levéltár

2019.05.14. 16:09

Hatszáz éve már mezővárosként említette Gyulát egy oklevél

A jelenleg ismert okiratok alapján a legkorábbi olyan oklevél, amely Gyula települést már mezővárosként említette 600 évvel ezelőtt, 1419-ben keletkezett. Ennek alkalmából a Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltára és a gyulai önkormányzat Mezővárosok a Dél-Alföldön címmel konferenciát szervez pénteken 10 órától a városháza dísztermében – jelentette be az eseménnyel kapcsolatos keddi sajtótájékoztatón dr. Görgényi Ernő.

P. G.

Gyula polgármestere elmondta, természetesen a település már előbb is város lehetett, de az első írásos oklevél, ami Gyulának mezővárosi rangot tulajdonít 600 esztendővel ezelőtt született.

A polgármester szólt arról, hogy folyamatosan és eredményesen működnek együtt a levéltárral. Példaként említette a Gyula város történetének kezdetei című 2012-es, a 2014-ben megtartott Város, uradalom, vár és a 2016-ban életre hívott A kereszténység védőoszlopa – Gyula 1566-ban című konferenciákat, amelyek mindegyikéből könyv is készült. Hangsúlyozta, a pénteki tudományos rendezvény előadásai is egy szép kötetben látnak majd napvilágot a későbbiekben.

Dr. Erdész Ádám, a MNL Békés Megyei Levéltárának igazgatója elmondta, a város életében különösen fontos évfordulóról van szó, bár – tette hozzá – valóban nem tudjuk, hogy 1419-ben írták-e le először, hogy Gyula mezőváros.

– A dátum ugyanakkor lehetőséget ad arra, hogy Gyula városának ezt a történelmi időszakát felidézzük, és a dél-alföldi mezővárosok modelljét is megragadjuk – folytatta a gondolatot.

A konferencián prof. dr. Blazovich László Európai és magyar városjog a középkorban címmel tart előadást. Dr. habil. Petrovics István a városok és a központi helyek középkori fejlődését mutatja be. Prof. dr. Homoki-Nagy Mária a mezővárosok jogéletét veszi górcső alá.

Dr. Halmágyi Miklós Gyula mezővárosi státusza az oklevelek tükrében címmel tart előadást. Dr. Németh Csaba Maróti Jánost, Gyula földesurának munkásságát mutatja be, míg dr. habil Gecsényi Lajos az alföldi mezővárosok 16. századi kereskedelmi kapcsolatainak témáját járja körül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!