szank

2021.06.18. 15:45

Árpád-kori leletek mesélnek a múltról

Az olaj- és gázipar révén vált ismertté Szank neve az 1960-es években, és a községben ma már büszkén hirdetik: „Szank az értékek települése!”

Fotó:

A falu kulturális sokszínűségét a világhírű erdélyi fametsző, Gy. Szabó Béla képtára, az 1956-os helyi és országos eseményeket bemutató Büszkeségpont és a fából faragott Magyar Történelmi Emlékút is gyarapítják.

Kiskun Emlékhely

A település határában két éve elkészült a Kiskun Emlékhely, ami a kunok magyarországi megtelepedésének és jelenlétének állít emléket.

Az emlékhely központi épülete a kupolás látogatóközpont, amelyben interaktív eszközök segítségével röpítik vissza a látogatókat a régi időkbe. A modern megoldások mellett megtekinthetők azok a tárgyak is, amik az emlékhely területén és környéken végzett ásatások során kerültek elő. Idén fejezték be annak a különleges, kettős körárokrendszernek a feltárását, amiből a szakértők máris rengeteg információhoz jutottak a tatárjárás kori erődítményről, az egykoron ott élők élet-halál harcáról.

A kis védelmi rendszer is része annak a tanösvénynek, melyen végighaladva ezer méteren tárul fel ezer év történelme. A tematikus útvonalon történeti hűséggel mutatják be a magyarságba az évszázadok során beolvadó kunok folyamatosan változó életterét. A jurtáktól a földsáncon át Árpád-kori földház és egy 19. századi tanya is megtekintő, és nemrégiben költöztették oda a falu utolsó kovácsmesterének műhelyét is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!