hét embere

2018.12.10. 06:50

A padlásról a csúcsig jutott, életműdíjat kapott

A test­épí­tő­sportban végzett kiemelkedő munkájáért hetvenedik születésnapján életműdíjat adományozott az eleki születésű, később Békéscsabán élő és dolgozó Zimmermann Ferencnek a Bodysport Hungary vezetősége. Azt írták róla, nagy példaképe a mai fiataloknak, és 70 évesen is megmutatta, hogyan kell fittnek és izmosnak maradni. Zimmermann Ferenc a hét embere.

Nyemcsok László

Beküldött fotó

– A szocializmusban nem számított mindennapinak, hogy valaki a body building sportágat választja. Honnan jött az ötlet?

– Cselgáncsoztam a Békéscsabai Dózsában, és egyszer édesapám hazaállított egy Sportolj velünk! című tömegsportkiadvánnyal. A jóga, a természetjárás mellett egy cikk amerikai profi testépítőket mutatott be. Vékony dongájú, cingár gyerekként ámultam az izmos, kidolgozott testű sportolókon, és elhatároztam, hogy a példájukat követem.

– Miként szerezte be az ehhez szükséges eszközöket?

– A kiadvány fotói alapján csináltattam kondigépeket lakatos és hegesztő barátaimmal. Magam ácsoltam deszkából a fekvenyomópadot. A padlásunkon egy gerendára felkötött csigán lógott két vödör, ezeket töltöttem meg homokkal és kaviccsal, ezekkel végeztem a karizom-erősítő gyakorlatokat. A húgom érettségire készült, és panaszkodott anyukánknak, hogy „nem tudok tanulni, mert Feri dübög a padláson”. Féltek attól is, hogy leszakad a padlás, így más edzőhely után kellett néznem. A táplálékkiegészítők beszerzésénél is mindig feltaláltam magam. Gyógyszertárban készítettek számomra vitaminkomplexet, a Gyulai Húskombinátból kaptam az ipari fehérjét, a Győri Tejporgyárból a Sportrobi tejfehérje-koncentrátumot.

– Gondolom, az eleki padlás után sem csillogó-villogó konditerem következett.

– Lepukkant, poros pincét alakítottunk át edzőteremmé, később egy használaton kívüli, polgári védelmi légópincébe költöztünk. Ekkor már volt néhány edzőtársam is. Aztán felkarolt a csabai forgácsolóüzem, ott csináltattuk az eszközöket, a vállalat sportköréhez tartoztunk.

– Ez még mindig nem foglalt magában versenyzést. Hogyan jutott el megmérettetésekre?

– Budapestre, a Rendőrtiszti Főiskolára jártam, és megfűztek, hogy menjek egy fővárosi edzőterembe, ott már előrébb tartott ez a sportág. Dr. Langermann Péter kezei alá kerültem, ezáltal indulhattam versenyeken Magyarországon és a szocialista országokban. 1975-ben vettem részt az első országos bajnokságomon, zsúfolásig megtelt nézőkkel a Corvin Mozi. A függöny mögött álltam, és úgy izgultam a rengeteg érdeklődő láttán, hogy már megszólalt a zene, de nem mertem belépni. Az edzőm lökött be, megcsináltam a gyakorlatot, és csak arra emlékszem, hogy felállva tapsolt a közönség. Országos bajnoki címet szereztem, ezt akkor ott fel sem fogtam.

Beküldött fotó

– Közben rendőrként dolgozott, gondolom, nem nézték jó szemmel a nyugati sportág művelését.

– Az 1986-os magyar bajnokság megnyerésével turistaútlevéllel kijutottam a belgrádi világbajnokságra. Itt negyedik lettem, jogot szereztem a következő évi ausztriai, grazi vébére. A versenyt az osztrák testépítő-szövetséggel közösen Arnold Schwarzenegger szervezte. Biztosították volna a teljes ellátásomat, szállást, étkezést, utazást, de nem engedtek ki. A rendőrségi szolgálati szabályzat tiltotta a nyilvános szereplést, és emiatt például hiába hívtak meg A vörös zsaru című Schwarzenegger-filmbe statisztának, nem mehettem. A rólam megjelent számtalan tudósítás sem tetszett az elöljáróimnak, holott a szereplést nem én kerestem, csak közölték az eredményeimet, a versenyek közben készített felvételeket. A rendszerváltás után nagyot változott a világ, hiszen már Mr. Zsaru testépítő versenyt is meghirdettek, és Az Év Rendőre címet is elnyerhettem Békés megyében a szakmai munkámért.

– Ma is versenyez még?

– Már csak bemutatókon veszek részt, így történt legutóbb a hódmezővásárhelyi országos bajnokságon is. A korosztályomban lényegében egyedül vagyok, de nemcsak Magyarországon, hanem a világon is. Így például hiába hívtak meg a thaiföldi vébére, nincs értelme kiutaznom.

– A fényes pályafutását elsősorban minek köszönheti?

– A kitartásomnak és a feleségemnek, Anikónak, aki mindenben mellettem volt, és biztosította a szükséges hátteret.

Névjegy

Zimmermann Ferenc 1948-ban született Eleken. Ott járt általános iskolába és gimnáziumba. A Rendőrtiszti Főiskola bűnügyi szakán diplomázott, bűnügyi főszakértőként dolgozott a megyei főkapitányságon, alezredesként ment nyugdíjba. Testépítőként hatszoros magyar bajnok, ötszörös masters magyar bajnok, többszörös nemzetközi Grand Prix-győztes, világbajnoki ezüstérmes, az első Mr. Zsaru nyertese, a Magyar Testépítő Szövetség örökös bajnoka, nemzetközi versenybíró. Hasonlóan feleségéhez, Anikóhoz. Zimmermann Ferenc egyik legnagyobb élménye az volt, amikor a budaörsi vébén szabadon választott gyakorlatánál nem cd-ről ment a zene, hanem operaénekes leánya, Kornélia énekelt élőben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!