Csökkent a belvíz mértéke Békésben

A megyénkben kialakult aktuális árvíz- és belvízvédelmi helyzetről tájékoztatta lapunkat a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság.

Az elmúlt 24 órában a Körösök vízgyűjtője csapadékmentes volt, a hegyvidéki vízgyűjtőn Biharfüredről jelentettek 52 cm-es hóvastagságot, ami változatlan tegnaphoz képest.

A folyóink a romániai szakaszokon apadnak, a készültségi szintet sehol nem érik el. Magyar területen a Körösök – a Hármas-Körös alsó szakaszának kivételével – apadnak, készültségi szint fölötti vízállást sehol sem mértek a vízügyi szakemberek. A meteorológiai előrejelzések szerint a mai napon sem kell csapadékra számítani.

A mai nap folyamán a Hármas-Körösön a Tisza visszaduzzasztása miatt folytatódik a gyenge vízszintemelkedés, a többi vízfolyáson az apadó tendenciák érvényesülnek.A Körös-vidéki vízügyi igazgatóság 9 belvízvédelmi szakaszán van érvényben készültség. Első fokú a belvízvédelmi készültség a Réhelyi, a Gyomai, a Holt-Sebes- Körösi, a Hosszúfoki, a Mezőberényi és a Dögös-Kákafoki belvízvédelmi szakaszokon van.
Másodfokú a belvízvédelmi készültség a szeghalmi, a Kettős-Körös jobb parti és a Élővíz-csatornai belvízvédelmi szakaszokon van.

Az elmúlt 24 órában összesen 36 szivattyútelep üzemelt az igazgatóság területén, melyből 3 folyamatosan (éjjel-nappal) működött. Az elöntött terület nagysága 13595 ha (ebből vetés: 5085, szántó: 3565, rét-legelő: 3680, egyéb: 1265).

Az üzemelő esésnövelő szivattyútelepek az elmúlt napon összesen 338 ezer köbméter belvizet emeltek át a főcsatornákba, a torkolati szivattyútelepek pedig 1156 ezer köbmétert a főbefogadókba. 2017 február 2. óta összesen 10282 ezer köbméter vizet emeltek át a vízügyi szakemberek folyóinkba. A tegnapi napon az összes üzemelő kapacitás 34,53 köbméter/sec volt.

A készültséggel érintett területen 5 db üzemelő belvíztározóban összesen 2,29 millió köbméter belvizet tartanak vissza a vízügyi szakemberek.

Az elmúlt napon 120 fő vett részt a belvízvédekezésben. A szivattyúzások hatására tovább csökkent az elöntött terület nagysága, a belvizek összegyülekezése a fagyok miatt lelassult.

Legolvasottabb

1
Szemétdíjak: jönnek a csekkek, nem lesznek magas összegek
2
Autók karamboloztak, törtek Békésnél, sérültek
3
Egy ember életét vesztette az éjszakai eleki tűzben
4
Fának csapódott és meghalt egy autós Orosházán
5
Tragédia Szanazugban: megfulladt egy férfi
gondoskodás
Kutyus cucliztatja a bárányt
Bundesliga / 27 perce
Jól vizsgázott a videobíró Münchenben
Sikeresen mutatkozott be a videobíró a német labdarúgó Bundesligában a 2017/2018-as idény pénteki nyitómeccsén a címvédő Bayern München és a Bayer Leverkusen között.
Gyász
GYÁSZHÍR A búcsúzás fájdalmával, de az örök élet reménységében tudatjuk, hogy Gulyás Mária a Vásárhelyi Pál Műszaki Szakközépiskola nyugalmazott földmérő mérnök-tanára békéscsabai, volt mezőberényi lakos 2017. augusztus 10-én, 77 éves korában visszaadta lelkét Teremtőjének. Utolsó útjára 2017. augusztus 23-án 13 órakor kísérjük a mezőberényi német evangélikus temetőben. A gyászoló család
Kondoroson Ma ünneplik 50. házassági évfordulójukat Varga János és Petrovszki Mária ez alkalomból szeretettel köszönti őket a család.
"Ha emlegettek, köztetek leszek, De fáj, ha látom könnyetek. Ha rám gondoltok, mosolyogjatok, Mert én már Istennél vagyok." GYÁSZHÍR Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy Krizsán Mátyásné szül. Lovas Magdolna Katalin békéscsabai lakos 2017. augusztus 16-án elhunyt. Búcsúztatása 2017. augusztus 24-én 15 órakor lesz a békéscsabai Ligeti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Bácsfalvi Jánosné szül. Szűcs Judit békéscsabai lakos 79 éves korában hosszan tartó, súlyos betegség következtében elhunyt. Hamvait 2017. augusztus 23-án 11 órakor helyezzük örök nyugalomra a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Úgy mentél el, ahogy éltél, Csendben és szerényen, Drága lelked nyugodjon békében." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Dr. Biri István volt megyei főjegyző újkígyósi lakos hosszan tartó betegség után, 2017. augusztus 16-án elhunyt. Drága halottunkat 2017. augusztus 23-án 9 órakor kísérjük utolsó útjára az újkígyósi Szt. Antal temetőben. A Békés Megyei Önkormányzat saját halottjának tekinti. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Soha el nem múló fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Lehoczki Lajos (volt István malom gépkocsivezetője) békéscsabai lakos 79 éves korában csendesen megpihent. Temetése 2017. augusztus 21-én 11 órakor lesz a békéscsabai Tabáni temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
koncert / 2 órája
Robbie Williams jövő szerdán a Groupama Arénában
hagyományokban gazdag / 3 órája
Száztíz program a II. Bőköz Fesztiválon
Portré / 4 órája
450 éve született az újságírók védőszentje, Szalézi Szent Ferenc
távirányító / 7 órája
Szombati sportközvetítések
Labdarúgó NB I / 16 órája
Megszerezte első győzelmét a Debrecen
világítás-bonyodalom / 18 órája
Fizetnie kell Brad Pittnek és Angelina Jolie-nak