Vidékfejlesztési konferenciát tartottak Füzesgyarmaton

Gazda- és vállalkozónapokat, vidékfejlesztési konferenciát rendeztek pénteken Füzesgyarmaton. A témák között szerepeltek a várható fejlesztések, de bemutatkoztak cégek, vállalkozások is.

Több eladó is arról beszélt, hogy milyen fejlesztések valósíthatók meg a 2014 és 2020 közötti európai uniós pénzügyi ciklusban, de helyi, környékbeli cégek, vállalkozások is bemutatkozhattak, szóba került a vállalkozók és az önkormányzatok együttműködése is. Az év vállalkozói díját is kiosztották, amit a Macskási Tejtermelő Zrt. és a Scada Kft. érdemelt ki.

Bere Károly, a város polgármestere megnyitó beszédében kiemelte: azért fontos a rendezvény, mert a helyi és környékbeli vállalkozások sok információhoz juthatnak, kapcsolatot építhetnek. Mint dr. Kovács József országgyűlési képviselő fogalmazott, a térség fejlesztési lehetőségei jobbak, mint a megye egészében. Szólt arról, hogy már évek óta növekszik a gazdaság, amit európai uniós, vagyis hiteles és valós számok támasztanak alá.

– Nem azt kell nézni, hogy mire van forrás, hanem azt, hogy a vállalkozóknak milyen fejlesztésekre vannak szükségük, ahhoz kell rendelni a pályázatokat – mondta dr. Szabó Mátyás agrárfejlesztési főosztályvezető a Földművelésügyi Minisztérium képviseletében. Hangsúlyozta, hogy megváltozott a fejlesztési környezet, ezért naprakésznek kell lenni.

Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke a megyei önkormányzat területfejlesztési célkitűzéseit osztotta meg. Elmondta, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programon belül 58 milliárd forintot használhat fel Békés megye, 13 milliárd forintot pedig megyei jogú városként Békéscsaba. Kiemelte, szeretné, hogy Békés megye a források lehívását tekintve az első öt megye között teljesítsen. Hozzátette, hogy a megyei önkormányzat segíti a településeket a terveik megvalósításában.

Az Opus Team Kft. képviseletében Joó Szabolcs ügyvezető ismertette, hogy milyen európai uniós források állnak a vállalkozók rendelkezésére a 2020-ig tartó ciklusban. Szólt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programról, ami leginkább a mikro-, kis- és középvállalkozásokat segíti, valamint a Vidékfejlesztési Programról, amivel a mezőgazdaság szereplői élhetnek.

Kommentek