Haldokló halak az Élővíz-csatornában

Az időjárási körülmények szerencsétlen együttállása következtében a folyók és például a három várost összekötő Élővíz-csatorna vize is zavarossá vált, a halak pipálnak és a helyzet nagy mértékű javulása egyelőre nem is várható. A szakemberek ennek ellenére igyekeznek mindent megtenni a helyzet javítása érdekében, bár lehetőségeik korlátozottak.

Az elmúlt napokban több olvasónk is jelezte, hogy problémákat észlel az Élővíz-csatornával kapcsolatban, elsősorban a pipáló, döglődő halakat említettek, de a víz állapotát is kifogásolták.

Az előzményekkel és a párhuzamosan jelenségekkel kapcsolatban elsőként érdemes megemlíteni, hogy a Körösök romániai vízgyűjtőjében — hasonlóan a magyar területéhez — lokálisan szintén nagy mennyiségű csapadék hullott. A legjelentősebb mennyiséget a Fekete-Körös vízgyűjtőjéről, Belényesről jelentették, ahol 51,4 milliméter hullott le vasárnap és hétfőn. Negyven milliméter fölötti csapadékmennyiség hullott még a Sebes-Körös vízgyűjtőjében Biharfüreden, és a Fehér-Körös vízgyűjtőjében Menyházán is.

Ugyanakkor a vízgyűjtő-terület nagy részén csak kis mennyiségű csapadékot mértek, sőt voltak csapadékmentes területek is. Biharfüredi állomáson ugyanakkor június eddig eltelt napjaiban már több mint 330 milliméter csapadék hullott, ami a teljes júniusra jellemző mennyiség csaknem háromszorosa — derül ki a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság lapunkhoz eljuttatott közleményéből.

Folyóinkon, illetve azok mellékvízfolyásain a lehullott csapadék hatására ismételten kisebb árhullámok alakultak ki. A főfolyók közül leginkább a Fekete-Körös középső szakaszán vannak áradások, itt Tenke állomáson 66 centiméteres áradást jelentettek hétfő reggelre. A kialakult vízszintek a főfolyókon sehol sem érik el az elsőfokú árvízvédelmi készültség szintjét.

Magyar területen a folyók apadása jellemző a teljes szakaszon. Mivel a levonuló vízhozamok még magasabbak, mint a duzzasztások megkezdéséhez előírt értékek, ezért duzzasztás még egyik duzzasztóműnél sincs. Tekintettel az újonnan kialakuló árhullámokra, valamint az előre jelzett csapadékokra, keddig a duzzasztások megkezdéséhez szükséges hidrológiai helyzet még várhatóan nem áll elő.


A folyókon levonuló ismétlődő árhullámok következtében a Körösök vize zavaros, oxigénben hiányos. Az elszíneződött vizek ellenére, vízszennyezésről a KÖVIZIG szakembereinek nincs tudomása.
A csatornák elsődlegesen belvizet szállítanak, ezért a szokásos vízfrissítésekre korlátozott mértékben van lehetőség. Az elmúlt napok kánikulai időjárásának következtében a vizek hőmérséklete is nagymértékben megemelkedett, és az állott, oxigénhiányos csatornákban helyenként halpipálás, halpusztulás tapasztalható.

Az igazgatóság a lehetőségekhez mérten próbálja a vízfolyások frissítővízzel való ellátását megoldani, azonban ez több helyen jelenleg nem lehetséges. Így például a Fehér-Körösön tapasztalható apadás ellenére a folyó vize még nem tisztult le, de már megkezdték a gyulai tápzsilipen keresztül az Élővíz-csatorna vízpótlását, amely azonban látványos javulást nem eredményez, egyrészt a vízi növényzet túlburjánzása, másrészt a víz oxigénhiánya következtében.

A folyók romániai felső szakaszán, főleg a Fekete-Körös esetében, kisebb visszaáradások is tapasztalhatóak, emiatt a magyarországi apadás ellenére sem várható olyan vízhozam-csökkenés, mely a duzzasztóművek gyors üzembeállítását lehetővé tenné.

Amennyiben a folyók magyarországi szakaszán az apadás jelentősebb mértékben bekövetkezik, úgy folyamatosan tervezik a duzzasztóművek újbóli üzembeállítását, erre várhatóan először a Békési duzzasztónál nyílik lehetőség. A következő napokban a csatornák esetében gyors vízminőség-javulás nem várható.

Nemes Attila, a Körös-vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége (KHESZ) ügyvezetője lapunknak megerősítette, a lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt a megye különböző részein, szinte mindenhol a csatornák belvízzel terheltek. A belvízben lévő vélhetően bomló szerves anyag hatására sok helyen oxigénhiány következett be. A halak pipálása természetes jelenség, ami a vízben oldott oxigén számukra már nem elegendő mennyisége miatt következik be. — A problémát tovább fokozza, hogy a hőség hatására a csatornák vizek hőmérséklete 28 fok feletti — tette hozzá.

A szakember kiemelte, folyamatosan figyelik a víz minőségét és a vízben oldott oxigénszintet. A hétfői mérések alapján az oldott oxigén éppen minimálisan vagy egyáltalán nem elegendő a halak számára, az élettani minimum alatt van. Javulás véleményük szerint sem várható, sajnos tehetetlenek ebben a kérdésben.


Háromszoros mennyiségű csapadék hullott
A lokálisan hullott csapadékok hatására a vizek gyors összegyülekezése indult meg, és mivel a folyókon is egyidejűleg árhullám vonul le, ezért a belvizek főcsatornákba illetve a folyókba történő beemelése csak szivattyúzással oldható meg. Jelenleg a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság kilenc belvízvédelmi szakaszán van készültség érvényben.  Öt szakaszon elsőfokú, négy szakaszon másodfokú a készültség, így a 12.02. Szeghalmi, a 12.05. Kettős-Körös jobb parti, a 12.06. Hosszúfoki és a 12.08. sz. Élővíz-csatornai belvízvédelmi szakaszokon Az elmúlt 24 órában összesen 53 szivattyútelep üzemelt igazgatóságunk területén, melyből 10 folyamatosan — éjjel-nappal — működött A szivattyútelepekkel naponta átlagosan mintegy 2 millió köbméter vizet emelnek be a főcsatornákból a folyókba. A periódus kezdete óta összesen 11  millió 65 ezer köbméter vizet emeltek át a folyóinkba.  Az elmúlt napon 129-en vettek részt a belvízvédekezésben.

Vasárnap és hétfőn helyenként — nagyon kis területekre koncentrálódva — nagyon jelentős csapadék hullott. 90 milliméter meghaladó csapadékot mértek hétfő reggelre virradóan Gyula és Gyomaendrőd térségében, ugyanakkor sok helyen 10 milliméter alatt maradt a lehullott csapadék mennyisége.

A vasárnap lehullott csapadék tovább növelte a júniusi csapadékösszeget. A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területének déli részén, az országhatár mentén, valamint Gyoma térségében a júniusban eddig lehullott csapadék mennyisége már meghaladja a 200 milliméter, ami a teljes júniusra jellemző érték több mint háromszorosa. A szélsőséges csapadékeloszlásra jellemző, hogy ugyanezen idő alatt Csorvás térségében eddig még „csak” 61 milliméter csapadékot regisztrálhattunk, ami megegyezik az átlagos júniusra jellemző mennyiséggel.

Legolvasottabb

1
Szemétdíjak: jönnek a csekkek, nem lesznek magas összegek
2
Autók karamboloztak, törtek Békésnél, sérültek
3
Egy ember életét vesztette az éjszakai eleki tűzben
4
Fának csapódott és meghalt egy autós Orosházán
5
Tragédia Szanazugban: megfulladt egy férfi
gondoskodás
Kutyus cucliztatja a bárányt
Bundesliga / 28 perce
Jól vizsgázott a videobíró Münchenben
Sikeresen mutatkozott be a videobíró a német labdarúgó Bundesligában a 2017/2018-as idény pénteki nyitómeccsén a címvédő Bayern München és a Bayer Leverkusen között.
Gyász
GYÁSZHÍR A búcsúzás fájdalmával, de az örök élet reménységében tudatjuk, hogy Gulyás Mária a Vásárhelyi Pál Műszaki Szakközépiskola nyugalmazott földmérő mérnök-tanára békéscsabai, volt mezőberényi lakos 2017. augusztus 10-én, 77 éves korában visszaadta lelkét Teremtőjének. Utolsó útjára 2017. augusztus 23-án 13 órakor kísérjük a mezőberényi német evangélikus temetőben. A gyászoló család
Kondoroson Ma ünneplik 50. házassági évfordulójukat Varga János és Petrovszki Mária ez alkalomból szeretettel köszönti őket a család.
"Ha emlegettek, köztetek leszek, De fáj, ha látom könnyetek. Ha rám gondoltok, mosolyogjatok, Mert én már Istennél vagyok." GYÁSZHÍR Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy Krizsán Mátyásné szül. Lovas Magdolna Katalin békéscsabai lakos 2017. augusztus 16-án elhunyt. Búcsúztatása 2017. augusztus 24-én 15 órakor lesz a békéscsabai Ligeti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Bácsfalvi Jánosné szül. Szűcs Judit békéscsabai lakos 79 éves korában hosszan tartó, súlyos betegség következtében elhunyt. Hamvait 2017. augusztus 23-án 11 órakor helyezzük örök nyugalomra a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Úgy mentél el, ahogy éltél, Csendben és szerényen, Drága lelked nyugodjon békében." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Dr. Biri István volt megyei főjegyző újkígyósi lakos hosszan tartó betegség után, 2017. augusztus 16-án elhunyt. Drága halottunkat 2017. augusztus 23-án 9 órakor kísérjük utolsó útjára az újkígyósi Szt. Antal temetőben. A Békés Megyei Önkormányzat saját halottjának tekinti. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Soha el nem múló fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Lehoczki Lajos (volt István malom gépkocsivezetője) békéscsabai lakos 79 éves korában csendesen megpihent. Temetése 2017. augusztus 21-én 11 órakor lesz a békéscsabai Tabáni temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
koncert / 2 órája
Robbie Williams jövő szerdán a Groupama Arénában
hagyományokban gazdag / 3 órája
Száztíz program a II. Bőköz Fesztiválon
Portré / 4 órája
450 éve született az újságírók védőszentje, Szalézi Szent Ferenc
távirányító / 7 órája
Szombati sportközvetítések
Labdarúgó NB I / 16 órája
Megszerezte első győzelmét a Debrecen
világítás-bonyodalom / 18 órája
Fizetnie kell Brad Pittnek és Angelina Jolie-nak