a hét embere

2018.08.20. 06:50

Zanócz Róbert sokakkal ismertette meg folyóinkat

Zanócz Róbert másfél évtizede szervez túrákat és egyéb ismeretterjesztő programokat, elsősorban a Körösök vidékén és Erdélyben. Ennek részeként a szakember koordinálásával a napokban fejeződnek be a VíziVándor tábor elnevezésű, országos kezdeményezés rengeteg kedvező visszajelzést kapott Békés megyei programjai. A Százlábú Egyesület koordinátorát, a Körösök Völgyéért Alapítvány kuratóriumának elnökét ezért és megyénk folyóvidéki tájainak népszerűsítéséért választottuk a hét emberének.

Papp Gábor

– A megismerés, a felfedezés vágya, az idegen tájak feltérképezése, a kalandozások gyermekkorom óta részei az életemnek – mesélt indíttatásáról lapunknak ­Zanócz Róbert. – Tovább erősödtek ezek az érzések, amikor lassan három évtizede összekerültem párommal, a feleségemmel, legfőbb társammal, aki egyébként is földrajztanár. Mentünk, láttunk, tapasztaltunk, azután egyre többen csatlakoztak hozzánk, kialakult egy nagy baráti társaság, ebből megszületett az egyesület, amely vízi-, kerékpáros, gyalogos túrákat és egyéb ismeretterjesztő programokat egyaránt szervez.

– Látva a természetszeretetét, nehéz önről elképzelni, hogy valamikor hivatalban is dolgozott. Hogyan jött a változás az életében?

– Valóban, a békéscsabai postán is dolgoztam többféle beosztásban. Persze, kutyából nem lesz szalonna, már ott is aktívan szerveztem a sportkör turisztikai programjait, azután már nem lehetett összeegyeztetni a túraszervezést és a munkát. Ezért váltottam. Elsőként feltérképeztük a lehetőségeket, és most már több mint tizenöt éve hívunk életre táborokat, gyermekprogramokat, gyalogos, kerékpáros és természetesen vízitúrákat, leginkább a Körösök völgyében és Erdélyben.

A körösi túrázás összefonódott Zanócz Róberték nevével /Fotó: I. Gy./

– Egy összetört kenu azután majdnem átírt mindent…

– Először egy rozzant kenuval eveztük be párommal a Körösök romániai felső szakaszát, aminek eredményeként azután megszületett az idén már kilencedik alkalommal megtartott Körösök Völgye Határtalan Vándortúra is. A felfedezés, az előkészítő túra végén édesapám és a gyermekeink egy híd mellett vártak minket Feketekápolnán. Nem sokkal a nagyon várt találkozás előtt egy olyan kanyarulatba kerültünk, ahol a rettentően erős sodrás miatt sziklák és fák közé szorultunk. A kenu ripityára tört, nem is volt biztos, hogy túléljük-e egyáltalán. Végül a partra vergődtünk valahogy. Ma is borzongok, ha rá gondolok. Különösen azért, mert a borulás közben is tudtuk, hogy a gyerekeink és édesapám pár méterre tőlünk tehetetlenül nézik végig a partról az egészet. Az eseményeknek rengeteg tanulsága volt. Ma is úgy gondolom, hogy a biztonság az első, valamint az információk teljes átadása a legfontosabb a túrázók felé. Senkit nem kell megijeszteni, de mindent el kell mondani.

– A Körösök egyre népszerűbbek, köszönhetően az önök munkájának is. De hogyan is kezdődött a történet?

– Az első legfontosabb feladat az volt, hogy legyen egy térkép a Körösökről és a folyókhoz kapcsolódó látványosságokról. Erre elengedhetetlenül szükség volt. A Körösök Völgye Natúrpark Egyesülettel közösen elnyertünk egy szerény pályázatot a célra. Fél évet dolgoztunk az elkészítésén vízügyi és grafikus kollégákkal, de úgy érzem, megérte, hiszen óriási kereslet, hatalmas információéhség mutatkozott a kiadvány iránt, amit mindig ingyen osztogatunk a Körös-vidékre érkezőknek, illetve interneten is elérhető.

– Az utóbbi években jelentősen­ megélénkült az érdeklődés a Körösök iránt. Minek köszön­hető mindez?

– Az utóbbi fél évtized valóban fellendülést hozott, s bár a korábban hozzánk érkező nagy turistaegyesületek mára megszűntek vagy átalakultak, kialakult egy új érdeklődő réteg. Szinte minden hétvégén családok, baráti társaságok érkeznek megyénkbe túrázni. Nagyon tetszik nekik a táj érintetlensége, az „Amazonas feeling”, melyet a Körösök biztosítanak számukra. Természetesen van még tennivalónk bőven, például a pihenő- és fürdőzésre alkalmas helyek kialakítása rendkívül fontos lenne.

– Erdély is fontos szerepet tölt be az életében.

– Nagyon erős a családi kötődésünk Erdélyhez és az Erdélyi-szigethegységhez, de ezen túl a minket közvetlenül körülvevő határon átívelő csodálatos Körös-vidéki táj a szívünk csücske. Folyamatosan túrázunk gyalogosan és persze vízen is ezeken az elképesztően szép vidékeken. Annak pedig különösen örülök, hogy az elmúlt években rengetegen tartottak, tartanak velünk.

Horgászat, zene, természet

Zanócz Róbert szabad idejében szívesen horgászik, azaz, inkább horgászna, mert a túravezetés mellett kevés lehetősége jut rá. Persze, azért nem szakadt el a pecázástól, gyermek- és ifjúsági horgásztáboraik rendkívül népszerűek, amiben együttműködnek a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségével is. A szervezőt emellett a zenehallgatás kapcsolja ki. A jazz-rock és a blues áll igazán közel hozzá.

– A legfontosabb számomra mindig az, hogy a természetben lehessek. Annál jobb kikapcsolódás és munkahely aligha létezik – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!