a hét embere

2021.02.15. 11:30

A kovácsházi Klárika munkássága helyi érték lett

Arany kötény-díjas, a Békés Megyei Hírlap szakácskönyveinek rendszeres szereplője. Süt, főz szeretteinek, szorgos háziasszony, miközben gasztronómiában szerzett jártasságát kamatoztatja a mezőkovácsházi főzőklubban. Szaklapok, internetes portálok oldalain aratja sikereit a kovácsházi nyugdíjas. Tevékenységéért idén januárban átvehette azt a diplomát, amit a helyi érték bizottság ad azoknak, akik bekerülnek az értéktárba. Klárikát nemzeti érték a turizmus és vendéglátás szakágban vették nyilvántartásba. Ezért is választottuk a hét emberének.

Csete Ilona

Unokázik, sikeres nő, helyi érték, tevékeny feleség, édesanya, nagymama, aki szorgalmasan végzi otthoni teendőit. Haladva a korral, rutinosan kezeli a közösségi oldalát, ahol számos gasztronómiai sikeréről számol be. Van is miről, szinte heti rendszerességgel.

– Honnan és milyen jó hírről kapott értesítést legutóbb?

– A napokban vehetjük kézbe első, 52 receptemet tartalmazó szakácskönyvemet. Megjelent a Kiskegyed Recepttár is, ahol én lettem a februári receptverseny legjobbja. Elküldtem az amerikai csokis fánkomat, s úgy ítélték meg, ez a nyerő. Boldoggá tett a hír.

– Hogyan fogadta a helyi elismerést?

– Ajánlás útján Mezőkovácsháza Város Önkormányzata helyi érték minősítésben részesített. A gasztronómia iránti szeretetemen, rajongásomon túl hosszú és kitartó munkával, tanulással és tudásom megosztásának eredményeként került munkásságom a helyi értéktárba. Nagy megtiszteltetés, hogy értéket tudtam teremteni.

Szekeres Lajosné nyugdíjasként is tevékenyen él /Fotó: BMH/

– Honnan ered a konyhai praktikák iránti vonzalma?

– Aktív éveim alatt egyszerű ételeket tettem a családi asztalra. Napjainkban minden családtagomnak a kedvében járok. Amióta nyugdíjas vagyok, egyre többet sürgölődöm a konyhában. Kitárult előttem a világ az internet jóvoltából. Szinte minden gasztronómiai témájú felületen tájékozódom, gyűjtöm a tapasztalatokat. Szenvedélyemmé vált a gasztronómia.

– A szenvedély mellé kell a sikerélmény is. Jut belőle bőven…

– A 2000-es évek elejétől receptversenyeken is részt vettem. Újságokban, szakácskönyvekben, magazinokban is megjelenek. A hagyományos magyar konyha ízvilágát és jellegzetes konyhatechnikai eljárásait használom, alkalmazom. A jellegzetes magyar fűszereket népszerűsítem. Ennek is köszönhető, hogy a Magyar Televízió magazinműsorainak élő adásaiba behívtak főzni, ahol népszerűsíthettem Mezőkovácsházát, tradicionális ételeinket. Az Ízőrzők műsort pedig én hívtam a városba.

– Ha már Kovácsházát megemlítette: rendszeresen részt vesz a város életében, ahova hívják, ott főz, kínálja a sütiket.

– Legyen az idősek napja, karácsony, húsvét, fürdőfesztivál, valóban sokan kóstolhatják főztömet. Előfordul, hogy 200-300 fő részére készülnek az ételek.

– Otthoni, háziasszonyi főzőtudományát mióta kamatoztatja a helyi klubban?

– Az egészségfejlesztési iroda felkérésére 2016-ban elindítottuk az idősek főzőklubját. A klubfoglalkozások célja az idősek szellemi és fizikai aktivitásának a megőrzésén túl a közösséghez való tartozás erősítése. Az egészséges ételek, fűszerek megismertetésével, bemutatásával, közös főzéssel és kóstolással rávezetjük a klubtagokat (egymást) arra, hogy otthon is könnyen elkészíthetők a bemutatott ételek.

– Ha a családjának akar kedveskedni, akkor mi kerül az asztalra?

– Olyankor sokat és sokfélét sütök, főzök. Egyik kedvencük az epertorta, a borsóleves, örök szerelem a húsleves, a rántott csirke. A fiam sportemberként nagyra értékeli a párolt ételeket, a vitaminsalátákat. De az unokáim kedvelik a csirkepörköltet, a sült kacsát is.

Névjegy

Szekeres Lajosné Mezőhegyesen született, ott tanult, érettségizett, majd Békéscsabán megszerezte a kereskedelmi szakközépiskolában a vendéglátóipari eladó, később az üzletvezetői képesítést. A Mozaik Áruházban volt osztályvezető, kereskedelmi tanácsadó. Elvégzett mentor- és menedzserképzőt is. A gasztronómia mellett szeret önkénteskedni.

A mozgáskorlátozottak helyi szervezetének 21 esztendeje a vezetője. A helyi civil kerekasztal elnöke. Egy fia van és három unokája.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!