Mécsesek a rendelőben, búcsú a háziorvostól

A mezőkovácsházi háziorvos és nagymama tervekkel volt tele, betegei mindig számíthattak rá, bizalommal fordulhattak hozzá. Dr. Rónavölgyi Erzsébet a napokban közúti balesetben vesztette életét.

Mezőkovácsháza Város lakosságát szolgáló, példaértékű gyógyító tevékenységéért, elismerésre méltó, elhivatott szakorvosi munkájáért
(Polgármesteri Elismerő Oklevél, 2013.)

Mécsesek a rendelőben, búcsú a háziorvostól

Már egy hete gyötrődök. S ma reggel mintha az utolsó szalmaszálat is elengedtem volna, ami Rónavölgyi doktornőhöz még a valóságban kötött: bevettem az utolsó szem tablettát is, amit még ő írt fel nekem a megfázásomra 2017. 01.18-án.

21-én reggel, amikor a szörnyű balesetről értesültem, még bíztam abban, hogy a hír nem igaz.  Beindult a „forró drót”, s akkor még minden ismerősöm azzal áltatta magát, hogy tévedés lehet. Később megjelent a polgármester úr és a család közleménye, s el kellett hinnünk, hogy Dr. Rónavölgyi Erzsébet háziorvos közúti balesetben életét vesztette.

18-án Dr. Fritz Izabellát helyettesítette – büszkén mutatta unokája fényképét a mobiltelefonján, mesélt a fiáról, menyéről, s hogy mennyire örül, hogy Angliából hazatérve itthon alapítottak családot, s a közelében tudhatja őket. Kiegyensúlyozottnak, boldognak látszott, mert tudta, hogy márciustól új hivatásának, a természetgyógyászatnak élhet. Tervei, elképzelései már Békéscsabához kötődtek, de betegei, városunk lakói az ügyeleten továbbra is találkozhattak volna vele.

Az én családom minden tagja a betege volt-minden nyűgünkkel, problémánkkal hozzá fordultunk, mert tudtuk, hogy tőle segítséget kapunk- serdülő és kamasz korában a fiam járt hozzá a legtöbbször-szerintem csak igazolásért, de a doktornő mindig ellátta „orvosi tanácsokkal” és gyógyszerrel is. Mellettünk állt nagymamám rák elleni küzdelmének utolsó éveiben, s akkor is tőle kaptunk segítséget, amikor életvezetési gondjai miatt apát le kellett százalékolni.

Emlékszem, csak beugrottam hozzá bevásárlás előtt megmutatni a lábamat, s 20 perc múlva már az üres garabollyal vitt a mentő mélyvénás trombózis gyanújával a sürgősségire…mert ilyen volt ő, ilyen alapos, elhivatott. Dr. Tompa Ferenc nyomdokait követve az életem, életünk jó kezekben volt.

Az első pillanattól éreztem, hogy jó lenne valamit mondani, írni, valamit, ami méltó „Rónához”- mert legtöbben így hívtuk őt. Leültem, leírtam pár mondatot, s csakhamar rájöttem, többet képtelen vagyok.

21-én délután, kollégája, Dr. Fritz Izabella oldalán olvastam a legmeghatóbb búcsúzást: „Megrendülten írom ezeket a szavakat. Nincs szó, nincs mondat mi kifejezné az érzést. Barátot, kollégát vesztettünk el, olyan embert, aki pótolhatatlan űrt hagy maga után. A fájdalomban azonban erőbe kapaszkodhatunk! Ismerhettük, szerethettük, tanulhattunk tőle! Sokan többé válhattunk tőle, bennünk él tovább tenni akarása, töretlen lendülete, mások tisztelete szeretete. Önzetlen volt, kollegiális és hivatástudó. ORVOS volt, ANYA és BARÁT. Csupa nagybetűvel. Hiányod itt sajog, s ha úgy érzem, nem bírom, fáradt vagyok türelmetlen, te ott leszel példának, hogy mit kell tennem. Nyugodj békében Erzsi.”

Hitetlenkedve nézzük, hogy már egy hete nincs közöttünk, de hiánya még egy cseppet sem enyhült. Az élet nem állt meg- de nekünk itt Mezőkovácsházán azóta a hajnal óta már semmi sem lesz ugyan olyan, mint régen. A rendelő, ahol pár nappal azelőtt még gyógyított, zarándokhellyé vált. A mécsesek minden éjjel égnek, a kegyelet virágai napról napra gyarapodnak, s azzal a tudattal élünk tovább, hogy ez a szörnyű lehetőség ott lapul a mi életünkben is minden percben, amíg csak élünk.

„2017. január 21 – Tizenhat halottja van a magyar diákok veronai buszbalesetének, Hét balesetben heten haltak meg a hétvégén” – olvasom. S ha rájuk gondolok, s azokra, akik élnek, a szüleikre, gyermekeikre, testvéreikre, akik most „Dobogó szívvel, lélegezve halnak meg legbelül”, akkor nekem is megszakad a szívem, s ezerszer hálát adok azért, hogy szeretteimet átölelhetem, s azt gondolom, szombat hajnal óta mindenki így érez.

Bárcsak tudnám fájdalmukat enyhíteni……nyugodjanak békében!

Örök hálával,
Szűcs Judit


 

fotóverseny V. E.
Családjuk ösztönzésére nevezetek Az év párja 2019 harmadik helyezettjei
Változnak az idők / 14 perce
Megérkeztek a Golf sportmodelljei
Alapáron 17 colos felniket kapnak, extraként 18 vagy 19 colos darabok is elérhetőek.
Gyász
Ha emlegettek köztetek leszek, De fáj, ha látom könnyetek. Ha rám gondoltok, mosolyogjatok, Mert én már Istennél vagyok. GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Ilyés Gergely békéscsabai (volt szabadkígyósi lakos), életének 95. évében csendesen megpihent. Hamvait 2020. február 29-én 10 órakor helyezzük örök nyugalomra a békéscsabai Ligeti temetőben. Kérjük a végtisztességen megjelenőket, hogy kegyeletüket egy szál virággal róják le. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy HALUSTYIK BÉLA 2020. február 19-én elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. február 28-án 11 órakor lesz az orosházi Alvégi temetőben. A gyászoló család
Nem hal meg az, akinek emléke örökké szívünkben él. GYÁSZHÍR Fájdalommal tudatjuk, hogy Pribojszki János békéscsabai lakos 64 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2020. február 28-án 13 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A Gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy GYÁSZHÍR Braun Ádámné szül:Csiszár Dorottya Katalin békéscsabai lakos 2020. február 17-én életének 78. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. február 28-án 15 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Az édesanyák nem halnak meg, Csak fáradt szívük pihenni tér." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Dr. Dragán Ivánné szül.: Galosi Ilona Mária békéscsabai lakos 2020. február 20-án, 83 éves korában csendesen megpihent. Temetése 2020. február 28-án 11 órakor lesz a békéscsabai Ligeti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy GYÁSZHÍR Tóth Józsefné szül.:Kiszely Zsófia békéscsabai lakos 75 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. február 28-án 11 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Krajcsó József békéscsabai lakos 69 éves korában elhunyt. Temetése 2020. február 28-án 10 órakor lesz a békéscsabai Szarvasi úti katolikus temetőben. A gyászoló család
MEGEMLÉKEZÉS "A bánat, a fájdalom örökre megmarad. Mindig velünk leszel, az idő bárhogy is halad." Fájó szívvel emlékezünk ifj. Bődi János halálának 11.évfordulóján. Felesége, kislánya, szülei, testvére és családja.
MEGEMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezünk a 12 évvel ezelőtt elhunyt Bartolák Mihály kőműves mesterre. Szerető családja
"Nem hal meg az, akinek emléke örökké szívünkben él." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy dr. Gedos Iván orvos rövid súlyos betegségben 2020. február 17-én életének 90. évében elhunyt. Temetése 2020. február 25-én 13 órakor Magyarcsanádon lesz. A gyászoló család
„Nem hal meg az, akinek emléke Örökké szívünkben él.” GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Kovács János békéscsabai lakos 75 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. február 27-én 10 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. Kegyeletüket egy szál virággal róhatják le. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
Köszönetnyilvánítás Ezúton mondunk köszönetet a rokonoknak, barátoknak,szomszédoknak,munkatársaknak, a Békéscsaba 1912 Előre Futball Zrt vezetőségének, és mindazoknak, akik ismerték és szerették, hogy Baukó András Tusi bácsi búcsúztatásán megjelentek, mély fájdalmunkat enyhíteni igyekeztek. A gyászoló család.
Gyászhír Mély fájdalommal tudatjuk, mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Sári István békéscsabai lakos 80 éves korában elhunyt. Hamvait 2020. február 25-én 11 órakor búcsúztatják el a Református Egyház Gyülekezeti termében. Kérjük, a koszorúra, virágra szánt összeget a Református Egyház javára ajánlják fel. A gyászoló család.
"Nem hal meg az akinek emléke Örökké szívünkben él." Gyászhír Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Ásványi László János békéscsabai lakos 2020. február 06-án életének 84. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. február 26-án 10 órakor lesz a békéscsabai Ligeti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
Gyászhír Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Székely Istvánné INCIKE 2020. január 16-án elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. február 25-én 10 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. Gyászoló férje és fia.
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Sarkadi Lajosné szül. Szabó Erzsébet gerlai lakos életének 92. évében elhunyt. Temetése 2020. február 24-én 10 órakor lesz a gerlai köztemetőben A gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Lipták Györgyné szül. Csapó Ilona Békéscsaba, Vörösmarty u. 13. szám alatti lakos 2020. február 12-én, 64 éves korában elhunyt. Temetése 2020. február 21-én 11 órakor lesz a békéscsabai Berényi úti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
Soha el nem múló fájdalommal és örök szeretettel EMLÉKEZEM DR. OLÁRY GYULA CSABA nyugalmazott jogtanácsos halálának 11. évfordulóján. "Emléke él, és élni fog míg az én szívem e földön még dobog. Őrzöm a képét, a mosolyát, a hangját, s minden gesztusát. Őrzöm a mozdulatait, mely bennem él mind a mai napig, őrzöm a felém közvetített gondolatait, a nekem elsuttogott szavait. Mert nem halt meg ő, még mindig él nekem, csak messze távozott, hol meg nem érinthetem." Feleséged
"Pihenj, Te drága szív, már megszűntél dobogni. Szerető jóságod nem tudjuk feledni. Mert elfelejteni Téged soha nem lehet. Csak meg kell tanulnunk ezután élni Nélküled! GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Aradszki András IHAROS 74 éves korában elhunyt. Temetése 2020. február 21-én 15 órakor lesz a békéscsabai Berényi úti temetőben. Gyászoló szerettei
"Nem hal meg az, akinek emléke Örökké szívünkben él." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Botyánszki Endre békéscsabai lakos 2020. február 14-én, 76 éves korában elhunyt. Szerettünket 2020. február 22-én 11 órakor kísérjük utolsó útjára a békéscsabai Berényi úti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
Öngondoskodás / 57 perce
Duplán bukik, aki otthon tartja a pénzét
elfeledett múlt / 1 órája
Középkori sírkamrára bukkantak a türjei templom padlója alatt
NB I. / 1 órája
Hazai pályán javíthat a Fradi
Aláírásgyűjtés / 1 órája
A nemzeti régiók melletti kiállásra buzdít a református egyház
új holdacska / 1 órája
A Föld körül keringő égitestet azonosítottak
Beavatkozás a magánéletbe? / 1 órája
Európába is jön az arcfelismerő rendszer