Kilátások az idei évre

Bizakodóan tekintenek a 2017-es gazdasági év elé a megyei szakemberek, miközben – főként a legnagyobb cégek vezetői – a tavalyit is eredményesnek értékelik. Békésben újra gyarapszik a vállalkozások száma, ugyanakkor az országos tendenciáktól továbbra is érezhető lemaradásban van a megye gazdasági lendülete.

Az ipari termelés volumene 0,6 százalékkal haladta meg 2016 novemberében az egy évvel korábbit – írta a KSH kimutatásaira alapozva a Világgazdaság. A termelés az év első tizenegy hónapjában 1,0 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A statisztikai hivatal adatai szerint bővült az agrárium teljesítménye is. Az MTI december elején közölte az KSH erre vonatkozó prognózisát, melyben azt írták: 2016-ban 8,5 százalékkal nőtt a mezőgazdaság kibocsátása, és az árak 2,9 százalékos átlagos csökkenése következtében 5,3 százalékkal nagyobb értéket állított elő az ágazat, mint egy évvel korábban.

A kiskereskedelmi forgalom tavaly novemberben 4,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a nyers és az úgynevezett naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt. A forgalom jelentősen megélénkült az októberi 2,6 százalékos növekedés után. Az év első tizenegy hónapjában szintén 4,7 százalékkal nőtt az üzletek forgalma a naptárhatástól megtisztított adatok szerint – jelentette pénteken első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.

Mindeközben 2016 őszén (szeptember-novemberben) a munkanélküliek száma az egy évvel korábbihoz képest 76 ezer fővel, 208 ezerre, a munkanélküliségi ráta 1,7 százalékponttal, 4,5 százalékra csökkent. Azonos mértékű javulás mellett, a férfiakat némileg alacsonyabb szintű munkanélküliség jellemezte, mint a nőket.

A biztató országos statisztikák után szűkebb pátriánk, Békés megye gazdasági helyzetéről, illetve az idei esztendőre vonatkozó kilátásokról helyi szakemberektől, cégvezetőktől érdeklődtünk.

Egyre több mikrovállalkozás Békésben is
Nagy Mihály László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Békés megyei elnöke elmondta, a 2016-os céginformációs statisztikákat elemezte az Opten is. Ennek alapján a legszembeötlőbb, hogy sem a 2015-ös rekord magas cégtörlési, sem a rekord alacsony cégalapítási számok nem dőltek meg.

Az Opten elemzése szerint a KATA limitemelése egyértelmű jele a mikrovállalkozások jövőbeli előretörésének, és az ezzel megugró cégalapítási számnak. Az, persze, kérdéses, hogy mennyire lesz életképes a sok új cég. A magas fluktuáció és a korábbi statisztikák azt mutatják, hogy nem túl magas az új cégek túlélési képessége. Még mindig sokan alapítanak vállalkozást kényszerből vagy megalapozott üzleti terv nélkül. Ezek következtében az ötéves életkort a cégeknek már a fele sem éri el. 2017-ben – nagy részben az adóváltozásoknak is köszönhetően – valószínűleg tovább emelkedik a cégalapítások száma, így az újra visszakerülhet a 30 ezer körüli érték fölé.

– A megszűnések mellett a cégek kapacitás-, tudás- és technológiabővítése is jelen van Békés megyében – ecsetelte Nagy Mihály László. – Az Agrár Széchenyi Kártya is pozitív elmozdulást jelentett, a növénytermesztéstől az élelmiszer-előállításig, a feldolgozóiparig. A fémipari cégek, az autóipar beszállítói is jól teljesítettek tavaly, ez is húzóágazata a megye gazdaságának. Sokan kivitelre termelnek, de az is fontos rengeteg vállalkozásnak, hogy a belkereskedelemben is nőjön a vásárlóerő és a szolgáltatásokat is minél többen tudják igénybe venni. 

A megyében árnyaltabb a helyzet
— Országosan viszonylag jó évet zárt a magyar gazdaság, gondolok itt elsősorban a honi foglalkoztatás javuló helyzetére. Békés megyében ennél már árnyaltabb a kép, a megye lemaradása tovább nőtt, különösen a szakemberhiány és az alacsony bérek éreztetették hatásukat a térségben. Pozitív változás volt, hogy a nemzetközi hitelminősítők befektetésre alkalmasnak ítélték hazánkat, ugyanakkor ez is főként országosan járt előnyökkel, a Békésben kevésbé nőtt a beruházási hajlandóság — értékelte kérésünkre az elmúlt esztendőt dr. Orosz Tivadar. A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara megyei elnöke az idei évet vizsgálva már bizakodóbb.

— Az előző uniós ciklus lezárultával elapadtak a források, de idén, a mostani ciklus új lendületet adhat a térség gazdaságának is. Ezenfelül az év elejétől életbe lépő kormányzati intézkedések, jelesül az áfacsökkentés, valamint a minimálbér és a garantált bérminimum növelése miatt a kereslet, a fogyasztás növekedésével számolunk. Ugyancsak jelentős gazdaságélénkítő hatást gyakorolhat Békés megyére az M44-es gyorsforgalmi út megépítése, mely egyrészt közvetlen munkalehetőséget nyújt majd, másodsorban a megye infrastrukturális állapotának javításával hosszú távon segíti a gazdaság élénkülését — hangsúlyozta dr. Orosz Tivadar. Hozzátette, felméréseik alapján kamarai tagjaik ugyancsak bizakodva tekintenek a 2017-es évre, kétharmaduk pozitív változást vár az idei esztendőtől.

Növekedés és stabil eredmények
Kása István Zoltán, a Marzek Kner Packaging Kft. – M-FlexiLog Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a Marzek-csoport mindkét magyarországi leányvállalata Békéscsabán működik.

– A Marzek Kner Packaging Kft., vagyis a Kner Nyomda 2016-ban átlagosan 315 főt foglalkoztatott – hangsúlyozta Kása István Zoltán. – A tavaly nyolcmilliárd forintos forgalmú vállalat háromszázalékos növekedéssel, stabil eredménnyel zárta az elmúlt évet. A papír alapú csomagolóanyagokat gyártó nyomda forgalmának 40 százaléka export, a növekedés a külföldi piacok növekvő bizalmának is köszönhető.

Az ügyvezető igazgató kitért arra, az idei évben további, közel 400 millió forintos beruházással erősítik meg a piaci pozíciójukat és várhatóan ismét növekszik a csomagolóanyagokból származó bevétel.

– A járulékcsökkentésnek köszönhetően a kollégák 76 százalékénak nő az alapbére – ecsetelte Kása István Zoltán. Kitért arra, a Marzek-csoport második gyártóüzemének építését kezdte el Békéscsabán az ősszel.

– Az idei év legnagyobb kihívása az új üzem elindítása lesz – emelte ki. – Az M-FlexiLog beruházása két részből áll. Az első a logisztika, melynek keretében a békéscsabai önkormányzattól 2015 decemberében megvásárolt, 25 ezer négyzetméteres ingatlanon felépül egy 3500 négyzetméteres, 14 méter magas raktár. Ezzel megoldható a Marzek Kner Packaging Kft. és a megvalósuló M-Flexilog Kft. gyártási kapacitásának raktározási szükséglete. Az épületrész beruházási igénye berendezésekkel együtt mintegy 600 millió forint. A fő tevékenységi kör a flexibilis csomagolóanyag gyártás lesz. Az épületkomplexumon belül további 4500 négyzetméter gyárkapacitás épül.

Kása István Zoltán elmondta, a vállalat az idén májusi indulásától számított három éven belül hárommilliárd, öt éven belül ötmilliárd forint nettó árbevételt ér el. A foglalkoztatottak létszáma idén meghaladja az 50-et, és ez mind új munkahely, majd 2021-ig fokozatosan 120-ra emelkedik. Szólt arról, az új munkatársakat 2017 második negyedévétől várja a vállalat. A jövőbeni megrendelőkkel folynak a tárgyalások, az alapanyag-szállítók pedig készen állnak az új üzem kiszolgálására.

Közepes évre számítanak a Gallicoopnál
– A termelés is nehéz, de a jóslás még nehezebb – mondta lapunknak Erdélyi István, a szarvasi Gallicoop Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette, hogy a mögöttünk hagyott esztendő első féléve nagyon jól indult, de a második félévre csökkent a kereslet és az árak is, emiatt közepes évet zártak. A korábbi 2014-2015-ös, jó évek után most gyengébb évekre számítanak, a 2017-es év elképzelései is közepesek. Mint elmondta, a piaci kereslet csökkent Európában, a lengyelek óriási ütemben fejlesztenek, emiatt nagy a túltermelés. Az elmúlt év második felében állat-egészségügyi okok is akadályozták a magyar baromfiipar teljesítményének növelését, bezáródtak a kelet-ázsiai piacok, ami szintén túltermeléshez vezetett.

– Bízom benne, hogy február-március körül ezen a problémán túlesünk, és ismét megnyílnak számunkra ezek a piacok – mondta Erdélyi István.

A Linamar 2016-ban átlépte az ötvenmilliárdos árbevételi küszöböt
A tavalyi újabb sikeres év volt a Linamar Hungary Zrt. számára. A cég eddigi fejlődését és jövőbeni növekedési kilátásait elsősorban a kanadai anyacégnél jól bevált autóipari alkatrész-gyártási business-modell szisztematikus bevezetése tette lehetővé.

— Folytattuk tovább technológiai, illetve kapacitásnövelő fejlesztéseinket. A Linamar Hungary Zrt. 7,254 milliárd forintos összköltségvetést meghaladó új beruházásból üzemcsarnok-bővítést, gépbeszerzést és munkahelyteremtést valósít meg, amihez a kormány egyedi döntése alapján vissza nem térítendő támogatást nyertünk. A két év alatt megvalósuló komplex fejlesztéssel újabb mérföldkőhöz érkezett a Linamar Hungary Zrt. — tájékoztatta lapunkat Havasi Csaba. A vezérigazgató két fontos cél megvalósításáról is szólt.

— Egyrészről mezőgazdasági gépgyártásunk piaci pozícióit, másrészről új technológiák alkalmazásával autóipari versenyképességünk tovább erősítése a cél. A projekt által teremtett ötéves többlet-árbevételi lehetőség meghaladja a 23 milliárd forintot. A beruházásnak köszönhetően vállalatunk 81 új munkahelyet tud teremteni. A beszállítói láncban a beruházás az új munkahelyeket tekintve ennek a többszörösét jelenti a régióban.

A vezérigazgató emlékeztetett: az 1992-es privatizációkor árbevételük 602 millió forint volt, ami 2015-re meghaladta a 47 milliárd forintot.

— Történetünkben először 2016-ban lépte át az 50 milliárdos árbevételi küszöböt. A kezdeti 354 fős létszám 2016. december 31-ére 2436 főre bővült. Társaságunk 2010-2015 között 24 milliárd forintot meghaladó beruházást hajtott végre. Csak a 2015-ös évben a Linamar Hungary Zrt. a magyar beszállítók részére 21 milliárd forintot fizetett ki; valamint 9,8 milliárd forint bért, bérjárulékot, személy jellegű egyéb kifizetést, társasági és helyi adót.

A vállalat 1992-es alapítás óta magyar vezetőséggel dolgozik. Céltudatos tréninggel fejlesztik munkakultúrájukat, javítják termelékenységüket.

— Elsők között csatlakoztunk a duális középfokú és felsőfokú szakemberképzéshez. Mindkét telephelyen létesítettünk tanműhelyt, ahol több mint 150 szakmunkás tanuló fejleszti tudását. Büszkék vagyunk rá, hogy negyedszer, 2016-ban is elnyertünk a Kiváló szakképzőhely címet.

 

Legolvasottabb

1
Százezer forintot hagyott valaki egy bankautomatában
2
A mentősofőr részvétét fejezte ki, de nem érzi magát hibásnak
3
Ők a Fidesz-KDNP Békés megyei egyéni jelöltjei
4
Facebookon kereste hajléktalan fiát egy vésztői férfi
5
Húsz éve tűnt el Szathmáry Niki
gyász
Meghalt a Bor, mámor, Provence írója
a kultúra összeköt / 38 perce
Változatos programokkal ünneplik külföldön a magyar kultúra napját
Világszerte koncertekkel, kiállításokkal és irodalmi esttel is ünnepelnek idén a külföldi magyar intézetek.
Gyász
"Keressük, de nincs már sehol, mégis itt van mindig valahol. Talán a napsugárban...vagy egy csillag fenn az égen, mi most is várjuk, mint valamikor régen." MEGEMLÉKEZÉS Soha el nem múló fájdalommal emlékezünk id. Seben Pál (Csiriga) halálának 1. évfordulóján. A gyászoló családja
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Vidovenyecz György mezőmegyeri lakos a Barnevál nyugdíjasa életének 89. évében elhunyt. Temetése 2018. január 19-én 13 órakor lesz a mezőmegyeri evangélikus temetőben. A gyászoló család
"Láttuk szenvedésed, láttuk könnyező szemed, mindig fájni fog, hogy nem tudtunk segíteni neked. A te szíved pihen, míg a miénk vérzik, mert a fájdalmat csak a földiek érzik. Utolsó órában szótlanul néztél ránk, te sejtetted, mi pedig tudtuk, hogy ez már a búcsúzás." MEGEMLÉKEZÉS Soha el nem múló fájdalommal emlékeznek Makszin Mátyás halálának 1. évfordulóján szerettei.
MEGEMLÉKEZÉS Kiss Vencel volt sarkadkeresztúri lakos halálának 10. évfordulóján fájó szívvel emlékezik szerető családja.
KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS Ezúton mondunk köszönetet a békéscsabai református gyülekezetnek, Dr. Árus Tibor Főorvos Úrnak, a Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórházának, kollégáknak, rokonoknak, ismerősöknek, szomszédoknak, akik utolsó útjára elkísérték Anyukámat, Pepó Jánosnét szül. Kollár Júliát és fájdalmunkban osztoztak. Köszönöm szépen. Lánya Évike és családja.
"Az édesanyák nem halnak meg, Csak fáradt szívük pihenni tér." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy özv. Opauszki Jánosné szül. Sipos Dorottya Békéscsaba, volt Padrach utcai lakos 2018. január 10-én, 89 éves korában csendesen megpihent. Temetése 2018. január 16-án 15 órakor lesz a békéscsabai Berényi úti evangélikus temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Dr. Hursán Györgyné szül. Ary Klára a Róza Ferenc Gimnázium aranydiplomás tanára békéscsabai lakos hosszan tartó, súlyos betegségben, életének 79. évében elhunyt. Temetése 2018. január 17-én 13 órakor lesz a békéscsabai Felsővégi (Berényi úti) temetőben. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Csuvarszki András a Réthy Pál Kórház dolgozója békéscsabai lakos 62 éves korában elhunyt. Szeretett elhunytunkat 2018. január 15-én 14.30 órakor helyezzük örök nyugalomra a békéscsabai Tompa utcai evangélikus temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Küzdöttél, de már nem lehet, a csend ölel át és a szeretet. Csak az hal meg, akit elfelednek, örökké él, akit igazán szeretnek." GYÁSZHÍR Soha el nem múló fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Benedekné Fábián Irén (Piri néni) volt békéscsabai lakos 76 éves korában elhunyt. Temetése 2018. január 12-én 14 órakor lesz a békéscsabai Ligeti temetőben. A gyászoló család
,,Ne gyászoljunk azért, mert őt elveszítettük, hanem legyünk hálásak, hogy ő a miénk volt. Most is a miénk. (Hyeronimus) MEGEMLÉKEZÉS Soha el nem múló szeretettel emlékezünk Szabó Miklós halálának 10. évfordulóján. Szerető családja
GYÁSZHÍR Soha el nem múló fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Bánfi József szabadkígyósi lakos, életének 69. évében csendesen megpihent. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2018. január 11-én 15 órakor lesz a szabadkígyósi köztemetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Dolgos keze, szerető szíve örökre megpihent." GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Mitykó Jánosné szül. Laurinyecz Judit (Szabadság TSZ volt nyugdíjasa) békéscsabai lakos 86 éves korában elhunyt. Temetése 2018. január 11-én 14 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
,,Nem múlnak ők el, akik szívünkben élnek, hiába szállnak, álmok, évek, ők itt maradnak bennünk csöndesen még." (Juhász Gyula) MEGEMLÉKEZÉS Nagy Istvánné szül. Nádházi Mária halálának 8. évfordulóján szeretettel emlékezik lánya.
"Nem hal meg az, akinek emléke Örökké szívünkben él." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Rózsa István békéscsabai lakos 2017. december 23-án, 63 éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt. Temetése 2018. január 12-én 10 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Keressük, de nincs már sehol, mégis itt van mindig valahol. Talán a napsugárban... vagy egy csillag fenn az égen, mi most is várjuk mint valamikor régen." MEGEMLÉKEZÉS Soha el nem múló fájdalommal emlékezünk Kósa György halálának 1. évfordulóján. Szerető családja
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Németh Mihály gabonaker. ügynök békéscsabai lakos rövid, súlyos betegség után 2017. december 28-án, 62 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2018. január 10-én 12 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. A gyászoló család
,,Úgy mentél el ahogy éltél, csendben és szerényen. Drága lelked nyugodjon békében.” GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Bérczesi Andrásné szül. Somorjai Éva békéscsabai lakos 69 éves korában elhunyt. Hamvait 2018. január 9-én 10 órakor helyezzük örök nyugalomra a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Külön köszönjük háziorvosának, Dr. Árus Tibornak a gondos kezelést. A gyászoló család
"Az úton, mely véget ért megpihen a vándor. Fény, ami átölel lesz otthona mától." GYÁSZHÍR Isten akaratában megnyugodva tudatjuk, hogy Mihók Györgyné szül. Szaszák Erzsébet békéscsabai lakos életének 96. évében megtért teremtőjéhez. Temetése 2018. január 8-án 12.30 órakor a Vasúti temetőben lesz. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló szerettei
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Gáll Sándor békéscsabai lakos 77 éves korában hosszan tartó, súlyos betegség következtében csendesen megpihent. Szeretett halottunk hamvait szűk családi körben helyeztük örök nyugalomra. Drága emléke szívünkben él. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett feleségem, édesanyám, Peténé Pap Margit 57 éves korában méltósággal viselt, hosszú betegség után végleg megpihent. Drága halottunkat 2018. január 11-én 14 órakor helyezzük örök nyugalomra a békéscsabai Ligeti temetőben katolikus szertartás szerint. A gyászoló család
WorldSkills 2017 / 1 órája
Áder János: Magyarország példásan helytállt a szakmák világversenyén
müncheni lövöldözés / 2 órája
Hét év börtönt kapott a fegyverárus
járműipar / 2 órája
Lepsényi István: a buszgyártás fellendülése nemzetgazdasági érdek
magyar kasszasiker / 2 órája
A Viszkis új zsákmánya: 300 ezer néző!
Közösségi média / 2 órája
Erőteljesebben lépnek fel az online gyűlöletbeszéddel szemben
egészség / 2 órája
A fogyókúra öt legnagyobb ellensége