26°
25°
13°

Őzbalesetek a 47-esen

Szokatlanul több őzbaleset is történt a napokban a 47-es főút különböző szakaszain – számoltak be tapasztalataikról arra közlekedő olvasóink. A vadászkamara tájékoztatása szerint elsősorban a mezőgazdasági munkálatok kényszerítik a vadakat az útra.

A 47-es hódmezővásárhelyi szakaszán heverő őztetemekre lett figyelmes a napokban a Délmagyarország újságírója. A cikk szerint a szerencsétlenül járt állatoknak ép csontja nem maradt, mi több, egyiket valószínűsíthetően közvetlenül ellés után üthette el egy nagyobb jármű.

Hasonlókat tapasztaltak a Beol.hu olvasói is: a beszámolók szerint a főút megyei szakaszán nem egy elütött (kisebb-nagyobb) állat maradványát lehetett látni az elmúlt napok során. Egy férfi azt írta, Szegedre autózott, mikor Csorvás és Orosháza között útszéli, minden bizonnyal elgázolt őzekre lett figyelmes.

Zuberecz Tibor, a megyei vadászkamara titkára kérdésünkre hangsúlyozta, a közúton jelentkező nagyobb számú őzelütés nem az ellési időszakkal hozható össze-függésbe (hiszen a suták ilyenkor védett, csendes helyre húzódnak), hanem a nyugalom hiányával. – Ilyenkor a rendkívül intenzív mezőgazdasági munkálatok, valamint a vadkár-elhárítási tevékenységek (riasztás) az, ami a vadat az útra kényszeríti – mondta lapunknak Zuberecz Tibor.

Noha a fent említett esetek során személyi sérülés nem történt, egy-egy vadbaleset bizony komoly következményekkel is járhat a járműben keletkezett káron túl. – Az élő vad a Magyar Állam tulajdona, az elejtett/elhullott vad az illetékes vadászatra jogosult tulajdonába kerül. Így az elütött vad elvitele jogszerűtlen – hangsúlyozta Zuberecz Tibor.

– A vad és gépjárműütközések is közúti balesetnek minősülnek, ezért bekövetkezésük esetén feltétlenül értesíteni kell a rendőrséget, a helyszínelés adatai nagyban segíthetik a vitás kérdések eldöntését. Emellett a terület vadászatra jogosult szervezetének képviselőjét is értesíteni kell. Elérhetőségeiket a rendőrség tudja – fejtette ki a kamarai titkár.

Hozzátette: amennyiben egyik fél sem vétkes, a járműben okozott kárt csak teljes körű CASCO biztosítás téríti meg (az EU országainak többségében a vad és gépjármű ütközések biztosítási eseménynek minősülnek, és a biztosítást az autós köti).

Zuberecz Tibor szerint azt is fontos megjegyezni, hogy egy vadelütésnél a vadászatra jogosult kára is tetemes lehet: egy őz vadgazdálkodási értéke 50 000-600 000 forint is lehet kortól és nemtől függően.

Legolvasottabb

1
Csabaiak, figyelem! Több útszakaszon is változik a forgalmi rend
2
Két kilométeres ámokfutást rendezett egy ló Sarkadon
3
Mentőhelikopter szállította kórházba az összeesett férfit
4
Gripenek repkedtek Orosháza fölött, azt is tudjuk, miért
5
Sarkadi diszkóbaleset: négy évet ülhet a sofőr
fényesebb jövőt képzelt
Rendőrségi pilótát vakított lézerrel egy ápoló
A vidék megtartó ereje / 5 perce
Lázár János: A jó közlekedés javítja az életminőséget
A kormány a közlekedés ügyét a polgári berendezkedés egyik legfontosabb elemeként tartja számon – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter az I. Magyar közlekedési konferencián Egerben.
Gyász
"Olyan szomorú mindig egyedül lenni, Valakit várni, hiába keresni. Valakire várni, ki nem jön többé, Valakit szeretni titokban, örökké." MEGEMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezünk Bálint Lajos halálának 15. évfordulóján. Szerető családja
"Az édesanyák nem halnak meg, Csak fáradt szívük pihenni tér." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy özv. Máté Mihályné szül. Erdélyi Erzsébet Békéscsaba, Nagy Sándor utcai lakos életének 92. évében csendesen megpihent. Temetése 2017. október 20-án 10 órakor lesz a békéscsabai Tompa utcai temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
lávacső / 49 perce
Hatalmas barlangot találtak a Holdon
rehabilitáció / 1 órája
A költési idő alatt tilos a kiképzés
Európa-liga / 1 órája
Balotelli a Lazio ellen bizonyíthatja, hogy helye van a válogatottban
mulatási / 1 órája
Labdák közé huppant Halle Berry
Meglepő / 2 órája
Nyár óta omladozik Zámbó Jimmy sírja
Adatvédelem / 2 órája
Házkutatást tartanak a szcientológiai egyház budapesti központjában