Szünetel a duzzasztás a békési duzzasztóműnél

Az árhullámok miatt átmenetileg megszünteti a duzzasztást a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság a békési duzzasztóműnél — tájékoztatta lapunkat közleményében a Kövizig. A szakemberek így biztosítják a helyet az érkező víztömegeknek, másrészt a duzzasztó acélszerkezetei sem teszik lehetővé a határértéknél nagyobb vízhozam átengedését.

A pünkösdi ünnepek jelentős lehűlést és csapadékot hoztak a Körösök vízgyűjtőjére — írta közleményében a Kövizig. — A fölénk húzódó ciklonból a múlt pénteken még másodfokú árhullám kialakulását is valószínűsítette az Országos Vízjelző Szolgálat. Mint kiemelték, szerencsére a meteorológiai előrejelzésektől eltérően — a vízgyűjtő átlagot tekintve — kevesebb eső esett a hosszú hétvége alatt. Igaz ezt is nagyon várták a mezőgazdaságban. A romániai, hegyvidéki vízgyűjtőn lokálisan lehullott nagycsapadékokból azonban kisebb árhullámok indultak el a Fehér- és a Fekete-Körösön. Ezek az árhullámok az elsőfokú készültséget sem érik el, a mederben maradnak, viszont a folyókon található duzzasztóművek üzemére már jelentős hatással bírnak.

— A megnövekedett vízhozamok biztonságos levezetése érdekében a Kettős-Körösön üzemelő békési duzzasztóműnél megkezdtük a duzzasztás megszüntetését — folytatta közleményét a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság. — Erre két ok miatt van szükség: egyrészt a meder előürítésével biztosítjuk a helyet az érkező víztömegnek, másrészt a műtárgy acélszerkezetei sem teszik lehetővé a határértéknél (a másodpercenkénti 75 köbméteresnél) nagyobb vízhozam átengedését. A duzzasztás megszüntetésének eredményeképpen, a Szanazug körüli folyószakaszokon lehet majd tapasztalni a legnagyobb mértékű — akár egy métert is megközelítő — vízszintcsökkenést, amíg az érkező árhullám újra fel nem tölti a medret.

„Sajnálatos módon erre a vízkormányzási beavatkozásra éppen a halak ívási időszakában van szükség, és nem garantálható az, hogy az eddig lerakott ikrák egy része nem kerül szárazra. Lehetőségeinkhez mérten a duzzasztás megszüntetésének idejét késleltetjük, de már jelenleg is másodpercenként 104 köbméteres a műtárgy vízátbocsátása, ami nagyobb a megengedettnél. ” — húzta alá a közlemény.

A hidrológiai helyzetértékelés szerint május 18-ára a Fehér-Körös felől másodpercenként megközelítőleg 40 köbméter többlet vízhozam érkezésére lehet számítani, míg a Fekete-Körös vízhozamában sem várható érdemi csökkenés. Így a Kettős-Körös vízhozama másodpercenként megközelítőleg 140 köbméter körül várható, amely már biztonságosan csak a duzzasztás teljes megszüntetése mellett vezethető le. 

„Természetesen, amint a folyók vízjárása lehetővé teszi, ismételten megkezdjük a duzzasztást, ezáltal is biztosítva a vízi élőlények számára is az optimális vízszintet” — zárta a tájékoztatást a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság.

Legolvasottabb

1
Szemétdíjak: jönnek a csekkek, nem lesznek magas összegek
2
Autók karamboloztak, törtek Békésnél, sérültek
3
Egy ember életét vesztette az éjszakai eleki tűzben
4
Fának csapódott és meghalt egy autós Orosházán
5
Tragédia Szanazugban: megfulladt egy férfi
gondoskodás
Kutyus cucliztatja a bárányt
Bundesliga / 28 perce
Jól vizsgázott a videobíró Münchenben
Sikeresen mutatkozott be a videobíró a német labdarúgó Bundesligában a 2017/2018-as idény pénteki nyitómeccsén a címvédő Bayern München és a Bayer Leverkusen között.
Gyász
GYÁSZHÍR A búcsúzás fájdalmával, de az örök élet reménységében tudatjuk, hogy Gulyás Mária a Vásárhelyi Pál Műszaki Szakközépiskola nyugalmazott földmérő mérnök-tanára békéscsabai, volt mezőberényi lakos 2017. augusztus 10-én, 77 éves korában visszaadta lelkét Teremtőjének. Utolsó útjára 2017. augusztus 23-án 13 órakor kísérjük a mezőberényi német evangélikus temetőben. A gyászoló család
Kondoroson Ma ünneplik 50. házassági évfordulójukat Varga János és Petrovszki Mária ez alkalomból szeretettel köszönti őket a család.
"Ha emlegettek, köztetek leszek, De fáj, ha látom könnyetek. Ha rám gondoltok, mosolyogjatok, Mert én már Istennél vagyok." GYÁSZHÍR Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy Krizsán Mátyásné szül. Lovas Magdolna Katalin békéscsabai lakos 2017. augusztus 16-án elhunyt. Búcsúztatása 2017. augusztus 24-én 15 órakor lesz a békéscsabai Ligeti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Bácsfalvi Jánosné szül. Szűcs Judit békéscsabai lakos 79 éves korában hosszan tartó, súlyos betegség következtében elhunyt. Hamvait 2017. augusztus 23-án 11 órakor helyezzük örök nyugalomra a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Úgy mentél el, ahogy éltél, Csendben és szerényen, Drága lelked nyugodjon békében." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Dr. Biri István volt megyei főjegyző újkígyósi lakos hosszan tartó betegség után, 2017. augusztus 16-án elhunyt. Drága halottunkat 2017. augusztus 23-án 9 órakor kísérjük utolsó útjára az újkígyósi Szt. Antal temetőben. A Békés Megyei Önkormányzat saját halottjának tekinti. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Soha el nem múló fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Lehoczki Lajos (volt István malom gépkocsivezetője) békéscsabai lakos 79 éves korában csendesen megpihent. Temetése 2017. augusztus 21-én 11 órakor lesz a békéscsabai Tabáni temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
koncert / 2 órája
Robbie Williams jövő szerdán a Groupama Arénában
hagyományokban gazdag / 3 órája
Száztíz program a II. Bőköz Fesztiválon
Portré / 4 órája
450 éve született az újságírók védőszentje, Szalézi Szent Ferenc
távirányító / 7 órája
Szombati sportközvetítések
Labdarúgó NB I / 16 órája
Megszerezte első győzelmét a Debrecen
világítás-bonyodalom / 18 órája
Fizetnie kell Brad Pittnek és Angelina Jolie-nak