honvéd

2018.03.04. 06:07

Kisfia is büszke arra, hogy katonának ment az édesapja

A napokban több önkéntes­ területvédelmi tartalékos­ is aláírta szerződését a ­Magyar Honvédséggel a békéscsabai toborzóirodában. A szolgálati forma célja­ az, hogy az ország összes ­járása rendelkezzen felszerelt és kiképzett tartalékos ­katonákkal, akik saját járásukban erősíthetik hazánk ­védelmét anélkül, hogy lakóhelyüktől hosszabb időre el kellene szakadniuk.

Busi Ottó

Harmincezer fős aktív magyar honvédségi állomány megalkotása a cél, ami 2026-ra elérhető – jelentette ki Simicskó István honvédelmi miniszter nemrégiben. A miniszter hangsúlyozta­, húszezer fős tartalékos állományt szeretnének felállítani 2026-ig, amelyhez minden járásban önkéntes területvédelmi­ egységeket hoznának létre. Úgy vélte­, a húszezres állomány óriási­ ­lehetőségeket ad a honvédségnek képességekben, erőben, utánpótlásban egyaránt. ­Jelenleg hatezer fő ­felett járnak, ami jelentős létszám, tekintve­, hogy 2010-ben összesen 17 volt a tartalékosok létszáma a honvédségnél – mondta.

A honvédség békéscsabai irodája is toborozza a tartalékosokat. A napokban több önkéntes területvédelmi tartalékos is aláírta szerződését a megyeszékhelyen.

Onody Márton aktívan sportol, szereti a rendet, a fegyelmet. Már korábban is gondolkodott a katonai pályán, de úgy érezte, most jött el az idő, hogy csatlakozzon a magyar haderőhöz.

Onody Márton és Cs. Veres Andor Lipták József őrnagy előtt írta alá szerződését. Fotó: Lehoczky Péter

– Szüleimmel többször ­beszéltem arról, hogy érdekel a katonai pálya. Ők azonban féltettek, így aztán nem ebbe az irányba mentem ­tovább. Most azonban úgy gondoltam, jelentkezem mint önkéntes ­területvédelmi tartalékos. Annál is inkább, mivel időközben édesapám támogatását is megkaptam, ő ugyanis már a honvédség kötelékében szolgál – mondta a tartalékos.

Ahogy fogalmazott, a ­területvédelmi rendszer, a ­kiképzés jó alapot biztosíthat ­ahhoz, hogy itt, a régióban is egy jól felkészült csapat segítse­, kiegészítse a hivatásos állományt.

– Szeretném a többi embert, a hazát védeni – ezt már Cs. Veres Andor nyilatkozta, aki szintén aláírta szerződését a sereghez. Hozzátette, mindig is érdekelte a katonai pálya, az új rendszer pedig lehetőséget ad arra, hogy munka mellett szolgálja a hazát. Elmondása szerint 13 éves kisfia nagyon büszke volt arra, hogy az apukája katona lesz.

– Nagyon örült a fiam, de az egész családom támogatott ebben, sőt, próbálom a feleségem is rábeszélni, hogy jelentkezzen tartalékosnak – árulta el a férfi.

Az új tartalékosok kiképzéseit előre tervezett időpontokban 4x5 napos időtartamokban rendezik meg. De az önkéntesek beleegyezésével, tanfolyam jelleggel, akár egybefüggően vagy más ütemezésben is végrehajtható az éves kiképzés.

Mint megtudtuk, a honvédség a fiatalabb korosztály ­felé is próbál nyitni. A 18 év feletti­ diákokat akarják megszólítani szervezett tájékoz­tatókkal, ahol az önkéntes területvédelmi rendszerről tartanak bemutatókat. A nagykorú­ ­tanulók mellett azonban a munkáltatókat és munka­vállalókat is szeretnék elérni­. Előbbiek a rendszer lényegéről kapnak tájékoztatást, azért, hogy ha esetleg egy dolgozójuk tartalékosnak jelentkezne, tudjanak a lehetőségről, tudják azt, hogy ez mivel is jár pontosan.

Felkészítik a tartalékosokat

A felkészítések a lakóhelyhez legközelebb eső kiképzési helyszínen történnek. Az alapfelkészítés végére az önkéntesek többek közt alapismereteket szereznek a katonai szolgálat követelményeiről és a katonai életrend normáiról. Ezenfelül képessé válnak egyéni fegyverzetük hozzáértő, hatásos és biztonságos kezeléséhez és karbantartásához. A szerződésben álló területvédelmi tartalékosok juttatást is kapnak, ami naptári évenként akár bruttó 300 ezer forintot is jelenthet.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!