Hallgassa élőben!

Különleges élmények a japán metropoliszban – Tokió magyar szemmel

Nem eszem meg a nyers halat; nem szeretem a tömeget; frusztrálnak a zsúfolt, túldíszített, élénk terek; teljesen közömbös számomra az anime; a távol-keleti küzdősportok pedig egyáltalán nem érdekelnek. Aki közhelyekben gondolkodik, talán az előbbiekkel le is rendezhetné Japánt, ennél fogva mondhatná, hogy ha így állok a szigetországhoz, lényegében semmi keresnivalóm ott, különösen nincs a 13 milliós Tokióban. A felkelő nap országa azonban sokkal többet jelent a felsoroltaknál.

Olyan hely, mely úgy marad meg egzotikus és titokzatos világnak a hozzám hasonló utazók számára, hogy közben nem zökkent ki teljesen a megszokott komfortzónából, a végeláthatatlan kulturális különbségek ellenére is azonnal otthon érzi magát náluk az európai ember. Eközben ráadásul élmények egész sora tárul elé pusztán az átlagos mindennapok megélésével is.

Az októberi Japán kellemes klímával fogadja a turistát – ezt rögtön megállapítottam, amint megérkeztem utazásom előző, nem kevésbé különleges állomásáról, Szöulból. Olvasóink talán emlékeznek, az újságírói ösztöndíjprogram révén megvalósult világjáró sorozatunk korábbi, indiai megállóját követte Dél-Korea fővárosa, mely remek átmenetet jelentett mind földrajzi, mind környezeti, mind társadalmi, mind pedig kulturális értelemben a kaotikus és ellentmondásokkal teli Delhi, illetve mostani, utolsó célpontom, az ezerszínű, mégis tökéletesen szervezett és átlátható Tokió között.


Dél-Korea és Japán közelségét – azon túl, hogy naponta több mint harminc repülőjárat teljesíti az alig kétórás utat – mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Szöul a japánok számára egyfajta hatalmas bevásárlóközpontként funkcionál. Mint a Távol-Keletet jól ismerő magyar kísérőimtől megtudtam, az igen drága Tokióból a fiatalabb korosztály tagjai rendszeresen „átjárnak” az ezer kilométerre található Koreába vásárolgatni.

Egészen más lépték – ez járt a fejemben napokig a megérkezésem után. Hazánkban, ahol a lakosság jelentős része – anyagi okok miatt, vagy mert egyszerűen így rögzült be történelmileg – nem hogy az országhatárt nem lépi át életében, de még a megye határain kívül is alig-alig teszi ki a lábát, szinte elképzelhetetlen az a fajta életstílus, életritmus, melyet a japánok diktálnak. A technikai fejlettségnek és a relatív lakossági jólétnek köszönhetően a sok száz, akár ezer kilométeres távú utazás nem valamiféle különleges esemény számukra, hanem mindennapi életük szerves része.

A tömegközlekedés – mint szinte minden az országban – tökéletesen szervezett. Erre persze szükségük is van, hiszen az ország 130 milliós lakosságát csak jól összehangolt, pontosan működő rendszerekkel lehet zökkenőmentesen mozgatni. (Mint arról korábbi cikkünkben írtunk, a Japánnal azonos népsűrűségű Indiában ennek hiánya állandósította a káoszt az utakon – a szerző.) Nem meglepő, Tokió az ország legnagyobb belföldi és nemzetközi vasúti, közúti és légi csomópontja. A városi tömegközlekedés nagyrészt a tiszta és hatékony, bár néha zsúfolt földalatti- és vasúthálózaton zajlik, melyet több társaság üzemeltet. A buszok, villamosok és mágnesvasutak csak másodlagos szerepet töltenek be a rendszerben. Érdekes jelenség, melyre kísérőim is felhívták a figyelmem, a metró- és vasútállomások nem csak a közlekedés, hanem a városi élet központjai is egyben.


A földrajzi korlátok okán és gazdasági megfontolásokból ugyanis szinte minden állomás egy-egy, az ég felé törő, több emeletes vagy éppen a föld alatt kilométernyi hosszan kígyózó pláza is egyben. Ezeket javarészt maga a vonalon illetékes vasúttársaság üzemelteti, ebből hatalmas bevételeik vannak, így a folyamatos fejlesztések, a legkorszerűbb technológiák alkalmazása ellenére is relatíve alacsonyan tudják tartani a jegyárakat. A tokiói metróhálózat hossza egyébként közel kétszáz kilométer, napi utasforgalma pedig mintegy hatmillió fő – ez a világ legforgalmasabb metrórendszere.

A földfelszínen hasonló szervezettség és persze hasonlóan nagy tömeg fogadja az európai utazót. Ez nem csupán a nyolc Budapestnyi lakosságra, hanem a különös városszerkezetre nézve különösen nagy dolog. Tokióban ugyanis – mint az egyik kísérőmtől megtudtam – egészen máshogy alakultak ki az utcák és a közterek, mint ahogyan azt itthon megszoktuk. Bár a hétköznapi élet legtöbb területén domináns szempont a tervezettség, az utcák esetében ez nem igaz. Nem az épületek elhelyezkedését igazítják, illetve igazították egykor az utak vonalvezetéséhez, hanem a beépítetlenül maradt területek alakultak át közterületekké, ennél fogva rengeteg a kacskaringós, keskeny utca és sikátor. A Minato városrészben található, a párizsi Eiffel-toronyra hajazó, ám annál 11 méterrel magasabb Tokió-torony közelében, az úgynevezett Minato városrészben különös élményben volt részem, mely remekül példázza a különleges városépítészeti hagyományokat. A modern irodaépületek egyikének dohányzóteraszáról a szomszédos sikátorra nyílik betekintés, e sikátor azonban nem kis lakásokat, üzleteket rejt, hanem a kerület temetőjét. Megtudtam, Tokió szűkösségére jellemzőek az efféle „kényszermegoldások”, a helyiek számára pedig teljesen elfogadott, hogy adott esetben egy-egy gyászszertartás például mások ablaka alatt zajlik.


Bár a japánok végtelenül kimért, udvarias és látszólag távolságtartó emberek, ez a fajta szoros együttélés nem csupán földrajzi értelemben igaz rájuk. Igen aktív közösségi életet élnek, délutánonként és hétvégén benépesülnek gyönyörű, szépen gondozott parkjaik, egymást érik a zenélő, táncoló vagy éppen sportoló baráti társaságok, a legkülönbözőbb korosztályokból.

A helyi kultúra és társasági élet fontos része a gasztronómia is, mellyel szemben – mint arra korábban már tettem utalást – azért voltak fenntartásaim. Ha a japán konyhára gondolunk, elsőként minden bizonnyal a szusi ugrik be – nem voltam ezzel másként én sem. Azt azonban ez idáig rosszul tettem, hogy e kifejezést a nyers hallal azonosítottam. A szusi ugyanis valójában a főtt, ecetes rizs, amit leggyakrabban hallal vagy más tengeri eredetű étellel tálalnak a közismert, tekercses formában.


Szigetország lévén a japán konyha meghatározó alapanyagai a szusin túl is a halak és a tengeri herkentyűk, melyek számomra, a brassói aprópecsenyén, sertéspörköltön, fasírton és rántott csirkén „gasztro-szocializálódott” alföldi srác számára bizony elég bizarr étkeknek számítanak. Tokió azonban nem hagyott éhezni. Nem csupán az európai gyomorral érkező, kulinárisan konzervatív látogatókra készültek fel a hotelek és nagyobb éttermek, de a japán gasztronómia maga is kínált számomra olyan különlegességeket, amelyeket nem hagyhattam ki. Marinírozott húsos grilltálak, mindenféle ízes zöldségkombinációkkal töltött tésztapárnácskák és tekercsek, gombaételek gazdag kínálata, változatos pékáruk és elképesztően színes, ízes desszertek százai garantálták, hogy nem maradok éhen. Persze a nyugati, különösen az amerikai hatás a gasztronómián is érezhető: a legnagyobb gyorsétterem- és kávézóláncok üzletei Tokióban is megtalálhatók, s a helyi igényekre szabott kínálatukkal – például az algás fekete burgerrel – lehetőséget teremtenek az efféle kalandozásra vágyó turistáknak. Magam is kipróbáltam, kedvenc élményem azonban nem ez, hanem az automata-étterem volt. A bejárat mellett, az utcán egy színes, villogó automata használatával rendelhet és fizethet is rögtön a vendég, az üzlethelyiségben pedig a blokkot maga elé téve szolgálja ki a pult túlsó oldalán ténykedő szakács és személyzete. Különleges élmény, furcsa hangulat, takarékos megoldás, melyet érdemes kipróbálni.


S ha már takarékosság: mint azt korábbi beszámolóinkban is tettük, ezúttal is ejtsünk néhány szót az anyagiakról! Tokió alapvetően drága hely, ha ott akar élni az ember. Ha azonban turistaként keresnénk fel a japán fővárost, kellemes meglepetésben lehet részünk. Ahogyan az a távoli úti célok esetében lenni szokott, az összköltség jelentős részét az oda- és visszajutás ára teszi ki. Nos, időben, nagyjából 8-10 hónapra előre foglalva a Budapest-Tokió-Budapest útvonalra akár már 150 ezer forintból is foglalhatunk repülőjegyet. Ez persze nem kevés, ha viszont azt nézzük, hogy néhány felkapott magyar wellnesz-hotelben ennyibe kerül egy hosszú hétvége, mindjárt nem tűnik olyan soknak az összeg egy, összességében közel 20 ezer kilométeres utazásért. Természetesen ehhez jön még a szállás költsége is, mely igényeinktől függően igen nagy skálán mozog. Japán a kompakt megoldások országa, hostelek, mini apartmanok, sőt kapszulahotelek tucatjai várják a vendégeket. Ilyen lehetőséget választva – és miért ne tennénk, hiszen a város és nem a szálloda miatt utazunk Tokióba – két fő számára éjszakánként akár már 10-12 ezer forintért is foglalhatunk a Booking.com-on, az Airbnb-n pedig már 9500 forintért is találni kiadó szobát. A minden metróvonalra érvényes napijegy 1500 forintba kerül, az éttermi árak pedig a nyugat-európai nagyvárosok éttermeinek szintjén mozognak. Az élelmiszerboltokban szinte minden kapható, ami az európai üzletekben, az árak nagyjából 15-20 százalékkal magasabbak, mint itthon.

Összességében elmondható, ha hajlandóak vagyunk lemondani a luxusszállásról, egy Tokióban eltöltött hét ma már teljesen reális alternatívája egy trendi, négycsillagos balatoni hotelben eltöltött nyaralásnak – persze Japánhoz jókora kalandvágy is szükségeltetik.


Esernyők, esernyők mindenhol
Az éghajlat Japánban nagyrészt mérsékelt, ám északról délre erősen változik. Az országot hat nagy éghajlati övezetre lehet osztani. Tokió a nedves szubtrópusi éghajlati övben fekszik, párás, meleg nyarak és enyhe telek jellemzik időjárását. A legmelegebb hónap az augusztus, ekkor az átlaghőmérséklet 27,5 Celsius-fok, január a leghidegebb, ekkor az átlaghőmérséklet 6 fok. A városban mért legalacsonyabb hőmérséklet -9,2 fok volt, a legmagasabb pedig 39,5 Celsius-fok. A hőmérséklet tehát általában igen kellemes, a turistáknak viszont számolniuk kell a gyakori esőkkel, mellyel a helyiek tökéletesen megtanultak együtt élni.


Japánra nagyon jellemző az esernyőkultusz, amihez kapcsolódóan több érdekességgel is találkoztam Tokióban. Az egyik az volt, hogy több üzlet helyez ki bejáratához szabadon elvihető esernyőket vásárlói számára. Ezeket a vevők szükség esetén egyszerűen csak felkapják, és így szárazon úszhatják meg az éppen aktuális záport. Sokan mégis inkább az elázást választják, hiszen az illem és erkölcs úgy kívánja, hogy a kölcsönesernyőt mihamarabb vissza kell vinni. Ha pedig valaki tudja, hogy nem lesz alkalma visszajuttatni azt, inkább vizes lesz, mintsem esernyőtolvaj.

A másik érdekesség, hogy bizonyos áruházak, éttermek, hotelek előterében számzáras esernyőtartót helyeztek ki. Persze elsősorban nem az automatákból vásárolható esernyők – mert hogy 200-300 yenért ilyet is kapni –, hanem a drágább, minőségi darabok számára.

Látnivalók
Tokióban szimplán sétálgatni, közlekedni, nézelődni is hatalmas élmény. Ha azonban szeretnénk bejárni a „kötelezőket”, nem árt tudni, hogy a városban számos ma is működő vagy múzeum jellegű szentély található. A közel ezernégyszáz éves Szenszodzsi buddhista templom Tokió legidősebb vallási kegyhelye, a sintoista szentélyek pedig – kis túlzással – egymást érik a metropoliszban.

A tucatnyi park és botanikus kert közül említést érdemel a különleges hangulatú, 54 hektáros Yoyogi park, melyet mindenképpen érdemes felkeresni. A cikkünkben említett Tokió-torony 333 m-es magasságával a világ legmagasabb acél tartószerkezete, és Japán legmagasabb mesterséges építménye, feltétlenül szánjunk rá egy délelőttöt.


S ha már mesterséges építmények: érdemes taxiba ülni és felkeresni az úgynevezett Tokyo Bay Aqua-Line-t, mely egy olyan híd a Tokiói-öbölben, amely egyszer csak a víz felszíne alá bukik, majd alagútként folytatódik. A híd és az alagút találkozásánál egy mesterséges szigetet építettek, ezen éttermeket, boltokat, egyéb szórakoztatóegységeket alakítottak ki az utazók számára.

A városba visszatérve – immár metróval – mindenképpen keressük fel a Shibuya kereszteződést is, mely a világ legforgalmasabb gyalogátkelője és megannyi tokiói témájú mozifilm ismert forgatási helyszíne is egyben.

Ösztöndíjjal

Három kontinenst érintő utazásom a világhírű magyar startupok, így a Prezi, a Ustream és az NNG által alapított és finanszírozott Bridge Budapest Egyesület újságíró-ösztöndíjprogramja és kiadónk, a Mediaworks együttműködésének eredményeként valósult meg. A sikercégek működésébe nyerhettem bepillantást, külföldi irodáikban dolgozó munkatársaikkal ismerkedhettem meg. A róluk szóló cikksorozat lapunkban is megjelent. 
<!– Különleges élmények a japán metropoliszban – Tokió magyar szemmel Nem eszem meg a nyers halat; nem szeretem a tömeget; frusztrálnak a zsúfolt, túldíszített, élénk terek; teljesen közömbös számomra az anime; a távol-keleti küzdősportok pedig egyáltalán nem érdekelnek. Aki közhelyekben gondolkodik, talán az előbbiekkel le is rendezhetné Japánt, ennél fogva mondhatná, hogy ha így állok a szigetországhoz, lényegében semmi keresnivalóm ott, különösen nincs a 13 milliós Tokióban. A felkelő nap országa azonban sokkal többet jelent a felsoroltaknál. Szabó György Ösztöndíjjal Három kontinenst érintő utazásom a világhírű magyar startupok, így a Prezi, a Ustream és az NNG által alapított és finanszírozott Bridge Budapest Egyesület újságíró-ösztöndíjprogramja és kiadónk, a Mediaworks együttműködésének eredményeként valósult meg. A sikercégek működésébe nyerhettem bepillantást, külföldi irodáikban dolgozó munkatársaikkal ismerkedhettem meg. A róluk szóló cikksorozat lapunkban is megjelent. Korábbi cikkeink: – San Francisco magyar szemmel
– Delhi magyar szemmel
– Szöul magyar szemmel –>

helyi kincs N. Sz.
Egyedülálló értékeket képvisel a kétegyházi kastély
24,75 másodperc / 21 perce
Gyorsasági világrekordot döntött négy golfozó
Az előző rekordot egy amerikai kvartett tartotta 2018 óta 27,88 másodperccel.
Gyász
"Kéz a kézben, ötven éve, Haladtok utak során. Léptetek mentén, élet éledt, Gyermekek és unokák. Csengő kacaj, apróbb könnyek, Színezik utatok sorát. Míg szívetek együtt lüktet, Még éljetek meg száz csodát." Varga János István és Kender Erzsébet ma ünneplik 50. házassági évfordulójukat. Ez alkalomból sok szeretettel köszöntik őket gyerekeik és azok családjai.
„Az édesanyák nem halnak meg, Csak fáradt szívük pihenni tér.” GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Mazán Jánosné szül. Kocziha Mária Békéscsaba, Alkotmány utcai lakos 79 éves korában csendesen megpihent. Hamvasztás utáni temetése 2021. október 21-én 12 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Hugyecz Andrásné szül. Botyánszki Zsófia békéscsabai lakos 88 éves korában elhunyt. Temetése szűk családi körben megtörtént a békéscsabai Ligeti temetőben. A gyászoló család
" A te szíved már nem fáj, De a miénk vérzik, Mert a fájdalmat Az élők érzik." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Tobai Gáborné szül. Földi Margit Rozália (Konzervgyár nyugdíjasa) békéscsabai lakos 2021. október 9-én, 73 éves korában elhunyt. Temetése 2021. október 18-án 12 órakor lesz a békéscsabai Vasuti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Nem hal meg az, akinek emléke Örökké szívünkben él." KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS Ezúton mondunk köszönetet mindazon rokonoknak, barátoknak, szomszédoknak, munkatársaknak s mindazoknak, akik ismerték és szerették, hogy Viczián János gerendási lakos búcsúztatásán megjelentek, sírjára koszorút, virágot helyeztek, mély fájdalmunkat enyhíteni igyekeztek. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Gyeraj Pál a Démász nyugdíjasa békéscsabai lakos 80 éves korában váratlanul elhunyt. Temetése 2021. október 20-án 14 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Ha emlegettek, köztetek leszek, De fáj, ha látom könnyetek. Ha rám gondoltok, mosolyogjatok, Mert én már Istennél vagyok." GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Lipták Mihályné szül. Andó Dorottya (Jutka) fürjesi lakos 82 éves korában váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2021. október 19-én 10 órakor lesz a békéscsabai Tabáni temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Nem az a fájdalom, amitől könnyes a szem, hanem, amit a szívünkben hordozunk némán, csendesen." MEGEMLÉKEZÉS Soha el nem múló szeretettel emlékezünk Ladnai Sándorné szül: Bosnyák Eszter halálának 5. évfordulóján. Szerető családja
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy ID. VICZIÁN JÁNOS Gerendás, Jókai utca 46. szám alatti lakos 88 éves korában csendesen megpihent. Temetése 2021. október 14-én 15 órakor lesz a gerendási temetőben. A gyászoló család
„Nem hal meg az, akinek emléke Örökké szívünkben él.” GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Kovács Pálné szül. Árgyelán Flóra békéscsabai lakos 95. évében rövid szenvedés után elhunyt. Temetése 2021. október 13-án 12 órakor lesz a békéscsabai Ligeti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Elmentél tőlünk egy szomorú őszi napon, azóta tiéd a csend, a nyugalom. Hiányod elviselni nagyon nehéz, míg élünk, megtart szívünkben a fájó emlékezés. Ott pihensz, ahol már nem fáj semmi, s nyugalmadat nem zavarja senki. Életed elszállt, mint egy virágillat, de emléked ragyog, mint a fényes csillag. Legyen csendes az álmod, találj odafenn örök boldogságot. Legyen veled az Isten és az ég. A felhőkön túl találkozunk még." MEGEMLÉKEZÉS Soha el nem múló szeretettel emlékezünk Forgács István halálának 5. évfordulóján. Szerető családja
"Nem múlnak ők el, akik szívünkben élnek." MEGEMLÉKEZÉS Gömöri Zsuzsanna és Magyari Csaba haláluk 21. évfordulóján. Szerető családjaik, szüleik, testvéreik
"Az eltávozottak a leglényegesebbel maradnak velünk, amíg csak élünk, azzal amivel hatottak ránk." MEGEMLÉKEZÉS Emlékezünk Ilyés Sándor halálának 5. évfordulóján. Szerető családja
"Nem az a fájdalom, amitől könnyes a szem, hanem, amit a szívünkbe hordozunk némán csendesen" MEGEMLÉKEZÉS Kurilla Jánosné szül. Gazsó Anna másfél éve távozott el közülünk. 2021 október 9-én lenne 100 éves, örök fájdalommal emlékezünk. Szerető lánya, fia, menyei, unokái, dédunokái és mindenki aki szerette
GYÁSZHÍR Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Lázár Gyula 79 éves korában megtért teremtőjéhez. Áldott hamvaitól szűk családi körben búcsúztunk. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Félix József a 2.sz. Általános Iskola volt tanára békéscsabai lakos életének 78. évében elhunyt. Temetése 2021. október 13-án, 10 órakor lesz a békéscsabai Ligeti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. Gyászoló felesége, gyermekei, unokái
„Ha rám gondoltok, köztetek leszek, De fáj, ha látom könnyetek. Ha rám gondoltok, mosolyogjatok, Mert én már Istennel vagyok.” GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Leszkó János kétsopronyi (volt békéscsabai) lakos 2021. szeptember 26-án, 92 éves korában csendesen megpihent. Temetése 2021. október 8-án, 14 órakor a kétsopronyi köztemetőben, ezt megelőzően gyászmise 13 órától a kétsopronyi római katolikus templomban lesz. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
"Az édesanyák nem halnak meg, Csak fáradt szívük pihenni tér." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Laczó Pálné szül. Gyebróvszki Márta békéscsabai lakos 2021. október 1-jén, 84 éves korában elhunyt. Temetése 2021. október 8-án 12 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
Fájó szívvel gondolunk szeretett BÁNSZKI JÁNOSNÉ Zsibrita Juditra halálanak 1. évfordulóján. Jaminai Evangélikus templomban vasárnap 10 órakor kezdödő Istentiszteleten imádságban emlékezünk meg szerettünkről. Szerető családja
"Megállunk némán a sírod felett, s fájón őrizzük emlékedet." MEGEMLÉKEZÉS Ternován Áron halálának 10. évfordulóján. Szerető feleséged Eszter 50 évig jóban rosszban együtt, leányuk Dr. Ternován Szilvia Stella, unokáid Benedek Áron és Emma Boglárka, Hugod Kornélia és családja valamint kedves rokonok, ismerősők
Kapcsolódási pont / 56 perce
Soltész Miklós: a szlovén nemzetiségi közösség számára megtartó erő a hitélet
Labdarúgó NB I / 1 órája
Megszakította nyeretlenségi sorozatát a Mezőkövesd
videóval / 1 órája
Dámszarvast mentett a segítőkész horgász a Körösön
P. G.
„Oltás után irány a színház!” / 1 órája
Orbán Viktor: függöny fel!
Táncművészet / 1 órája
Könyv jelent meg a Pécsi Balett megalakulásának 60. évfordulójára
labdarúgás NB III. / 2 órája
Ilyés Tamás háromszor is betalált
V. L.