Békéscsaba

2019.03.20. 19:50

Kézművesek és néptáncosok mutatkoznak be egymásnak

Három napig a népművészeté a főszerep Békéscsabán. A megyeszékhely ezúttal a Hagyományok Háza Hálózati Konferenciának ad otthont, ahová a Kárpát-medence minden részéről érkeztek kézművesek és néptáncosok azzal a céllal, hogy megismerjék és fejleszthessék egymás tudását.

Vásári Erzsébet

„Társadalmi érzékenyítés és tudásátadás a népművészetben” címmel rendeznek szerdától péntekig három napos Hagyományok Háza Konferenciát Békéscsabán, melynek házigazdája a Békés Megyei Népművészeti Egyesület és a Békés Megyei Néptáncosok Szövetsége Közhasznú Egyesület.

Fotók: Imre György

A rendezvény szerdai megnyitóján elsőként Tolnai Péter, a Békés Megyei Közgyűlés alelnöke köszöntötte a jelenlévőket. Beszédében elhangzott, Békés megyében a hagyományápolásnak, a néptáncnak és a kézművességnek nagy szerepe van. Emellett kiemelte, hogy az itt élő nemzetiségek kultúrája is rendkívül gazdag a táncokban és a gasztronómiában egyaránt. Hozzátette, ezeknek az értékeknek az ápolását fontosnak tartja, ezért nagy örömére szolgál, hogy részt vehet a népművészeti konferencián.

Az alelnököt követően Varga Máté, a főszervező Hagyományok Háza Folklór Osztályának vezetője kifejtette, a konferencia a Jó gyakorlatok a néphagyományban című három éves programsorozat keretein belül valósulhat meg, melynek Jászberény után Békéscsaba a második állomása.

Célja, hogy a hálózat tagjai olyan gyakorlatokat mutassanak be, amivel jobban megismerhetik, fejleszthetik, illetve ösztönözhetik egymást. Beszámolójából kiderült, az idei rendezvény témája a népművészet hátrányos helyzetűekhez való eljuttatása, amely érinti a társadalmilag mélyszegénységben élőket és az anyagilag jó helyzetben lévő, de kulturálisan elmaradott réteget is.

Meglátása szerint Békés megye az említett tárgykörben kiemelkedő, ebből adódott annak ötlete is. A helyszínre azért esett a választásuk, mert az esemény házigazdái rendkívül jól szervezett egyesületek, aminek országos híre van, így a Hagyományok Háza kiemelkedő partnerei közé tartoznak.

Pál Miklósné, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke elmondta, két évvel ezelőtt a kulturális törvény módosításával együtt az állam kötelező feladatává nevesítette a népművészetet, ezen belül a néptáncot, a népzenét és a népi kézművességet is. Ennek gazdájává a Hagyományok Házát nevezték ki, ami budapesti intézmény lévén úgy próbálja a Kárpát-medencét összefogni, hogy egy hálózatot hozott létre, melynek két fő hálózati feladatellátója van: Zala és Békés megye, hiszen ezekben folyik régóta együttesen megfelelő népművészeti és néptánc tevékenység is.

Az egyesület elnökének beszámolója szerint a három nap programjait úgy válogatták össze, hogy azok különböző oldalakról közelíthessék meg a hálózati feladatellátást, melynek egy-egy szegmenséről tartanak előadásokat. A Békés megyei prezentációkban a tudásátadásé a főszerep, mivel az elmúlt években ebben a térségben főként erre fókuszáltak a tagok. Saját bemutatójában ennek formáit és eredményeit mutatta be a jelenlévőknek.

Színes programokkal mutatják be Békést

Pál Miklósné elmondta, a konferencián az előadásokat követően a néptánc egyesülettel együtt igyekeznek bemutatni Békés megye értékeit vendégeiknek, melynek keretében szerdán délután kolbászgyúrásra invitálták őket, ahol négy csapatban versenyezhettek a hálózat tagjai a legfinomabb kolbász elkészítésében. A programba természetesen néphagyományt is csempésztek, miszerint alakoskodással (maszkásokkal) elevenítették fel azt, hogy a szokások szerint hogyan próbálták magukhoz venni a kóstolót a régi disznótorokba érkező maskarás emberek.

A második napon pedig egy egész estét betöltő programmal készülnek a népművészet szerelmeseinek, melynek a Kalandozás a soknemzetiségű Békés megye néptáncaiban, népzenéjében és gasztronómiájában címet adták. Hozzátette, a három napot kiállítás is színesíti, melyben élőben is bemutatják alkotóikat, illetve azok munkásságát. A tárlaton megjelenik a helyi népi kézműves értékek közül a négyféle hímzőkultúra, a tükrös faragás, rézveretek és főzőedények is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!