Légikatasztrófa a répaföld felett – az elfelejtett békéssámsoni tragédia

Borzalmas volt a látvány: emberi végtagok, a felismerhetetlenségig összeroncsolódott halottak, a földön szétszórt és a fákon lógó útiholmik, okmányok, füstölgő repülőgéproncs borította a több holdas cukorrépatáblát. A Száraz-ér partján lévő nádast vérpöttyök tarkították. Így emlékszik vissza a 45 évvel ezelőtti békéssámsoni légi katasztrófára Köblös Mihály. Az akkor még általános iskolás fiú, a tragédiához legközelebbi tanyán lakott, alig háromszáz méterről látott mindent. De hogy mi történt, még ő sem tudhatta meg. A korabeli sajtóban összesen egy rövid tényhír jelent meg. Most negyvenöt esztendő múltán próbáljuk felidézni a tragédiát.

— Nem sokkal korábban érkeztünk haza a tanévzáró ünnepségről, s édesanyám megkért, hogy hajtsam ki a libákat legelni — meséli az emlékeket lassan felidézve Köblös Mihály. — Amint tereltem a jószágokat, furcsa, feltűnően erős repülőzúgásra figyeltem fel. Székkutas irányából egy égő gép alacsonyan, harminc-harmincöt fokos szögben érkezett, amikor a répaföld fölé ért, levált az egyik szárnya, és lassan, amolyan tollpehelyként hullott alá. Néhány másodperc múlva a gép a levegőben felrobbant, orrával előre, füstölve a földbe csapódott, majd hatalmas csend borult a környékre. Amíg élek nem felejtem el…

Pontosan 45 évvel ezelőtt, 1963. június 16-án, Békéssámson határában, a falu központjától alig két kilométernyire, a Tótkomlós—Hódmezővásárhely úttól mintegy 300 méterre, a román TAROM légitársaság IL-14P típusú, YR-ILL lajstromozott, különjáratú repülőgépe, fedélzetén 29 utassal és öttagú személyzettel 10 óra 52 perckor lezuhant. A tragédiát senki sem élte túl.

Az áldozatok még a levegőben életüket vesztették

A gép becsapódását követő percekben a környékből, a földeken dolgozók közül több tucatnyi ember rohant lélekszakadva a helyszínre, és még 11 óra előtt megérkezett dr. Szalontai László, a falu körzeti orvosa is.

Az IL-14P leszakadt hajtóműve. (Fotó: a Rendőrség-történeti Múzeum archívuma)

Segíteni azonban már senkin sem tudtak, az áldozatok még a levegőben életüket vesztették. A füstölgő roncsok láttán döbbenet és zűrzavar kerítette hatalmába a szemtanúkat, a helyszínre érkezőket.

A repülőgép, fedélzetén 29 nyugatnémet turistával reggel indult Münchenből, hogy leszállás nélkül repüljön Konstancáig. Verőfényes vasárnap volt, kiváló repülési idővel. A járat nem sokkal tíz óra előtt lépett a magyar légtérbe. A gép 45 éves kapitánya, Sanueluscu Gheorge Budapest térségében kisebb műszaki hibát észlelt, de nem kért leszállási engedélyt.

Bugacnál a 29 esztendős másodpilóta, Marin Vasile engedélyt kért és kapott a 3050 méterre való süllyedésre, majd elköszönt a magyar légiirányítóktól. Ez volt az utolsó kapcsolat a géppel a 125,50 MHz frekvencián, miközben átvette a repülő irányítását a román fél, nyugtázva a gép hívását. Nyomban ezután a személyzet műszaki problémát jelzett, az aradi repülőtértől érdeklődött, hogy van-e olajuk, segítséget kért, ugyanis, mint közölték, csökkent a gép olajnyomása.

Két-három perc múlva jelezték Aradnak, hogy a repülő egyik motorja leállt, újabb egy perc múlva már S. O. S. vészjelzéseket adtak le, majd minden kapcsolat megszakadt. A kapitány, az eredeti repülési programtól eltérve, kényszerűségből, egy technikai leszállást tervezett az aradi repülőtérre, amire nem került sor. A gép Hódmezővásárhely felett már füstölt, kívülről égni kezdett, miközben elérte Békéssámsont.

Árgus szemekkel figyelték a lassító autókat, motorkerékpárokat

A tragédiát követően viszonylag rövid idő alatt Szegedről és Békéscsabáról nagy erőkkel megérkeztek a mentők és tűzoltók, a honvédség pillanatok alatt, szinte hermetikusan lezárta a területet, tíz méterenként álltak a katonák, a helyiek szerint a környéket ellepték a nemzetbiztonságiak, akik árgus szemekkel figyelték a lassító autókat, motorkerékpárokat, igencsak nyitott szemekkel és fülekkel jártak-keltek a faluban.

— Igen hamar a helyszínre ért a magyar és a román szakértői bizottság — emlékszik vissza a most 88 esztendős Laduver József, aki annak idején a település tanácselnöke volt. A magyar szakértői bizottságot Rónai Rudolf vezette. — Döbbenetes látvány fogadott bennünket. Miután megérkeztek a rendőrök, bennünket is kihallgattak, azokat, akik igyekeztünk segíteni — meséli az aggastyán.

A helyszínen csaknem egy hétig folyt a kutatás

Bizottság a roncsok között. (Fotó: a Rendőrség-történeti Múzeum archívuma)


A helyszíni szemle során felkutatták az áldozatok maradványait, ruházatuk, okmányaik, értéktárgyaik alapján csoportosították a testrészeket.

A terület alapos, többszöri átvizsgálása során megtalálták a repülőgép fedélzeti okmányait, amelyek igen erősen rongálódott állapotban kerültek elő, éppen ezért azokat külön szakértő vizsgálta.

A géproncsok előzetes átvizsgálása után, a részletes tanulmányozás céljából, a román bizottság egyetértésével, a kíváncsi szemek elől rejtve, másnap ponyvás tehergépkocsikkal a nagyobb roncsokat, így a jobb szárnyat, a jobb motort, a jobb oldali futóművet és a bal oldali légcsavart Budapestre szállították.

A helyszínen csaknem egy hétig folyt még a kutatás. Szinte az elsőtől az utolsó percig ott dolgozott a ma 71 éves Somogyi István, a helyi gazdaság akkori hegesztője, aki markolóval ásta ki, illetve darabolta a roncsokat. Ma is nehezen beszél a látottakról.

Nem volt szabad beszélni a történtekről

— A faluban sokáig téma volt a baleset, mivel nem volt szabad beszélni a történtekről, így csak szűk körben került szóba — kezdi, s kérdőn néz rám, mintha biztatást várna a folytatáshoz. Kisvártatva mondja: — Az emberi maradványokat papírzsákokba gyűjtötték, majd koporsókba tették. A nagyobb roncsdarabokat géppel ástam, majd húzattam ki, a motor és a gép orra legalább három méter mélyen fúródott a földbe. A harmadik-negyedik napon is leltünk még emberi maradványokat. Ezeket — és egyéb dolgokat — egy mély gödörbe tettük, petróleummal lelocsoltuk és elégettük. Amikor a nagyobb roncsdarabokat elszállították, apróságok is előkerültek: én elhoztam a repülőgép néhány rádióalkatrészét, ugyanis barátommal rádióépítők voltunk, kellettek az alkatrészek. Mások kisebb-nagyobb alumíniumlemezeket vittek haza, állítólag akadt, aki néhány év múlva kapálás közben karórát talált a helyszínen. A letörött szárny és az egyik motor bekerült a téesz műhelyébe, évekig ott hányódott. Rengeteg kábel volt benne, azokat felhasználtunk. Szerintem még sok titkot rejt a föld…

A kutatás akkoriban egy hétig tartott, majd fertőtlenítették a területet. A szemtanúk szerint a klórmésztől fehérlett a határ, a maró szagot messze vitte a szél. A letaposott cukorrépáért a szövetkezet megkapta a szaktárcától a kártérítést, ami pontosan 59 ezer 190 forint volt, ami akkoriban komoly összegnek számított.

A merénylet is szóba került, ám hiba okozta a robbanást

Bár az első feltevések között a merénylet is szóba került, a szakértői vizsgálat megállapította: a tüzet, majd a robbanást az üzemanyagrendszer meghibásodása okozta.

A helyszínen ma szép termést ígérő árpatábla ring. A 45 éve történt tragédiára a föld felett nem emlékeztet semmi. A föld alatt annál több: riportunk idején, egy-két órányi keresgélés alatt, egy vödörnyi kisebb-nagyobb alumínium roncsdarab gyűlt össze.

Nagyobb térképre váltás

További részletek a Békés Megyei Hírlap június 16-i számában.

 

a bécsi opera dívája
Elhunyt a 20. század egyik legnagyobb szopránja
Budapesti női tenisztorna / 8 perce
Párosban döntőbe jutott Stollár Fanny
A címvédő Stollár Fanny – Heather Watsonnal az oldalán – döntőbe jutott a 250 ezer dollár (70 millió forint) összdíjazású budapesti keménypályás női tenisztornán.
Gyász
Az édesanyák nem halnak meg. Csak fáradt szívük pihenni tér." GYÁSZHÍR Mély fajdalommal tudatjuk, hogy Nyéki Mihalyné szül.: Szőke Eszter Gyula, Budapest krt.-i lakos életének 69. évében csendesen megpihent. Temetése 2019. február 26-án 13 órakor lesz a gyulai Új Református temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak,akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Ma szomorúbb lett a föld, Szürkébb az ég kékje, Egy szív állt meg örökre, Édesapánk szerető szíve." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Koszna András jaminai lakos 77 éves korában csendesen megpihent. Szeretett elhunytunkat 2019. február 25-én 13 órakor helyezzük örök nyugalomra a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Nem hal meg az, akinek emléke Örökké szívünkben él." GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Antal Mihályné szül. Gálházi Mária békéscsabai lakos 2019. február 16-án, 85 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. február 25-én 15 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Ott pihensz, ahol már nem fáj semmi, S nyugalmadat nem zavarja senki. Életed elszállt, mint a virágillat, De emléked megmaradt, mint egy csillag. Legyen csendes az álmod, Találj odafenn örök boldogságot. Legyen veled az Isten és az ég, A felhőkön túl találkozunk még." MEGEMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezünk Gyeraj László halálának 1. évfordulóján. Lánya és unokái, valamint mindazok akik szerették.
"Nem múlnak ők el, kik szívünkben élnek, Hiába szállnak árnyak, álmok, évek." (Juhász Gyula) GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Dudás Mihályné Gyula, Bajza u. 2. 2/6. szám alatti lakos életének 95. esztendejében, 2019. február 15-én elhunyt. Búcsúztatására 2019. február 27-én 10 órakor a gyulai Szentháromság temetőben kerül sor. Kérjük, hogy akik szerették, koszorúk és sírcsokrok helyett egy szál virággal búcsúzzanak tőle. A gyászoló család
"Az édesanyák nem halnak meg, Csak fáradt szívük pihenni tér." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett édesanyánk, anyósunk, nagymamánk, dédnagymamánk Vozár Jánosné szül. Lipták Ilona békéscsabai (volt felsőnyomási) lakos 84 éves korában elhunyt. Temetése 2019. február 21-én 14 óra 30 perckor lesz a békéscsabai Berényi úti evangélikus temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Fájdalommal tudatjuk, hogy Darida György a Megastruktúra Kft ügyvezetője békéscsabai lakos 64 éves korában váratlanul elhunyt. Temetése 2019. február 22-én pénteken 12.30 órakor lesz a berényi úti temetőben. Ezúton köszönjük mindenkinek, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
Örök szeretettel EMLÉKEZEM dr. OLÁRY GYULA nyugalmazott jogtanácsos halálának 10. évfordulóján. "Kereslek, mert elveszítettelek, Mert nélküled nem lelek nyugodt helyet. Kutatlak, hogy valahol biztos helyt rád találjak. Mert olyan vagyok, mint űzött vad, Ki érzi-féli csapda csap.... De nem lellek, de nem lellek. Pedig nap kel kakasszóban, Déli harangszóban. Újra visszhangzik neved este, ha nyugszik, súlyos bilincseid álmomban fogvatartanak. Nap, hold, óra körbejár, se körben zárt vagyok veled. Közel vagy.... érinteni véllek... Délibáb, mi ily közel nyújtom, De átlátszó falba ütközik kezem. Karod a hívásra nem felel, a csapda csap, már halva vagy, égen felhők közt szivárvány vagy." Feleséged
"Az édesanyák nem halnak meg, Csak fáradt szívük pihenni tér." GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Szász Pálné szül. Nagy Erzsébet kétsopronyi lakos 80 éves korában türelemmel viselt betegség után elhunyt. Temetése 2019. február 22-én 10 órakor lesz a kétsopronyi köztemetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Elvitted a derűt, a fényt, a meleget, csak egy sugarat hagytál itt, az emlékeket. Bennünk él egy arc egy végtelen szeretet, amit tőlünk s soha de soha senki el nem vehet. Hiányodat feldolgozni nem lehet, Csak próbálkozunk élni nélküled." MEGEMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezünk Nyeste János békési lakos halálának 10. évfordulóján. Szerető felesége, fiai, lánya, unokái és dédunokája.
Gyászhír Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Megyebiró István, az egykori Mezőgép Vállalat gyulai gyáregységének nyugalmazott igazgatója, gyulai lakos, életének 87-dik évében, váratlanul elhunyt. Hamvait 2019.február 22-én 11 órakor helyezzük örök nyugalomra a Gyulai Óreformátus Temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Katics Lászlóné szül. Csikós Mária békéscsabai lakos 2019. január 24-én életének 83. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. február 20-án 12.30 órakor lesz a békéscsabai Tompa utcai temetőben. A gyászoló család
,, Ma szomorúbb lett a föld, Szürkébb az ég kékje, Egy szív állt meg örökre, Édesanyánk szerető szíve." GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Bacsa Istvánné szül. Hursán Irén békéscsabai lakos 2019. február 9-én 85 éves korában, rövid betegség után csendesen megpihent. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. február 21-én 10 órakor lesz a békéscsabai Berényi úti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Ha emlegettek, köztetek leszek, De fáj, ha látom könnyetek." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Durkó Sándor békéscsabai lakos 2019. február 6-án, 58 éves korában rövid, súlyos betegség következtében elhunyt. Búcsúztatása 2019. február 19-én 11 órakor lesz a békéscsabai Ligeti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Te számunkra sosem leszel halott, örökké élni fogsz, mint a csillagok" GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Vincze Gábor (volt DÉMÁSZ nyugdíjas) Újkígyós, Ady E. u.7. szám alatti lakos, 2019. február 13-án, 90 éves korában elhunyt. Temetése, 2019. február 18-án, hétfőn, 11 órakor lesz az Újkígyósi Szent Antal temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útján elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Almási Gábor tanár úr 2019. február 8-án, 74 éves korában, méltósággal viselt, súlyos betegségben elhunyt. Drága halottunk hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. február 22-én, pénteken 12 órakor lesz a békési Rózsa temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
,, Nem hal meg az, akinek emléke Örökké szívünkben él,, GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Hazai Tamásné szül. Tóth Judit békéscsabai lakos 2019. február 13-án 96.éves korában hosszan tartó betegség után elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. február 20-án 10 órakor lesz a békéscsabai Szarvasi úti temetőben. Gyászmise 2019. február 20-án 8.30 órakor a békéscsabai katolikus nagytemplomban lesz. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Amikor Isten látta, hogy az út túl hosszú, a domb túl meredek, a lélegzés túl nehéz lett, átölelt és mondta: Gyere haza." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Tomcsenka Mihályné szül: Zatykó Etelka Szabadkígyós, József Attila u. 7. szám alatti (volt gerendási) lakos életének 83. évében elhunyt. Temetése 2019. február 18-án, hétfőn 10 órakor lesz a gerendási köztemetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó földi útjára elkísérik, gyászunkban osztozva temetésén végtisztességet tesznek. A gyászoló család
"Ha emlegettek, köztetek leszek, De fáj, ha látom könnyetek." GYÁSZHÍR Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy Tóth László (az Autóklub volt megyei titkára) békéscsabai lakos 73 éves korában súlyos betegségben elhunyt. Végső búcsút 2019. február 18-án 14 órakor veszünk a békéscsabai Ligeti temetőben. A megjelentek kegyeletüket egy szál virággal róhatják le. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Fájdalommal tudatjuk, hogy Kesjár Györgyné szül: Nagy Margit Békéscsaba, Bocskai utcai lakos 88 éves korában elhunyt. Hamvait végakaratának megfelelően szűk családi körben helyeztük örök nyugalomra a békéscsabai Vasúti temetőben. A gyászoló család
nagy utazás / 1 órája
Elindult Afrikából Zoltán, a GPS-jeladós gemenci gólya
hagyományok / 3 órája
Székely segítséggel ismerkednek a legendás múlttal a Kárpát-medencében
teljes gőzzel / 3 órája
Még bajnokit is halaszt az Ajax a BL-visszavágó miatt
kiskunhalas / 3 órája
Pintér Sándor: folytatódik a börtönfejlesztési program
a végzet hírnöke / 3 órája
Apró méretű T. rex-előd maradványait tárták fel
utolsó fagyoskodás? / 3 órája
Itt a hidegfront, még próbálkozik a tél