békéscsaba

2021.06.19. 15:10

Öt tipp a túrázásra Békéscsaba környékén

A jó idő beköszöntével egyre többen vágynak a természetbe, és a kikapcsolódáshoz a közép-békési térség természeti adottságai pont ideálisak.

20200624 Gyula Ismét lila virágba borult a levendulamező Szanazug gyulai oldalán. Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre György

A Békéscsabai Turisztikai Egyesület adott öt tippet, összeállított öt túraútvonalat, amiket érdemes teljesíteni akár gyalogosan, de inkább kerékpárral. A Békéscsabáról induló, a környéket felfedező túraútvonalak megtalálhatók a visitbekescsaba.com honlapon.

Körtúra egy nap alatt

Az első a Csabai Körtúra. Ez a 28 kilométeres túra gyalogosan vagy biciklivel is teljesíthető: előbbi esetében egy egész napot kell rászánni, utóbbi esetében nagyjából négy órát. A Szent István téri Tourinform-irodában ingyenesen kapható brossúra a túrához, a túra vonalát pedig végig kíséri a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület által 2011-ben kihelyezett tanösvény a 15 természeti és történeti tudnivalót tartalmazó ismeretterjesztő táblával.

A kiindulópont lehet a Széchenyi liget, majd jöhet a Bandika-fa és a Cimbora-fa.

Az útvonal szinte teljes egészében a festői szépségű Élővíz-csatorna és a Gerlai-holtág mellett halad, de a civilizáció zajától elcsendesedő környék is nagy élmény lehet. A túra során többek között érdemes megállni a gerlai Wenckheim-kastélynál, melyet Ybl Miklós tervezett. A pósteleki parkerdő, közepén a romantikus kastélyrommal, kastélyparkkal, az őzikékkel és a kisállatsimogatóval szintén kihagyhatatlan program.

Békéscsaba számos értékes és izgalmas kulturális és természeti attrakciója közül a Széchenyi-liget mellett az Árpád sori szoborsétányt, a Csabagyöngye Kulturális Központot és a Turisztikai Főpályaudvart is fel lehet fedezni a körtúra alkalmával. A program minden korosztály számára ajánlott és könnyen teljesíthető.

Irány a kígyósi kastély!

A második a Szabadkígyósra vezető kastélytúra, amit szintén lehet gyalogosan vagy biciklivel is teljesíteni, érdemes rászánni egy fél vagy akár egy egész napot. Kiindulási pontként választható a Szent István tér, bicikliúton haladva el lehet jutni egészen Jamináig, a bányatavakig. A kastélytól nem messze van a Kígyósi tanösvény, az öt kilométeren megismerhetők a táj jellegzetes állat- és növényfajai.

Strandra és hajóra fel!

Tipp

Amennyiben nem akarunk sétálni, a Szent István téri Tour­inform-irodában biciklit is lehet kölcsönözni. De ugyanígy megoldható ez a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület látogatóközpontjában, a Széchenyi ligetben.

A harmadik túraútvonal Békésre, Dánfokra vezet. Érdemes biciklire pattanni, és minderre egy egész napot szánni. A Kettős-Körös partján, a dánfoki üdülőközpontban jó időben akár strandolni is lehet, innen nem messze van a kishajókikötő. A város központját ugyancsak ajánlott felkeresni.

A negyedik túraútvonallal Doboz és Szanazug szépségei, értékei ismerhetők meg. Ajánlott biciklire ülni és erre is egy egész napot szánni. Bár végig van Békéscsaba központjából bicikliút Doboz felé, egy bizonyos részen – a kanyar és a gerlai bekötőút között – a felújítási munkálatok miatt ki kell menni a közútra. Szanazugban jó időben lehet strandolni, vízibiciklizni, hajókázni. A szanazugi üdülőtelep Tölgyes utcájából indul az a pirossal jelölt túraútvonal, mely a vadregényes Papholt erdőbe vezet, és melynek egyik állomása a Sámson vár, az Árpád-kori földvár.

Látnivalók a szomszédban

Az ötödik túraútvonalon Gyula kereshető fel. Mivel a Körte sor és a Vesze közötti futófolyosónál is véget értek a munkálatok, végig biztonságos körülmények között, bicikliúton lehet kerékpározni Békéscsabától egészen a fürdővárosig. Gyulán akad számos látnivaló, akár a vár, akár az Almásy-kastély, de kellemes séta tehető a belvárosában is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!