Csabai kisfiú a holokauszt legismertebb gyermekmártírja

A holokauszt gyermekáldozatait, konkrétan egy békéscsabai zsidó kisfiú tragikus sorsát kutatja Nagy Ákos. A jelenleg Izraelben élő újságíró lapunkat is megkereste, olvasóink segítségét kérve.

— Sokféle módon gyászolhatjuk a holokauszt hatmillió áldozatát, én azonban most egyetlen embernek szeretnék emléket állítani — beszélt lapunknak kezdeményezéséről Nagy Ákos.

— Néhány hónapja vérvételre vittem kisfiamat, Ábelt a helyi klinikára. Ahogy gyermekemmel a karomon vártam a sorunkra, egyszer csak egy falra helyezett fotóra lettem figyelmes. A váró itt is tele volt pasztell képekkel, meg gyógyszertári hirdetésekkel, de ez a kép más volt. Tájidegen.

Ábellel a hónom alatt közelebb léptem. Ekkor majdnem megállt bennem az ütő, talán még fel is kiáltottam. Egy, a fiamhoz hasonló, ártatlan kisfiú képe nézett vissza rám egy Yad Vashem-es emléklapról. A holokauszt áldozatainak emléket állító jeruzsálemi intézet adatlapján látható fiú egyike azon több mint egymillió gyereknek, akit a II. világháború alatt aljas módon füstbe küldtek, és egy azon kevesek közül, akinek legalább a nevét tudjuk, mert maradt, aki emlékeztessen rá. A kisfiút Neumann Gábornak hívják, Békéscsabán született és négyévesen — vélhetőleg szülővárosából — deportálták, valószínűleg Auschwitzba.

Nagy Ákos elmondta, később visszament a klinikára, mert nem hagyta nyugodni a dolog, és lefotózta a magyarul kitöltött adatlapot. Elmondta, ebből a száraz tényeken kívül nem sok minden olvasható ki, valójában semmit nem tudhatunk meg erről a szép mosolyú fiúcskáról.

— Biztosan ő is, mint minden gyermek, szerette a szüleit, szépen rajzolt, és talán már megtanulhatott biciklizni is. Átlagos volt? Nem, nem lehetett az, mert származása miatt először kirekesztették, majd rövid úton megölték. Bárcsak átlagos életet élhetett volna, de neki ez nem adatott meg.

Az Izraelben élő újságíró ekkor jutott arra az elhatározásra, kideríti, ki volt a gyermek, milyen életet élt, kik voltak a szülei és mi lett velük. Emellett arra is kíváncsi, milyen közegben élt, milyen volt a békéscsabai zsidó közösség az idő tájt.

— Nem tippeket szeretnék arra, hol olvashatok erről, kit kérdezhetnék meg. Köszönöm, újságíró vagyok, tudom, hogyan kell felgöngyölíteni egy történetet. Azt szeretném, hogy mindenki vegye a fáradtságot, és közösen ássuk bele magunkat a történelembe. Nem elég megrendülni! Időt, energiát és lelkierőt kell szentelni az ügynek, mert csak így foghatjuk fel igazán, hogy milyen veszteség ért bennünket, például Neumann Gábor elpusztításával.

Szomorú érdekesség, hogy a holokauszt gyerekmártírjainak egy békéscsabai kisfú a legismertebb arca a világban. Köszönhetően annak, hogy a Yad Vashem Intézet az áldozatok megjelenítésére Neumann Gábor portréját használja. Ennek nyomán a kisfiú arcmását és emléklapját a külföldi és a magyar sajtó több helyütt is szerepelteti illusztrációként. Arra viszont eddig senki sem vette a fáradtságot, hogy utánajárjon, ki is volt ő.

Az emléklap segíthet

A kollektív nyomozáshoz a kisfiú Yad Vashem Intézetben fellelhető emléklapja a kiindulási alap. Eszerint Neumann Gábor 1940. február 10-én Békéscsabán született, édesanyja Róna Margit, édesapja Neumann Elek. 1944. június 29-én, alig négyévesen, Auschwitzban halt meg.

Az emléklapot 1994. április 15-én a nagykőrösi Naményi Péter töltötte ki, aki Neumann Elek második házasságában született, tehát Gábor a féltestvére volt, és kora alapján még ma is élhet. Az általa megadott információkból következtethetünk arra, hogy az édesapa túlélhette a holokausztot, de fia mellett első felesége, Róna Margit is meghalt. Neumann Elek a háború után magyarosíthatta a nevét Naményire, hisz’ fia már ezen a néven írta alá a lapot.

Nagy Ákos arra kéri a segítőszándékúakat, hogy aki bármilyen információval rendelkezik Neumann Gáborral és családjával kapcsolatban, az az [email protected] e-mail címen jelezze számára. A kutatás eredményéről lapunk is beszámol.

Carey Mulligan
Azt hitte az Oscar-jelölt színésznő, hogy átok ül rajta
elővigyázatosság / 26 perce
Megelőző intézkedéseket vezetett be az ELTE és a Szegedi Tudományegyetem
Az ELTE arra kéri a fertőzött területekről hazatérőket, hogy ne menjenek be az egyetemre és a Szegedi Egyetemen is igazolják a jogos távollétet.
Gyász
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy HALUSTYIK BÉLA 2020. február 19-én elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. február 28-án 11 órakor lesz az orosházi Alvégi temetőben. A gyászoló család
Nem hal meg az, akinek emléke örökké szívünkben él. GYÁSZHÍR Fájdalommal tudatjuk, hogy Pribojszki János békéscsabai lakos 64 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2020. február 28-án 13 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A Gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy GYÁSZHÍR Braun Ádámné szül:Csiszár Dorottya Katalin békéscsabai lakos 2020. február 17-én életének 78. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. február 28-án 15 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Az édesanyák nem halnak meg, Csak fáradt szívük pihenni tér." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Dr. Dragán Ivánné szül.: Galosi Ilona Mária békéscsabai lakos 2020. február 20-án, 83 éves korában csendesen megpihent. Temetése 2020. február 28-án 11 órakor lesz a békéscsabai Ligeti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy GYÁSZHÍR Tóth Józsefné szül.:Kiszely Zsófia békéscsabai lakos 75 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. február 28-án 11 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Krajcsó József békéscsabai lakos 69 éves korában elhunyt. Temetése 2020. február 28-án 10 órakor lesz a békéscsabai Szarvasi úti katolikus temetőben. A gyászoló család
MEGEMLÉKEZÉS "A bánat, a fájdalom örökre megmarad. Mindig velünk leszel, az idő bárhogy is halad." Fájó szívvel emlékezünk ifj. Bődi János halálának 11.évfordulóján. Felesége, kislánya, szülei, testvére és családja.
MEGEMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezünk a 12 évvel ezelőtt elhunyt Bartolák Mihály kőműves mesterre. Szerető családja
"Nem hal meg az, akinek emléke örökké szívünkben él." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy dr. Gedos Iván orvos rövid súlyos betegségben 2020. február 17-én életének 90. évében elhunyt. Temetése 2020. február 25-én 13 órakor Magyarcsanádon lesz. A gyászoló család
„Nem hal meg az, akinek emléke Örökké szívünkben él.” GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Kovács János békéscsabai lakos 75 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. február 27-én 10 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. Kegyeletüket egy szál virággal róhatják le. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
Köszönetnyilvánítás Ezúton mondunk köszönetet a rokonoknak, barátoknak,szomszédoknak,munkatársaknak, a Békéscsaba 1912 Előre Futball Zrt vezetőségének, és mindazoknak, akik ismerték és szerették, hogy Baukó András Tusi bácsi búcsúztatásán megjelentek, mély fájdalmunkat enyhíteni igyekeztek. A gyászoló család.
Gyászhír Mély fájdalommal tudatjuk, mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Sári István békéscsabai lakos 80 éves korában elhunyt. Hamvait 2020. február 25-én 11 órakor búcsúztatják el a Református Egyház Gyülekezeti termében. Kérjük, a koszorúra, virágra szánt összeget a Református Egyház javára ajánlják fel. A gyászoló család.
"Nem hal meg az akinek emléke Örökké szívünkben él." Gyászhír Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Ásványi László János békéscsabai lakos 2020. február 06-án életének 84. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. február 26-án 10 órakor lesz a békéscsabai Ligeti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
Gyászhír Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Székely Istvánné INCIKE 2020. január 16-án elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. február 25-én 10 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. Gyászoló férje és fia.
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Sarkadi Lajosné szül. Szabó Erzsébet gerlai lakos életének 92. évében elhunyt. Temetése 2020. február 24-én 10 órakor lesz a gerlai köztemetőben A gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Lipták Györgyné szül. Csapó Ilona Békéscsaba, Vörösmarty u. 13. szám alatti lakos 2020. február 12-én, 64 éves korában elhunyt. Temetése 2020. február 21-én 11 órakor lesz a békéscsabai Berényi úti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
Soha el nem múló fájdalommal és örök szeretettel EMLÉKEZEM DR. OLÁRY GYULA CSABA nyugalmazott jogtanácsos halálának 11. évfordulóján. "Emléke él, és élni fog míg az én szívem e földön még dobog. Őrzöm a képét, a mosolyát, a hangját, s minden gesztusát. Őrzöm a mozdulatait, mely bennem él mind a mai napig, őrzöm a felém közvetített gondolatait, a nekem elsuttogott szavait. Mert nem halt meg ő, még mindig él nekem, csak messze távozott, hol meg nem érinthetem." Feleséged
"Nem múlnak ők el, kik szívünkben élnek, Hiába szállnak árnyak, álmok, évek." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Sáfrány Csaba és édesanyja Sáfrány Kázmérné búcsúztatója 2020. február 20-án 12 órakor lesz a békéscsabai Ligeti temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a családot részvétükkel támogatták. Gyászoló szeretteik
"Pihenj, Te drága szív, már megszűntél dobogni. Szerető jóságod nem tudjuk feledni. Mert elfelejteni Téged soha nem lehet. Csak meg kell tanulnunk ezután élni Nélküled! GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Aradszki András IHAROS 74 éves korában elhunyt. Temetése 2020. február 21-én 15 órakor lesz a békéscsabai Berényi úti temetőben. Gyászoló szerettei
"Nem hal meg az, akinek emléke Örökké szívünkben él." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Botyánszki Endre békéscsabai lakos 2020. február 14-én, 76 éves korában elhunyt. Szerettünket 2020. február 22-én 11 órakor kísérjük utolsó útjára a békéscsabai Berényi úti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
Békéscsaba/Stuttgart / 48 perce
Fodor Mihály önállóan is megállta a helyét az olimpián
Ny. L.
tisztességtelen üzelmek / 1 órája
A GVH szigorúan fellép a gyerekeket célzó reklámok ellen
jó tudni / 1 órája
Nem jelölt allergén összetevő miatt visszahívtak egy levesport
kalandvadászat / 2 órája
Kedvezményes áron barlangászhatunk márciusban
Koronavírus / 2 órája
Jól vannak a budapesti kórházi karanténban lévők
út a zenéhez / 2 órája
Magyarországi bemutatóra készül az Óbudai Danubia Zenekar