-1°
-2°

Ötvenéves az orosházi kórház

Fél évszázaddal ezelőtt nyitotta meg kapuit az orosházi kórház, ennyi ideje fordulhatnak az intézményhez az orosháziak és a környékbeliek segítségéért, ellátásért. A jeles évforduló napján ünnepi események sorozata zajlik a gyógyító munka mellett az intézetben.

Az egész napos eseménysorozat első programja volt annak a fotókiállításnak a megnyitása, ahol megelevenedik az elmúlt 50 év. Sok ismerős arcot láthatnak azok, akik a kórház aulájában megtekintik a gyűjteményt.

Délelőtt szakdolgozói konferencia kezdődött, ahol új típusú okleveles kézésekről, ápolásügyi aktualitásokról szólnak, szóltak. Az esemény során átadják a Magyar Ápolási Egyesület ezüst kitűzőit. Az emléktábla avatás után pedig jubileumi megemlékezést tartanak.

A régóta tervezett névváltozásnak is eljött az ideje: az orosházi kórház felveszi a dr. László Elek nevét.

Az Orosházán dúló súlyos kolerajárványt dr. László Elek fiatal orvosként élte át. Ekkor fogalmazta meg legfontosabb életcélját, a kórház, menház, járványkórház létesítését. 1892-ben járványkórház épült a községben. 1902-re elkészült egy új menház, felkarolta a szegények ellátását. Bár elkészült egy új kórház tervrajza, az I. világháború és az infláció gátat vetett a további fejlődésnek. Orosházán 1946-ig magánintézetek biztosították a fekvőbeteg-ellátást. 1950-ben megnyílt a szülőotthon. A menházban 2 alapszakmás kórház alakult. A belgyógyászat, a sebészet és a szülészeti osztály hamarosan egyesült. Létrejött 1958-ban a volt Varga-villában a tüdőosztály is.
— Kórházunk fennállásának 50. évfordulóját ünnepeljük. Ötven év: majdnem egy emberöltő. Mégis micsoda fejlődésnek lehetünk tanúi, amikor végigtekintünk az Orosházi Kórház elmúlt pár évtizedén. Az egykori Könd utca és Huba utca sarkán álló szülőotthon, majd kiskórház épületétől, a „ lila villában” lévő tüdőosztálytól és a Dózsa György utcai menháztól hosszú és göröngyös út vezetett egy modern, sokszakmás kórházig, ahol a gyógyítás mellett komoly tudományos munka is folyik. Békés megye nyugati területének egészségügyi ellátásáért vállaltunk ellátási felelősséget, mintegy 120 ezer lakos egészsége, gyógyítása és rehabilitációja a feladatunk — fogalmazott dr. Duray Gergő főigazgató a pénteki program jubileumi megemlékezésén.

— Az elmúlt évtizedek alatt nemcsak szakágak alakultak ki, hanem modern diagnosztikai részlegeink is létrejöttek. Immáron 10 éve működik a sürgősségi betegellátó osztály, a mozgásszervi rehabilitációs osztály és 10 éve üzemel a krónikus belgyógyászatunk a jelenlegi formában. Az orvostudomány fejlődése megkívánta, hogy bizonyos ellátási eseteket egynapos sebészet keretében végezzünk. Így jött létre a szemészeti osztályt felváltó egynapos szemészeti ellátás. 22 éve hívtuk életre az intenzív terápiás osztályt, amely ma már európai igényeket is kielégítő szakmai háttérrel működik. A betegellátás biztonságát fokozza, hogy ma már dialízis kezeléseket is tudunk végezni. Itt szeretném megköszönni a Szegedi Tudományegyetem klinikáinak és a Békés Megyei Központi Kórház intézményeinek azt a szoros szakmai kapcsolatot, amellyel munkánkat segítik a mindennapokban. Segítségükre és partnerségükre továbbra is számítunk.


— A kórház fejlődéséhez sokan hozzájárultak. Sok munkatársunk a kezdetektől segíti a betegellátást, mások nyugdíjazásukig hűek maradtak az egészségügyhöz. Többen nem lehetnek már közöttünk. Emlékük, munkásságuk, tanításuk, hivatástudatuk azonban elkíséri a mai fiatal generációt a gyakran nehézségekkel teli, rögös úton. Mert hivatás ez, nem csak szakma. A hivatás az, amikor a szenvedélyeink találkoznak a világ szükségleteivel. Mi nem tudjuk letenni a lantot, ha bezárul mögöttünk a kórház kapuja. Önök egy emberként segítenek, akár bombariadó van a kórházban, akár költözik egy adott osztály a felújítás alatt. Az elmúlt évtizedekben a kórház dolgozói bebizonyították, hogy igazi csapatjátékosok. Sok problémát meg tudtunk oldani a kórház kiváló dolgozói gárdája segítségével. Ezen az ünnepen külön köszönetemet fejezem ki a kollektívának, mert nélkülük nem sikerült volna céljainkat elérni. Ezúton köszöntöm a szakdolgozókat, a közelgő Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából. Ebből az alkalomból gratulálok két kitüntetett ápolónknak, akik a délelőtti szakdolgozói ülésen vehették át a Magyar Ápolási Egyesület megyei kitüntetéseit, az ezüst kitűzőket: Istvánné Kiss Andrea gyermekápoló és Gálné Bihercz Éva esetmenedzser.


— A mai ünnepet arra is szeretnénk felhasználni, hogy emlékplakettel köszönetet mondjunk azoknak a kórházi dolgozóknak, akik a kezdetektől intézményünkben dolgoznak vagy dolgoztak és legalább 30 éven át segítették a gyógyító munkát. Elismerésünket és hálánkat fejezzük ki munkásságukért, tanításukért, gyógyító munkájukért — fogalmazott a főigazgató az ünnepségen.

Dávid Zoltán polgármester ünnepi beszédében hangsúlyozta, a kórház működőképességének megőrzése, fejlesztése szívügye a városvezetésének.

— Az intézmény már nem önkormányzati fenntartású (állami irányítás alatt áll), de a város lehetőségeihez mérten támogatja. Idén is több millió forintot biztosított. Hozzájárult a város a gyermekorvosi rendelők a központi épületbe költözéséhez, az intézet parkolási gondjainak az enyhítéséhez.

Dr. Mészáros János egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár az intézményben dolgozók tudását emelte ki, akik lelket visznek a gépek, a falak közé. Dr. Németh László, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója a névadás kapcsán kiemelte: e név kötelez. Dr. László Elek örökségét tovább kell vinni. Mint fenntartó, arról biztosította a jelenlévőket, hogy a folytatásban is minden segítséget megadnak a jobb, minőségibb betegellátásért az orosházi kórháznak.

Legolvasottabb

1
Elmaradt az esküvőjük, Ferenc pápa a repülőn adta össze őket
2
Baleset a Gyulai úton
3
Százezer forintot hagyott valaki egy bankautomatában
4
Milyen izgalmas képpel dobná fel az esküvői albumát?
5
A mentősofőr részvétét fejezte ki, de nem érzi magát hibásnak
hódítás a Dunántúlról
Tolnában volt az európai civilizáció bölcsője
Kézilabda / 5 perce
Csütörtökön szurkolói ankétot tart az Előre NKSE
Az NB I-es EUbility Group-Békéscsabai Előre NKSE január 25-én, csütörtökön 19 órai kezdettel szurkolói ankétot tart a városi sportcsarnok első emeleti büféhelyiségében.
Gyász
"Csak az idő múlik, feledni nem lehet, Szívünkben örök a fájdalom és a szeretet." MEGEMLÉKEZÉS Soha el nem múló fájdalommal emlékezünk Pluhár Mónika halálának 1. évfordulóján. Szerettei
"Nem hal meg az, akinek emléke örökké szívünkben él." GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Bakonyszegi László békéscsabai lakos 2018. január 17-én, 65 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2018. január 26-án 11 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Egy egész örökkévalóság őrzi mindannyiunk sorsát." GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Mucsi Lászlóné szül. Huszár Mária gyulai (volt békéscsabai) lakos 2018. január 16-án, 84 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2018. január 26-án 15 órakor lesz a békéscsabai Vasúti evangélikus temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
Ha emlegettek, köztetek lesz, de fáj ha látom könnyetek. Ha rám gondoltok, mosolyogjatok, mert én már Istennél vagyok. GYÁSZHÍR Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy Szilágyi Sándorné szül.: Fedorsó Zsófia békéscsabai lakos 2018. január 17-én 65 éves korában váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2018. január 25-én 11 órakor lesz a békéscsabai Szarvasi úti katolikus temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Szeretnénk veszteségünket megosztani azokkal a családtagokkal és barátokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesapánk, nagyapánk, nagybátyánk, Borbély István Pista bácsi aki szakmája szerint villanyszerelő volt, de már nyugdíjas éveiben járt, és fiatalabb korában Békéscsabán a Kemény utcában, később több, mint 30 évig Gyulán, az utóbbi két évben ismét Békéscsabán élt, életének 81. évében 2018. január 3-án egy gyors lefolyású betegség következtében váratlanul elhunyt. Temetése szűk családi körben zajlott 2018. január 19-én. Hálásan köszönjük mindenkinek, aki életében Pista bácsi segítségére volt és jó szívvel gondol vissza rá. Köszönjük együttérzésüket is. A gyászoló család
"Nem hal meg az, akinek emléke Örökké szívünkben él." MEGEMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezünk Tóth János halálának 5. évfordulóján. Felesége, gyermekei, unokái
Gyászhír Soha el nem múló fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy Kormányos Ferencné született Szabó Terézia, életének 88. évében elhunyt. Végső búcsúztatására 2018. január 24-én 14 órakor kerül sor a Csanádapácai Katolikus temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, sírjára virágot elhelyeznek, fájdalmunkat jelenlétükkel enyhíteni igyekeznek. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Soha el nem múló fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szilágyi Lajos Doboz, Nagy u. 25/A szám alatti lakos türelemmel viselt hosszú betegség után 2018. január 17-én elhunyt. Drága halottunkat 2018. január 23-án 14 órakor kísérjük utolsó útjára a dobozi református temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
,,Múlik az idő, de a fájdalom nem csitul, szemünkből a könny naponta kicsordul. Örök az arcod és nem száll el a szavad, minden mosolyod lelkünkben marad." MEGEMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezünk Fábián Sándorné szül. Toldi Ilona (volt óvodavezető) halálának 6. évfordulóján. Szerető családja.
"Láttuk szenvedésed, láttuk könnyező szemed, mindig fájni fog, hogy nem tudtunk segíteni neked. A te szíved pihen, míg a miénk vérzik, mert a fájdalmat csak a földiek érzik." KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik 2018. január 13-án szeretett feleségem, Deák Károlyné szül. Kiss Róza Magdolna Sarkadkeresztúr, Vörösmarty u. 48. szám alatti lakost utolsó útjára elkísérték, fájdalmunkban osztoztak. A gyászoló család
"Megállt egy szív, mely élni vágyott, pihen a kéz, mely dolgozni imádott. Nélküled szomorú, üres a házunk, most sem hisszük el, hogy hiába várunk. Te, aki annyi szeretetet adtál, te, aki soha sem kértél, csak adtál. Te soha sem leszel halott, szívünkben örökké élni fogsz." MEGEMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezünk fiunkra, Oroszi Csaba halálának 1. évfordulóján. Anya, apa, kislányod és az egész család.
,,Nem vársz már minket ragyogó szemekkel, nem örülsz már nekünk szerető szíveddel, de egy könnycsepp szemünkben Érted él, egy gyertya az asztalon Érted ég, s bennünk él egy arc, egy végtelen szeretet, amit tőlünk soha senki el nem vehet. Telhetnek hónapok, múlhatnak évek, szívből szeretünk, s nem feledünk Téged." Megemlékezés Emenet György halálának 2. évfordulóján. Édesanyád, nővéred, keresztlányod Andi és férje Pisti és a kis Lilike, fiad Gyuri.
,,Keressük, de nincs már sehol, mégis itt van mindig valahol. Talán a napsugárban ... vagy egy csillag fenn az égen, mi most is várjuk, mint valamikor régen." Megemlékezés Emenet György halálának 30. évfordulóján. Feleséged, leányod, unokád Andi és férje Pisti, dédunokád Lilike.
,,Nehéz e kő, de nehezebb a bánat, mely szívére borult az egész családnak." MEGEMLÉKEZÉS Góz Sándor halálának 15. évfordulóján. Feleséged, leányod Andi, férje Pisti, unokád Lilike, EMENET MAMA.
"Arcod örök marad, nem száll el a szavad. Minden mosolyod a szívünkben marad." MEGEMLÉKEZÉS Soha el nem múló fájdalommal emlékezünk Frankó Pál halálának 3. évfordulóján. Szerető családja
"Szívedben nem volt más, Csak jóság és szeretet, Munka és küzdelem volt egész életed!" MEGEMLÉKEZÉS Emenet György halálának 2. évfordulója alkalmából Fia
"Hirtelen mentél el, köszöni sem tudtál, örökre lecsuktad csillag szemed vigyázunk az álmodra… Te csak aludjál! Kedves szerettünk Isten Veled!" GYÁSZHÍR Szabó Lajos vendéglős, dobozi lakos 2017. december 29-én tragikus balesetben elhunyt, 73 évet élt. Szeretett halottunk temetése 2018. január 22-én 11:00 órakor lesz a dobozi temetőben. A gyászoló család
"Keressük, de nincs már sehol, mégis itt van mindig valahol. Talán a napsugárban...vagy egy csillag fenn az égen, mi most is várjuk, mint valamikor régen." MEGEMLÉKEZÉS Soha el nem múló fájdalommal emlékezünk id. Seben Pál (Csiriga) halálának 1. évfordulóján. A gyászoló családja
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Vidovenyecz György mezőmegyeri lakos a Barnevál nyugdíjasa életének 89. évében elhunyt. Temetése 2018. január 19-én 13 órakor lesz a mezőmegyeri evangélikus temetőben. A gyászoló család
"Láttuk szenvedésed, láttuk könnyező szemed, mindig fájni fog, hogy nem tudtunk segíteni neked. A te szíved pihen, míg a miénk vérzik, mert a fájdalmat csak a földiek érzik. Utolsó órában szótlanul néztél ránk, te sejtetted, mi pedig tudtuk, hogy ez már a búcsúzás." MEGEMLÉKEZÉS Soha el nem múló fájdalommal emlékeznek Makszin Mátyás halálának 1. évfordulóján szerettei.
na jó, lehet hogy egy kicsit / 45 perce
Nem drágul az alma
éjjeli préda / 1 órája
Szadista gyilkosok törtek a kempingező családra
Életfogytig tartó börtön / 1 órája
Gyermekeket vásárolt szexuális célokra – elítélték
arra van az előre / 1 órája
Szijjártó Péter: időben kezdődik meg a paksi beruházás
a tárgyalások még folynak / 1 órája
Először lépett színpadra a botrányok után Bill Cosby
pályázat / 2 órája
Határon túl ünnepelhetik a március 15-ét hazai diákok