28°
32°
20°

Légikatasztrófa a répaföld felett – az elfelejtett békéssámsoni tragédia

Borzalmas volt a látvány: emberi végtagok, a felismerhetetlenségig összeroncsolódott halottak, a földön szétszórt és a fákon lógó útiholmik, okmányok, füstölgő repülőgéproncs borította a több holdas cukorrépatáblát. A Száraz-ér partján lévő nádast vérpöttyök tarkították. Így emlékszik vissza a 45 évvel ezelőtti békéssámsoni légi katasztrófára Köblös Mihály. Az akkor még általános iskolás fiú, a tragédiához legközelebbi tanyán lakott, alig háromszáz méterről látott mindent. De hogy mi történt, még ő sem tudhatta meg. A korabeli sajtóban összesen egy rövid tényhír jelent meg. Most negyvenöt esztendő múltán próbáljuk felidézni a tragédiát.

— Nem sokkal korábban érkeztünk haza a tanévzáró ünnepségről, s édesanyám megkért, hogy hajtsam ki a libákat legelni — meséli az emlékeket lassan felidézve Köblös Mihály. — Amint tereltem a jószágokat, furcsa, feltűnően erős repülőzúgásra figyeltem fel. Székkutas irányából egy égő gép alacsonyan, harminc-harmincöt fokos szögben érkezett, amikor a répaföld fölé ért, levált az egyik szárnya, és lassan, amolyan tollpehelyként hullott alá. Néhány másodperc múlva a gép a levegőben felrobbant, orrával előre, füstölve a földbe csapódott, majd hatalmas csend borult a környékre. Amíg élek nem felejtem el…

Pontosan 45 évvel ezelőtt, 1963. június 16-án, Békéssámson határában, a falu központjától alig két kilométernyire, a Tótkomlós—Hódmezővásárhely úttól mintegy 300 méterre, a román TAROM légitársaság IL-14P típusú, YR-ILL lajstromozott, különjáratú repülőgépe, fedélzetén 29 utassal és öttagú személyzettel 10 óra 52 perckor lezuhant. A tragédiát senki sem élte túl.

Az áldozatok még a levegőben életüket vesztették

A gép becsapódását követő percekben a környékből, a földeken dolgozók közül több tucatnyi ember rohant lélekszakadva a helyszínre, és még 11 óra előtt megérkezett dr. Szalontai László, a falu körzeti orvosa is.

Az IL-14P leszakadt hajtóműve. (Fotó: a Rendőrség-történeti Múzeum archívuma)

Segíteni azonban már senkin sem tudtak, az áldozatok még a levegőben életüket vesztették. A füstölgő roncsok láttán döbbenet és zűrzavar kerítette hatalmába a szemtanúkat, a helyszínre érkezőket.

A repülőgép, fedélzetén 29 nyugatnémet turistával reggel indult Münchenből, hogy leszállás nélkül repüljön Konstancáig. Verőfényes vasárnap volt, kiváló repülési idővel. A járat nem sokkal tíz óra előtt lépett a magyar légtérbe. A gép 45 éves kapitánya, Sanueluscu Gheorge Budapest térségében kisebb műszaki hibát észlelt, de nem kért leszállási engedélyt.

Bugacnál a 29 esztendős másodpilóta, Marin Vasile engedélyt kért és kapott a 3050 méterre való süllyedésre, majd elköszönt a magyar légiirányítóktól. Ez volt az utolsó kapcsolat a géppel a 125,50 MHz frekvencián, miközben átvette a repülő irányítását a román fél, nyugtázva a gép hívását. Nyomban ezután a személyzet műszaki problémát jelzett, az aradi repülőtértől érdeklődött, hogy van-e olajuk, segítséget kért, ugyanis, mint közölték, csökkent a gép olajnyomása.

Két-három perc múlva jelezték Aradnak, hogy a repülő egyik motorja leállt, újabb egy perc múlva már S. O. S. vészjelzéseket adtak le, majd minden kapcsolat megszakadt. A kapitány, az eredeti repülési programtól eltérve, kényszerűségből, egy technikai leszállást tervezett az aradi repülőtérre, amire nem került sor. A gép Hódmezővásárhely felett már füstölt, kívülről égni kezdett, miközben elérte Békéssámsont.

Árgus szemekkel figyelték a lassító autókat, motorkerékpárokat

A tragédiát követően viszonylag rövid idő alatt Szegedről és Békéscsabáról nagy erőkkel megérkeztek a mentők és tűzoltók, a honvédség pillanatok alatt, szinte hermetikusan lezárta a területet, tíz méterenként álltak a katonák, a helyiek szerint a környéket ellepték a nemzetbiztonságiak, akik árgus szemekkel figyelték a lassító autókat, motorkerékpárokat, igencsak nyitott szemekkel és fülekkel jártak-keltek a faluban.

— Igen hamar a helyszínre ért a magyar és a román szakértői bizottság — emlékszik vissza a most 88 esztendős Laduver József, aki annak idején a település tanácselnöke volt. A magyar szakértői bizottságot Rónai Rudolf vezette. — Döbbenetes látvány fogadott bennünket. Miután megérkeztek a rendőrök, bennünket is kihallgattak, azokat, akik igyekeztünk segíteni — meséli az aggastyán.

A helyszínen csaknem egy hétig folyt a kutatás

Bizottság a roncsok között. (Fotó: a Rendőrség-történeti Múzeum archívuma)


A helyszíni szemle során felkutatták az áldozatok maradványait, ruházatuk, okmányaik, értéktárgyaik alapján csoportosították a testrészeket.

A terület alapos, többszöri átvizsgálása során megtalálták a repülőgép fedélzeti okmányait, amelyek igen erősen rongálódott állapotban kerültek elő, éppen ezért azokat külön szakértő vizsgálta.

A géproncsok előzetes átvizsgálása után, a részletes tanulmányozás céljából, a román bizottság egyetértésével, a kíváncsi szemek elől rejtve, másnap ponyvás tehergépkocsikkal a nagyobb roncsokat, így a jobb szárnyat, a jobb motort, a jobb oldali futóművet és a bal oldali légcsavart Budapestre szállították.

A helyszínen csaknem egy hétig folyt még a kutatás. Szinte az elsőtől az utolsó percig ott dolgozott a ma 71 éves Somogyi István, a helyi gazdaság akkori hegesztője, aki markolóval ásta ki, illetve darabolta a roncsokat. Ma is nehezen beszél a látottakról.

Nem volt szabad beszélni a történtekről

— A faluban sokáig téma volt a baleset, mivel nem volt szabad beszélni a történtekről, így csak szűk körben került szóba — kezdi, s kérdőn néz rám, mintha biztatást várna a folytatáshoz. Kisvártatva mondja: — Az emberi maradványokat papírzsákokba gyűjtötték, majd koporsókba tették. A nagyobb roncsdarabokat géppel ástam, majd húzattam ki, a motor és a gép orra legalább három méter mélyen fúródott a földbe. A harmadik-negyedik napon is leltünk még emberi maradványokat. Ezeket — és egyéb dolgokat — egy mély gödörbe tettük, petróleummal lelocsoltuk és elégettük. Amikor a nagyobb roncsdarabokat elszállították, apróságok is előkerültek: én elhoztam a repülőgép néhány rádióalkatrészét, ugyanis barátommal rádióépítők voltunk, kellettek az alkatrészek. Mások kisebb-nagyobb alumíniumlemezeket vittek haza, állítólag akadt, aki néhány év múlva kapálás közben karórát talált a helyszínen. A letörött szárny és az egyik motor bekerült a téesz műhelyébe, évekig ott hányódott. Rengeteg kábel volt benne, azokat felhasználtunk. Szerintem még sok titkot rejt a föld…

A kutatás akkoriban egy hétig tartott, majd fertőtlenítették a területet. A szemtanúk szerint a klórmésztől fehérlett a határ, a maró szagot messze vitte a szél. A letaposott cukorrépáért a szövetkezet megkapta a szaktárcától a kártérítést, ami pontosan 59 ezer 190 forint volt, ami akkoriban komoly összegnek számított.

A merénylet is szóba került, ám hiba okozta a robbanást

Bár az első feltevések között a merénylet is szóba került, a szakértői vizsgálat megállapította: a tüzet, majd a robbanást az üzemanyagrendszer meghibásodása okozta.

A helyszínen ma szép termést ígérő árpatábla ring. A 45 éve történt tragédiára a föld felett nem emlékeztet semmi. A föld alatt annál több: riportunk idején, egy-két órányi keresgélés alatt, egy vödörnyi kisebb-nagyobb alumínium roncsdarab gyűlt össze.

Nagyobb térképre váltás

További részletek a Békés Megyei Hírlap június 16-i számában.

 

jövőkép
Trendivé vált nagycsaládosnak lenni
rossz döntések / 20 perce
Az időjárási modellek előre jelezték a Tátrára lecsapó zivatart
Országos Meteorológiai Szolgálat arra kér mindenkit, hogy higgyen a szemének, fülének, és ha közeleg egy zivatar, forduljon vissza időben.
Gyász
" Telnek hónapok, múlnak az évek, Szeretteid nélküled élnek, de szívükben őríznek Téged." MEGEMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezünk Fábián János békéscsabai lakos halálának 5. évfordulójára. Felesége, Panni, fiai, menye és unokái.
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Kórusz Józsefné szül. Patkás Anna Mária volt sarkadkeresztúri lakos 71 éves korában elhunyt. Temetése 2019. augusztus 29-én 15 órakor lesz a veszprémi Vámosi úti temetőben. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Hugyecz Pál békéscsabai lakos 73 éves korában váratlanul elhunyt. Hamvait 2019. augusztus 27-én 12 órakor helyezzük örök nyugalomra a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Az édesanyák nem halnak meg, Csak fáradt szívük pihenni tér." GYÁSZHÍR Fájdalommal tudatjuk, hogy Csapó Lászlóné szül. Szendrei Judit békéscsabai lakos 94 éves korában csendesen megpihent. Szeretett elhunytunkat 2019. augusztus 26-án 11 órakor helyezzük örök nyugalomra a békéscsabai Ligeti temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Az édesanyák nem halnak meg, Csak fáradt szívük pihenni tér." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Csendes Jánosné szül. Veszelka Dorottya békéscsabai lakos életének 89. évében csendesen megpihent. Temetése 2019. augusztus 27-én 10 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Hruska Mihályné szül. Csatári Anna békéscsabai lakos 78 éves korában elhunyt. Temetése 2019. augusztus 27-én 14 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Fájdalommal megtört szívvel tudatjuk, hogy Tóth Zsolt Imre békéscsabai lakos 2019. augusztus 16-án, 61 éves korában hosszan tartó betegség után elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. augusztus 30-án 10 órakor lesz a békéscsabai Szarvasi úti temetőben. A gyászoló család
"Küzdöttél, de már nem lehet, a csend ölel át és a szeretet. Csak az hal meg, akit elfelednek, Örökké él, akit igazán szeretnek." GYÁSZHÍR Soha el nem múló fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Okányi Mihályné szül. Vida Judit Mária békéscsabai lakos életének 71. évében hosszan tartó betegség után elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. szeptember 3-án 10 órakor lesz a békéscsabai Szarvasi úti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Istók Pálné szül. Franyó Erzsébet békéscsabai lakos 2019. augusztus 15-én 66 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. augusztus 26-án 11 órakor a mezőmegyeri köztemetőben lesz. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Nosza Józsefné szül. Tóth Katalin békési lakos 2019. augusztus 15-én, 69 éves korában elhunyt. Temetése 2019. augusztus 23-án 9 órakor lesz a békési Rózsa temetőben. A gyászoló család
"Nem múlnak ők el, kik szívünkben élnek" MEGEMLÉKEZÉS Soha el nem múló fájdalommal emlékezünk Szabó Viktor halálának 13. évfordulóján. Szerető családja.
,,Az édesanyák nem halnak meg. Csak fáradt szívük pihenni tér." GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Hodor Tibor Gáborné szül. Uhrin Zsófia Sarkad, Hajdú utca 14. szám alatti lakos 2019. augusztus 17-én, 85 éves korában csendesen megpihent.Temetése 2019. augusztus 23-án 14 órakor lesz a sarkadi Szigeti temetőben.Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Csak az hal meg, akit elfelednek, Örökké él, akit igazán szeretnek." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Szák János gépkocsivezető oktató, vizsgabiztos békéscsabai lakos 2019. augusztus 7-én, 77 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. augusztus 23-án 10 órakor lesz a Körösök Völgye Látogatóközpontban. Kérjük a végtisztességen megjelenőket, hogy kegyeletüket egy szál virággal róják le. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik szeretettel emlékeznek meg róla. Gyászoló lánya és unokája
" Megpihenni tértél fájdalmad elhagyva, Melyet türelemmel viseltél magadban, De az emlékeddel szívünkben maradtál, Számunkra te soha meg nem haltál." MEGEMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezünk Tóth Mihály halálának 10. évfordulóján. Felesége, lánya, veje, és annak családja.
GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Ollár Mihály 2019. augusztus 7-én, 89 éves korában csendesen megpihent. Végső búcsút a békéscsabai Berényi úti temetőben vettünk tőle, emlékét szívünkben őrizzük. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy özv. Borsos Mihályné szül. Boros Julianna a 11. sz. Ált. Isk. volt dolgozója békéscsabai lakos 2019. augusztus 10-én kitartóan és türelemmel viselt hosszú betegség után 71 éves korában elhunyt. Temetése 2019. augusztus 21-én 11 órakor lesz a békéscsabai Tompa utcai evangélikus temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, kegyeletüket egy szál gerberával leróják. A gyászoló család
"Ó, Élet! Mily kegyetlen voltál, Időt búcsúzni nem hagytál!" GYÁSZHÍR Megtört szívvel tudatjuk, hogy Kósa András a Volán nyugdíjasa csabaszabadi lakos 2019. augusztus 7-én, 74 éves korában elhunyt. Hamvait 2019. augusztus 29-én 13 órakor helyezzük örök nyugalomra a békéscsabai Vasúti temetőben. A gyászoló család
"Az édesanyák nem halnak meg, Csak fáradt szívük pihenni tér." GYÁSZHÍR Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Izsó Antalné szül. Mazán Zsófia Judit 88 éves korában türelemmel viselt hosszan tartó betegség után elhunyt. Szerettünktől 2019. augusztus 22-én 15 órakor veszünk végső búcsút a békéscsabai felsővégi (Berényi úti) temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Laczó András (Csabatáj Zrt. nyugdíjasa) békéscsabai lakos 2019. augusztus 4-én, 65 éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt. Temetése 2019. augusztus 26-án 15 órakor lesz a békéscsabai Berényi úti temetőben. A gyászoló család
"Köszönjük, hogy éltél és minket szerettél, nem hagytál itt minket, csak álmodni mentél..." MEGEMLÉKEZÉS Soha el nem múló fájdalommal emlékezünk Hrabovszky Mihály halálának 8. évfordulóján. Szerető lánya és családja
interjú / 29 perce
Sebestyén Márta hangja elvarázsolta a csabai közönséget
Vágvölgyi Nóra
teljes siker / 32 perce
A magyar közönségnek is a kedvence az új Néprajzi Múzeum
kajak-kenu / 1 órája
Összesen 12 érem és 12 olimpiai kvóta született Szegeden
nem unatkozik / 2 órája
A galaxis őrzői sztárja is csatlakozott Vin Dieselékhez
kajak-kenu / 2 órája
Egy-egy arany és ezüst 5000 méteren
EISA díjat nyert / 2 órája
A Huawei P30 Pro lett az év legjobb okostelefonja