Kilátások az idei évre

Bizakodóan tekintenek a 2017-es gazdasági év elé a megyei szakemberek, miközben – főként a legnagyobb cégek vezetői – a tavalyit is eredményesnek értékelik. Békésben újra gyarapszik a vállalkozások száma, ugyanakkor az országos tendenciáktól továbbra is érezhető lemaradásban van a megye gazdasági lendülete.

Az ipari termelés volumene 0,6 százalékkal haladta meg 2016 novemberében az egy évvel korábbit – írta a KSH kimutatásaira alapozva a Világgazdaság. A termelés az év első tizenegy hónapjában 1,0 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A statisztikai hivatal adatai szerint bővült az agrárium teljesítménye is. Az MTI december elején közölte az KSH erre vonatkozó prognózisát, melyben azt írták: 2016-ban 8,5 százalékkal nőtt a mezőgazdaság kibocsátása, és az árak 2,9 százalékos átlagos csökkenése következtében 5,3 százalékkal nagyobb értéket állított elő az ágazat, mint egy évvel korábban.

A kiskereskedelmi forgalom tavaly novemberben 4,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a nyers és az úgynevezett naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt. A forgalom jelentősen megélénkült az októberi 2,6 százalékos növekedés után. Az év első tizenegy hónapjában szintén 4,7 százalékkal nőtt az üzletek forgalma a naptárhatástól megtisztított adatok szerint – jelentette pénteken első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.

Mindeközben 2016 őszén (szeptember-novemberben) a munkanélküliek száma az egy évvel korábbihoz képest 76 ezer fővel, 208 ezerre, a munkanélküliségi ráta 1,7 százalékponttal, 4,5 százalékra csökkent. Azonos mértékű javulás mellett, a férfiakat némileg alacsonyabb szintű munkanélküliség jellemezte, mint a nőket.

A biztató országos statisztikák után szűkebb pátriánk, Békés megye gazdasági helyzetéről, illetve az idei esztendőre vonatkozó kilátásokról helyi szakemberektől, cégvezetőktől érdeklődtünk.

Egyre több mikrovállalkozás Békésben is
Nagy Mihály László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Békés megyei elnöke elmondta, a 2016-os céginformációs statisztikákat elemezte az Opten is. Ennek alapján a legszembeötlőbb, hogy sem a 2015-ös rekord magas cégtörlési, sem a rekord alacsony cégalapítási számok nem dőltek meg.

Az Opten elemzése szerint a KATA limitemelése egyértelmű jele a mikrovállalkozások jövőbeli előretörésének, és az ezzel megugró cégalapítási számnak. Az, persze, kérdéses, hogy mennyire lesz életképes a sok új cég. A magas fluktuáció és a korábbi statisztikák azt mutatják, hogy nem túl magas az új cégek túlélési képessége. Még mindig sokan alapítanak vállalkozást kényszerből vagy megalapozott üzleti terv nélkül. Ezek következtében az ötéves életkort a cégeknek már a fele sem éri el. 2017-ben – nagy részben az adóváltozásoknak is köszönhetően – valószínűleg tovább emelkedik a cégalapítások száma, így az újra visszakerülhet a 30 ezer körüli érték fölé.

– A megszűnések mellett a cégek kapacitás-, tudás- és technológiabővítése is jelen van Békés megyében – ecsetelte Nagy Mihály László. – Az Agrár Széchenyi Kártya is pozitív elmozdulást jelentett, a növénytermesztéstől az élelmiszer-előállításig, a feldolgozóiparig. A fémipari cégek, az autóipar beszállítói is jól teljesítettek tavaly, ez is húzóágazata a megye gazdaságának. Sokan kivitelre termelnek, de az is fontos rengeteg vállalkozásnak, hogy a belkereskedelemben is nőjön a vásárlóerő és a szolgáltatásokat is minél többen tudják igénybe venni. 

A megyében árnyaltabb a helyzet
— Országosan viszonylag jó évet zárt a magyar gazdaság, gondolok itt elsősorban a honi foglalkoztatás javuló helyzetére. Békés megyében ennél már árnyaltabb a kép, a megye lemaradása tovább nőtt, különösen a szakemberhiány és az alacsony bérek éreztetették hatásukat a térségben. Pozitív változás volt, hogy a nemzetközi hitelminősítők befektetésre alkalmasnak ítélték hazánkat, ugyanakkor ez is főként országosan járt előnyökkel, a Békésben kevésbé nőtt a beruházási hajlandóság — értékelte kérésünkre az elmúlt esztendőt dr. Orosz Tivadar. A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara megyei elnöke az idei évet vizsgálva már bizakodóbb.

— Az előző uniós ciklus lezárultával elapadtak a források, de idén, a mostani ciklus új lendületet adhat a térség gazdaságának is. Ezenfelül az év elejétől életbe lépő kormányzati intézkedések, jelesül az áfacsökkentés, valamint a minimálbér és a garantált bérminimum növelése miatt a kereslet, a fogyasztás növekedésével számolunk. Ugyancsak jelentős gazdaságélénkítő hatást gyakorolhat Békés megyére az M44-es gyorsforgalmi út megépítése, mely egyrészt közvetlen munkalehetőséget nyújt majd, másodsorban a megye infrastrukturális állapotának javításával hosszú távon segíti a gazdaság élénkülését — hangsúlyozta dr. Orosz Tivadar. Hozzátette, felméréseik alapján kamarai tagjaik ugyancsak bizakodva tekintenek a 2017-es évre, kétharmaduk pozitív változást vár az idei esztendőtől.

Növekedés és stabil eredmények
Kása István Zoltán, a Marzek Kner Packaging Kft. – M-FlexiLog Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a Marzek-csoport mindkét magyarországi leányvállalata Békéscsabán működik.

– A Marzek Kner Packaging Kft., vagyis a Kner Nyomda 2016-ban átlagosan 315 főt foglalkoztatott – hangsúlyozta Kása István Zoltán. – A tavaly nyolcmilliárd forintos forgalmú vállalat háromszázalékos növekedéssel, stabil eredménnyel zárta az elmúlt évet. A papír alapú csomagolóanyagokat gyártó nyomda forgalmának 40 százaléka export, a növekedés a külföldi piacok növekvő bizalmának is köszönhető.

Az ügyvezető igazgató kitért arra, az idei évben további, közel 400 millió forintos beruházással erősítik meg a piaci pozíciójukat és várhatóan ismét növekszik a csomagolóanyagokból származó bevétel.

– A járulékcsökkentésnek köszönhetően a kollégák 76 százalékénak nő az alapbére – ecsetelte Kása István Zoltán. Kitért arra, a Marzek-csoport második gyártóüzemének építését kezdte el Békéscsabán az ősszel.

– Az idei év legnagyobb kihívása az új üzem elindítása lesz – emelte ki. – Az M-FlexiLog beruházása két részből áll. Az első a logisztika, melynek keretében a békéscsabai önkormányzattól 2015 decemberében megvásárolt, 25 ezer négyzetméteres ingatlanon felépül egy 3500 négyzetméteres, 14 méter magas raktár. Ezzel megoldható a Marzek Kner Packaging Kft. és a megvalósuló M-Flexilog Kft. gyártási kapacitásának raktározási szükséglete. Az épületrész beruházási igénye berendezésekkel együtt mintegy 600 millió forint. A fő tevékenységi kör a flexibilis csomagolóanyag gyártás lesz. Az épületkomplexumon belül további 4500 négyzetméter gyárkapacitás épül.

Kása István Zoltán elmondta, a vállalat az idén májusi indulásától számított három éven belül hárommilliárd, öt éven belül ötmilliárd forint nettó árbevételt ér el. A foglalkoztatottak létszáma idén meghaladja az 50-et, és ez mind új munkahely, majd 2021-ig fokozatosan 120-ra emelkedik. Szólt arról, az új munkatársakat 2017 második negyedévétől várja a vállalat. A jövőbeni megrendelőkkel folynak a tárgyalások, az alapanyag-szállítók pedig készen állnak az új üzem kiszolgálására.

Közepes évre számítanak a Gallicoopnál
– A termelés is nehéz, de a jóslás még nehezebb – mondta lapunknak Erdélyi István, a szarvasi Gallicoop Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette, hogy a mögöttünk hagyott esztendő első féléve nagyon jól indult, de a második félévre csökkent a kereslet és az árak is, emiatt közepes évet zártak. A korábbi 2014-2015-ös, jó évek után most gyengébb évekre számítanak, a 2017-es év elképzelései is közepesek. Mint elmondta, a piaci kereslet csökkent Európában, a lengyelek óriási ütemben fejlesztenek, emiatt nagy a túltermelés. Az elmúlt év második felében állat-egészségügyi okok is akadályozták a magyar baromfiipar teljesítményének növelését, bezáródtak a kelet-ázsiai piacok, ami szintén túltermeléshez vezetett.

– Bízom benne, hogy február-március körül ezen a problémán túlesünk, és ismét megnyílnak számunkra ezek a piacok – mondta Erdélyi István.

A Linamar 2016-ban átlépte az ötvenmilliárdos árbevételi küszöböt
A tavalyi újabb sikeres év volt a Linamar Hungary Zrt. számára. A cég eddigi fejlődését és jövőbeni növekedési kilátásait elsősorban a kanadai anyacégnél jól bevált autóipari alkatrész-gyártási business-modell szisztematikus bevezetése tette lehetővé.

— Folytattuk tovább technológiai, illetve kapacitásnövelő fejlesztéseinket. A Linamar Hungary Zrt. 7,254 milliárd forintos összköltségvetést meghaladó új beruházásból üzemcsarnok-bővítést, gépbeszerzést és munkahelyteremtést valósít meg, amihez a kormány egyedi döntése alapján vissza nem térítendő támogatást nyertünk. A két év alatt megvalósuló komplex fejlesztéssel újabb mérföldkőhöz érkezett a Linamar Hungary Zrt. — tájékoztatta lapunkat Havasi Csaba. A vezérigazgató két fontos cél megvalósításáról is szólt.

— Egyrészről mezőgazdasági gépgyártásunk piaci pozícióit, másrészről új technológiák alkalmazásával autóipari versenyképességünk tovább erősítése a cél. A projekt által teremtett ötéves többlet-árbevételi lehetőség meghaladja a 23 milliárd forintot. A beruházásnak köszönhetően vállalatunk 81 új munkahelyet tud teremteni. A beszállítói láncban a beruházás az új munkahelyeket tekintve ennek a többszörösét jelenti a régióban.

A vezérigazgató emlékeztetett: az 1992-es privatizációkor árbevételük 602 millió forint volt, ami 2015-re meghaladta a 47 milliárd forintot.

— Történetünkben először 2016-ban lépte át az 50 milliárdos árbevételi küszöböt. A kezdeti 354 fős létszám 2016. december 31-ére 2436 főre bővült. Társaságunk 2010-2015 között 24 milliárd forintot meghaladó beruházást hajtott végre. Csak a 2015-ös évben a Linamar Hungary Zrt. a magyar beszállítók részére 21 milliárd forintot fizetett ki; valamint 9,8 milliárd forint bért, bérjárulékot, személy jellegű egyéb kifizetést, társasági és helyi adót.

A vállalat 1992-es alapítás óta magyar vezetőséggel dolgozik. Céltudatos tréninggel fejlesztik munkakultúrájukat, javítják termelékenységüket.

— Elsők között csatlakoztunk a duális középfokú és felsőfokú szakemberképzéshez. Mindkét telephelyen létesítettünk tanműhelyt, ahol több mint 150 szakmunkás tanuló fejleszti tudását. Büszkék vagyunk rá, hogy negyedszer, 2016-ban is elnyertünk a Kiváló szakképzőhely címet.

 

Kommentek

Legolvasottabb

1
Elakadt egy sört szállító teherautó a 47-esen, lezárták a főutat
2
Mezőkovácsházi mentős mentette meg a nőket, akikbe villám csapott a Körösnél
3
És akkor Gyomaendrődöt elmosta az eső
4
Olajtartályok gyulladtak ki Ecsegfalván, kilenc város tűzoltói oltották a lángokat
5
Autók törtek Békésnél, szalagkorlátnak vágódott az egyik
vizes vb – úszás
Egy érem jutott a magyar úszóknak szerdán
Álomország / 12 perce
Új sorozatot készít a Simpson család alkotója
Matt Groening az új, középkori fantáziavilágban játszódó animációs sorozatot a Netflix online műsorszolgáltatónak készíti.
Gyász
"Olyan csend van nélküled, Hogy szinte hallani, Amit utoljára akartál mondani." MEGEMLÉKEZÉS Cselényi Csaba békéscsabai lakos halálának 15. évfordulóján. Szeretettel emlékezik édesanyád, ő rokonai és legjobb barátaid.
"Szívedben nem volt más, csak jóság és szeretet, Szorgalom és munka volt az egész életed. Mióta elmentél, a szívünk csupa bánat, Te voltál a lelke az egész családnak." MEGEMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezünk Bencsik György halálának 2. évfordulóján. Szerető felesége, családja és a rokonság
"Nem hal meg az, akinek emléke Örökké szívünkben él." GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Arató László József békéscsabai lakos 2017. július 21-én, 72 éves korában elhunyt. Temetése 2017. július 28-án 10 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Az édesanyák nem halnak meg, Csak fáradt szívük pihenni tér." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy özv. Fodré Lajosné szül. Sallai Katalin Margit (Margó) a 3. sz. gyógyszertár volt dolgozója békéscsabai lakos életének 91. évében csendesen megpihent. Temetése 2017. július 28-án 12 órakor lesz a békéscsabai Ligeti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
Mély fájdalommal, de Isten akaratában megnyugodva Párducz Béla férj, gyermekei: László és Oszkár, unokái: László és Levente, menye: Andrea tudatja, hogy Párducz (Dobrotka) Piroska (Ada, 1929.december 11. - Gyula, 2017.július 13.) életének 88. évében tiszta szent lélekkel visszaadta lelkét Teremtőjének. Szeretett halottunktól 2017. július 27-én 19 órakor veszünk végső búcsút, kísérjük utolsó útjára az Adai római katolikus temetőben. 2017. július 27. - 7.30 Csíksomlyói kegytemplom és kolostor - Lelki üdvéért szentmise 2017. július 28. - 8.00 Szentháromság katolikus templom, Ada - Temetési szentmise 2017. augusztus 3. - 16.00 Nádi Nagyboldogasszony Plébániatemplom, Gyula - Lelki üdvéért szentmise Szerető családja
Kasszasiker / 3 órája
Megvan, hogy mikor támad újra Wonder Woman!
özönvíz / 3 órája
Árvíz sújt több németországi települést, egy ember eltűnt
kellő önbizalom / 3 órája
Märcz Tamás: Úgy kell menni, mint az oroszok ellen
pazar végjáték / 4 órája
Legyőzte a görögöket a női pólócsapat
Csöbörből vödörbe / 5 órája
Így akadályozza meg a panda a nagytakarítást (videó)
vizes vb / 6 órája
A világbajnokság a rendőrök szemével