A sok csapadék után belvízre kell készülni

Békés megye ár- és belvízvédelmi helyzete, illetve a megyei kereskedelmi és iparkamara tevékenysége is napirendre került a megyei közgyűlés csütörtökön Békéscsabán, a megyeházán tartott ülésén. Mint elhangzott, a közeljövőben jelentős belvízzel lehet számolni. A kamara bővítette szolgáltatásainak körét az elmúlt időszakban.

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság kezelésében 340 kilométer hosszúságú elsőrendű árvízvédelmi töltés található, ezek 80 százaléka Békés megyében van, emellett további 104 kilométer hosszúságú másodrendű töltés áll a biztonság szolgálatában. A belvíz elleni védekezés közel 750 kilométer kizárólagos állami tulajdonban lévő csatornával, számos műtárggyal és szivattyúzási ponttal biztosított – derült ki Bak Sándor igazgató tájékoztatásából.

Bak Sándor hozzátette, ebben az évben csapadékban szegény és gazdag időszakok váltották egymást. Az látszik, hogy november közepéig a sokéves átlaghoz képest több csapadék hullott, az 530-540 milliméterhez képest idén már több mint 600-nál tart a számláló.

Fotó: Lehoczky Péter

– Nem kizárható a jelentősebb belvíz, az ezt előkészítő csapadék már lehullott – folytatta. Jelenleg négy szakaszon van első- és négyen másodfokú készültség. Idén eddig 224 napon volt belvízvédelmi készültség és 130 millió köbméter belvizet emeltek át, ami három Velencei-tó mennyiségének felel meg.

Gajdos Attila (Jobbik) kérdéseire elmondta: a vízgazdálkodási társulatoktól 2500 kilométernyi csatornát vettek át, tehát megtöbbszöröződött a feladat. A klímaváltozásról hozzátette: egyre több a szélsőség, az aszályos időszakot követően jelentős mennyiségű csapadék zúdul le. A mezőgazdasággal kapcsolatban dr. Kulcsár László (Fidesz-KDNP) felvetésére elhangzott: fejleszteni kell az öntözést, mint ahogy a belvíz elvezetését is.

Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke (Fidesz-KDNP) kiemelte: volt alkalma belelátni, hogy milyen munkát végez a KÖVIZIG. Megnyugtatónak ítéli, hogy szakmailag felkészült csapat foglalkozik egy elsősorban biztonsági kérdéssel, az ár- és belvízvédelem helyzetével.

A megyei kereskedelmi és iparkamara tevékenysége is napirendre került. A szervezet széleskörű szolgáltatásokat nyújt, hogy elősegítse a gazdaság fejlődését, a piac biztonságát és az üzlet tisztességét – erről beszélt dr. Orosz Tivadar elnök. Mint mondta, a kamara a gazdaságszervező tevékenységét tekintve fontos tényezővé vált, és a szolgáltatások köre is bővült. A humán problémáról szólva kifejtette, hogy kevés a megfelelően szakképzett munkaerő.

Varga Zoltán (MSZP) a szakképzés helyzetére kérdezett rá, mint mondta, Békés megyében az országosnál is jelentősebb az elvándorlás, ami miatt küzdenek a vállalkozások, nem lehet normális szakembert találni. Csüllög László (Jobbik) szerint a duális képzés speciális, és nem általános tudást nyújt a fiataloknak, és arról is beszélt, hogy a szakmát a gyakorlatban kell elsajátítani.

– A kamara felvállalta, hogy a duális képzésben gyakorlati helyet biztosít – mondta az elnök. Hozzátette, vannak problémák, amelyekről tudnak. A szakképzési centrumokban jók a beiskolázási mutatók, de kollégiumokra és az utazás támogatására, a közlekedés fejlesztésére lenne szükség.

Fotó: Lehoczky Péter

Gajdos Attila (Jobbik), Samu Tamás Gergő (Jobbik) és Árgyelán György (DK) kérdéseit követően dr. Orosz Tivadar elmondta azt is: fontos az a foglalkoztatási paktum, amelyben együttműködnek a megyei önkormányzattal, a kamara is hozzájárulna a területfejlesztéshez, gazdaságfejlesztéshez. Bődi János, a megyei kamara alelnöke kifejtette, hogy a vállalkozásoknak kötelező a regisztráció, ami évenkénti 5000 forint, de a tagság önkéntes.

Zalai Mihály méltatta a kamara magyar-román tagozatát, szerinte arra nagy szüksége van azoknak, akik érdeklődnek a romániai terjeszkedés és a szomszédos ország piaca iránt, esetleg már jelen is vannak Romániában. Beszélt arról is, hogy egyszerre van jelen Békés megyében munkaerőhiány és munkanélküliség, és hogy a megyei önkormányzatnak lehetősége van elősegíteni azokat a folyamatokat, melyek segítenek az előrelépésben.

Közmeghallgatás is lett volna
Közmeghallgatást is tartottak volna csütörtökön a megyeházán, de egyetlen érdeklődő sem volt. Gajdos Attila érdeklődött, hogy a közmeghallgatást hol hirdették meg, és hogy meghívták-e azokat a polgármestereket, akik Gyomaendrődön szót kértek, de nem kaptak. Varga Zoltán az érdeklődés hiányát annak tudta be, hogy a megyei önkormányzat feladatellátása kiüresedett. Válaszában dr. Horváth Mihály aljegyző elmondta: a faliújságra kitették, illetve a honlapon is rajta volt, hogy közmeghallgatás lesz, személy szerint pedig senkit nem kell meghívni.

Legolvasottabb

1
Szemétdíjak: jönnek a csekkek, nem lesznek magas összegek
2
Autók karamboloztak, törtek Békésnél, sérültek
3
Egy ember életét vesztette az éjszakai eleki tűzben
4
Fának csapódott és meghalt egy autós Orosházán
5
Tragédia Szanazugban: megfulladt egy férfi
gondoskodás
Kutyus cucliztatja a bárányt
Bundesliga / 26 perce
Jól vizsgázott a videobíró Münchenben
Sikeresen mutatkozott be a videobíró a német labdarúgó Bundesligában a 2017/2018-as idény pénteki nyitómeccsén a címvédő Bayern München és a Bayer Leverkusen között.
Gyász
GYÁSZHÍR A búcsúzás fájdalmával, de az örök élet reménységében tudatjuk, hogy Gulyás Mária a Vásárhelyi Pál Műszaki Szakközépiskola nyugalmazott földmérő mérnök-tanára békéscsabai, volt mezőberényi lakos 2017. augusztus 10-én, 77 éves korában visszaadta lelkét Teremtőjének. Utolsó útjára 2017. augusztus 23-án 13 órakor kísérjük a mezőberényi német evangélikus temetőben. A gyászoló család
Kondoroson Ma ünneplik 50. házassági évfordulójukat Varga János és Petrovszki Mária ez alkalomból szeretettel köszönti őket a család.
"Ha emlegettek, köztetek leszek, De fáj, ha látom könnyetek. Ha rám gondoltok, mosolyogjatok, Mert én már Istennél vagyok." GYÁSZHÍR Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy Krizsán Mátyásné szül. Lovas Magdolna Katalin békéscsabai lakos 2017. augusztus 16-án elhunyt. Búcsúztatása 2017. augusztus 24-én 15 órakor lesz a békéscsabai Ligeti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Bácsfalvi Jánosné szül. Szűcs Judit békéscsabai lakos 79 éves korában hosszan tartó, súlyos betegség következtében elhunyt. Hamvait 2017. augusztus 23-án 11 órakor helyezzük örök nyugalomra a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Úgy mentél el, ahogy éltél, Csendben és szerényen, Drága lelked nyugodjon békében." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Dr. Biri István volt megyei főjegyző újkígyósi lakos hosszan tartó betegség után, 2017. augusztus 16-án elhunyt. Drága halottunkat 2017. augusztus 23-án 9 órakor kísérjük utolsó útjára az újkígyósi Szt. Antal temetőben. A Békés Megyei Önkormányzat saját halottjának tekinti. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Soha el nem múló fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Lehoczki Lajos (volt István malom gépkocsivezetője) békéscsabai lakos 79 éves korában csendesen megpihent. Temetése 2017. augusztus 21-én 11 órakor lesz a békéscsabai Tabáni temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
koncert / 2 órája
Robbie Williams jövő szerdán a Groupama Arénában
hagyományokban gazdag / 3 órája
Száztíz program a II. Bőköz Fesztiválon
Portré / 4 órája
450 éve született az újságírók védőszentje, Szalézi Szent Ferenc
távirányító / 7 órája
Szombati sportközvetítések
Labdarúgó NB I / 16 órája
Megszerezte első győzelmét a Debrecen
világítás-bonyodalom / 18 órája
Fizetnie kell Brad Pittnek és Angelina Jolie-nak