A hagyományokat ápolják a folklór fesztiválon

Mintegy húsz fellépő részvételével, jelentős érdeklődés mellett rendezték meg a nyolcadik Körösök Völgye Folklór Fesztivált szombaton Tarhoson.

Megnyitó beszédében Farkas Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke hangsúlyozta, a hagyományok őrzése nem pusztán a múlt tisztelete, hanem komoly értékmegőrző munka is egyben.

– Értéket pedig úgy tudunk őrizni, ha életben tartjuk, ha új lángot csiholunk belé, amikor csak pislákol a fénye – tette hozzá Farkas Zoltán. – A több ezer éves magyar kultúra szerencsére élő kultúra. Itt van körülöttünk mindenütt, a táncban, a zenében, a népdalokban egyaránt.


Hornok Sándor polgármester lapunknak elmondta, a fesztiválon számos megyei és több megyén kívüli településről, mintegy húsz egyéni fellépő és csoport vett részt. Mint kiemelte, a Tarhos Fejlődéséért Egyesülettel közösen a kodályi szellemiség és a tarhosi örökség megőrzése jegyében szervezik meg évről évre a mára baráti találkozóvá is vált programot.

A rendezvényen népzene, néptánc, népdalok egyaránt helyet kaptak. A birkapörkölt-főző versenyen több mint tíz csapat készített kiválóbbnál kiválóbb gasztronómiai remekeket, de megelevenedtek, a népi, természetes anyagokra épülő játékok is a gyerekek nagy örömére, és az esti program is sokakat vonzott.

 

Kommentek