kiskunhalas

2021.06.18. 18:13

A halasi csipke otthona

A régmúlt értékei és a 21. század lendülete jól megfér egymás mellett Kiskunhalason.

A kézzel varrott csoda

Kiskunhalas legnevezetesebb látnivalója a Csipkeház és Csipkemúzeum. A Csipkeházat 1935-ben kifejezetten a csipkevarrók munkahelyének szánták, hogy őrizzék a világhírű, kézzel varrott halasi csipke mintakincsét, terveit, hagyományait. A házat később új munkaszobákkal, konferenciateremmel és a Csipkemúzeummal bővítették.

Két évvel ezelőtt teljesen megújult a halasi csipke otthona, a korszerű energetikai fejlesztéseknek köszönhetően modern környezetben várja vendégeit. Az épület hagyományos fekete-fehér színvilágát a kék különböző tónusaira cserélték. A csipkevarrás jelenleg is folyamatos a múzeumban, a csipkevarrók hagyományos és új motívumokkal dolgoznak a műhelyben.

A magasba vágyóknak

A panorámakilátóvá alakított kiskunhalasi városháza közel harminc méter belmagasságú tornya igazi különlegesség. A várost és annak történetét széleskörűen bemutató tereket és toronybelsőt 2020 nyarán alakították turisztikai látványossággá. A földszinti fogadótérben puzzle, párosítójáték és a falakra rögzített játékos elemek várják a gyerekeket és felnőtteket. A toronybelső felé haladva található a multimédiaterem, ahol egy különleges, érintőfalas alkalmazáson szintén játékos formában ismerkedhetnek a város történetével az érdeklődők.

A multimédiatermen át juthatunk be a torony belsejébe, ahol a kilátóterasz felé lépegetve a falakon lévő óriási méretű képek számos érdekességet mutatnak be Halasról. A toronybelsőben két galériaszintet alakítottak ki, ahol a gasztronómiától a helyi híres emberekig sok mindenről lehet olvasni. A torony belsejében lévő víztartály oldalán pedig egy panorámafotó látható a városról a település jellegzetes épületeinek kiemelésével. Míg a kilátóteraszon mondhatni madártávlatból csodálhatja meg a látogató Kiskunhalast.

malom új köntösben

A Sáfrik-szélmalom Kiskunhalas egyik első országosan védett műemlék épülete volt. Az 1860-as években építette malmát ezen a helyen Hunyadi Antal szélmolnár. Tőle 1901-ben Sáfrik József szélmolnár vásárolta meg, és alakította át felülhajtós, négyszintes, holland típusú szélmalommá a jelenlegi építményt.

Tudta?

A csipkevarrók munkájának megbecsültségét és fontosságát mutatja, hogy az 1902-ben életre keltett halasi csipkét, a magyar állam ajándékaként magával vitte II. Erzsébet brit uralkodó, Bush amerikai elnök felesége, valamint II. János Pál pápának is a világhírű hungarikumot ajándékozták 1996-os magyarországi látogatásakor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!