Élethosszon át űzi hivatását a 80 éves Gécs Béla

Ajándékkal érkezik beszélgetésünkre Gécs Béla, a megyeszékhely ikonikus alakja. A világ legkisebb újságját nyújtja át nekem, amely 17X25 milliméter, és ő készítette a nyomdászat feltalálásának 575 éves jubileumára. Pedig neki járna meglepetés, hiszen a napokban töltötte be születésének 80. évfordulóját a nyomdász, kéziszedő, tervezőgrafikus, tipográfus, nyugdíjas helytörténeti kutató.

– Hogyan ünnepeltek ezen a nagyon szép, kerek évfor­dulón?
– Volt egy vacsora szűk családi körben. Az ember ekkor már nemigen szeret ünnepelni, még talán a névnapot csak-csak. A megért kor szerencse kérdése. Voltak többen is hosszú életűek a családban. Nagymamám szerint volt egy felmenőnk, aki 106 évet élt meg, a levéltári iratokban pedig két, Gécs névre hallgató személyt is találtam, akik az 1700-as években 96, illetve 98 évig éltek.

– A Wikipedia szerint Budapesten látta meg a napvilágot 1937. április 18-án. Hogyan vezetett az útja Békéscsabára?
– Csupán annyi történt, hogy az édesanyám épp’ akkor Pesten dolgozott, és ezért ott születtem meg, de óvodába is már Csabán jártam.

A beszélgetés ezen pontján érezhetővé vált, hogy Béla bácsi nem éli nyilvánosság előtt a magánéletét, hiszen gyorsan a munkásságára terelte a szót.

– Szóval ez a kis újság a hatodik a sorban, amely 2015-ben készült. A nyolcoldalas, Gutenberg című minilap a békéscsabai Kner Nyomdában, korábbi munkahelyemen készült. Bár kezdésemkor még Békési Nyomdának hívták, amely a Tevan Nyomda utódja volt – mondta.

– Hogyan találkozott a nyomdászattal, ki vezette erre az élethosszon át űzött szakmára?
– Szerencsés véletlennek köszönhetem. A régi vízügyipariba jártam, de nem szerettem, és két év után otthagytam az iskolát. Egy este moziból mentem haza. Épp a nyomdánál jártam, amikor egy ismerős nézett ki az ablakon, és megkérdezte mit csinálok. Amikor megtudta sorsomat, mondta, hogy szedőtanuló-felvétel van náluk. Másnap bementem a nyomdába, négy évig kéziszedő voltam, majd termelésirányító diszpécser. Nyolc év után átkértem magam a grafikai műhelybe, mert nagyon érdekelt a tipográfia, és autodidakta módon képeztem is magam. Aztán egészen a tervezőasztalig jutottam el, ahol már olyan munkához jutottam, amiről nem is álmodtam.

– Mely dolgokra a legbüszkébb az elértek közül?
– A Külügyminisztérium munkatársai kérték fel a kollégákat, hogy készítsenek különlegesebb képeslapokat, ültetőkártyákat. Én pont akkor szabadságon voltam. Az idősebbek nem vállalták a munkát, de beajánlottak engem. Én persze vállaltam, de azzal a feltétellel, hogy minden szükséges eszközt biztosítanak a munkához. Büszke vagyok arra, hogy ami a kezem közül kikerült, az nagyon tetszett Indira Ghandinak, az idősebb George Bushnak és az angol királynőnek is. A protokollosok elmesélték, hogy az Erzsébetnek készült, hatszor hajtogatott leporellónak nagyobb sikere volt, mint a 8 ezer kalóriás menünek a bugaci pikniken. Büszke vagyok a miniújságokra. Az első elkészítéséhez 33 évet kellett várnom, amíg végre alkalom adódott az 1989-es Tevan-centenárium kapcsán.

– És persze a szervező-, közösségépítő munkákból is kivette a részét…
– Elgondolkodtam, hogy a tipográfusoknak miért nincs egy nyilvános fórumuk. Megszerveztem az elindítását, s Haiman György, Kner unokája lett a mindenkori egyesülés vezetője. Az első kiállítást és versenyt a Nyomdászat dicsérete címmel rendeztük meg. Összesen öt kiállítást csináltunk, azután József Attila születésének 100. évfordulóján már nem volt forrásunk a megvalósításhoz.

– Viszonylag fiatalon, 56 évesen ment nyugdíjba. Ennek ellenére ma is aktív tipográfus, könyvet ad ki, kiállítást rendez.
– A Kner Nyomdát 1993-ban privatizálták, és mennem kellett nekem is. Szerencsém volt, mert felajánlották az előnyugdíjat. Utána egyéb más lapoknak dolgoztam, amelyet a mai napig folytatok.

Az ünnepeltnek már a jövő évi tennivalókon jár az esze

Gécs Bélának a közeljövőre nézve három javaslata is van Békéscsaba újratelepülésének 300. évfordulójára, mivel a jubileum 2018-ban esedékes: helyezzünk el dísztáblát a városházán a hajdan volt békéscsabai bírókról, jó lenne az 1945-ben eltávolított címert visszaállítani a levéltári kutatások alapján, és az egykori Kastélyvár létezésének emlékét őrizvén legalább egy táblát állíttassunk.

Lapunk kérdésére a tipográfus elmondta: annyira a munkája a hobbija, hogy kitölti a napot. – Persze, mivel családi házban lakunk, dolgozgatom a kiskertben, szeretem a történelmi és művészeti témájú olvasmányokat. Este már nem dolgozom, megnézem a híradókat, a természetfilmeket, de a bugyuta vetélkedőket és celebműsorokat nem kedvelem. Amikor a feleségem azokat akarja nézni, átvonulok a kisszobába. Mindennap kétszer félórát megsétáltatom a 13 éves kutyánkat. Tehát jól eltelnek a napok, és szerencsére a betegségek is elkerültek – fogalmazott.

Kommentek

Legolvasottabb

1
Elakadt egy sört szállító teherautó a 47-esen, lezárták a főutat
2
Mezőkovácsházi mentős mentette meg a nőket, akikbe villám csapott a Körösnél
3
És akkor Gyomaendrődöt elmosta az eső
4
Olajtartályok gyulladtak ki Ecsegfalván, kilenc város tűzoltói oltották a lángokat
5
Autók törtek Békésnél, szalagkorlátnak vágódott az egyik
vizes vb – úszás
Egy érem jutott a magyar úszóknak szerdán
Álomország / 16 perce
Új sorozatot készít a Simpson család alkotója
Matt Groening az új, középkori fantáziavilágban játszódó animációs sorozatot a Netflix online műsorszolgáltatónak készíti.
Gyász
"Olyan csend van nélküled, Hogy szinte hallani, Amit utoljára akartál mondani." MEGEMLÉKEZÉS Cselényi Csaba békéscsabai lakos halálának 15. évfordulóján. Szeretettel emlékezik édesanyád, ő rokonai és legjobb barátaid.
"Szívedben nem volt más, csak jóság és szeretet, Szorgalom és munka volt az egész életed. Mióta elmentél, a szívünk csupa bánat, Te voltál a lelke az egész családnak." MEGEMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezünk Bencsik György halálának 2. évfordulóján. Szerető felesége, családja és a rokonság
"Nem hal meg az, akinek emléke Örökké szívünkben él." GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Arató László József békéscsabai lakos 2017. július 21-én, 72 éves korában elhunyt. Temetése 2017. július 28-án 10 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Az édesanyák nem halnak meg, Csak fáradt szívük pihenni tér." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy özv. Fodré Lajosné szül. Sallai Katalin Margit (Margó) a 3. sz. gyógyszertár volt dolgozója békéscsabai lakos életének 91. évében csendesen megpihent. Temetése 2017. július 28-án 12 órakor lesz a békéscsabai Ligeti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
Mély fájdalommal, de Isten akaratában megnyugodva Párducz Béla férj, gyermekei: László és Oszkár, unokái: László és Levente, menye: Andrea tudatja, hogy Párducz (Dobrotka) Piroska (Ada, 1929.december 11. - Gyula, 2017.július 13.) életének 88. évében tiszta szent lélekkel visszaadta lelkét Teremtőjének. Szeretett halottunktól 2017. július 27-én 19 órakor veszünk végső búcsút, kísérjük utolsó útjára az Adai római katolikus temetőben. 2017. július 27. - 7.30 Csíksomlyói kegytemplom és kolostor - Lelki üdvéért szentmise 2017. július 28. - 8.00 Szentháromság katolikus templom, Ada - Temetési szentmise 2017. augusztus 3. - 16.00 Nádi Nagyboldogasszony Plébániatemplom, Gyula - Lelki üdvéért szentmise Szerető családja
Kasszasiker / 3 órája
Megvan, hogy mikor támad újra Wonder Woman!
özönvíz / 3 órája
Árvíz sújt több németországi települést, egy ember eltűnt
kellő önbizalom / 4 órája
Märcz Tamás: Úgy kell menni, mint az oroszok ellen
pazar végjáték / 4 órája
Legyőzte a görögöket a női pólócsapat
Csöbörből vödörbe / 5 órája
Így akadályozza meg a panda a nagytakarítást (videó)
vizes vb / 6 órája
A világbajnokság a rendőrök szemével