-4°

Füzikék vonulását kutatja Szibériában

Bozó László, a Dél-békési Természetvédelmi és Madártani Egyesület alelnöke a Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjat vehette át az Emberi Erőforrások Minisztériumában. A biológusnak a doktori tanulmányaihoz kapcsolódóan sikerült megnyernie egy igen jelentős támogatást, ennek segítségével 2017 májusában ismét Oroszországba, az Amúr folyó mellett található madárvonulást kutató állomásra utazhat.

Bozó László 2016 tavaszán Dániában járt gyűrűzni, a Balti-tenger mellett, most pedig újabb egyhónapos nagy munkára vállalkozik Oroszország egyik kutatóállomásán.

— Ott folytatom majd a füzikék és nádiposzáta-fajok vonulásának a tanulmányozását egy német kutatócsoport tagjaként. Vannak már tapasztalataim, hiszen 2014-ben jártam arra. Én a Szibériában fészkelő hét fajjal foglalkozom. Kevés hely alkalmas a megfigyelésre. Ahova most készülünk, az tudományos és emberi szempontból is alkalmas az érdemi munka elvégzésére — avatott be élete újabb jelentős állomásának a részleteibe a fiatalember, aki Dél-Békésben két és fél hónapos őszi madárgyűrűző programot indított el. Erről is mesélt.

— A kevermesi projektben heti két teljes napot gyűrűztünk október végéig, 1011 madár akadt a hálóinkba. Tekintettel a gyűrűzéssel töltött napok és a hálók számára, ez igen jónak mondható. Augusztusban még főként a nádasban élő madárfajokkal (foltos nádi poszáta, énekes nádi poszáta) találkoztunk. Legnagyobb számban azonban kerti geze és fitiszfüzike akadt a hálónkba. Szeptemberben átalakult a madárvilág képe, a hónap elején négy különböző poszátafaj és a füzikék domináltak. Majd megjelentek a vörösbegyek és a kék cinegék. Több érdekes és látványos fajt is sikerült megfogni: három kerti rozsdafarkút, nyaktekercset, tüzes fejű királykát vagy éppen berki tücsökmadarat. Az október végi zárást követően elkészítettünk egy 35 oldalas, fényképes összefoglalót, ami hozzájárul ahhoz, hogy idén újabb gyűrűzők is felkeressék dél-békési állomásunkat. Célunk egy hosszú távú program fenntartása. Csak így lehet a madárállományokat eredményesen nyomon követni. A munkát jelenleg négyen végezzük. Két gyulai fiatal például Kevermesen készült fel a gyűrűző vizsgára.

Kevermes neve egyébként a természet- és madárbarátok körében jól ismert. A település adott otthont a legutóbbi nemzetközi madármegfigyelő napoknak is. Az érdeklődők madárgyűrűzési bemutatón és madármegfigyelő túrán vehettek részt. Akkor összesen 13 különböző madárfajt gyűrűztek meg (tüzes fejű királykát, kék cinegét, ökörszemet, vörösbegyet, foltos nádi poszátát), a túrán pedig 47 madárfaj került szemük elé a kiváló időjárási körülményeknek is köszönhetően.

Bozó László elkötelezett természetvédő, aki hazai és nemzetközi fórumokon tart előadásokat. Az adventi időszakban is munkájának élt. Egyik angol nyelven megjelent cikkéből – a füzikék vonulásáról –, tartott előadást a németországi konferencián, Potsdamban. Hazatérve pedig, az év utolsó napján gyűrűző bemutatóra várta az érdeklődőket a kevermesi tavaknál. Fogtak ökörszemet, sárgafejű királykát és zöldikét.

Tudományos cikk
A Kevermes határában lévő madárgyűrűző állomáson 35 különböző madárfaj került hálóba a heteken át tartó projekt során. Bozó László és a gyulai Tar Levente természetvédelmi szakember már írja az első tudományos cikket a témából, hiszen új és a jövőben hasznosítható ötletet, információt sikerült összegyűjteniük.

— A hely, ahol dolgoztunk, valójában egy fasor szomszédságában van. A fasorok és a vízelvezető csatornák természetvédelmi jelentőségéről készítjük az anyagot. Rávilágítunk, milyen fontosak ezek az élőhelyek.

Legolvasottabb

1
Baleset a Gyulai úton
2
Százezer forintot hagyott valaki egy bankautomatában
3
Milyen izgalmas képpel dobná fel az esküvői albumát?
4
A mentősofőr részvétét fejezte ki, de nem érzi magát hibásnak
5
Ők a Fidesz-KDNP Békés megyei egyéni jelöltjei
magyar értékek
Átadták a Hungarikum-díjakat
terjeszkedés / 1 órája
Egy cseh cég és a Szentkirályi alapítója veszi meg a magyarországi PepsiCo-t
A felvásárlással a KMV csoport és Balogh Levente közös vállalata lesz a magyar ásványvíz- és alkoholmentes üdítőital-piac legnagyobb szereplője.
Gyász
GYÁSZHÍR Szeretnénk veszteségünket megosztani azokkal a családtagokkal és barátokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesapánk, nagyapánk, nagybátyánk, Borbély István Pista bácsi aki szakmája szerint villanyszerelő volt, de már nyugdíjas éveiben járt, és fiatalabb korában Békéscsabán a Kemény utcában, később több, mint 30 évig Gyulán, az utóbbi két évben ismét Békéscsabán élt, életének 81. évében 2018. január 3-án egy gyors lefolyású betegség következtében váratlanul elhunyt. Temetése szűk családi körben zajlott 2018. január 19-én. Hálásan köszönjük mindenkinek, aki életében Pista bácsi segítségére volt és jó szívvel gondol vissza rá. Köszönjük együttérzésüket is. A gyászoló család
"Nem hal meg az, akinek emléke Örökké szívünkben él." MEGEMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezünk Tóth János halálának 5. évfordulóján. Felesége, gyermekei, unokái
Gyászhír Soha el nem múló fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy Kormányos Ferencné született Szabó Terézia, életének 88. évében elhunyt. Végső búcsúztatására 2018. január 24-én 14 órakor kerül sor a Csanádapácai Katolikus temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, sírjára virágot elhelyeznek, fájdalmunkat jelenlétükkel enyhíteni igyekeznek. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Soha el nem múló fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szilágyi Lajos Doboz, Nagy u. 25/A szám alatti lakos türelemmel viselt hosszú betegség után 2018. január 17-én elhunyt. Drága halottunkat 2018. január 23-án 14 órakor kísérjük utolsó útjára a dobozi református temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
,,Múlik az idő, de a fájdalom nem csitul, szemünkből a könny naponta kicsordul. Örök az arcod és nem száll el a szavad, minden mosolyod lelkünkben marad." MEGEMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezünk Fábián Sándorné szül. Toldi Ilona (volt óvodavezető) halálának 6. évfordulóján. Szerető családja.
"Láttuk szenvedésed, láttuk könnyező szemed, mindig fájni fog, hogy nem tudtunk segíteni neked. A te szíved pihen, míg a miénk vérzik, mert a fájdalmat csak a földiek érzik." KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik 2018. január 13-án szeretett feleségem, Deák Károlyné szül. Kiss Róza Magdolna Sarkadkeresztúr, Vörösmarty u. 48. szám alatti lakost utolsó útjára elkísérték, fájdalmunkban osztoztak. A gyászoló család
"Megállt egy szív, mely élni vágyott, pihen a kéz, mely dolgozni imádott. Nélküled szomorú, üres a házunk, most sem hisszük el, hogy hiába várunk. Te, aki annyi szeretetet adtál, te, aki soha sem kértél, csak adtál. Te soha sem leszel halott, szívünkben örökké élni fogsz." MEGEMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezünk fiunkra, Oroszi Csaba halálának 1. évfordulóján. Anya, apa, kislányod és az egész család.
,,Nem vársz már minket ragyogó szemekkel, nem örülsz már nekünk szerető szíveddel, de egy könnycsepp szemünkben Érted él, egy gyertya az asztalon Érted ég, s bennünk él egy arc, egy végtelen szeretet, amit tőlünk soha senki el nem vehet. Telhetnek hónapok, múlhatnak évek, szívből szeretünk, s nem feledünk Téged." Megemlékezés Emenet György halálának 2. évfordulóján. Édesanyád, nővéred, keresztlányod Andi és férje Pisti és a kis Lilike, fiad Gyuri.
,,Keressük, de nincs már sehol, mégis itt van mindig valahol. Talán a napsugárban ... vagy egy csillag fenn az égen, mi most is várjuk, mint valamikor régen." Megemlékezés Emenet György halálának 30. évfordulóján. Feleséged, leányod, unokád Andi és férje Pisti, dédunokád Lilike.
,,Nehéz e kő, de nehezebb a bánat, mely szívére borult az egész családnak." MEGEMLÉKEZÉS Góz Sándor halálának 15. évfordulóján. Feleséged, leányod Andi, férje Pisti, unokád Lilike, EMENET MAMA.
"Arcod örök marad, nem száll el a szavad. Minden mosolyod a szívünkben marad." MEGEMLÉKEZÉS Soha el nem múló fájdalommal emlékezünk Frankó Pál halálának 3. évfordulóján. Szerető családja
"Szívedben nem volt más, Csak jóság és szeretet, Munka és küzdelem volt egész életed!" MEGEMLÉKEZÉS Emenet György halálának 2. évfordulója alkalmából Fia
"Hirtelen mentél el, köszöni sem tudtál, örökre lecsuktad csillag szemed vigyázunk az álmodra… Te csak aludjál! Kedves szerettünk Isten Veled!" GYÁSZHÍR Szabó Lajos vendéglős, dobozi lakos 2017. december 29-én tragikus balesetben elhunyt, 73 évet élt. Szeretett halottunk temetése 2018. január 22-én 11:00 órakor lesz a dobozi temetőben. A gyászoló család
"Keressük, de nincs már sehol, mégis itt van mindig valahol. Talán a napsugárban...vagy egy csillag fenn az égen, mi most is várjuk, mint valamikor régen." MEGEMLÉKEZÉS Soha el nem múló fájdalommal emlékezünk id. Seben Pál (Csiriga) halálának 1. évfordulóján. A gyászoló családja
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Vidovenyecz György mezőmegyeri lakos a Barnevál nyugdíjasa életének 89. évében elhunyt. Temetése 2018. január 19-én 13 órakor lesz a mezőmegyeri evangélikus temetőben. A gyászoló család
"Láttuk szenvedésed, láttuk könnyező szemed, mindig fájni fog, hogy nem tudtunk segíteni neked. A te szíved pihen, míg a miénk vérzik, mert a fájdalmat csak a földiek érzik. Utolsó órában szótlanul néztél ránk, te sejtetted, mi pedig tudtuk, hogy ez már a búcsúzás." MEGEMLÉKEZÉS Soha el nem múló fájdalommal emlékeznek Makszin Mátyás halálának 1. évfordulóján szerettei.
MEGEMLÉKEZÉS Kiss Vencel volt sarkadkeresztúri lakos halálának 10. évfordulóján fájó szívvel emlékezik szerető családja.
KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS Ezúton mondunk köszönetet a békéscsabai református gyülekezetnek, Dr. Árus Tibor Főorvos Úrnak, a Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórházának, kollégáknak, rokonoknak, ismerősöknek, szomszédoknak, akik utolsó útjára elkísérték Anyukámat, Pepó Jánosnét szül. Kollár Júliát és fájdalmunkban osztoztak. Köszönöm szépen. Lánya Évike és családja.
"Az édesanyák nem halnak meg, Csak fáradt szívük pihenni tér." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy özv. Opauszki Jánosné szül. Sipos Dorottya Békéscsaba, volt Padrach utcai lakos 2018. január 10-én, 89 éves korában csendesen megpihent. Temetése 2018. január 16-án 15 órakor lesz a békéscsabai Berényi úti evangélikus temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Dr. Hursán Györgyné szül. Ary Klára a Róza Ferenc Gimnázium aranydiplomás tanára békéscsabai lakos hosszan tartó, súlyos betegségben, életének 79. évében elhunyt. Temetése 2018. január 17-én 13 órakor lesz a békéscsabai Felsővégi (Berényi úti) temetőben. A gyászoló család
csapda / 2 órája
Pofátlanul sokat fizettek éhes turisták egy velencei vacsoráért
fertőzés / 3 órája
Akár levegő útján is terjedhet az influenza?
recept / 3 órája
Így készül a házi vaníliapuding
átalakítják a rendszert / 4 órája
Tízmilliárdos bölcsődefejlesztés jön idén
fesztivál / 5 órája
Végre itt vannak az első Sziget-nevek
filmművészet / 5 órája
Ismét megnyílt a híres Fellini-mozi