atlétika

2018.03.14. 11:27

Márton Anita egyre nagyobb magaslatokban szárnyal

A világ idei legjobb eredményével, országos csúccsal lett néhány napja fedett pályán világbajnok Márton Anita, a Kopp Békéscsabai AC súlylökője­. Azóta alig jutott ideje ­pihenésre, hiszen folyamatosan keresik, a minap éppen Békéscsabán két iskolában mesélt élményeiről, majd rohant Budapestre, hogy részt vegyen Áder János köztársasági elnök fogadásán.

Gajdács Pál

Birmingham, 2018. március 3. Az aranyérmes Márton Anita a birminghami fedettpályás atlétikai világbajnokság női súlylökésének eredményhirdetésén 2018. március 3-án. Márton Anita a magyar atlétika első világbajnoki címét szerezte meg 19,62 méteres országos csúccsal. (MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)

– Meg tudja számolni, hogy péntek este óta hány interjút adott a médiának? – kérdeztük Magyarország első világbajnok atlétáját.

– Fogalmam sincs. Őrületes­ forgalmam van, égnek a vonalak, az imént is kerestek az egyik újságtól, éppen a ­hívása előtt tettem le a telefont.

– Más talán be sem áll a dobó­körbe, akkor, amikor már biztos­ a világbajnoki címében. Ön miért döntött úgy, hogy a hatodikat is ledobja?

– Tovább szerettem volna ­javítani az eredményemen.

Márton Anita és az a bizonyos érem, melyről hiányzik az eredmény Fotó: MTI

– Mi lett volna, ha nem remeg a lába? Akkor még az áhított húsz méter is megvan?

– Talán az is kellett ahhoz, hogy meglegyen ez a ­dobás. Nagyon jó felkészülés­ van a hátam mögött, már decemberben látszódott, hogy nagyon jó állapotban vagyok, mert az edzéseken már ekkor megdobtam a tavalyi ered­ményeimet. A világbajnokság hetében pedig már 18,90 ­körül löktem, és tudtam, hogy a versenyen 40-60 centivel biztosan többet tudok teljesíteni. Hetvenkettővel löktem nagyobbat.

– Ha jól emlékszem, a harmadik dobás után kiment az edzőjéhez, aki mondott pár instrukciót. Emlékszik még a lényegre, és ilyenkor, ennyire feldobott állapotban mennyire képes az ember erre is figyelni?

– Taktikai dolgokról esett szó, kicsit laposnak látta a lökéseimet. Még meg is mutatta a dobást, hogyan álljon a vállam. Tizennyolc éve dolgozunk együtt, már a mozdulatokból, fél szavakból is ismerjük egymást.

– Egy világbajnoki aranyéremben nem lehet hibát találni, mármint ha esztétikai szempontból nézzük, de mintha valamit mégis hiányolt volna róla.

– Általában a nevet, a versenyszámot és az eredményt ráírják a medál hátuljára. A név a versenyszám most is szerepelt, de a 19,62 méteres eredmény nem, pedig sok-sok év múltán már nem biztos, hogy emlékszem majd erre. Persze, ez csak apróság, nincs nagy jelentősége.

Márton Anita formája nem esett vissza annyira, mint ahogy a világversenyek után szokott, hiszen a portugáliai Európa-kupát annak rendje­ és módja szerint egy egészen ­kitűnő, 19,12 méteres dobással megnyerte súlylökésben, és még diszkoszban is kitett magáért, e számban 56,46 méterrel­ ötödik lett. A verseny után némi szünet következik, no nem a munkában, hiszen az edzések folytatódnak Szegeden, majd a megszokott montenegrói bari edzőtáborban, ahol két viadal keretében már dobókörbe is lép. A szabadtéri szezonban a nyári szabadtéri berlini Európa-bajnokság szerepel a célkeresztben, miközben a Gyémánt Liga-fordulókban is megjelenése lesz.

Márton Anita eredményei­ a felnőtt világversenyeken­:

2014, Európa-bajnokság­, ­Zürich: 3. hely, 19,04 méter­. 2015, fedett pályás Eb, Prága­: 1. hely, 19,23 m. 2015, világbajnokság, ­Peking: 4. hely, 19,48 m. 2016, fedett pályás világbajnokság, Portland: 2. hely, 19,33 m. 2016, Eb, Amszterdam: 2. hely, 18,72 m. 2016, olimpia, Rio de Janeiro: 3. hely, 19,87 m. 2017, fedett pályás Eb, Belgrád: 1. hely, 19,28 m. 2017, világbajnokság, London: 2. hely, 19,49 m. 2018, fedett pályás vb, Birmingham: 1. hely, 19,62 m.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!