Bács-Kiskun megye

2022.06.11. 08:00

Kiskunhalas jelképe: a panorámatorony

Kiskunhalas szívében, a városházán található a település kimagasló jelképe, a panorámatorony. A tornyot 1906-tól több mint 40 évig tűzfelügyelésre használták. A helyi lakosok ezeken a lépcsőkön közlekedve látták el a tűzfigyelői szolgálatot.

A látogatóknak két éve adták át a városháza panorámakilátóvá átalakított és felújított tornyát, amely igazi különlegesség, és egyike a legújabb turisztikai látványosságoknak. A megvalósult fejlesztés részeként a fogadóteret, valamint a toronybelsőt is turisztikai látványossággá alakították. A festői kilátás mellett a várost és annak történetét széleskörűen bemutató interaktív, multimédiás tereket, valamint a torony belső falait borító kiállítás anyagát történész és néprajzkutató szakemberek álmodták és valósították meg.

Történelmi párhuzamok

A földszinti fogadótérben puzzle, párosítójáték és a falakra rögzített játékos elemek várják a gyerekeket és a felnőtteket. Az oldalsó falra helyezett „idővonalon” a helyi történéseket lehet párhuzamba állítani a magyarországi, illetve az európai eseményekkel. Lehet továbbá jelmezekbe öltözni, fel lehet próbálni a gyermek- és felnőtt méretben elkészített kun köpenyeket és süvegeket.

A kunok eredetileg abban a török nyelvű törzsszövetségben éltek, amelyet a mongolok vertek szét. Ezután a kunok egy része a 13. században Magyarországon telepedett le.

150 lépcsőfok

A toronybelső felé haladva található a multimédiás terem, ahol egy különleges, érintőfalas alkalmazáson szintén játékos formában ismerkedhetnek meg a város történetével az érdeklődők. Azok számára, akik egészségügyi állapotuk, életkoruk vagy félelmeik miatt nem tudnak, nem szeretnének százötven lépcsőfokot megmászni és természetesen minden érdeklődő számára három monitort helyeztek el a multimédiás teremben, amelyeken a torony tetején, a kilátóteraszon elhelyezett kamerák által közvetített városképek láthatók.

Pazar látvány

A multimédiás termen át léphetünk be a torony belsejébe, ahol a 150 eredeti lépcsőfokon juthatunk fel a toronyba. A kialakított kilátóterasz felé lépegetve a falakon lévő, óriási méretű képeket is nézegethetjük, amelyek számos érdekességet mutatnak be Halasról. A toronybelsőben két galériaszintet alakítottak ki, ahol a gasztronómiától a helyi híres emberekig sok mindenről lehet olvasni. A torony belsejében lévő víztartály oldalán pedig egy panorámafotó látható a városról, a település jellegzetes épületeinek kiemelésével.

Aki megmássza a lépcsőfokokat és kimerészkedik a kilátóteraszra, pazar látványban részesül, valamint az ott lévő távcsövek segítségével egész közelről láthatja a jelenlegi városképet. A panorámatorony megtekintéséhez a városháza főbejárata mellett található Turisztikai irodában szükséges regisztrálni.

A halasi csipke

Aki Kiskunhalasra látogat, feltétlenül keresse fel a Csipkeház és Csipkemúzeumot, ahol a világhírű halasi csipkevarrók munkái tekinthetők meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!