Füzikék vonulását kutatja Szibériában

Bozó László, a Dél-békési Természetvédelmi és Madártani Egyesület alelnöke a Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjat vehette át az Emberi Erőforrások Minisztériumában. A biológusnak a doktori tanulmányaihoz kapcsolódóan sikerült megnyernie egy igen jelentős támogatást, ennek segítségével 2017 májusában ismét Oroszországba, az Amúr folyó mellett található madárvonulást kutató állomásra utazhat.

Bozó László 2016 tavaszán Dániában járt gyűrűzni, a Balti-tenger mellett, most pedig újabb egyhónapos nagy munkára vállalkozik Oroszország egyik kutatóállomásán.

— Ott folytatom majd a füzikék és nádiposzáta-fajok vonulásának a tanulmányozását egy német kutatócsoport tagjaként. Vannak már tapasztalataim, hiszen 2014-ben jártam arra. Én a Szibériában fészkelő hét fajjal foglalkozom. Kevés hely alkalmas a megfigyelésre. Ahova most készülünk, az tudományos és emberi szempontból is alkalmas az érdemi munka elvégzésére — avatott be élete újabb jelentős állomásának a részleteibe a fiatalember, aki Dél-Békésben két és fél hónapos őszi madárgyűrűző programot indított el. Erről is mesélt.

— A kevermesi projektben heti két teljes napot gyűrűztünk október végéig, 1011 madár akadt a hálóinkba. Tekintettel a gyűrűzéssel töltött napok és a hálók számára, ez igen jónak mondható. Augusztusban még főként a nádasban élő madárfajokkal (foltos nádi poszáta, énekes nádi poszáta) találkoztunk. Legnagyobb számban azonban kerti geze és fitiszfüzike akadt a hálónkba. Szeptemberben átalakult a madárvilág képe, a hónap elején négy különböző poszátafaj és a füzikék domináltak. Majd megjelentek a vörösbegyek és a kék cinegék. Több érdekes és látványos fajt is sikerült megfogni: három kerti rozsdafarkút, nyaktekercset, tüzes fejű királykát vagy éppen berki tücsökmadarat. Az október végi zárást követően elkészítettünk egy 35 oldalas, fényképes összefoglalót, ami hozzájárul ahhoz, hogy idén újabb gyűrűzők is felkeressék dél-békési állomásunkat. Célunk egy hosszú távú program fenntartása. Csak így lehet a madárállományokat eredményesen nyomon követni. A munkát jelenleg négyen végezzük. Két gyulai fiatal például Kevermesen készült fel a gyűrűző vizsgára.

Kevermes neve egyébként a természet- és madárbarátok körében jól ismert. A település adott otthont a legutóbbi nemzetközi madármegfigyelő napoknak is. Az érdeklődők madárgyűrűzési bemutatón és madármegfigyelő túrán vehettek részt. Akkor összesen 13 különböző madárfajt gyűrűztek meg (tüzes fejű királykát, kék cinegét, ökörszemet, vörösbegyet, foltos nádi poszátát), a túrán pedig 47 madárfaj került szemük elé a kiváló időjárási körülményeknek is köszönhetően.

Bozó László elkötelezett természetvédő, aki hazai és nemzetközi fórumokon tart előadásokat. Az adventi időszakban is munkájának élt. Egyik angol nyelven megjelent cikkéből – a füzikék vonulásáról –, tartott előadást a németországi konferencián, Potsdamban. Hazatérve pedig, az év utolsó napján gyűrűző bemutatóra várta az érdeklődőket a kevermesi tavaknál. Fogtak ökörszemet, sárgafejű királykát és zöldikét.

Tudományos cikk
A Kevermes határában lévő madárgyűrűző állomáson 35 különböző madárfaj került hálóba a heteken át tartó projekt során. Bozó László és a gyulai Tar Levente természetvédelmi szakember már írja az első tudományos cikket a témából, hiszen új és a jövőben hasznosítható ötletet, információt sikerült összegyűjteniük.

— A hely, ahol dolgoztunk, valójában egy fasor szomszédságában van. A fasorok és a vízelvezető csatornák természetvédelmi jelentőségéről készítjük az anyagot. Rávilágítunk, milyen fontosak ezek az élőhelyek.

Kommentek

Legolvasottabb

1
Elakadt egy sört szállító teherautó a 47-esen, lezárták a főutat
2
Mezőkovácsházi mentős mentette meg a nőket, akikbe villám csapott a Körösnél
3
És akkor Gyomaendrődöt elmosta az eső
4
Olajtartályok gyulladtak ki Ecsegfalván, kilenc város tűzoltói oltották a lángokat
5
Autók törtek Békésnél, szalagkorlátnak vágódott az egyik
sérüléshullám
Doll nem tudja, mitévő legyen
a gép forog / 13 perce
Cseh Laci nem áll le
A 2020-as hazai rendezésű Európa-bajnokságon még mindenképpen szeretne úszni Cseh László, aki szerdán szerzett ezüstérmet a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságon.
Gyász
Mély fájdalommal, de Isten akaratában megnyugodva Párducz Béla férj, gyermekei: László és Oszkár, unokái: László és Levente, menye: Andrea tudatja, hogy Párducz (Dobrotka) Piroska (Ada, 1929.december 11. - Gyula, 2017.július 13.) életének 88. évében tiszta szent lélekkel visszaadta lelkét Teremtőjének. Szeretett halottunktól 2017. július 27-én 19 órakor veszünk végső búcsút, kísérjük utolsó útjára az Adai római katolikus temetőben. 2017. július 27. - 7.30 Csíksomlyói kegytemplom és kolostor - Lelki üdvéért szentmise 2017. július 28. - 8.00 Szentháromság katolikus templom, Ada - Temetési szentmise 2017. augusztus 3. - 16.00 Nádi Nagyboldogasszony Plébániatemplom, Gyula - Lelki üdvéért szentmise Szerető családja
"Elmentél, pedig fontos voltál, értünk küzdöttél, értünk dolgoztál. Te a jóságodat mindig két kézzel szórtad, önzetlenül adtál rossznak, s jónak. De mindig egy célod volt, a családért élni, ezt a halál tudta csak széttépni. Segítő szavad most hiányzik csak igazán, kérünk, továbbra is figyelj és vigyázz ránk." MEGEMLÉKEZÉS Krajcsó János halálának 2. évfordulóján szeretettel emlékezik családja.
Egyedülálló tárlat / 1 órája
Dalí-kiállítás nyílik Szegeden
temetés / 2 órája
Végső búcsút vettek Schubert Évától
a magyar-görög elé / 2 órája
Kőkemény meccset várnak a srácok
felfedezés / 3 órája
85 éve feltárt dinó újabb csontjaira bukkantak
nem adja fel / 5 órája
Gyurta: Most is vissza tudok térni
Salakmotor / 5 órája
Szombaton felbőgnek a motorok Gyulán