Hallgassa élőben!

Légikatasztrófa a répaföld felett – az elfelejtett békéssámsoni tragédia

Borzalmas volt a látvány: emberi végtagok, a felismerhetetlenségig összeroncsolódott halottak, a földön szétszórt és a fákon lógó útiholmik, okmányok, füstölgő repülőgéproncs borította a több holdas cukorrépatáblát. A Száraz-ér partján lévő nádast vérpöttyök tarkították. Így emlékszik vissza a 45 évvel ezelőtti békéssámsoni légi katasztrófára Köblös Mihály. Az akkor még általános iskolás fiú, a tragédiához legközelebbi tanyán lakott, alig háromszáz méterről látott mindent. De hogy mi történt, még ő sem tudhatta meg. A korabeli sajtóban összesen egy rövid tényhír jelent meg. Most negyvenöt esztendő múltán próbáljuk felidézni a tragédiát.

— Nem sokkal korábban érkeztünk haza a tanévzáró ünnepségről, s édesanyám megkért, hogy hajtsam ki a libákat legelni — meséli az emlékeket lassan felidézve Köblös Mihály. — Amint tereltem a jószágokat, furcsa, feltűnően erős repülőzúgásra figyeltem fel. Székkutas irányából egy égő gép alacsonyan, harminc-harmincöt fokos szögben érkezett, amikor a répaföld fölé ért, levált az egyik szárnya, és lassan, amolyan tollpehelyként hullott alá. Néhány másodperc múlva a gép a levegőben felrobbant, orrával előre, füstölve a földbe csapódott, majd hatalmas csend borult a környékre. Amíg élek nem felejtem el…

Pontosan 45 évvel ezelőtt, 1963. június 16-án, Békéssámson határában, a falu központjától alig két kilométernyire, a Tótkomlós—Hódmezővásárhely úttól mintegy 300 méterre, a román TAROM légitársaság IL-14P típusú, YR-ILL lajstromozott, különjáratú repülőgépe, fedélzetén 29 utassal és öttagú személyzettel 10 óra 52 perckor lezuhant. A tragédiát senki sem élte túl.

Az áldozatok még a levegőben életüket vesztették

A gép becsapódását követő percekben a környékből, a földeken dolgozók közül több tucatnyi ember rohant lélekszakadva a helyszínre, és még 11 óra előtt megérkezett dr. Szalontai László, a falu körzeti orvosa is.

Az IL-14P leszakadt hajtóműve. (Fotó: a Rendőrség-történeti Múzeum archívuma)

Segíteni azonban már senkin sem tudtak, az áldozatok még a levegőben életüket vesztették. A füstölgő roncsok láttán döbbenet és zűrzavar kerítette hatalmába a szemtanúkat, a helyszínre érkezőket.

A repülőgép, fedélzetén 29 nyugatnémet turistával reggel indult Münchenből, hogy leszállás nélkül repüljön Konstancáig. Verőfényes vasárnap volt, kiváló repülési idővel. A járat nem sokkal tíz óra előtt lépett a magyar légtérbe. A gép 45 éves kapitánya, Sanueluscu Gheorge Budapest térségében kisebb műszaki hibát észlelt, de nem kért leszállási engedélyt.

Bugacnál a 29 esztendős másodpilóta, Marin Vasile engedélyt kért és kapott a 3050 méterre való süllyedésre, majd elköszönt a magyar légiirányítóktól. Ez volt az utolsó kapcsolat a géppel a 125,50 MHz frekvencián, miközben átvette a repülő irányítását a román fél, nyugtázva a gép hívását. Nyomban ezután a személyzet műszaki problémát jelzett, az aradi repülőtértől érdeklődött, hogy van-e olajuk, segítséget kért, ugyanis, mint közölték, csökkent a gép olajnyomása.

Két-három perc múlva jelezték Aradnak, hogy a repülő egyik motorja leállt, újabb egy perc múlva már S. O. S. vészjelzéseket adtak le, majd minden kapcsolat megszakadt. A kapitány, az eredeti repülési programtól eltérve, kényszerűségből, egy technikai leszállást tervezett az aradi repülőtérre, amire nem került sor. A gép Hódmezővásárhely felett már füstölt, kívülről égni kezdett, miközben elérte Békéssámsont.

Árgus szemekkel figyelték a lassító autókat, motorkerékpárokat

A tragédiát követően viszonylag rövid idő alatt Szegedről és Békéscsabáról nagy erőkkel megérkeztek a mentők és tűzoltók, a honvédség pillanatok alatt, szinte hermetikusan lezárta a területet, tíz méterenként álltak a katonák, a helyiek szerint a környéket ellepték a nemzetbiztonságiak, akik árgus szemekkel figyelték a lassító autókat, motorkerékpárokat, igencsak nyitott szemekkel és fülekkel jártak-keltek a faluban.

— Igen hamar a helyszínre ért a magyar és a román szakértői bizottság — emlékszik vissza a most 88 esztendős Laduver József, aki annak idején a település tanácselnöke volt. A magyar szakértői bizottságot Rónai Rudolf vezette. — Döbbenetes látvány fogadott bennünket. Miután megérkeztek a rendőrök, bennünket is kihallgattak, azokat, akik igyekeztünk segíteni — meséli az aggastyán.

A helyszínen csaknem egy hétig folyt a kutatás

Bizottság a roncsok között. (Fotó: a Rendőrség-történeti Múzeum archívuma)


A helyszíni szemle során felkutatták az áldozatok maradványait, ruházatuk, okmányaik, értéktárgyaik alapján csoportosították a testrészeket.

A terület alapos, többszöri átvizsgálása során megtalálták a repülőgép fedélzeti okmányait, amelyek igen erősen rongálódott állapotban kerültek elő, éppen ezért azokat külön szakértő vizsgálta.

A géproncsok előzetes átvizsgálása után, a részletes tanulmányozás céljából, a román bizottság egyetértésével, a kíváncsi szemek elől rejtve, másnap ponyvás tehergépkocsikkal a nagyobb roncsokat, így a jobb szárnyat, a jobb motort, a jobb oldali futóművet és a bal oldali légcsavart Budapestre szállították.

A helyszínen csaknem egy hétig folyt még a kutatás. Szinte az elsőtől az utolsó percig ott dolgozott a ma 71 éves Somogyi István, a helyi gazdaság akkori hegesztője, aki markolóval ásta ki, illetve darabolta a roncsokat. Ma is nehezen beszél a látottakról.

Nem volt szabad beszélni a történtekről

— A faluban sokáig téma volt a baleset, mivel nem volt szabad beszélni a történtekről, így csak szűk körben került szóba — kezdi, s kérdőn néz rám, mintha biztatást várna a folytatáshoz. Kisvártatva mondja: — Az emberi maradványokat papírzsákokba gyűjtötték, majd koporsókba tették. A nagyobb roncsdarabokat géppel ástam, majd húzattam ki, a motor és a gép orra legalább három méter mélyen fúródott a földbe. A harmadik-negyedik napon is leltünk még emberi maradványokat. Ezeket — és egyéb dolgokat — egy mély gödörbe tettük, petróleummal lelocsoltuk és elégettük. Amikor a nagyobb roncsdarabokat elszállították, apróságok is előkerültek: én elhoztam a repülőgép néhány rádióalkatrészét, ugyanis barátommal rádióépítők voltunk, kellettek az alkatrészek. Mások kisebb-nagyobb alumíniumlemezeket vittek haza, állítólag akadt, aki néhány év múlva kapálás közben karórát talált a helyszínen. A letörött szárny és az egyik motor bekerült a téesz műhelyébe, évekig ott hányódott. Rengeteg kábel volt benne, azokat felhasználtunk. Szerintem még sok titkot rejt a föld…

A kutatás akkoriban egy hétig tartott, majd fertőtlenítették a területet. A szemtanúk szerint a klórmésztől fehérlett a határ, a maró szagot messze vitte a szél. A letaposott cukorrépáért a szövetkezet megkapta a szaktárcától a kártérítést, ami pontosan 59 ezer 190 forint volt, ami akkoriban komoly összegnek számított.

A merénylet is szóba került, ám hiba okozta a robbanást

Bár az első feltevések között a merénylet is szóba került, a szakértői vizsgálat megállapította: a tüzet, majd a robbanást az üzemanyagrendszer meghibásodása okozta.

A helyszínen ma szép termést ígérő árpatábla ring. A 45 éve történt tragédiára a föld felett nem emlékeztet semmi. A föld alatt annál több: riportunk idején, egy-két órányi keresgélés alatt, egy vödörnyi kisebb-nagyobb alumínium roncsdarab gyűlt össze.

Nagyobb térképre váltás

További részletek a Békés Megyei Hírlap június 16-i számában.

 

Hirdetés
Digitális tudásfejlesztés jelentős állami támogatással
psg
Messi máris megsérült
Vipera-misszió / 20 perce
Itt fog a Holdon landolni az amerikai holdjáró (videó)
Kiválasztotta rovere leendő leszállóhelyét következő holdmissziójához a Hold déli sarkánál a NASA.
Gyász
"Az édesanyák nem halnak meg, Csak fáradt szívük pihenni tér." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Kósa Györgyné szül. Kesjár Mária békéscsabai lakos 67 éves korában elhunyt. Temetése 2021. szeptember 17-én 13 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy PUSKÁS SÁNDOR 2021. szeptember 11-én, 68 éves korában elhunyt. Felejthetetlen halottunktól 2021. szeptember 20-án 13 órakor veszünk búcsút református szertartás szerint a gyulai Szentháromság Temetőben. Drága emléke szívünkben örökké él!
GYÁSZHÍR Soha el nem múló fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy Szappanos György (volt Kerámiagép és Mezőker dolgozó) békéscsabai lakos 75 éves korában elhunyt. Temetése szűk családi körben megtörtént. Ezúton mondunk köszönetet a Dr. Réthy Pál Kórház Nefrológiai osztály és a Dialízis Központ összes dolgozójának az áldozatos munkájukért. A gyászoló család
"Az édesanyák nem halnak meg, Csak fáradt szívük pihenni tér." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Holecska Istvánné szül. Paulik Erzsébet békéscsabai lakos életének 93. évében csendesen megpihent. Temetése 2021.szeptember 14-én 10 órakor lesz a békéscsabai Szarvasi úti katolikus temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy Juhász András József "Dudi" volt kétegyházi, békéscsabai, telekgerendási lakos 2021.augusztus 27-én, életének 77. évében váratlanul elhunyt. Utolsó útjára szűk családi körben kísértük. Emléke szívünkben örökké él. A gyászoló család
"Sírod előtt állunk, talán Te is látod körülötted van szerető családod." MEGEMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezünk Dávid Istvánné szül. Kucsara Dorottya halálának 15. évfordulóján. Szerető családja
"Az édesanyák nem halnak meg, Csak fáradt szívük pihenni tér." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Dudás Mihályné szül. Betkó Dorottya békéscsabai lakos az Élésker nyugdíjasa, Népművész mester 83 éves korában elhunyt.Temetése 2021. szeptember 13-án 10 órakor lesz a békéscsabai Tompa utcai evangélikus temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Fájdalommal tudatjuk, hogy Bácsfalvi János békéscsabai lakos életének 84. évében elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2021. szeptember 14-én 10 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Tudjuk hogy nem jöhet, mégis egyre várjuk, Enyhíti hiányát, ha álmainkban látjuk. Az ész megérti, de a szív soha, Hogy egyszer majd mi is elmegyünk, ahol Ő van, oda." MEGEMLÉKEZÉS Laurinyecz György halálának 12. évfordulóján. Szerető családja
GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Lukoviczki György békéscsabai lakos 2021. augusztus 26-án, 71 éves korába elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. szeptember 10-én 10 órakor lesz a békéscsabai Ligeti temetőben. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Fájdalommal tudatjuk, hogy Baranka Györgyné szül. Zsíros Judit békéscsabai lakos 90 éves korában örökre megpihent. Temetése 2021. szeptember 9-én 14 órakor lesz a békéscsabai Berényi úti temetőben. A gyászoló család
"Itt vagy velünk lelkünk mélyén, örökre bevésted magad. Tudjuk, soha nem látunk már, de jó tudni, hogy velünk vagy." MEGEMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezünk Horváth János halálának 7. évfordulóján. Felesége és a család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Kovács Béla (lakatos mester) békéscsabai lakos 79 éves korában örökre megpihent. Temetése akaratának megfelelően, szűk családi körben megtörtént. A gyászoló család
MEGEMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezünk Brém Istvánné szül. Csicsely Zsuzsanna halálának 10. évfordulóján. Szerető férjed és családja
"Anya tudod, most arra gondolok, velem vagy és nem csak álmodom. Hozzád bújok, cseng a hangod, dúdolgatsz nekem, mosolyogva, kedvesen szólsz: -ne sírj gyermekem- Szívem megremeg, gyönyörű az álom, édesanyámat - újra megtalálom-, Fénysugárral ölel át, a végtelen szeretet, mely örökre megőrzi emlékedet." MEGEMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezünk Hernik Ferencné szül. Dóczi Viola kétegyházi lakos halálának 5. évfordulóján. Szerető családja
GYÁSZHÍR Soha el nem múló fájdalommal tudatjuk, hogy Matuska Julianna békéscsabai lakos 65 éves korában elhunyt. Búcsúztatása 2021. szeptember 10-én 14.30 órakor lesz a békéscsabai Ligeti temetőben. A gyászoló család
"Örökre velünk maradsz" GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Szécsi László kondorosi lakos 76 éves korában elhunyt. Szűk családi körben helyeztük végső nyugalomra. A gyászoló család
"Örök az arcod, nem száll el a szavad, Minden mosolyod a szívünkben marad." GYÁSZHÍR Soha el nem múló fájdalommal tudatjuk, hogy drága férjem, édesapánk, apósom, nagypapánk Dr. Máté István (Közgazdasági Szakközépiskola volt tanára, szaktanácsadó) 80 éves korában súlyos betegség következtében eltávozott. Búcsúztatása 2021. szeptember 8-án 9 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. Kérjük kegyeletüket egy szál virággal róják le. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Ha emlegettek köztetek leszek, De fáj, ha látom könnyetek. Ha rám gondoltok mosolyogjatok, Mert én már Istennél vagyok." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Baukó János békéscsabai lakos 2021. augusztus 27-én, életének 79. évében elhunyt. Temetése 2021. szeptember 7-én 10 órakor lesz a békéscsabai Berényi úti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Soha el nem múló fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szlancsik János Békéscsaba (fényesi) lakos 2021. augusztus 27-én, 68 éves korában elhunyt. Drága halottunkat 2021. szeptember 8-án 10 órakor kísérjük utolsó útjára a fényesi evangélikus temetőben. Kérjük a végtisztességen megjelenőket, hogy kegyeletüket egy szál virággal róják le. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
rémisztő kilátások / 1 órája
Egyenesen felénk száguld egy hatalmas aszteroida: veszélyre figyelmeztettek a tudósok
kevesebb hulladék / 1 órája
Gyümölcsmaradékból készítettek antibakteriális kötszert
áldozatvédelem / 1 órája
Varga Judit: nem elég együttérezni, aktívan segíteni kell
nehéz döntés / 1 órája
Befejezi pályafutását a világ leghíresebb síugrója
Vadászati és Természeti Világkiállítás / 1 órája
Ruhakollekcióval, trófeákkal és egy filmmel jelenik meg Békés az expón
beol.hu
Videóhívásra kész / 2 órája
Webkamerás monitort hozott a Samsung