Békéscsabára érkezett a holokauszt-vándorkiállítás

Az Élet Menete Alapítvány a holokauszt-vándorkiállítás keretében egy vasúti vagont hozott Békéscsabára, a vasútállomásra hétfőn délelőtt.

Békéscsaba már a kilencvenedik állomása a tárlatnak.

Beszédet többek között Kiss Tibor alpolgármester mondott, melyben hangsúlyozta, hogy sajnos nem tehetjük meg nem történtté a holokausztot, de a múlt megismerésével jobb társadalmat hozhatunk létre.

A „Hogy nagyapáink múltja ne válhasson unokáink jövőjévé” mottójú tárlat kapcsán dr. Verő Tamás főrabbi arra kérte a jelenlévőket, főleg a sok fiatalt, hogy kérdezzék meg a családtagjaikat, miként élték meg azt az időszakot.

Forgács János, a borzalom egyik túlélője röviden elmesélte a koncentrációs táborokban megélt, megpróbáltatásokkal teli időszakát. Tizenhat éves volt, amikor a zsidóknak megérkezett az írásos parancs, hogy pakoljanak össze némi élelmet és egyéb holmijukat, mert mennek Németországba dolgozni.

Két nap múlva jöttek értük a csendőrök, vitték őket az állomásra. Már ott megijedtek, hiszen egy ágyhoz kötött idős bácsit mindenki szeme láttára főbe lőttek. Akkor kezdte sejteni Forgács János, hogy valami nagy baj van.

Több koncentrációs tábort is megjárt, de szerencsésen túlélte, nem úgy, mint édesapja, akit akkor látott utoljára.

A kiállítás szervezésében a békéscsabai Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium, Általános Iskola, Óvoda, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium tevékenyen részt vett. Paluska Krisztinától, az iskola pedagógusától lapunk megtudta, hogy a 11. C-s diákok közül kerültek ki a segítők. Őket Budapesten képezték ki; megmutatták, hogyan kell tárlatot vezetni, valamint a vagont is bemutatták.

Fotó: Lehoczky Péter

A tanulóknak a Békés megyei és a békéscsabai zsidóság múltjáról kellett helyi információkat gyűjteniük. Mindezt úgy, hogy ez az osztály művészeti szakgimnáziumos, ami azt jelenti, hogy rengeteg plusz feladatuk van, a szakma tanulásából fakadóan.

A vagonban található egy fal, melyen üres cetlik vannak, és egy kérdés fölötte: Mit tehetek én, hogy ilyen még egyszer ne ismétlődhessen meg?

A kiállítás ingyenes egyének és csoportok számára is, naponta 8-17-ig, szombaton 9-14-ig látogatható. A kiállítás május 13-áig tekinthető meg.

Kommentek