Szeged

2021.06.19. 17:05

A természet ékszerdoboza – Botanikai ínyencségek a Szegedi Füvészkertben

Több mint ötezer növényfajnak nyújt otthont a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertje, mely a hét minden napján várja a látogatókat. Mediterrán és húsevő növények gyűjteménye, lepkeház, japán- és rózsakert, továbbá botanikai ínyencségek garantálják a kicsik és nagyok szemet gyönyörködtető kikapcsolódását.

20210604 Szeged Turisztikai mellékletbe: Szegedi Tudományegyetem Füvészkert. Fotó: Frank Yvette (FY) Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

A napfény városának természeti ékszerdoboza Újszegeden, a Lövölde utcában található. A míves székelykapun áthaladva tizenhét hektárnyi szépség, nyugalom, érdekesség és csoda várja a betérő látogatókat.

Trópusi szépségek

Az üvegházak több mint ezerkétszáz trópusi, szub­trópusi, mediterrán és sivatagi növényfajnak adnak otthont. Többek között liánnövények, broméliák, agávégyűjtemény, lószőrpálmák, koporsófa, virágzó kefefák, körülbelül háromszázféle kaktusz és hazánk egyik leggazdagabb, több mint száz fajt, illetve fajtát tartalmazó páfránygyűjteménye várja a látogatókat. Mindemellett a füvészkert e részlegében tekinthető meg a fajtaritkaságokat is felvonultató, színpompás orchideagyűjtemény is.

Repülő virágok

Az egzotikum iránt rajongóknak felettébb érdemes betérniük a trópusi lepkekertbe, mely szeptember végéig várja repülő virágaival a látogatókat. Lakói bábformában érkeznek Costa Ricából Szegedre, melyekből pillangóként bújnak elő a füvészkert párás, nektárdús növényekkel berendezett részlegén. A többségében tenyérnyi nagyságú, élénk, változatos színvilágú egyedek szabadon repkednek a látogatók körül.

A természet vadabb oldalára kíváncsi vendégeket pedig a rovarfogó gyűjtemény várja, ahol a húsevő és rovaremésztő növények több mint ötven faját tekinthetik meg az érdeklődők, melyek tápanyagszükségletüket állati eredetű forrásból egészítik ki. Növényi részeiket csapdákká alakítják, és rovarokat, kisebb békákat emésztenek.

A béke szigete

A japánkert fő nyári látványosságában, a nagy tóban található Közép-Európa legnagyobb, szabadtéri indiai lótuszállománya, mely július végén, augusztus elején borul virágba. A tóparton délceg mocsárciprusok díszlenek. A természetes folyóvölgyeket utánzó, vízfolyásokkal tagolt, lankás sétálókerti részében japán stílusú fa-földhidakon, sétálóköveken és torii kapu alatt áthaladva gyönyörködhetnek a látogatók az ázsiai eredetű növényfajokban: nőszirmokban, bambuszokban, cseresznyefákban. A hegyvidéki kertrész pedig lilaakác-pihenővel, tzukubai csobogóval, rododendronokkal, azáleákkal, vízeséssel és japán juharok ligetével biztosítja a béke szigetét a rohanó hétköznapokban.

Romantikus pihenő

Természetesen a gyűjteményből a virágok királynője sem maradt ki. A botanikus kert szívében található a rózsakert, mely a történelmi rózsák gyűjteménye. E részleg több mint kétszáz rózsafajtát vonultat fel, ­közepén romantikus hangulatú, ­virágokkal körbefuttatott szaletli biztosítja a meghitt pihenési lehetőséget a sétálóknak. A növények legfőbb jellemzőinek megismerését a füvészkert egész területén információs táblák segítik.

Gyógyító természet

Továbbhaladva, a betonozott út mellett terül el a gyógynövény- és fűszerkert, melynek szerkezetét a középkori kolostorkertek mintájára formázták meg. A hangulatkeltő középkori kolostorrom előterében kialakított parcellákban hatásmechanizmusuk szerint helyezték el a növényeket. A legfontosabb gyógyhatással bíró cserjék is megtalálhatóak a területen, emellett a látogatók külön parcellákban ismerhetik meg a gyógyszergyártás szempontjából fontos, ám az emberi szervezetre igen erőteljes hatóanyagokat tartalmazó növényeket, melyek házi alkalmazása tilos és életveszélyes. A gyűjtemény közel 250 gyógy- és fűszernövényt tartalmaz.

Botanikai ínyencségek

Elhaladva a levendulaliget mellett, a tanyaudvarhoz jutunk, ahol a Szeged környéki tanyák kertjeiben termesztett növényekkel ismerkedhetnek a látogatók. A gyerekeknek lehetőségük nyílik, hogy foglalkozások keretében a gyakorlatban is kipróbálhassák a kertészkedés szépségeit. A kultúrnövényrészlegben pedig rengetegféle haszonnövényt, ipari nyersanyagot szolgáltató, olaj- és festőnövényeket, valamint különleges, távoli tájakra jellemző növényfajokat is megtekinthetnek a látogatók.

Szárnyas vendégek

A növények sokaságán túl a füvészkertben előforduló állatfajokról is információhoz juthatnak a látogatók. A bejáratnál dioráma segíti a gyűjteményben megjelenő madárfajok megismerését, emellett darázsgarázs, méhkaptár-bemutató és madárbarát kert is várja a kicsiket és nagyokat. A vadregényes arborétum-, valamint az élő kövületek részleg délceg famatuzsálemei és -ritkaságai között történő barangolás során kiváló lehetőség nyílik a szemfüles látogatók számára a háborítatlanul repkedő madáregyedek megcsodálására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!