Jól teljesített a Védelmi Osztag a békésszentandrási duzzasztónál

Gyakorlatot tartott szerdán a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóságnál működő regionális Védelmi Osztag a békésszentandrási duzzasztóműnél.

A Védelmi Osztag az árvízvédekezés és belvízvédekezés, jégvédelmi tevékenység, valamint vízminőségi kárelhárítás esetén speciális műszaki feladatok ellátását végzi. Pozsárné Kaczkó Zita, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság irodavezetője és PR munkatársa lapunknak elmondta, rendkívül fontos feladat védekezési időszakon kívül is képezni az osztag személyi állományát.

– Ha egy évben nincs árvízi helyzet, vagy cserélődnek az osztag tagjai, szükség van az ilyen gyakorlatokra, hogy az állományt képezzük. Vannak, akik még nem vettek részt valós árvízvédekezésben, de akik igen, ők sem tudják ezt a tudást gyakorolni védekezési időszakon kívül – mondta Pozsárné Kaczkó Zita.


A Védelmi Osztag tagjai elsősorban műszaki emberekből állnak. Ha az ország bármely területén szükség lenne árvízvédekezési, belvízvédekezési vagy jégvédelmi tevékenységre, ugyanúgy bevethetők, mint a Körösök vidékén.

A szerdai gyakorlat egy félig éles, félig kitalált helyzeten alapult. A Körösök felső szakaszain az elmúlt napokban lehullott 204 mm csapadék hatására megindult áradás miatt, III. fokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Körösök vízrendszerében. A Hármas-Körös tetőző vízhozama Békésszentandrásnál 748 m3/s, mely előreláthatóan október 7-én a reggeli-délelőtti órákban éri el a duzzasztót.

A Békésszentandrási duzzasztó karbantartási munkái miatt, a jobb oldali nyílásba elhelyezett ideiglenes elzárások áramlásmódosító és visszaduzzasztó hatására, veszélyben van mind a duzzasztó, mind a mederoldalak, mind a kapcsolódó kisvízerőmű.

– Ténylegesen rekonstrukció alatt áll a békésszentandrási duzzasztómű, valóban munkálatok folytak ott, és ezt az ideiglenes elzárást kellett elbontani. Tehát ez egy munkafolyamat vége, és a gyakorlat keretein belül bontották el az ideiglenes elzárást.

A nagy értékű, jelentős építmény állagmegóvásának céljából, azonnal el kell bontani az ideiglenes műveket – szól a gyakorlat. A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság védelemvezetője október 4-én reggel 6 órakor vezényelte a Védelmi Osztagot és utasítja az ideiglenes elzárás azonnali elbontására.

– A Védelmi Osztag az egész sort végiggyakorolta, hogy mit kell tenniük, amikor riasztás van, hogyan pakolják össze a felszerelést, hogyan induljanak el a gyakorlat helyszínére, hogyan hajtsák végre a feladatot, amit egy kiértékelés követ, hogy hogyan sikerült a gyakorlatot végrehajtani. A lényeg, hogy a Védelmi Osztaghoz beosztott kollégák gyakorolják az ilyen éles bevetéseket is – árulta el Pozsárné Kaczkó Zita.

A helyszínre érkező osztagnak először a ponyvákat rögzítő homokzsákok elbontása volt a feladata. A korábban elhelyezett ideiglenes elzárások ponyvával fedettek, ezek rögzítése homokzsákos leterheléssel készült. A bontás során a homokzsákok kiemelése búvármunkával történt, a parton kézi munkával ürítették ki a homokzsákokat.


Ezt követően megkezdődött az al- és felvízi elzárások elbontása, a felvízi elzárás-főelzárás közötti tér szivattyús elárasztása. Az elzárások bontásához a vízszintkülönbségek kiegyenlítésére volt szükség, ezért szivattyúk segítségével el kellett árasztani a korábban szárazon tartott munkaterületet.

Az elárasztás után következett a jobb oldali főelzáráson elvégzett fenntartási munkák ellenőrzése. Az alvízi munkatér elárasztását az elzárás megbontásával segítették elő.

Érdekesség, hogy a munkatérben szárazon megfigyelhetőek voltak a duzzasztótáblák zárást biztosító elemei – a tömítőgyűrűk és betétfák -, a duzzasztó 1942-as üzembe helyezése óta másodszor.

Végül sor került az al- és felvízi ponyvák kiemelésére, az elzáróelemek két daruval történő elbontására, a ponyvák megtisztítására, összecsomagolására, és elszállítására. A gyakorlatot sikeresen teljesítette a Védelmi Osztag.

Legolvasottabb

1
Szemétdíjak: jönnek a csekkek, nem lesznek magas összegek
2
Autók karamboloztak, törtek Békésnél, sérültek
3
Egy ember életét vesztette az éjszakai eleki tűzben
4
Fának csapódott és meghalt egy autós Orosházán
5
Tragédia Szanazugban: megfulladt egy férfi
gondoskodás
Kutyus cucliztatja a bárányt
Bundesliga / 26 perce
Jól vizsgázott a videobíró Münchenben
Sikeresen mutatkozott be a videobíró a német labdarúgó Bundesligában a 2017/2018-as idény pénteki nyitómeccsén a címvédő Bayern München és a Bayer Leverkusen között.
Gyász
GYÁSZHÍR A búcsúzás fájdalmával, de az örök élet reménységében tudatjuk, hogy Gulyás Mária a Vásárhelyi Pál Műszaki Szakközépiskola nyugalmazott földmérő mérnök-tanára békéscsabai, volt mezőberényi lakos 2017. augusztus 10-én, 77 éves korában visszaadta lelkét Teremtőjének. Utolsó útjára 2017. augusztus 23-án 13 órakor kísérjük a mezőberényi német evangélikus temetőben. A gyászoló család
Kondoroson Ma ünneplik 50. házassági évfordulójukat Varga János és Petrovszki Mária ez alkalomból szeretettel köszönti őket a család.
"Ha emlegettek, köztetek leszek, De fáj, ha látom könnyetek. Ha rám gondoltok, mosolyogjatok, Mert én már Istennél vagyok." GYÁSZHÍR Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy Krizsán Mátyásné szül. Lovas Magdolna Katalin békéscsabai lakos 2017. augusztus 16-án elhunyt. Búcsúztatása 2017. augusztus 24-én 15 órakor lesz a békéscsabai Ligeti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Bácsfalvi Jánosné szül. Szűcs Judit békéscsabai lakos 79 éves korában hosszan tartó, súlyos betegség következtében elhunyt. Hamvait 2017. augusztus 23-án 11 órakor helyezzük örök nyugalomra a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Úgy mentél el, ahogy éltél, Csendben és szerényen, Drága lelked nyugodjon békében." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Dr. Biri István volt megyei főjegyző újkígyósi lakos hosszan tartó betegség után, 2017. augusztus 16-án elhunyt. Drága halottunkat 2017. augusztus 23-án 9 órakor kísérjük utolsó útjára az újkígyósi Szt. Antal temetőben. A Békés Megyei Önkormányzat saját halottjának tekinti. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Soha el nem múló fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Lehoczki Lajos (volt István malom gépkocsivezetője) békéscsabai lakos 79 éves korában csendesen megpihent. Temetése 2017. augusztus 21-én 11 órakor lesz a békéscsabai Tabáni temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
koncert / 2 órája
Robbie Williams jövő szerdán a Groupama Arénában
hagyományokban gazdag / 3 órája
Száztíz program a II. Bőköz Fesztiválon
Portré / 4 órája
450 éve született az újságírók védőszentje, Szalézi Szent Ferenc
távirányító / 7 órája
Szombati sportközvetítések
Labdarúgó NB I / 16 órája
Megszerezte első győzelmét a Debrecen
világítás-bonyodalom / 18 órája
Fizetnie kell Brad Pittnek és Angelina Jolie-nak