában csendesen megpihent. Hamvasztás utáni temetése szűk családi körben a békéscsabai Berényi úti temetőben megtörtént. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy drága édesapánk, nagyapánk, déditatánk, Lőrincz Mihály 94 éves korában végleg megpihent. Hamvait 2021. január 15-én 10 órakor helyezzük végső nyugalomra a békéscsabai Ligeti temetőben. Drága emlékét szívünkben őrizzük. A gyászoló család
Gyászhír Fájó szívvel tudatjuk, hogy Mándi János békéscsabai lakos ( volt mezőgyáni lakos) 101 éves korában csendesen megpihent . Temetése szűk családi körben történik a békéscsabai Szarvasi úti katolikus temetőben. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Laczó Lászlóné született Juhos Erzsébet békéscsabai lakos 89. életévében elhunyt. Temetése szűk családi körben megtörtént a békéscsabai Vasúti temetőben. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Vassné Valent Erzsébet (volt Makai Józsefné) volt orosházi majd békéscsabai lakos 79 éves korában csendesen megpihent. Temetése szűk családi körben történik a békéscsabai Vasúti temetőben. A gyászoló család
"Éltem értetek, szeretetben veletek. Ha gondoltok rám, mindig itt leszek köztetek." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Korcsmáros Ferencné szül. Bencsik Mária (Univerzál nyugdíjas) békéscsabai lakos 2021. január 3-án, 81 éves korában elhunyt. Temetése 2021. január 13-án 12 órakor lesz a békéscsabai Tompa utcai temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
MEGEMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezünk Endrényi Imréné szül. Szombathelyi Eszter (Eszti) halálának 1.éves évfordulóján. Szerető családja. Emlékét örökre megőrízzük.
"Nem múlnak el ők, Akik szívünkben élnek." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Laczó János békéscsabai lakos 2021. január 5-én, 59 éves korában váratlanul elhunyt. Temetése 2021. január 13-án 14 órakor lesz a békéscsabai Tompa utcai temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Az édesanyák nem halnak meg, Csak fáradt szívük pihenni tér." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Szűcs Attila Béláné szül. Gubicza Klára Erika tanítónő békéscsabai lakos 2021. január 2-án, életének 67. évében elhunyt. Szeretett halottunktól 2021. január 14-én 12 órakor veszünk végső búcsút a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Uhrin Jenőné szül. Marik Dorottya 81 éves korában eltávozott közülünk. Temetése szűk családi körben 2021. január 13-án 10 órakor lesz a békéscsabai Berényi úti temetőben. Kérjük mindazokat, akik tisztelték és szerették, hogy egy szál gyertya gyújtása mellett emlékezzenek meg róla. Gyászoló lánya és családja
"Egy éve már nem láttuk arcodat, Egy éve nem halljuk hangodat, Egy távoli hosszú útra mentél, De szívünkben élsz, és velünk vagy örökké." MEGEMLÉKEZÉS Soha el nem múló fájdalommal emlékezünk Laurinyecz István halálának 1. évfordulóján. Szerető családod
konkrét életveszélyben volt / 18 perce
„Örülök, hogy megvagyok” – könnyek közt beszélt drámai küzdelméről Rakonczay Gábor
Mezőhegyes / 34 perce
A nóniusz sokszor bizonyította már rendőri rátermettségét
Csete Ilona
migráció / 53 perce
Meggyűlik a bajuk a franciáknak a kísérő nélküli kiskorúakkal (videó)
ez megnyugtató / 58 perce
Szlávik János elárulta, mi történik, ha az oltás után elkapjuk a koronavírust
beruházások / 1 órája
A tavalyi évet értékelte a vésztői polgármester
L. B.
régészeti kincs / 1 órája
Több mint tízezer ősi érmét találtak egy közép-kínai ásatáson