Idén folytatódhat a 200 éves Molnárház felújítása

Több, állagmegóvást segítő munkálat fejeződött be a napokban Békéscsabán, a Harruckern utca 6. szám alatti ingatlanon. A telken áll a város feltehetően legrégebben épült lakóépülete.

— Békéscsaba legidősebb lakóházának az ügye már régóta foglalkoztat. A napokban jártam a Harruckern utcában, és személyesen győződtem meg arról, hogy a közelmúltban megkezdődött az immár az önkormányzat birtokában lévő csinos kis házikó újjászületése. Első és legfontosabb lépésként megújult a nádtető, amely megvédi az épületet a beázástól és a falak átnedvesedésétől — tájékoztatta lapunkat Szarvas Péter polgármester.

Elmondta, a Molnárházat belülről jelenleg fém tartóoszlopok támasztják, a vályogfalak megerősítése és újratapasztása ugyancsak indokolt.

— A Harruckern utcában található Molnárház már szerepel az 1818-as, Bodoky Mihály-féle térképen. Jól látható, hogy a telken három szárazmalom is működött — mesélt a házról még tavaly szeptemberben, az épület történetét részletező írásunkban Mácsai Sándor, a Békéscsabai Hagyományőrző Kulturális Kör elnöke. Akkor elmondta, a szóban forgó ingatlan eredetileg egy szárazmalom malomházának és molnárszállásnak épült. A szárazmalmok sorsa nyomon követhető a települési későbbi térképein is, az 1860-as években még üzemeltek, utána működésüket megszüntették. Az 1884-es dokumentum már csak a molnárszállást ábrázolja, melynek elhelyezkedése a térképek tanúsága szerint az elmúlt kétszáz évben nem változott. Jelenleg három, jól elkülöníthető helyiség fedezhető fel, a tisztaszoba, a pitvar a és géptérből kialakított lakószoba.

Mácsai Sándortól most azt is megtudtuk, hogy tematikus programot is terveznek a Molnárház köré szervezve.

— A város idegenforgalmi vonzerejét növelő, Harruckern sétaút kiindulópontja a felújított és berendezett 200 éves porta lenne, az útvonal pedig Békéscsaba történelmi központjához vezetne a Békési úton és Garay utcán át a Meseházat, a Szlovák Tájházat érintve a templomokig, majd a múzeum meglátogatása után a Szent István téren fejeződne be. Az útvonalon jó néhány, népi építészeti hagyományokat őrző lakóépület található, amelyek szintén bekapcsolódhatnának a csabai hangulat bemutatásába, az említett intézmények programjait kiegészítve — hangsúlyozta az elnök.

Idén folytatódhat a 200 éves Molnárház felújítása

Hozzátette, az épületen most elvégzett munkálatokra még 2015-ben szavazott meg kétmillió forintot a közgyűlés. Ezt az összeget egészítette ki Herczeg Tamás tanácsnok és Takács Péter önkormányzati képviselő. Mindketten egy havi illetményüket ajánlották fel a felújítás költségeinek fedezésére.

— A teljes forrást felhasználtuk. A hátralévő munkálatok költsége ugyancsak több millió forint. Ugyanakkor a város, élén a képviselőkkel, egy emberként támogatta a rekonstrukciót. Bízom abban, hogy az idei költségvetésben is sikerül forrást találni a felújítás folytatásához.

nagyszabású program
Kísérleti űrhajót indít útnak tavasszal Kína
Őszelő / 38 perce
Szeptemberben érkezik a Dalriada új lemeze
A folk metálosok azt kérik rajongóiktól, hogy most maradjanak otthon, hogy a későbbre halasztott turnén mindenkivel találkozhassanak majd.
Gyász
MEGEMLÉKEZÉS " Ott pihensz, ahol már nem fáj semmi S nyugalmad nem zavarja senki. Legyen csendes az álmod, Találj odafenn örök boldogságot. Fájó szívvel és szeretettel emlékezem BELLOVAI ILONA halálának 3. évfordulóján. Szerető Nővére
MEGEMLÉKEZÉS Vágytam maradni még szeretteim között. A sors végül ellenem döntött. Búcsúzni nem tudtam, ajkam nem engedett, amit mondani akartam, tudja, ki szeretett. Fájó szívvel emlékezünk Dobrovolszki Andrásné Szabó Dorottya Veronika halálának 5. évfordulóján. Attila és Ági
„Csillag volt, mert szívből szeretett, S mi úgy szerettük, ahogy csak lehetett. Elment tőlünk, mint a lenyugvó nap, De szívünkben él, és örökké ott marad.” GYÁSZHÍR Megtört szívvel tudatjuk, hogy Uhrin György (adagolós) életének 66. évében elhunyt. Temetésének időpontjáról a Család később intézkedik, hogy mindazok, akik szerették, el tudják kísérni utolsó útjára. A gyászoló család
"Az édesanyák nem halnak meg, Csak fáradt szívük pihenni tér." GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Suhajda Andrásné szül. Hrabovszki Zsófia békéscsabai lakos 2020. március 20-án, 79 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. március 31-én 10 órakor lesz a békéscsabai Tabáni evangélikus temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
"Az édesanyák nem halnak meg, Csak fáradt szívük pihenni tér." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Szlávikné Gál Anna békéscsabai lakos a BMKH Közlekedési Osztályának nyugdíjasa 65 éves korában hosszan tartó súlyos betegség következtében elhunyt. Hamvait 2020. április 2-án 10 órakor helyezzük örök nyugalomra a békéscsabai Ligeti temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. Kérjük kegyeletüket egy szál virággal róják le. A gyászoló család
" Szívünkben itt maradsz,nem feledünk Téged. Hogy eddig velünk voltál,hálát adunk az égnek." GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Endre Jánosné szül.: Orvos Mária békéscsabai lakos 77 éves korában elhunyt. Hamvait szűk családi körben helyezzük örök nyugalomra. Ezúton mondunk köszönetet a Dialízis Osztály dolgozóinak, valamint az Ady Endre utcai idősek Otthona ápolóinak és lakóinak. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy HAJDU JÓZSEF hentes 73 évesen 2020. március 17-én elhunyt. A gyászoló család
"Az édesanyák nem halnak meg, csak fáradt szívük pihenni tér." Gyászhír Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Tóth Jánosné szül.: Tóth Erzsébet békéscsabai lakos életének 88. évében csendesen megpihent. Temetése 2020. március 26-án 15 órakor lesz a békéscsabai Berényi úti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik , fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Ha emlegettek, köztetek leszek, De fáj, ha látom könnyetek." GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Kutas Sándor békéscsabai lakos 80 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. március 24-én 11 órakor lesz a békéscsabai Ligeti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Szívedben nem volt más, csak jóság és szeretet, Szorgalom és munka volt az egész életed. Mióta elmentél, a szívünk csupa bánat, Te voltál a lelke az egész családnak." MEGEMLÉKEZÉS Illich Ferencné szül. Frankó Róza (Rózsika) halálának 11. évfordulóján soha el nem múló fájdalommal emlékezik szerető férje, gyermekei és szerettei
" Nem hal meg az, akinek emléke Örökké szívünkben él." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy NAGY ISTVÁN a BHG volt gazdasági vezetője, békéscsabai lakos 79 éves korában elhunyt. Hamvait 2020. március 23-án 12 órakor helyezzük örök nyugalomra a békéscsabai Berényi úti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
Gyászhír Fájdalommal tudatjuk, hogy Felegyi Mihályné szül.: Varga Anna békéscsabai lakos 58 éves korában váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2020.március 26-án 10 órakor lesz a békéscsabai Ligeti temetőben. A gyászoló család.
"Az édesanyák nem halnak meg, Csak fáradt szívük pihenni tér" Gyászhír Fájdalommal tudatjuk, hogy Medve Mihályné szül.: Lipták Mária békéscsabai lakos 75 éves korában türelemmel viselt hosszan tartó betegség következtében elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2020. március 24-én 10 órakor lesz a békéscsabai Berényi úti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
MEGEMLÉKEZÉS Soha el nem múló fájdalommal emlékezünk szeretett édesapánk, apósunk, nagyapánk és déditatánk Kesjár Pál halálának első évfordulóján. Szerető családja.
Az édesanyák nem halnak meg, csak fáradt szívük pihenni tér. " Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett édesanyám, nagymamám FARKAS OTTÓNÉ Szül: Körösladány Mária Békéscsaba jaminai lakos türelemmel viselt, hosszú betegség után 82 éves korában csendesen megpihent. Temetése 2020. március 20-án 10 órakor lesz a békéscsabai Zsigmond utcai katolikus temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. Gyászoló lánya és unokája
"Nem vársz már minket ragyogó szemekkel, Nem örülsz már nekünk szerető szíveddel, De bennünk él egy arc, egy végtelen szeretet, Amit tőlünk soha senki el nem vehet. Telhetnek hónapok, múlhatnak évek, Szívből szeretünk, s nem feledünk Téged" MEGEMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezünk Gajdács Gábor halálának 20. évfordulóján. Felesége Ildikó, lánya Fanni, unokája Nara, veje Sándor
" Angyalok őrizzék örök álmodat, Lelkedért gyújtom a fénylő gyertyákat Emléked szívünkben él tovább." MEGEMLÉKEZÉS Soha el nem múló szeretettel emlékezik felesége, lánya, és családja, fia és családja Csicsely György ( A Harmónia Vadászbolt volt tulajdonosa) halálának 15. évfordulóján.
Gyászhír Fájdalommal tudatjuk, hogy Kmecz Jánosné szül. Békészki Judit békéscsabai lakos 78 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2020.március 20-án 12 órakor lesz a békéscsabai Berényi úti temetőben. A gyászoló család.
Múltidéző / 1 órája
Százötven esztendeje született a kiváló gyulai fényképész
Papp Gábor
előrejelzés / 1 órája
Jelentős fagy várható a jövő héten
csodás gyógyulás / 1 órája
Felépült a koronavírus-fertőzésből egy 95 éves svájci nő
szigorú szabályok közepette / 2 órája
Öt helyszínen kezdi újra a munkát a magyar úszóválogatott
minden este / 2 órája
Az Eiffel-torony is az egészségügyi dolgozókat köszönti
Budapesti Operettszínház / 2 órája
Akik fütyülnek a nőkre: az orosházi Simon Bogi a főszerepben
Cs. I.