Békés megye

2022.06.11. 08:00

Horgászbottal a legendás Körös-vidéken

Hazánk délkeleti szeglete, a Körös folyók birodalma évtizedek óta külön fogalom még azok számára is, akik sohasem horgásztak arrafelé. Mi tagadás, a vadregényes, festői szépségű vizek sokasága, a gazdag halállomány és a nagyvilág zajától elrejtett vízparti szegletek nyugalma a halfogás élménykeresőinek mindig is keresett célpontjává tette ezt a tájat.

A legendák nem véletlenül születnek – kapitális kősüllő a Hármas-Körösből.

A Körös-vidék kiváló horgászlehetőségeinek záloga, hogy a frekventált vízterületek túlnyomó része egyetlen „jó gazda” kezelésében áll. A Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége a maga 2300 hektáros vízterületével Magyarország egyik legnagyobb horgászati hasznosítója. Kivételesen sokszínű horgászvizeinek összességét mintegy 350 kilométernyi folyószakasz, az ország legnagyobb holtmedrei közül kettőt is magába foglaló húsz holtág, több mint negyven csatorna, illetve számos kisebb-nagyobb tóegységből álló, hetven hektáros tavi vízterület alkotja.

A horgászlehetőségek Kánaánja

A Fehér-, a Fekete-, a Kettős-, a Sebes- és a Hármas-Körös, a Berettyó, illetve a Hortobágy-Berettyó folyó, a Kákafoki-, a Peresi-, a Félhalmi-holtág, a Fás-tó, a Büngösdi-csatorna, a Varga hossza főcsatorna vagy az Élővíz-csatorna – hogy csak néhányat említsünk a Körös-vidék legendás vizei közül – a horgászat mindegyik népszerű hazai módozatával kitűnő fogási lehetőségeket kínál. A finomszerelékes úszós és fenekező stílus, a pergetés, a bojlizás éppúgy eredményes lehet és nem ritkán kapitális halakat hoz az ügyes horgásznak a sokszor lenyűgözően vadregényes helyszíneken, mint a kuttyogatás vagy akár a legyezés.

Egy, a Körös-vidék hírnevét öregbítő pontyfogás a vadvíz jellegű Félhalmi-holtágból.

Gazdag halállomány

A KHESZ-hez tartozó horgászvizek több mint ötven fajt számláló halfauna-készletét a Békés megyei horgászszövetség imponáló számadatokkal leírható telepítésekkel igyekszik a hazai horgászati elvárásokhoz igazítani, amit ivadékkorú, korosztályos és extra méretű halak kora tavasztól késő őszig tartó, folyamatos kihelyezései garantálnak.

A KHESZ vizeibe az évről évre növekvő telepítési volumen szerint 2021. évben 347 868 kg korosztályos, valamint 1 030 290 db előnevelt, túlnyomórészt saját erős forrásból beszerezett hal került 15 halfajból. A kihelyezett halmennyiség így elérte a 147,9 kg/ha-t, ami kimagaslik a hazai természetes vizek átlagos halasítási üteméből.

A 92 tagegyesületet és közel húszezer horgászt tömörítő, 14 halászati őrt foglalkoztató Békés megyei szervezet a horgászati lehetőségek egyedülálló spektrumával egész évben várja a horgászokat!

Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége
Teljes körű információ: www.khesz.hu

Rekordszámú horgászvíz

A KHESZ négy megyére kiterjedően 69 különböző vízterületet kezel, ami egyedülálló a hazai horgászszervezeti hasznosításban. A vízterületekre 17-féle területi jegycsoportot bocsát ki teljes jogú, kedvezményes, illetve gyermekjegy formájában.

Nagy fogások, különleges fogások

Nyolcvankilós harcsa, 27 kilós tőponty, tíz kilogramm fölötti csuka és süllő, 2,4 kilogrammos dévérkeszeg, 45 kilós fekete amur, 51 kilós busa – csak néhány a KHESZ utóbbi években jegyzett rekordfogásaiból. Persze gyakran horgászkézbe kerülhet egyéb különleges „szépség” is, mint például a márna, a domolykó, a kősüllő, a compó, a paduc, a szilvaorrú keszeg és manapság akár a kecsege is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!