Bács-Kiskun megye

2022.06.11. 08:00

A legnagyobb magyar költő szülővárosa, Kiskőrös

Petőfi Sándor, Kiskőrös szülöttje 1823. január 1-jén látta meg a napvilágot. A város rá emlékezve a Petőfi 200 emlékévre izgalmas programokkal, egyedülálló kültéri installációkkal, gasztronómiai különlegességekkel és megújult kiállítóterekkel készült. Érdemes a Kiskunság közepén fekvő, 14 ezres településre ellátogatni.

A szülőváros 1861 óta folyamatosan és tudatosan őrzi a költő emlékét, és arra törekszik, hogy minél változatosabb formában és tartalommal építse Petőfi Sándor kultuszát. A költő szülőháza, Magyarország első irodalmi emlékháza 1880 óta látogatható. A 2021. május 20-án történelmi emlékhellyé nyilvánított épületet a Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódóan felújítják, emellett egy új, Petőfi költészetét bemutató állandó kiállítás kialakítását is tervezik. A rekonstrukció kiemelt fontosságú, hiszen az emlékévben nagy számú rendezvénynek ad majd otthont az épület, az udvar, illetve a szülőház előtti főtér. Jelenleg emlékmúzeum, galéria, két látványtár, műfordítói szoborpark és egy nemzetiségi tájház tartozik az intézményhez, ami lehetővé teszi, hogy sokrétű, tartalmában és formájában is gazdag emlékőrző munkát folytassanak a költő szülővárosában.

A településen több olyan állandó köztéri installáció valósul meg, amely nemcsak a helyieknek, hanem a városba látogatóknak is izgalmas élményt nyújt. A Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódóan már 2022-ben közel félszáz program valósul meg Kiskőrösön. Ezek közül egyedülálló a kulturális Petőfi-szilveszter, amelyhez az idén kiállításmegnyitó is kapcsolódik. „Az idő igaz, s eldönti, ami nem az” című országos képzőművészeti pályázatra érkezett alkotásokból nyílik válogatástárlat.

A város legtöbb embert megmozgató rendezvénye a Kiskőrösi Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napok, amelyet az idén szeptember 2. és 4. között tartanak meg a településen. Több tucat kulturális, kulináris program közül válogathatnak az érdeklődők. Érdemes megkóstolni a hagyományos szlovák ételeket, illetve a kiváló minőségű, illatos, könnyed borokat a borutcában.

A Kiskőrösi Úttörténeti Múzeum

Érdemes ellátogatni a Kiskőrösi Úttörténeti Múzeumba, amely egyedülálló az országban. A tárlat az út- és hídépítés történetét mutatja be az ókortól napjainkig.

Ha Kiskőrösön jár az ember, érdemes betérnie az Old Car Museumba is, ahol egyedülálló veteránautó-kiállítás várja a látogatókat.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!