12°
16°

Légikatasztrófa a répaföld felett – az elfelejtett békéssámsoni tragédia

Borzalmas volt a látvány: emberi végtagok, a felismerhetetlenségig összeroncsolódott halottak, a földön szétszórt és a fákon lógó útiholmik, okmányok, füstölgő repülőgéproncs borította a több holdas cukorrépatáblát. A Száraz-ér partján lévő nádast vérpöttyök tarkították. Így emlékszik vissza a 45 évvel ezelőtti békéssámsoni légi katasztrófára Köblös Mihály. Az akkor még általános iskolás fiú, a tragédiához legközelebbi tanyán lakott, alig háromszáz méterről látott mindent. De hogy mi történt, még ő sem tudhatta meg. A korabeli sajtóban összesen egy rövid tényhír jelent meg. Most negyvenöt esztendő múltán próbáljuk felidézni a tragédiát.

— Nem sokkal korábban érkeztünk haza a tanévzáró ünnepségről, s édesanyám megkért, hogy hajtsam ki a libákat legelni — meséli az emlékeket lassan felidézve Köblös Mihály. — Amint tereltem a jószágokat, furcsa, feltűnően erős repülőzúgásra figyeltem fel. Székkutas irányából egy égő gép alacsonyan, harminc-harmincöt fokos szögben érkezett, amikor a répaföld fölé ért, levált az egyik szárnya, és lassan, amolyan tollpehelyként hullott alá. Néhány másodperc múlva a gép a levegőben felrobbant, orrával előre, füstölve a földbe csapódott, majd hatalmas csend borult a környékre. Amíg élek nem felejtem el…

Pontosan 45 évvel ezelőtt, 1963. június 16-án, Békéssámson határában, a falu központjától alig két kilométernyire, a Tótkomlós—Hódmezővásárhely úttól mintegy 300 méterre, a román TAROM légitársaság IL-14P típusú, YR-ILL lajstromozott, különjáratú repülőgépe, fedélzetén 29 utassal és öttagú személyzettel 10 óra 52 perckor lezuhant. A tragédiát senki sem élte túl.

Az áldozatok még a levegőben életüket vesztették

A gép becsapódását követő percekben a környékből, a földeken dolgozók közül több tucatnyi ember rohant lélekszakadva a helyszínre, és még 11 óra előtt megérkezett dr. Szalontai László, a falu körzeti orvosa is.

Az IL-14P leszakadt hajtóműve. (Fotó: a Rendőrség-történeti Múzeum archívuma)

Segíteni azonban már senkin sem tudtak, az áldozatok még a levegőben életüket vesztették. A füstölgő roncsok láttán döbbenet és zűrzavar kerítette hatalmába a szemtanúkat, a helyszínre érkezőket.

A repülőgép, fedélzetén 29 nyugatnémet turistával reggel indult Münchenből, hogy leszállás nélkül repüljön Konstancáig. Verőfényes vasárnap volt, kiváló repülési idővel. A járat nem sokkal tíz óra előtt lépett a magyar légtérbe. A gép 45 éves kapitánya, Sanueluscu Gheorge Budapest térségében kisebb műszaki hibát észlelt, de nem kért leszállási engedélyt.

Bugacnál a 29 esztendős másodpilóta, Marin Vasile engedélyt kért és kapott a 3050 méterre való süllyedésre, majd elköszönt a magyar légiirányítóktól. Ez volt az utolsó kapcsolat a géppel a 125,50 MHz frekvencián, miközben átvette a repülő irányítását a román fél, nyugtázva a gép hívását. Nyomban ezután a személyzet műszaki problémát jelzett, az aradi repülőtértől érdeklődött, hogy van-e olajuk, segítséget kért, ugyanis, mint közölték, csökkent a gép olajnyomása.

Két-három perc múlva jelezték Aradnak, hogy a repülő egyik motorja leállt, újabb egy perc múlva már S. O. S. vészjelzéseket adtak le, majd minden kapcsolat megszakadt. A kapitány, az eredeti repülési programtól eltérve, kényszerűségből, egy technikai leszállást tervezett az aradi repülőtérre, amire nem került sor. A gép Hódmezővásárhely felett már füstölt, kívülről égni kezdett, miközben elérte Békéssámsont.

Árgus szemekkel figyelték a lassító autókat, motorkerékpárokat

A tragédiát követően viszonylag rövid idő alatt Szegedről és Békéscsabáról nagy erőkkel megérkeztek a mentők és tűzoltók, a honvédség pillanatok alatt, szinte hermetikusan lezárta a területet, tíz méterenként álltak a katonák, a helyiek szerint a környéket ellepték a nemzetbiztonságiak, akik árgus szemekkel figyelték a lassító autókat, motorkerékpárokat, igencsak nyitott szemekkel és fülekkel jártak-keltek a faluban.

— Igen hamar a helyszínre ért a magyar és a román szakértői bizottság — emlékszik vissza a most 88 esztendős Laduver József, aki annak idején a település tanácselnöke volt. A magyar szakértői bizottságot Rónai Rudolf vezette. — Döbbenetes látvány fogadott bennünket. Miután megérkeztek a rendőrök, bennünket is kihallgattak, azokat, akik igyekeztünk segíteni — meséli az aggastyán.

A helyszínen csaknem egy hétig folyt a kutatás

Bizottság a roncsok között. (Fotó: a Rendőrség-történeti Múzeum archívuma)


A helyszíni szemle során felkutatták az áldozatok maradványait, ruházatuk, okmányaik, értéktárgyaik alapján csoportosították a testrészeket.

A terület alapos, többszöri átvizsgálása során megtalálták a repülőgép fedélzeti okmányait, amelyek igen erősen rongálódott állapotban kerültek elő, éppen ezért azokat külön szakértő vizsgálta.

A géproncsok előzetes átvizsgálása után, a részletes tanulmányozás céljából, a román bizottság egyetértésével, a kíváncsi szemek elől rejtve, másnap ponyvás tehergépkocsikkal a nagyobb roncsokat, így a jobb szárnyat, a jobb motort, a jobb oldali futóművet és a bal oldali légcsavart Budapestre szállították.

A helyszínen csaknem egy hétig folyt még a kutatás. Szinte az elsőtől az utolsó percig ott dolgozott a ma 71 éves Somogyi István, a helyi gazdaság akkori hegesztője, aki markolóval ásta ki, illetve darabolta a roncsokat. Ma is nehezen beszél a látottakról.

Nem volt szabad beszélni a történtekről

— A faluban sokáig téma volt a baleset, mivel nem volt szabad beszélni a történtekről, így csak szűk körben került szóba — kezdi, s kérdőn néz rám, mintha biztatást várna a folytatáshoz. Kisvártatva mondja: — Az emberi maradványokat papírzsákokba gyűjtötték, majd koporsókba tették. A nagyobb roncsdarabokat géppel ástam, majd húzattam ki, a motor és a gép orra legalább három méter mélyen fúródott a földbe. A harmadik-negyedik napon is leltünk még emberi maradványokat. Ezeket — és egyéb dolgokat — egy mély gödörbe tettük, petróleummal lelocsoltuk és elégettük. Amikor a nagyobb roncsdarabokat elszállították, apróságok is előkerültek: én elhoztam a repülőgép néhány rádióalkatrészét, ugyanis barátommal rádióépítők voltunk, kellettek az alkatrészek. Mások kisebb-nagyobb alumíniumlemezeket vittek haza, állítólag akadt, aki néhány év múlva kapálás közben karórát talált a helyszínen. A letörött szárny és az egyik motor bekerült a téesz műhelyébe, évekig ott hányódott. Rengeteg kábel volt benne, azokat felhasználtunk. Szerintem még sok titkot rejt a föld…

A kutatás akkoriban egy hétig tartott, majd fertőtlenítették a területet. A szemtanúk szerint a klórmésztől fehérlett a határ, a maró szagot messze vitte a szél. A letaposott cukorrépáért a szövetkezet megkapta a szaktárcától a kártérítést, ami pontosan 59 ezer 190 forint volt, ami akkoriban komoly összegnek számított.

A merénylet is szóba került, ám hiba okozta a robbanást

Bár az első feltevések között a merénylet is szóba került, a szakértői vizsgálat megállapította: a tüzet, majd a robbanást az üzemanyagrendszer meghibásodása okozta.

A helyszínen ma szép termést ígérő árpatábla ring. A 45 éve történt tragédiára a föld felett nem emlékeztet semmi. A föld alatt annál több: riportunk idején, egy-két órányi keresgélés alatt, egy vödörnyi kisebb-nagyobb alumínium roncsdarab gyűlt össze.

Nagyobb térképre váltás

További részletek a Békés Megyei Hírlap június 16-i számában.

 

sokoldalú
Újabb lemezt készített a hollywoodi filmsztár
EP-választás / 42 perce
Kisorsolták a listák szavazólapi sorrendjét
A Nemzeti Választási Bizottság 11 lista sorrendjét állapította meg.
Gyász
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Zahorán Györgyné szül. Mitykó Ilona békéscsabai lakos 84 éves korában elhunyt. Temetése 2019. április 23-án 12 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. A gyászoló család
"Tudjuk, hogy figyelsz ránk onnan fentről, s meghallgatod bánatunk, de az lenne a legszebb mégis, ha tudnánk, hogy mindennap láthatunk. Örökké emlékeinkben és szívünkben élsz!" MEGEMLÉKEZÉS Csorba Zsolt szeretett gyermekünk, testvérem, sógorom, keresztapám halálának 10. évfordulóján. Szerettei
GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Hugyecz Mihályné szül. Magyar Mária (pamutszövő nyugdíjasa) békéscsabai lakos 2019. április 11-én, 92 éves korában elhunyt. Temetése 2019. április 23-án 14 órakor lesz a békéscsabai Berényi úti evangélikus temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Nem hal meg az, akinek emléke Örökké szívünkbe él." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Buzai Józsefné szül. Pauló Erzsébet békéscsabai lakos 2019. április 16-án, 82 éves korában elhunyt. Temetése 2019. április 23-án 14 órakor lesz a békéscsabai Szarvasi úti katolikus temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Ha emlegettek, köztetek leszek, De fáj, ha látom könnyetek. Ha rám gondoltok, mosolyogjatok, mert én már Istennél vagyok." GYÁSZHÍR Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy Szafián Pál békéscsabai lakos 2019. április 14-én, életének 90. évében visszaadta lelkét Teremtőjének. Szeretett halottunktól 2019. április 24-én 10 órakor veszünk végső búcsút a békéscsabai Berényi úti temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Gálik György békéscsabai lakos 2019. április 8-án, 87 éves korában örökre megpihent. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. április 23-án 10 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Elfáradtál az élet tengerén, Pihenj nyugodtan a föld lágy ölén." GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Baji Sándor békéscsabai lakos 2019. április 12-én, 76 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. április 25-én 9 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton köszönjük azoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Ha emlegettek, köztetek leszek, De fáj, ha látom könnyetek." GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy özv. Hankó Mátyásné szül. Csicsely Ilona békéscsabai lakos 2019. április 11-én 91 éves korában elhunyt. Drága halottunkat 2019. április 18-án 15 órakor kísérjük utolsó útjára a Pusztaottlakai temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik temetésén megjelennek, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Nem hal meg az, akinek emléke Örökké szívünkben él." GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Fekete Sándorné szül. Oláh Emma békéscsabai lakos 2019. április 12-én, 69 éves korában elhunyt. Szeretett halottunktól 2019. április 18-án 14 órakor veszünk végső búcsút a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Dudics Gábor békéscsabai lakos 66 éves korában, türelemmel viselt, súlyos betegség után elhunyt. Búcsúztatása szűk családi körben megtörtént. A gyászoló család.
KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS Köszönetet mondunk mindazoknak, akik Sas József temetésén megjelentek, sírjára koszorút, virágot helyeztek. Külön köszönetet mondunk a békéscsabai Réthy Pál Kórház belgyógyászati osztály orvosának, asszisztenseinek és háziorvosának Dr. Löchli Attilának A gyászoló család
"Az édesanyák nem halnak meg, Csak fáradt szívűk pihenni tér." GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Palyik Pálné szül. Kárász Judit békéscsabai (jaminai) lakos 89 éves korában csendesen megpihent. Temetése 2019. április 17-én 13 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Az édesanyák nem halnak meg, Csak fáradt szívük pihenni tér." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Fekete Józsefné szül. Lipták Fegó Julianna Zsuzsanna volt Békéscsaba, Berzsenyi utcai lakos életének 82. évében csendesen megpihent. Temetése 2019. április 16-án 10 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Beliczay Rudolfné szül. Kovács Mária békéscsabai lakos 73 éves korában elhunyt. Temetése 2019. áprillis 16-án 13 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. A gyászoló család
"Az édesanyák nem halnak meg, Csak fáradt szívük pihenni tér." GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Poroszlai Pálné szül. Hrabovszki Zsófia Osi néni békéscsabai lakos 2019. április 6-án, 90 éves korában elhunyt. Drága halottunktól 2019. április 15-én 11 órakor veszünk végső búcsút a békéscsabai Ligeti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Nem hal meg az, akinek emléke Örökké szívünkben él." GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Pásztor Lajosné szül. Petri Judit békéscsabai lakos 2019. április 7-én, 77 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. április 16-án 11 órakor lesz a békéscsabai Berényi úti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Éltem értetek, szeretetben veletek. Ha gondoltok rám, mindig itt leszek köztetek." GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Kalocsai József békéscsabai lakos 2019. március 29-én, 87 éves korában elhunyt. Temetése 2019. április 13-án 12 órakor lesz a békéscsabai Zsigmond utcai Katolikus temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
„Egy egész örökkévalóság őrzi mindannyiunk sorsát.” GYÁSZHÍR Soha el nem múló fájdalommal tudatjuk, hogy Korcsok István békéscsabai (volt Nagy Antal utcai) lakos 2019. április 5-én, 61 éves korában elhunyt. Temetése 2019. április 15-én 14 órakor lesz a békéscsabai Szarvasi úti katolikus temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Nem hal meg az akinek emléke Örökké szívünkben él." GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Virág Ferenc békéscsabai, volt mezőgyáni lakos 2019. április 6-án, 89 éves korában elhunyt. Szeretett halottunktól 2019. április 12-én 15 órakor veszünk végső búcsút a békéscsabai Berényi úti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
,,Tiéd a csend a nyugalom Miénk a könny, a fájdalom." GYÁSZHÍR Soha el nem múló fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Haba László Gábor békéscsabai lakos 2019. április 4-én 57 éves korában hosszan tartó betegség után csendesen megpihent. Temetése 2019. április 12-én 15 órakor lesz a békéscsabai Ligeti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
ökölvívás / 57 perce
Az olimpiai bajnok Gedó Györgyöt köszöntötték
no smoking / 1 órája
Nem vesz fel dohányzó oktatókat egy japán egyetem
lépfene / 1 órája
Nem először adhatott el döghúst a kötegyáni házaspár
Licska Balázs
buldogság / 2 órája
Szépség is meg szörnyeteg: buldogszépségversenyt rendeztek (fotók)
rekord / 2 órája
Ez a hely lehet a világ legrégebbi sörözője
örökség / 2 órája
Elzárkóznak a Tolkien-filmtől az író hagyatékának kezelői