Békés megye

2022.06.11. 08:00

A pusztáktól a vizekig

Békés megyét is érinti az Országos Kékkör, azon belül az Alföldi Kéktúra. A mintegy százötven kilométeres szakaszon egy összességében több napot kitevő kirándulás során a túrázók felfedezhetik a térség természeti értékeit a pusztáktól a vizekig, illetve bepillantást nyerhetnek történelmébe a Csolt nemzetségtől a Tisza családig.

Az Alföldi Kéktúra hatodik szakaszán Szarvasról Mezőtúron, Túrkevén és Ecsegfalván keresztül Dévaványára juthatnak el a kirándulók egy összesen 76,6 kilométeres, csaknem húszórás túra során. Az útvonal jelentős része a Hármas-Körös, valamint a Hortobágy-Berettyó gátjain fut – derült ki az Országos Kékkör honlapjáról –, és hét bélyegzőhelyet is magában foglal. 

A szarvasi kiindulóponton máris kettő közül lehet választani: az egyik az arborétumban, a másik a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó, látogatóközpontként is szolgáló állatparkban található. Ezt követően lehet célba venni a peresi gátőrházat, majd a mezőtúri múzeum és a túrkevei Balai híd után Ecsegfalvát, onnan pedig a szintén a nemzeti parkhoz tartozó réhelyi túzokvédelmi látogatóközpontot, végül Dévaványát, a város vasútállomását. Amellett, hogy Szarvas bővelkedik látnivalókban, érdemes elidőzni a mezőtúri múzeumban vagy a túrkevei strandon, illetve a túzokvédelmi látogatóközpontban.

Földutakon, gáton, part mentén

A hetedik etap Dévaványától Vésztőig vezet, a hivatalos oldal szerint a 47,4 kilométeres távolság gyalogszerrel csaknem 12 óra alatt teljesíthető. Ez idő alatt hat bélyegzőhely esik útba. A dévaványai vasútállomástól előbb a Folyás-érig, majd a körösladányi vasútállomásig, a Szeghalom és Vésztő között fekvő Vidra Tanyáig, onnan a Vésztő‒Mágor Történelmi Emlékhelyig visz az út, amely a vésztői vasútállomáson ér véget. Fontos, hogy a Vidra Tanyánál két bélyegzőhely közül lehet választani: az egyik a Fok-közi gátőrháznál, a másik pedig az étteremnél található. A Dévaványa és Vésztő közötti szakaszon – amely földutakon, gáton, part mentén halad – a kirándulók megismerhetik a Sebes-Körös és a Holt-Sebes-Körös vadregényes vidékét, elidőzhetnek a dévaványai strandon, valamint a Vésztő‒Mágor Történelmi Emlékhelyen, ahol megtekinthetik az ezeréves Csolt-monostort, az itt feltárt régészeti lelőhelyet és a tematikájában egyedülálló szoborparkot. 

Madárkilátó a víztárolónál

A nyolcadik szakasz Vésztőtől a Hajdú-Bihar megyei Berettyóújfaluig tart, közben az utolsó Békés megyei település Körösnagyharsány. Ez több mint száz kilométeres kirándulást jelent, a menetidő az Országos Kékkör honlapja szerint 25 óra. Ezen a távon 13 bélyegzőhely várja a túrázókat, közülük nyolc található Békés megyében. A vésztői vasútállomástól az Okány‒Zsadány‒Begécsi-víztároló‒Geszt‒Biharugra‒Szilaspuszta‒Körösnagyharsány, azt követően pedig a Körösszakál‒Belec‒Furta‒Bakonszeg útvonalat követve lehet eljutni Berettyóújfaluba. Érdemes egy hosszabb pihenőt tartani Geszten, a felújítás alatt álló Tisza-kastélynál, egy rövidebbet pedig a Begécsi-víztárolónál, ahol kilátó is található, valamint a halastavak mellett, illetve a határ mentén, Szilaspusztánál, ahol egykor szintén állt egy rezidencia. Útba esik a nemzeti parkhoz tartozó Bihari Madárvárta, amely szintén tartogat érdekességeket. 

A legfiatalabb útvonal a maga 26 évével

Az Alföldi Kéktúra összesen tizenhárom szakaszból áll, és Szekszárdtól egészen Sátoraljaújhelyig tart, tehát több mint 870 kilométer hosszú, összesen 89 bélyegzőhellyel, a hivatalos oldal szerint gyalogosan 220 óra alatt teljesíthető. Ez az Országos Kékkör harmadik és egyben legfiatalabb, mégis már negyed évszázados útvonala, amelyen nemzeti parkok és tájvédelmi körzetek egyedülálló természeti értékeit fedezhetik fel a túrázók.

Legyen elég étel, ital

A kirándulásokhoz alapvető túrafelszerelésre van szükség, azaz túracipőre vagy bakancsra, az évszaknak megfelelő öltözetre, no meg persze elegendő ivóvízre és élelemre, mivel sok esetben több órát is kell gyalogolni két lakott terület között. Nem árt gondoskodni a napsütés elleni védelemről sem. Emellett érdemes a túrára vállalkozóknak okostelefonra letölteniük a Természetjáró applikációt a navigáláshoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!