18°
25°
13°

Így látják a kismamák a gyed-extrát

Áttörés következhet a kisgyermekesek foglalkoztatásának területén a magyar munkaerőpiacon január elsejétől - legalábbis a kormányzat ebben bízik a gyed-extra bevezetésével.

Becslések szerint 80 ezer kismamát érinthet a gyed-extra jövő január elsejei bevezetése: ők azok, akik gyermekük egyéves kora után akár teljes munkaidőben, a gyed megtartása mellett is dolgozhatnak. A kormányzat szerint a gyermekgondozási ellátások átalakításáról szóló törvény akár megduplázhatja a kisgyermekes családok havi bevételét, felfuttathatja a négyórás foglalkoztatást.

Tavaly 81 ezernél több anyuka volt gyeden Magyarországon, ők átlagosan 91 ezer forint gyedet kaptak, vagyis, ekkora összegről kellett lemondaniuk azoknak az anyáknak, akik teljes munkaidőbe mentek vissza dolgozni. A gyermekgondozási díj továbbra is munkaviszonyhoz kötött, csak azok kapják, akik a szülés előtti két évben legalább 365 napon át dolgoztak. A gyedet a gyerek 2 éves koráig folyósítják, ezután már csak a bruttó 28 ezer 500 forintos gyes marad. A kormány eddig választás elé állította a szülőket: vagy dolgoznak, vagy gyereket nevelnek. A gyed mellett tiltották a munkavállalást, ami még a családi kedvezményekkel együtt is legalább átlagosan 20 ezer forintos bevételcsökkenést jelentett a szülőknek.

További változás, hogy testvér születése esetén a korábbi ellátások megmaradnak, így például két gyedre vagy két gyesre is jogosulttá válhatnak az érintettek egy időben. A harmadik intézkedés a diplomás gyed bevezetése, míg a negyedik a három- vagy többgyermekes kismamákat foglalkoztató munkaadók újabb adókedvezményét jelenti. Az intézkedések 65 ezer embert érintenek és 18,6 milliárd forintot jelentenek a jövő évi költségvetésben.

— Mindenképpen jó döntésnek tartom a gyed-extra bevezetését — nyilatkozta lapunknak a két gyermeket nevelő békéscsabai édesanya, Molnár Berta. Hozzátette, ugyanakkor nem tervezi, hogy kisebbik, jelenleg egyéves gyermeke nevelése mellett azonnal visszatérne a munka világába.

— A mostani törvénymódosítás azoknak lehetőség, akik vagy mindenképpen szeretnének visszamenni dolgozni, vagy anyagi helyzetük miatt rákényszerülnek az újbóli munkába állásra. Szerintem kétéves kor alatt a gyermeknek még az édesanyja mellett a helye, nem lenne szívem bölcsődébe adni. Mondjuk, ha a nagyszülők nem másik városban élnének, és rájuk lehetne bízni a kislányomat, akkor egy négyórás munkát biztosan elvállalnék. Ugyanakkor négyórás munkát sem könnyű találni, a mostani munkahelyemen pedig nem valószínű, hogy részmunkaidőre visszavennének — hangsúlyozta.

— Mindenképpen több bölcsődei férőhelyre lenne szükség, ha már adott ez a lehetőség — véli a jelenleg Budapesten élő, gyulai születésű Kovács Krisztina. Mint mondta, manapság, ha egyéves porontyát szeretné valaki bölcsődébe adni, akkor már a gyermekvállalás gondolatakor érdemes gondoskodni a helyfoglalásról.

— Emellett részmunkaidős állásokban sem dúskálhatnak a jelentkezők, szóval ezen a fronton pedig a munkaadóknak kellene nyitniuk.

 

Legolvasottabb

1
Csabaiak, figyelem! Több útszakaszon is változik a forgalmi rend
2
Két kilométeres ámokfutást rendezett egy ló Sarkadon
3
Mentőhelikopter szállította kórházba az összeesett férfit
4
Gripenek repkedtek Orosháza fölött, azt is tudjuk, miért
5
Sarkadi diszkóbaleset: négy évet ülhet a sofőr
csomagtér
Rajzfilmbe illő módszerrel fosztogattak a reptéren
időjárás / 1 órája
Még tart a meleg
A legmagasabb hőmérséklet 19 és 25 fok között alakul.
Gyász
"Olyan szomorú mindig egyedül lenni, Valakit várni, hiába keresni. Valakire várni, ki nem jön többé, Valakit szeretni titokban, örökké." MEGEMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezünk Bálint Lajos halálának 15. évfordulóján. Szerető családja
"Az édesanyák nem halnak meg, Csak fáradt szívük pihenni tér." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy özv. Máté Mihályné szül. Erdélyi Erzsébet Békéscsaba, Nagy Sándor utcai lakos életének 92. évében csendesen megpihent. Temetése 2017. október 20-án 10 órakor lesz a békéscsabai Tompa utcai temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
béremelkedés / 1 órája
17 százalékkal magasabb a fizikai munkások órabére a tavalyihoz képest
Elcsábuló férfiak / 1 órája
A magyarok kétharmada szigorúbban büntetné a hamisítókat
zongoraművészek is érkeznek / 2 órája
Dmitrij Kitajenko is a Fesztiválzenekar vendége lesz ősszel
Kémper / 3 órája
Ismét fordulhat a kocka a volt titkosszolgálati vezetők ügyében
szájpropaganda / 3 órája
Hárommilliárdot hagytak itt a futók
népességfogyás / 3 órája
A KSH elnöke szerint a kivándorlásnak pozitív hatása is van